maandag 31 januari 2011

Eerst maar even


een Luxemburgs recept, kip met Riesling, wat ik vond toe ik zocht op "au riesling". Ja, want je hebt in Luxemburg een soort worstenbroodjes waar tussen de worst en het omhulsel een Rielsing gelei zit. Enorm lekker. Er zit ook een soort venstertje in, met zo'n soort duikboot rand eromheen. Mijn pleegkinderen spraken dan ook van Duikboten. Maar goed, het heet "Huppeldepup au Riesling" dus ik zocht op "au riesling" maar vond enkel die kip hier (alle links hier in een nieuw venster).



Had het met iemand over Portugese wijnen. Hadden het over Bairrada (search the blog) maar ook over het perfecte wijnhuis CRF, Carvalho Ribeiro Fereira. Zie bijvoorbeeld hier. Hun Branco reserva, wat belegen witte wijn, is perfect. En die rode met die rode lak rond de kurk... Zie ook hier.

Deze link hier kreeg ik van L. Mooie muziek en mooi werk, maar ik heb een hekel aan Youtubes die "plaatjes met muziek" zijn. Dat is zowat altijd promotiewerk. Daarnaast geloof ik dat je een -bijvoorbeeld- schilder zonder diens uitdrukkelijke toestemming niet moet koppelen aan een bepaald muziekje of gedicht of zo.
Uhh, dat koppelen, dat is ook een soort van misplaatst "Kijk mij eens, ik kan óók kunst maken".
Ik hoor wel of we het ermee eens zijn of niet...



Gisteren
Groene aspergetips, zalm, kriel, beurre blanc met Pernod.
Moet nog even op zoek naar de -separaat gemaakte- beurre blanc-foto's. Ff onvindbaar.



Groene aspergetips (peperduur...) in tweeën en in koud water. Uurtje, goed uitlekken, drooghusselen in theedoek.
Olijfolie, sjalot, knof...
Grove witte peper, iets tuinkruidenblokje...



Sauteer de dikkere helften van de aspergepunten kort op hoog vuur in de pan met de sjalot, goed roerend. Wokkend zeg maar.
Heel kort de puntjes meebakken, witte wijn, vuur wat lager en inkoken.
Zalm op gril-pannetje, met boter.
Kriel hadden we van de dag ervoor. Opwarmen.



En ja, die saus. Als ik die heb teruggevonden, dan ziet u het!

Maar nu: kijk! Zo kenne we mekaar weer!
Mail!
Beste Maarten,
volg je blog dagelijks, deze keer kan ik het niet laten:
is dat wat je zoekt?
Hier.
Foto lijkt op een onderzeeër...
Groeten uit Wageningen
G.


Ja dus.
Fantastisch!
Dank!!

Uhh, Wageningen... Daar startte ik ooit een restaurantje op voor mensen die niet zo in de horeca vertrouwd waren. Geen idee meer hoe het heette. Was Surinaams Mexicaans, zoiets zeg maar. Zuid Amerikaans.

Ik heb er ook gekookt in Zeezicht. Vego natuurlijk, maar met de andere kok (Uruguayaan) kookten we stiekem gegrild lamhart of zo...

Ik heb er ook een keer hapjes gekookt voor een commune. Van Doesburglaan, net in die rare hoek in de weg. Bleek een huldiging te zijn van Duivendak en Volkert, voor die bomaanslag op die plee in dat ministerie. Rara...

"volg je blog dagelijks": O! Ben jij dat!¬]] ("Ik heb al uw boeken gelezen!" -"O, bent u dat")

Zocht op gegrild lamshart en vond Theresa de Lisieux. Tsja. Gegrild lamshart...



Heilige "Sinte Theresia'tje van het Kind Gods" vroeg zich af wat haar taak zou zijn in de kerk.
En toen ze het wist zei ze "In het hart van de kerk zal ik de liefde zijn. Mijn missie in de kerk is de liefde te zijn in het hart van de kerk, want zonder liefde, zonder liefdadigheid heeft wat voor werk ook, geen enkele zin. Maar hoe moet een menselijk wezen zich neerzetten in het hart van de kerk en getransformeerd worden tot liefde?"

Tsja.

Recept
Inktvis, Indonesisch
Maak de inktvis schoon, zie eergisteren, snij in de lengte open en snij in reepjes.
Bak kort in arachide-olie tot ze stevig zijn; haal uit de pan.
Bak ui en knoflook in de pan, voeg geprakte tomaat uit blik toe met het vocht en breng op smaak met gembersiroop, ketjap (manis en ook wat asin), foelie, kruidnagel, gebroken ketoembar, sambal en daoen djeroek poeroet.
Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht stoven.
Kook in, proef op peper en zout (dat wil zeggen: voeg eventueel sambal toe en/of ketjap asin) en warm er de inktvis in op.



"Bek inktvis" (Of is dit een octopus?)

zondag 30 januari 2011

"Zondag alweer" alweer...

Eerst maar even mail. L., die ik abusievelijk L1 noemde, laatst.

