Kweepeer
Plaatjes inkopen vandaag
Geen plaatjes van bloedworst want daar link ik wel naar
Bloedworst dus
Black pudding in Engeland, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Blutwurst in Duitsland, zie hier
Boudin noir in Frankrijk, zie hier.
Morcilla in Spanje, hier.
Ik kwam er op door een verhaal in de Volkskrant van vandaag.
"Dol op auberginepolenta" heette het, en die "polenta" dat was een grapje, dat was bloedworst. Voor als mensen niet van bloedworst hielden. Dan noemde die Huibers dat auberginepolenta.
Vreemd volk krijgt die over de vloer, dat die bloedworst vreten ("kapperig gebakken stukjes" jawel) en geloven dat het polenta is, maar ja, je moet toch wat als culi-stukjes-schrijver.
Dat artikel
Dat suggereert dat ze het vooral in België en Frankrijk eten. U weet ondertussen beter.
En het citeert De Dikke, dat wij Nederlanders geen bloedworst eten, "wij gooien het bloed weg". Kan het onnozeler.
Of die mensen vroeger, die een varken slachtten, überhaupt wat weggooiden, die mensen die het halve jaar krom van de honger liepen ("Wa zien zwart van den oenger" in het Vlaams).
Wow!
Corned mutton! Gepekeld schaap!
Corned, net als in corned beef, dat is dus gepekeld
Corn = korrel = grofzout
Corn = korrel = grofzout
Leger-vreten in de US in WO I, corned beef dan althans
Even de belangrijkste bloedworst verschillen
Nederland en Duitsland en Engeland, dat is eigenlijk een beetje hetzelfde.
Met die spekjes erin.
Ierland: ontbijt.
De Nederlandse zijn dikker, de Engelse verser (minder houdbaar zeg maar) en de Duitse dikwijls droger, gepekelder, juist weer langer houdbaar.
Video basisrecept Engeland hier.
Duitsland hier.
Frankrijk en Spanje dat is ook weer een beetje hetzelfde.
Verse worst is het daar, nog wat verser dan die Engelse eventueel, en in Frankrijk zitten er ook die Nederlandse spekjes in, in Spanje niet.
In Spanje zit er niks in, ofwel er zit rijst in ofwel ui. Die laatste twee soorten zijn allebei enorm lekker.
En in Spanje, maar ook Frankrijk en via België zelfs in Limburg ("poetes") heb je zoete bloedworst. Suiker, kaneel, rozijnen, pijnboompitten...
Portugal morcela, en in Italië is het niet inheems. Nou ja, lokaal wat af en toe.
Video basisprincipe Frankrijk en met ui (meestal niet) hier.
Video Spanje met rijst hier.
Laksa
Geen mihoen!
Dit is van mung bonen, van katjang hidjau, boon groen
Die boontjes waar je ook taugé van maakt
Wat gerechten
Schotland: met spruitjes. Lijkt me wel wat!
Zie hier.
In Engeland wordt het erg veel gegeten samen met varkensvlees.
Veel koteletten maar ook lende en filet (maar ja, dat zit beide ín die koteletten...)
Bloedworst, aardappelen en rabarber hier.
In Nederland met appel...
Een Frans recept zonder appel vinden is moeilijk.
Maar lees wat ik at in Albi.
Entrecôte met aubergine in bloedworstsaus
Bak plakken bloedworst zonder vel lichtjes aan beide zijden aan in wat olijfolie, met wat ui en knoflook.
Prak de bloedworst grof en voeg rode wijn en bouillon toe.
Laat aan de kook komen en prak verder tot iets dunner dan sausdikte; voeg eventueel nog vloeistof toe.
Laat inkoken tot sausdikte.
Snijd aubergines in niet te dunne plakken en wrijf die aan beide zijden met flink zout in.
Laat 10 minuten liggen en spoel het zout er goed af (vinger erlangs halen en proeven).
Dep droog, knijp uit, haal door bloem waarin wat peper en zout en bak snel bruin.
Leg de aubergine in de warme bloedworstsaus en laat garen.
Serveer bij entrecôte.
Spanje, Paprika gevuld met bloedworst.
Zie hier.
Arguiñano himself.
Die paprika'tjes, dat zijn pimientos del piquillo, geroosterd in potjes te koop bij de sjiekere deli. Kan ook met goedkope blikken geroosterde paprika (Makro) hoor. (Die piquillo dat is ook erg lekker gevuld met bacalao...)
Spätzle.
Was erg lekker spul
Als je bij Aldi iets van dit merk ziet en het lijkt je wat, dan meteen méér kopen,
want de volgende dag is het op.
want de volgende dag is het op.
Altijd goed spul.
Grove theeworst, potten gegrilde paprika (daar heb je ze)...
Ovenschotel van aardappelen, bloedworst en appel
Bak in zonnebloemolie flink ui aan, later met wat knoflook erbij.
Doe er blokjes eco-aadappelen bij want met schil, en pijnboompitten.
Roer op hoog vuur even om en kruid dan op laag vuur met kaneel, wat korianderzaad, wat komijnzaad, wat grove zwarte peper en wat laurier.
Doe er flink pils bij.
Laat aan de kook komen en kook op laag vuur tot de aardappelen bijna gaar zijn.
Kook snel in en proef op peper en zout.
Van het vuur af blokjes bloedworst erdoor mengen en stukjes zoete appel.
Goed mengen, in een ovenschotel doen, een beetje plat drukken,
de bovenzijde met zonnebloemolie inkwasten en bestrooien met paneermeel.
In een oven op 225 graden zetten tot het paneermeel goudbruin is.
Verjus
Sap van onrijpe druiven
Betere Turk
Heerlijk zachte "azijn"
Scheutje sterke azijn erbij in de fles en wat zout, want anders gaat het schimmelen
Ik heb vruchteloos gezocht naar een recept van (Catalaans) "sang" (bloed).
Gewoon bloed wat je laat stollen met majoraan erdoor en ui en knof en p/z.
Goed kloppend afkoelen / stollen zodat er luchtbelletjes in komen.
Daarna in blokjes snijden.
Tapa.
En o ja!
Ik had een oudtante die zo lui was dat ze zich in rolstoel liet verplaatsen. Niet dat ze iets had of zo hoor. Nou ja, luiheid wel dan dus.
Tingeling! naar het raam, Tingeling! naar de plee etc.
Maar goed, die at bloedworst als ontbijt. Op bed.
En daar is ze ooit in gestikt!
Toch wel mooi als je dat soort kleurrijke familie hebt...