zondag 31 juli 2011

Uhh,


Correcties vertaling gedicht van de 27e aangebracht. Sorry voor de vertraging L.
Is ook de reden voor het vrij korte bericht vandaag. Super haastklus van dágen.



Groninger rollade (= met kruidnagel). Had ik al jaren niet gegeten. Je denkt er niet zo aan.

Gisteren.
Ovenschotel oogboontjes, Roma kerstomaatjes, ei.
Foto's? Tsja...
Spoel een eetlepel Black beans in een theezeefje.
Maisolie, rode ui, knof.
Manzanilla, zwarte boontjes...
Groene sambal, ..., proef.
Lek een blik oogboontjes, liefst frade, kleine witte Portugese (uhh, dat is dan dus niet lekken maar weken / koken).
Oven aan.
Ovenschaal, spul, boontjes, meng, ruim in de lengte doormidden gesneden Roma kerstomaatjes erop, en breek er ei over.
At het met fruitjes...



Hele mooie kaas... Ermitage ongetwijfeld.

Recept. Bewaren tot de herfst.
Kweeperen-puree
Schil de kweeperen, snijd ze in stukken en verwijder eventueel zwarte delen.
Kook ze gaar in water met suiker, een flinke scheut grenadine en een gespleten vanille-stokje.
Giet af, verwijder het vanille-stokje en pureer.
Proef op suiker.



Kweeperen-snoepjes, Quittenbrot, Duitsland
Leg ongepelde kweeperen een uur in een oven op 170 graden.
Laat ze schrikken en schil ze.
Snij ze in vieren, snij het klokhuis eruit en eventuele zwarte plekken.
Schaaf ze fijn en pureer ze met wat suiker en wat vanillesuiker.
Breng de puree in een sauspan aan de kook en laat vier minuten doorkoken, eventueel met iets water erbij.
Leg bakpapier op een bakplaat en giet daar de puree op; kies de maat zo dat je een duimdikke laag krijgt.
Laat enkele dagen drogen; pas op vliegen.
Snij de plak in reepjes en die in ruitjes.
Haal door (basterd)suiker en eet.
Of bewaar, maar ze mogen niet op mekaar liggen.



Formule 1: kijk. Het is nog niet perfect maar het begint er op te lijken. Vorige keer Vettel geen pole en geen eerste plaats, nu wel pole en ook geen eerste plaats. Kijk. Het wordt weer interessant.

Lees nu dat boek hieronder. Erg aardig. Je moet het lezen als biografisch werk.
Producer John de Crane duikt af en toe op. Ik heb z'n broer goed gekend. Iemand helemaal anders; een dikke directeur van een verzekeringsmaatschappij, en in alles het tegengestelde van een homo. Brasschaat...




zaterdag 30 juli 2011

Gevonden!


Car van Woody Guthrie. Hier (alle links hier in een nieuw venster). Maar nou nog Car van Dylan. Heb het wel, maar in een ongesplitst (in aparte nummers) omgezette bootleg. 27 Mb, dus dat schiet niet op.



Deze -nóg jongere Dylan; zie eergisteren- vond ik net pas. Gut.

The Death of Emmett Till nu. hier.

Emmet Till wilde ik er op hebben, maar ook John Birch. Tekst hier. Video kompt. Zodra ik er op de 60+ uur DVD tegenaanloop.
O, maar wacht. Het schoot me in ene te binnen waar die stond. Niet bij de bootlegs natuurlijk, want dit is een geöfficialiseerde bootleg! Hier.

Kenne we 't nou ff over wat culie hebbe?
Nou vooruit dan.
Vanavond oogboontjes, mini roma-tomaatjes (ovenschotel), met ei. Hoe? Tsja.
Overmorgen groene puntpaprika's, in de lengte, gevuld met fruits de mer risotto / oven.

Kijk.

Maar goed. Verder met Dylan. In de loop der tijd.



Recept
Kwartels met vijgen
Gedroogde vijgen in kokend water leggen, en als het weer kookt
wegzetten met een deksel erop.
De volgende dag kwartels vullen met een tot een worstje gerolde en
iets kapotgedrukte droge vijg zonder het steeltje (niet die
gepocheerde), aanbraden in olijfolie en dan pocheren in kokende
gevogeltebouillon.
Op het laatst de gepocheerde vijgen erbij zonder het weekwater.
Pas op met die gepocheerde vijgen want die zijn van binnen gloeiend
heet.



Vond een mooie combinatie vanavond, heel mooi. Als vloeistof manzanilla (sherry dan dus, want het betekent ook kamille) en als hot ietsje groene sambal, sambal setan (Satan) of ook wel "sambal tjabe-rawit groen" erbij. Erg erg mooie combi. Flink manzanilla, iets sambal.

Ok, hou er vroeg mee op. Maar hep voor morgen een heel fraaie Beaulolais post, verdomp.

Hier als afscheid, tot beter tijden op een betere plek.
(Van wie was dat ook al weer?)




vrijdag 29 juli 2011

Tsja




Bij die Dylan bootlegs kwamen natuurlijk ook de Nashville Sessions ter sprake, Dylan + Johnny Cash.
Big River hier (alle links hier in een nieuw venster).

O ja, had een 50 cent stuk uit Malta. Goh.

Ennuh, die correctie van laatst, dat het geen passievrucht was maar een guave, die verdient correctie. Kocht er vandaag een paar, ik zeg vtv Dat lijkt wel guave, zegt die vent Ja, dat klopte niet, uhh, het is wel chirimoya maar die waren niet goed. Deze wel. Hij snijdt er een door, en inderdaad. Kreeg er vier gratis mee.
Hij had ook, alhoewel bijna overrijpe, tamarrillo's. Ik zeg Weet u waar dat familie van is. Nee. Van aubergine. Heet in Indonesië terong (aubergine) api (vuur).



Recept
Kwartels met foie gras
Maak de borst maar nat.
Gebruik voor dit recept mooie grote kwartels, tenminste als het tamme zijn. Als ze wild zijn, veel beter, dan is wat kleiner geen probleem!
Haal de kwartels uit (bewaar hart en lever) en maak ze schoon.
Maak een truffel schoon en snijd uit het breedste deel even veel plakjes als je kwartels hebt; bewaar ze in plastic folie.
Hak de rest fijn en maak hiervan, met mousse van foie gras (uit blik, of maak zoals Mousse van gevogelte-lever), met harten en levers, redelijk veel peper en idem zout een farce, voldoende om de kwartels te vullen.
Vul de kwartels.



Naai ze dicht (naai ze!), pak ze in een geprepareerd wijnblad (Turkse winkel; vraag of het al gekookt is, zoniet haal het door kokend water), dat pakketje weer in een dunne lap bardeerspek en bind die goed vast.
Bak het spek rondom goudbruin in een droge pan.
Doe de kwartels in een braadpan waarin je boter hebt gesmolten.
Zet het vuur hoog; als de boter goed heet is voeg je op laag vuur een flinke scheut armagnac toe.
Deksel op de pan en aan de kook laten komen.
Schud de pan continue heen en weer zodat de kwartels door de armagnac rollen.
Voeg een flinke scheut kokend water toe, wat zout en wat peper, doe de deksel op de pan, laat aan de kook komen en laat op laag vuur een half uur staan.
Roer af en toe om.

(Ff tussendoor: morgen weer F 1! Ssst!)



(Het gaat weer helemaal zoals voorspeld, en ja "spannender".
Vrije training 1 Hamilton, Vettel, Alonso, Webber, Button.
Vr t 2 Ham, Alo, But, Web, Vet.
Hahaha! Mooi!)

Haal de kwartels uit de pan en houd ze warm.
Doe mousse van foie gras in de pan en laat die oplossen; gebruik voldoende om het kookvocht tot saus te verdikken.
Voeg wat truffel-jus toe als de truffel uit blik kwam (bah!) en zoniet nog wat kleingesneden truffel; voeg ook de schijfjes truffel toe.
Voeg de kwartels toe en breng bijna aan de kook, de kwartels één keer draaiend.
Serveer de kwartels met een schijfje truffel erop, en met de saus.



Stripmuseum Brussel
Gebruikte ik in een cursus vandaag.

Verdronken dorpen hier.

Gisteren. Zoete aardappel, kastanjechampignons, gerookte tofu.
Ik heb gekruid met vadouvan. Zie gisteren.
Pindaolie, paddo-stelen (platgedrukt), rode ui, knof, lombok...
Vadouvan.
Paddo-fond, wat droge sherry, sudder..., proef.
Zout? Ik gebruikte geen zout want die gerookte tofu is zout genoeg.
Frituurpan aanzetten.
Frituur niet te dunne en niet te grote zoete-aardappelchips.
Champignonhoeden in reepjes gesneden in de pan, ff, blokkies gerookte tofu idem, ff, proef.
Serveer het een met het ander.



Wordt vervolgd.

C1, planten nu. Zie donderdag. Dank!
A (en ik bedoel nou die gele, wat het uitmaakt dat dit A danwel B is ontgaat mij) is òfwel dat Barbarakruid waar ik het laatst over had, òfwel zwarte mosterd. De omhoog staande hauwtjes wijzen in de laatste richting
B eenjarige Iberis (amara?), mooi witbloeiend, of alles tussen lila en wit in. Maar een wilde plant? Mwah.
C da's een leuke! Een sieruitje, dus een bolletje. Allium sphaerocepahalon - dat kom je niet vaak tegen; een naam met 2 x ph erin. In het Nederlands ook wel trommelstok genoemd.
D Iets voor jou: wilde peen (Daucus carota). Inderdaad, een wilde plant. De wegbermen staan er momenteel vol mee. Een schermbloemige waarbij de schermen zo leuk omhoog vouwen als hij uitgebloeid raakt, of savons. Als een omgekeerde paraplu. Voorvader van onze worteltjes en niet te vergeten pastinaken.


Nogmaals dank. Maar voor "savons" zijn wij een bear with little brains... Zepen??

Markt.
"Jupiter" pruimen. Nou jullie weer.



Ik beloofde iemand The John Birch Society Blues op het blog te zetten, maar dat komt morgen.

En ik beloofde nog iets, maar dat ben ik gelukkig vergeten...


donderdag 28 juli 2011

Iets wat ik vergat, eerst maar.




Ja, niet hier vergat ik dat, dat vergat ik toen H. op bezoek was. Dat er drie dingen zijn die me opvallen als ik bij die Gezonde Winkel ben, op het Zuiderdiep.
1] Je hebt daar relatief veel meer kant-en-klaar producten vergeleken met een normale super. Je moet je suf zoeken om gewone, niks kruiden, marinade, saus... gerookte tofu te vinden.
2] Je ziet er relatief erg veel gelukzalig kijkende mensen rondlopen. En eerlijk gezegd geloof ik dat gelukzalige niet. Ja, of het moeten minus habentes zijn.
3] Je ziet in geen enkele supermarkt zoveel stompzinnig de weg versperrende (klanten én hier ook personeel!) lui als in zo'n gezonderij.



O, nog wat trouwens. Ik postte (toen ik dat nog mocht, toen die zwakko's van daar nog geen genoeg hadden van het feit dat ik alles zes keer beter weet dan zij) op het NRC blog af en toe wat. Dat resulteerde in een aangroeiende stroom NRC spam. Als je op het blog post sta je automatisch spam toe, blijkbaar. Eindelijk, net, heb ik ontdekt hoe je je af kan melden. Dat zit allemaal uiterst geniepig in mekaar. Bah.

En nóg wat. Vergelijk de NRC van zaterdag van een maand geleden (ik bedoel: het is nu zomer) met die van een half jaar? heel jaar? geleden. Wat een popi shit...

Ongepubliceerd recept want donderdag.



Vadouvan, India
Vadouvan bestaat normaliter uit kerrieblad, fenegriek, mosterdzaad en knoflook.
Het kerrieblad is fijngewreven.
De fenergiek is geweekt en geplet, of geroosterd en geplet, of simpelweg gemalen.
Mosterdzaad geplet, knof uiterst klein gesneden of door de rest geprakt, vlak voor gebruik.
Soms zit er (gedroogde) ui door en/of komijnzaad (dat laatste weer: vlak voor gebruik fijnwrijven en meteen erdoor).

Misschien gebruik ik het vanavond bij zoete aardappel, kastanjechampignons en gerookte tofu.

Hoorde vanavond voor het eerst de bootleg The Villager. Waw. Die was forsch onder zeil bij die opnames. Eentje is nog net verstaanbaar, Album ("album") The Villager, Remember me.
(Uhh, ook deze wordt binnenkort verwijderd ivm ruimtegebrek!)
Hier (alle links hier in een nieuw venster).

Wordt niet vervolgd




woensdag 27 juli 2011

O ja,




Plant B (sorry; verkeerde volgorde)

O ja, dat vergat ik haast.
G isteren (interessant! toch?) at ik het tweede deel van die Chinese mie van eergisteren of zo, en vanavond die Sugo van eergisteren. Lekker hoor! Burp!

Kreeg van Casino (Franse supermarkt waarvan ik nog steeds spam krijg) een mailtje. "Onze speciale Ramadan aanbiedingen!" Hoe kome ze derbij...
Hier (alle links hier in een nieuw venster).



Plant A

Goed. Corrado Govoni nu, vertaling L. Dank!

Le cose che fanno Ia domenica

L' odore caldo del pane che si cuoce dentro il forno
I1 canto del gallo nel pollaio.
I1 gorgheggio dei canarini a1le finestre.
L 'urto dei secchi contro il pozzo e il cigolio della
puleggia
La biancheria distesa nel prato.
I1 sole sulle sog1ie.
La tovag1ia nuova nella tavola
G1i specchi nelle camere.
I fiori nei bicchieri.
I1 girovago che fa piangere la sua armonica.
I1 grido dello spazzacamino.
L' elemosina.
La neve.
I1 canale gelato.
I1 suono delle campane
Le donne vestite di nero.
Le comunicanti.
I1 suono bianco e nero del pianoforte
Le suore bianche bendate come ferite
I preti neri.
I ricoverati grigi
L' azzurro del cielo sereno.
Le passeggiate deg1i amanti.
Le passeggiate dei malati
Lo stormire deg1i alberi
I gatti bianchi contro i vetri
I1 prillare delle rosse ventarole
Lo sbattere delle f1nestre e delle porte.
Le bucce d' oro deg1i aranci sul selciato
I bambini che giuocano nei via1i al cerchio.
Le fontane aperte nei giardini
G1i aquiloni 1ibrati su11e case.
I soldati che fanno la manovra azzurra
I cavalli che scalpitano sulle pietre.
Le fanciulle che vendono Ie viole.
I1 pavone che apre la mota sopra la scalêa rossa
Le colombe che tubano sul tetto
I mandorli fioriti nel convento
G1i oleandri rosei nei vestibu1i
Le tendine bianche che si muovono al vento.



Lijkt die op Achterberg of lijkt die niet op Achterberg??

Vertaling L. nu., Opnieuw: bedankt!

De dingen die de zondag maken (31/7 correcties aangebracht)

De geur van warm brood dat bakt in de oven
het kraaien van de haan in het kippenhok
het gekwetter van de kanaries in de vensters
het gebonk van de emmers tegen de waterput en het
gekraak van het katrol
het linnengoed uitgespreid op de wei
de zon over de drempel
het nieuwe kleed op de tafel.
de spiegels in de kamers
de bloemen in de vazen
de zigeuner die zijn harmonica laat huilen
de roep van de schoorsteenveger
de aalmoes
de sneeuw
het bevroren kanaal
het luiden van de klokken.
de vrouwen in het zwart gekleed
de communicanten
de zwarte en witte klanken van de piano ( Maarten, ik heb ruisen en ritselen omgedraaid, want een windhaan kan niet ruisen)
de witte zusters omzwachteld als gewonden
de zwarte priesters
de patiënten in het grijs gekleed
het blauw van de wolkenloze hemel
de wandelingen van de geliefden
de wandelingen van de zieken.
het ruisen van de bomen
de witte katten tegen de ramen.
het ritselen van de ronddraaiende windhanen
het klapperen van de ramen en deuren
de gouden pellen van de snaasappels op de stoep.
de kinderen die op de tuinpaden met hoepels spelen
de spuitende fonteinen in de tuinen
de vliegers zwevend boven de huizen
de soldaten die op manoeuvre gaan
de paarden die galopperen over de stenen
de meisjes die viooltjes verkopen
de pauw die zijn staart opent bovenaan de rode trap
de duiven die koeren bovenop het dak
de amandelbomen in bloei bij het klooster
de roze oleanders in de vestibules
de witte gordijnen die bewegen in de wind

Ja, mooi. Erg veel dank!

Ik vertaalde ooit D'Annunzio. Iets met oosterse tuinen met bananenbomen en zo. Il banan...
Hier (alle links hier in een nieuw venster).



Dit hoef ik niet uitgelegd te krijgen. (Dylan zingt "If you don't bring good news, then don't bring any")

Recept, hèhè...
Kwartels met chocolade (Inca!)
Kruid de kwartels van binnen, en vul ze met aangemaakt gehakt.
Braad ze rondom aan.
Giet het vet uit de pan en flambeer ze met armagnac.
Giet er espagnolesaus over en stoof kort; laat tegelijkertijd doperwten in de saus gaar worden.
Rasp bittere chocolade of beter nog couverture over het gerecht; roer om en proef.
Wilde kwartels (waar? waar?) kunnen beter ongevuld gebraden worden en geserveerd met de -apart klaargemaakte- saus.
Dit Spaanse gerecht (oorspronkelijk uit Amerika natuurlijk) moet nét niet naar chocolade smaken.
De disgenoten dienen radeloos te worden van het er niet op kunnen komen wat nou dat smaakje is.



Ja! Weer een film die ongelofelijk goed is!
As good as it gets. Nicholson...
Homo's, hondje, echt heel mooi. Ook de rol van die vrouw, in de bediening van dat restaurant.



Hier.
Hier.
En, tsja, hier.

Wordt niet meer vervolgd...

O ja: Hard Times in New York hier. Vond die 60+ uur DVD Dylan weer terug.
House Carpenter hier.
En Talking Bear Mountain Picnic Massacre hier.
Hava na gheelah of hoe schrijf je dat hier.

NB: dit spul gaat er wel binnenkort af om plaats te maken voor ander Dylan spul, want anders moet ik ruimte bijkopen, forget it.



Bear Mountain

dinsdag 26 juli 2011

Gisteren die Sugo




Sugo di carne, gewoon bolo dus, maar erg goed gelukt, met een 35% korting-pakje tartaar. Rook fors naar "nu istie goed!".
At er gnocchi bij, maar pasta die zo heet dan dus. Zie hierboven.
Kook pasta met iets groentebouillonblokje, uit, koudspoelen, olijfolie erdoor.
Bak de tartaar als een dikke plak in olijfolie met wat boter aan twee kanten snel bruin, uit de pan.
Rode ui, knof, soepgroenten, peterselie (want dat zit er nooit door)...
Grofgemalen zwarte peper, laurier, beetje paddoblokje...
Tomatenpuree (plat drukken op de bodem van de pan)...
Blik gepelde tomaten (nooit verse gebruiken als je niet 100% zeker weet dat ze aan de plant gerijpt zijn!), sudderen met groene kruiden (oa bonenkruid!), tomaten prakken, forsch rode wijn erbij, sudderen en inkoken. Proef.
Saus ok = vlees erbij, erdoorheen prakken.
Stukkies droge zwarte olijf erdoor en de pasta.
Eet met pepperoncini of guindillas (resp. kleine hete en grote minder hete groene pepers uit de pekel).



Vandaag Groningen, inkopen, gerookte tofu bijvoorbeeld. Morgen die tofu in paddobouillon met kastanjechampignons en ernaast een bakje zoete aardappelchips!



Gerookte tofu

Zag Piano Blues van Eastwood. Hé, dat is een soort documentaire over de blues. En de blues interesseren me niet zoveel, behalve als je een nummer van Muddy Waters naast idem van Dylan legt. En het ging trouwens ook over Paderewski.

Muddy Waters hier (alle links hier in een nieuw venster).
Deze hier zingt Dylan ook. En deze hier!
Waters' bekendste nummer hier.

Paderewski hier.



Maar goed. Back to basics. Rungis ("Rungis") link hier.

Wordt vervolgd?

Nee...

Pff......

maandag 25 juli 2011

Is het nou wel of niet hetzelfde?


Bolognese



en sugo di carne?



Nou, gewoon precies hetzelfde dus, in principe. Alleen je hep meer bolo met spaghetti en sugo met penne.

Uhh! Dat zou wijzen op verschil!
Jawel, maar dat is dan hoogstens verschil in sausdikte. Spaghetti: enorm oppervlak op kleine inhoud, penne redelijk het tegendeel. Vandaar ook die penne rigate: dat compenseert! Meer oppervlak!

O maar wacht, nog een verschil. Sugo wordt dikwijls gestart met een stuk vlees wat later wordt gehakt. Eventueel enkel grof gesneden ook nog, zie hieronder, prachtig! Met filei.
Eigenlijk een beetje zoals het verschil tussen chili con carne (gehakt) en chili norteño (stukken vlees).

Tot slot, wat dit betreft. Je hep bolo en bolo, en je hep sugo en sugo.
Vergelijk deze sugo, chirurgenvrouwensugo, (alle links hier in een nieuw venster) met deze, werkende-vrouwen-met-kinderen sugo.



Sugo met filei...

Zo, dat was weer een stukje culinair-wetenschappelijke dinges, waar heel wat Nederlandse culikwakers een puntje aan kunne zuige. Incluis ook trouwens zowat alle Italiaanse huisvrouwen.
Maar die laatsten vergeef ik graag.

O ja trouwens, ik weet natuurlijk donders goed dat die culikwakers schrijven voor een breed leeghoofdig publiek. Ik, ik schrijf voor een noodgedwongen klein publiek, een publiek namelijk met kennis, met serieuze interesses, met verstand, dat soort dingen.

Dat soort landen, om even op Italiaanse huisvrouwen terug te komen (Spanje, Frankrijk...), zijn zo groot dat je 250 kilometer verderop heel andere geologie hebt, heel andere producten en bereidingswijzen, heel ander klimaat, heel andere conservering, recepten van ma op dochter, dochter never buiten de streek geweest of zo ja daar niks durven eten...

Maar goed. Hoe kompu erop? Simpel. Vanavond sugo di carne met gnocchi. Ennuh, o, dan bedoel ik dus wel gnocchi-pasta.



Gisteren.
Tuinbonen, paprika (kleine gele punt-)(vroeg me af ofdat wel combineerde: prima hoor!) en geraspte belegen Goudse.

Dop tuinbonen. In deze tijd van het jaar hoeft het nog net niet "dubbel". En dat is een situatie die ik erg mooi vind. Iets stevig velletje, maar niet taai.
Kook ze met iets groentebouillonblokje. Afgieten, koudspoelen.
Olijfolie, rode ui, knof, soepgroenten (waarvan je standaard een zakje in de vriezer hep, aangevuld als het is met peterselie, want dat zit er nooit door).
Fijngewreven komijnzaad, geel en bruin mosterdzaad, laurier...



"Chilivlokken" erbij (ik vind de naam nog steeds erg popi; het is gewoon fijngedrukte gedroogde Spaanse peper), gebruik de soort zonder pitjes en gebruik wat meer. Gebruik als zout Marmite en als vloeistof droge sherry.

Oven aan (180).

Tuinbonen bij het chilivlokkenspul. Ff, proef.
Stukkies paprika erbij, ff...

Iets ingevette ovenschotel, spul erin, kaas erover, gratineer.
Serveer met mosterd (goeie).



Super lekker, verdompt.

Lucian Freud dood. Hier.

O ja, broodbeleg, super goedkoop, super lekker.
Blikje haring in tomatensaus (Aldi), in een kom, prakken, eventueel wat mayo erdoor en/of ketchup. Iig versgemalen peper.
Heerlijk!

O ja, vanochtend in de puzzel in de krant. "Stad tussen Loppersum en Zevenhuizen". Waar slaat dat nou op?! Tussen die twee dorpen liggen alleen nog ergere dorpen en gaten...

Zag gisteren Kramer vs. Kramer.
Volgens mij vond ik het 20 jaar geleden wel aardig. Maar ja, zag het opnieuw en schrok me de pleuris! Meryl Streep!! Yaghhhh!!!!

Wordt NIET meer vervolgd...

Mail inzendingen, waarvoor dank, komen later aan de beurt.

Vanavond Piano Blues, en als me die tegenvalt Band of Brothers 7.



zondag 24 juli 2011

Niet veel tijd?


Zou kunnen...
Ja, of niet veel zin...



Formule 1: kijk. Ik zei het toch?!

Weg Vettel...

Tirade 1983. Karel van het Reve, "Lezing over Popper". Erg mooi. Daarnaast begint het me op te vallen dat Timmer (serie "Russische notities") erg leesbaar is als het over Rusland gaat (al drie jaargangen niet) en onleesbaar als het over Russische literatuur gaat (al drie jaargangen). Invloed perfecte stukkies Karel over Russische literatuur?

Kookte in de lente toch tuinbonen, die toen perfect (niet dubbel te doppen) waren? Kookte nu tuinbonen. Die hadden wel een stevig tweede velletje, maar totaal niet storend.

Wat wel opvalt: er moet méér zout bij dan je denkt. De opname ervan wordt natuurlijk door dat velletje tegengehouden...



Gisteren.
Chinese dunne mie (het soort wat je moet weken vóór het koken), shiitake (vers en gedroogd), ei.
Week dus die mie (koud water), giet af, kook en spoel koud.
Week meteen ermee lelieknoppen, en week ook droge shiitake.
Bak een platte omelet, zo een die je kan oprollen en dan in reepjes snijden.



Arachideolie, gemberwortel, rode ui, knof.
Hoeden verse shiitake in reepjes, ff..., uitgelekte lelieknoppen, ff..., taotjo en kung po erdoor en wat manzanilla.
Stukkies ei, mie...
Wat seroendeng? Wat plumsauce?
Maar hoe dan ook: enorm lekker, verdomd.



Recept
Kwarteleieren met saus van blauwschimmelkaas
Maak een pittige blauwschimmelkaas-saus (gebonden saus met bouillon, melk én witte wijn; kaas erin oplossen).
Was sla.
Bak de eitjes in boter.
Maak de borden op met de sla, leg er de eitjes op, giet er saus bij en bestrooi met wat gehakte dragon en basilicum.



Schapekoppen noemen de mensen dat hier, de schapekoppen...

Zag de laatste dagen nog een paar films.
XXY. Over en (XXY: genen) hermafrodiet. Erg moeilijk te volgen mislukte cultfilm.
War of the Lords. Waarom kijk ik naar dat soort films? Het duurt nogal voordat het op gang komt, geen kwaliteit dus, kijk naar Eastwood (her-her-herzag uit ergernis gisterenavond Dirty Harry). En als het min of meer op gang is, dan blijkt het knullig. Niet echt niet goed, maar wel niet echt goed, zeg maar.
In the Loop. "Beste film van het jaar", "Ontzettend leuk", "Vernietigend grappig"... Maar wat een zeikfilm...

Net als met literatuur heden ten dage. Het loopt niet om de kwaliteit, het loopt vanwege de marketing. Ja, nee, want anders kan je natuurlijk nooit (met kwaliteit) een groot publiek bereiken...



Dirty Harry.

"This is a Magnum 44, the most powerful handgun in the world. Blows your head clean off. So what do you say, punk?"

Hier (alle links hier in een nieuw venster).

Hé! Deze hier ken ik niet.

Dog shit hier.

zaterdag 23 juli 2011

Ff geen links, Ja?


Nee, ff geen links.

Thema. Geoxideerde witte wijn. Vanavond drie soorten. In mijn leven.
Soort 1 dat is wijn die ze in de buurt van Badajoz maken, dus noordwest van Jerez. Is donkergeel, en ff wennen. Voor emigrés maakten ze het in Navarra ook.
Soort 2 nu. Dat is heel speciaal. Je gaat eten in een restaurant op de 42e verdieping van een of andere toren in Jakarta. Je bestelt witte wijn. Die wordt met een pijlsnelle lift vanuit de kelder zoef! naar de 42e verdieping geschoten (weten die lui veel van wijn...). Opengetrokken, best redelijk, en dan in ene zie je die goudgele wijn donkergoudbruin worden.
Soort 3. Vandaag. Kreeg ergens een Australische witte wijn uit 2000, geen bewaarwijn maar gelukkig een plastic "kurk". Tsja. Goudbruin. Was wel te drinken, maar ik voorspelde (helft fles werd teruggezet in de koeling) dat het morgen mis zou zijn.
Ik houd u op de hoogte.



Vanavond wordt erg lekker. Die Chinese mie die je moet weken vóór het koken, verse shiitake en geweekte gedroogde, lelieknoppen en in reepjes gesneden platte omelet. Van zie hieronder.

Van Rondeeleieren. Wel een hoop gezeur hoor. De smaak is redelijk, niet super (wel de prijs). Je worstelt om het doosje open te krijgen, daarna hoor je "Wat een kleine eitjes, zeg!". En ik merkte eerder al op dat het doosje gemaakt is ongetwijfeld van iets super biologisch, maar je staat er wel een minuut of vijf op te springen voordat je het plat hep.

Formule I. Jaja! Einde Vettel...



Spannend.
Achtereenvolgens:
Alonso, Webber, Vettel, Massa, Hamilton
Webber, Alonso, Vettel, Massa, Schumacher
Vettel. Webber, Alonso, Hamilton, Button (retour McLaren?)
Webber, Hamilton, Vettel, Alonso, Massa.

Zag dat in het dorp een groot gebouw net naast het centrum gesloopt was. Daar heb ik vroeger wel eens vrijwilligerswerk gedaan, een soort herstellingsoord. Uhh, ik moest een tiepe in een rolstoel internet op helpen, maar ja, het enige waar die tiepe in was geïnteresseerd was sex (maar dat mocht in die gereformeerde tent niet) en BMW. Dus we waren erg gauw uitgepraat.
Maar goed. Er was pauze, het was zomer, tuintje, lekker buiten zitten. Allemaal vruchtenplanten! Aardbeien, frambozen, bessen, you name it. Ik plukken! Maar niemand wilde er van eten. Hoezo niet? "Dat kan je niet eten. Dat komt niet uit de winkel".
Verdomd.



Daar istie weer, Esplá, de lafaard!

Zag Memoires of a Geisha.
Ik weet het allemaal niet. Dieptriest en zo, maar ja, wat doe je er aan?
"Without its misteries, my story cannot survive", wat moet ik daarmee?

Allemaal erg tragisch, maar allemaal erg Japans en erg Aziatisch.

Iemand die in Azië armer is dan jij, dat is stront. Zo simpel is het.

En als je Europeaan bent, dan ben je dubbel stront.

Recept
Kwal zouten
Uhh, geloof het of geloof het niet: een heel belangrijk deel van de wereldbevolking eet kwal, te beginnen in de Balkan.
Betere Chinese toko: jelly fish. Die is dan al klaar voor gebruik.

Verwijder de tentakels en de mondopening.
Bestrooi een zijde goed met zeezout en leg met de ingezouten kant naar beneden op een schone plank.
Strooi flink zout op de bovenkant, leg daar een schone plank op en daarop een gewicht (wat het vocht plus het meeste zout uit de kwal moet persen.
Zodra er geen vocht meer uit de kwal komt deze in de zon te drogen hangen.



Echt erg lekker, en verdomd, je moet goeie tanden hebben om het te kunnen eten. Het is forsch kauwen...

vrijdag 22 juli 2011

En jawel,


Links!

Marianne Breslauer hier (alle links hier in een nieuw venster).
Dwarsdesign hier.
Drie maal kimono hier.
Meisje met brede hoed hier (ff die flauwekul voorbijscrollen).
Showroomgirls hier.
Verzameling Van Herck hier.
Berni Searl hier.
De Stercke Stadt Breda hier.
Kwetsbaarheid hier.



Gisteren: haring-bietjes salade, zoals u weet als u opgelet hebt.
Biet en vastkokende natuurlijk aardappel apart van elkaar en in blokjes koken, met wat groentenbouillonblokje erbij. Afgieten, koudspoelen, goed laten koelen.
Mayo, yoghurt, medium sherry, fijngewreven komijn (direct doorroeren!), grofgemalen witte peper, selderijzout, Tabasco, Worcestershire. Dit is trouwens M's Like Wow Man Saladdressing.
Mengen, aardappelblokjes, blokjes biet en stukjes haring erdoor.
Kan ook prima met zure haring.



Mail
Dag Maarten, hoe kan die "iemand" jouw gedicht vergelijken met de gedichten van Elsschot? Dat snap ik niet. Jouw gedicht is "hart"verscheurend, heb ik al eens gezegd. Elsschot zijn gedichten zijn m.i. niet goed. Zo nuchter als hij in zijn proza is, zo sentimenteel is hij in zijn poëzie. De invloed van een benepen katholieke(?) achtergrond? Het gedicht bijvoorbeeld betreffende zijn moeder zou zo in het parochieblaadje kunnen. Het enige goede gedicht, maar op het randje, is "Het huwelijk". Zijn emoties: haat en schuldgevoel tegelijkertijd, zijn oprecht (niet sentimenteel) en daarom is het de moeite waard. Dag, L

Ik denk dat de spreker, niet bepaald onnozel, verwees naar Elsschot's proza.

Ennuhh je -evenzeer- gewaardeerde bijdrage over Jan van Nijlen, dat komt nog.

Mail
¡Hola! Maarten!
Dat tunneltje in Zuidhorn, waar ik je foto's van stuurde, dat klopt niet! Sorry!
Mijn ex die er vlakbij woont, is er gaan kijken met haar nieuwe echtgenoot (vriend van me geworden) en kon niets ontdekken.
Ze hebben de foto,s nog eens heel goed bekeken en kwamen tot de conclusie dat er Zuidlaren staat ipv Zuidhorn.




Dus zat er voor mij niets anders op dan zelf in Zuidlaren te gaan kijken.
Heb het gevonden; het is een tunnel onder de N34 in de Schipborgerweg die van Zuidlaren naar Schipborg loopt.
Dus géén spoorwegtunnel. De N34 is de provinciale weg van Groningen naar Emmen.
De paarden staan aan de Zuidlaren-kant.
Aan de Schipborg-kant staan heel grote kleurpotloden afgebeeld.
Op Bing maps Schipborg intoetsen en je kunt hem van alle kanten bekijken.
Dat er paarden opstaan wordt nu ook logisch. Zuidlaren kent (in ieder geval al sinds 1200) een paardenmarkt, zou de grootste paardenmarkt van Europa zijn.
Uit heel Europa komen kopers en verkopers.
Wordt gecombineerd met een kermis en een grote markt/braderie.
De markt is iedere 3e dinsdag in oktober. Dit jaar de 18e.
Gemiddeld 150.000 bezoekers; aanvoer paarden, na een serie slechte jaren, nu weer rond de 2000.
Vroeger ook koeien (ook plm 2000) en schapen en geiten. Nu niet meer, alleen nog een handvol ezels.
De studenten-corpsen uit Groningen gaan/gingen ook ieder jaar. Vindicat en Albertus Magnus enz.
Ze gingen er naartoe met rijtuigen, koetsen, landauers en huifwagens met koetsier.
Ik woonde aan de Rijksstraatweg in Haren waar ze dan langskwamen.
's Morgens met een hoop lawaai, 's avonds/'s nachts als ze terugkwamen allemaal dronken en een hoop minder praats.
Aardig is om te weten dat volgens een oud-Drents gebruik de kachel pas aan mag met de Zuidlaardermarkt.




Vond nog een "Beurs-schilderij" van Joost Doornik.
Werd dit voorjaar geëxposeerd in galerie Doornik & Schelfhout (Munnekeholm 22 Groningen)
Gaat hierbij.
Con un saludo atento
PJ


Dank, ook voor de foto's! (Die vent rechts is Bolk!)

Nog ff terugkomend op die Philip Mechanicus. Daar schreef Cees Nooteboom zijn debuut over; "Philip en de anderen".

Ennuhh, die maracuja van laatst, dat was dus geen maracuja maar een inferieur soort (nauwelijks vruchtvlees) guave.

Ennuhh in de bus werd door een trutje iets omgeroepen over de auveijsjipkaart.



Markt. Zure abrikozen. Jammie!

Recept
Kummelbrood (kummel: karwij; bij De Kruidenspecialist in Nijmegen kreeg ik komijn; "Dat is hetzelfde meneer")
Meng bloem met de halve hoeveelheid ervan aan maizena.
Werk er in lauw water opgeloste gist door, wat peper en zout en een scheutje olie.
Meng met geroosterde maar afgekoelde pijnboompitten, sesamzaad, mosterdzaad en kummel/karwij.
Vorm vrij platte broodjes van het deeg, laat rijzen, druk enigszins plat, strooi er wat kummel op en bak een minuut of 20, 30 op 150 graden.



Ha! Als je over de duvel spreekt... Puzzel vanmorgen **inz. Oei...

Planning
Morgen ei, zoete aardappel (bruine; die paarse vind ik vies), verse en gedroogde shiitake.
Overmorgen geraspte oude Goudse, tuinbonen en oranje kleine puntpaprika'tjes.

Zoete aardappel, dat is trouwens familie van de hegge- of haagwinde, maar dat zei ik al ooit.

Vrijdag gedichtdag.
Heine

Du schönes Fischermädchen,
Treibe den Kahn ans Land;
Komm zu mir und setze dich nieder,
Wir kosen Hand in Hand.

Leg an mein Herze dein köpfchen,
Und fürchte dich nicht zu sehr;
Vertraust du dich doch sorglos
Täglich dem wilden Meer.

Mein Herz gleicht ganz dem Meere,
Hat Sturm und Ebb' und Flut,
Und manche schöne perle
In seiner Tiefe ruht.

Mooi, toch, die D? Zo staat het in het origineel ook. Niet makkelijk te versieren hier, want je moet in ouderwetste HTML tekstopmaak werken, wat je al jaren niet gebruikt en dus vergeten bent. font color="..." seize="...".
Als je het, zoals het hoort en wat hier niet kan, via vormgevingstaal CSS doet, dan kan je die bovenste regel ook wat naar beneden dwingen. Maar goed.



Dat moet ik op de kop zien te tikken!
Maar ja:
HEINE -- HAUSCHILD, J.-C(hrsg)/ KRUSE, J.A(hrsg)/ PREUSS, Werner H: Essen und trinken mit Heinrich Heine / Doktoren der Revolution, Philosophie und Literatur im Werk Heines, Ausstellungskatalog / Heinrich Heine und Lüneburg, Loreley am Lösegraben, 3 Titel zusammen München, dtv 1997,143S mit 9 H-H-Créationen von Maître J-C. Bourgueil, 75 Abb, obrosch, neuwertig/ Düsseldorf,... € 45,00.

Heine is interessant, het Essen und Trinken van Heine is interessant, maar of het boek "Essen und trinken mit Heinrich Heine" interessant is, dat is een heel ander verhaal.

Vanavond weer The Proms. De 118e keer of zoiets. Hier.

En o ja, de F I wordt steeds interessanter. Vrije training 1 Alonso - Webber - Vettel. 2 Webber - Alonso - Vettel. Massa twee keer bij de eerste vijf, Hamilton een keer, Schumacher een keer. En Force India resp. twee en een keer bij de eerste 10. Sauber deze keer wat minder goed. Of was dat al voor de tweede keer?



Webber, vandaag