Dag Maarten
Ik kwam in de boekenkast het boek van Heeresma en Langenbach tegen. Is zij de, betreurde, vriendin van Wally Tax geweest? Ik denk het wel. Verder kwam ik Hans Verhagen tegen, althans zijn boek, met deze opdracht: Wie haar ziel verliest. Getekend: 12-12-'96. Bedankt voor p????? middag. Dat ene woord is niet te lezen.


Ja, Wally Tax, ja... Maar voor alle duidelijkheid: haar Geheime Liefde gaat niet over Tax. Dat gaat over Jan Timman. Erg mooi boek trouwens.

Uhh, Laurie kwam om het leven op dezelfde manier als Sylvia Millecam: kanker, alternatief genezers... Die tiepes moesten ze doodslaan. Vader van een vriend van mij is gecrepeerd na enorme bedragen aan de mega oplichter Kunst in Gorinchem te hebben betaald. Dokter Kunst... Verzamelde clavecimbels waar hij zo nodig op moest spelen voor bezoek. Wat hij niet kon; de vullingen sprongen uit je kiezen...

Wally hier (alle links hier in een nieuw venster). Over "van alle mogelijke rotzooi" (zie onder) gesproken...



Wally Tax

Volgens mij is Laurie opgetreden in een programma van Verhagen. Van Der Linden en Schippers: Hoepla of Het gat van Nederland.
Is de cirkel weer rond.

Enfin, Hans Verhagen noemde ik. Veel gedichten van hem zijn onder invloed van alle mogelijke rotzooi gemaakt.
Waarom vind ik hem goed? Bijvoorbeeld hier om:

Zo simpel is het.

Jij bent de waarheid
waar ik ben
de tijd staat stil
de klok verstrijkt
en wij zijn altijd samen.


Mooi!

Maar goed. Vandaag, het leven gaat door, toch! niet? gegrilde zalm met groene aspergepuntjes, de andere helft van die kriel van gisteren en Beurre blanc met Pernod. Kijk. Zo simpel is het. Of liever gezegd natuurlijk zo ingewikkeld, want die saus dat is niet enkel A + B...

Maar goed. Gisteren.



Krieltjes: spoel en herspoel en laat goed uitlekken en dep droog met een doek. Lang en langzaam bakken in flink boter. Als het heet is plaatje eronder. Weer heet: vuur laag, deksel.
Parelhoen klaarmaken. Opbind elastiekjes weg, vetlellen wegsnijden, vleugeluiteindes weg. Zie de foto's. Ontbijtspek erop en in de oven.



Als het spek krokant en gerimpeld is: naast het parelhoen, en nieuw spek er op.
Olijfolie, sjalot, knof, platgedrukte stelen van kastanjechampignons, ...
Iets paddoblokje en grove witte peper. Flink witte wijn en inkoken.
Schijfjes van de hoeden erbij, ...
Serveer parelhoen, kriel en paddo's. En spekjes...



Een poot ontsnapt!

Nou begrijp ik dat van dat treinbiljet. Waarom je niet op een andere datum + tijd kan reizen. Er staat op "Reizen via..." en dat is de verbinding met de meeste overstappen en dus de goedkoopste...

Zag gisteren Als je begrijpt wat ik bedoel. Enorme flauwekul.

Recept
Inktvis, gevuld, Marseille
Maak niet te grote inktvissen schoon (zie gisteren) en hak de tentakels en de vinnen grof.
Bak in olijfolie wat ui, daarna wat knoflook, voeg tentakels en vinnen toe, braad even roerend aan, voeg wat tomatenpulp toe en bind met in melk geweekt en daarna heel goed uitgeknepen brood.
Voeg platte peterselie toe, roer om en bind op laag vuur, goed roerend, met rauw eigeel.
Laat koelen en vul de lijven voor drie-vierde met het mengsel.
Steek ze dicht met een prikker en bak ze in een schone pan in olijfolie rondom goed en snel aan.
Maak met olijfolie, zeer fijn gesnipperde ui, knoflook, tijm en laurier een sausbasis.
Voeg bloem toe, roer goed om en maak er met witte wijn een saus van.
Kruid die met peper en zout.
Warm er de gevulde inktvis in op.



Dit is wat anders, maar wel fantastisch! Inktvis gevuld met bloedworst! Wow!!
Hier!

(Wordt vervolgd)
(Nou ja, ik ga nu koken en daarna eten en daarna, tsja, misschien gewoon Kundun kijken, dus eventueel wordt dit helemaal niet "vervolgd".) (Ja, wegens obscene taal of zo, dat kan weer wel natuurlijk...) (Dat ik bijvoorbeeld zeg dat Wilders een gecoiffeerde drol is of zo...)

Nou ja, vooruit dan maar.
Links
IJssculpturen hier.
Kopstukken hier. Ja, ik vertel niet wat voor soort kopstukken, omdat ik vind dat bezoekers hier voor vanalles open moeten staan.
WriteNow hier.
Maastricht aan tafel hier.
Dit hebben we meen ik al gehad: hier. Wat een shit site trouwens, met al dat geFlash...
Oeps, uhh, Oepts hier.
Schilders van het Westland hier.
Fotomuseum Den Haag heeft ergens, ja, "ergens", iets over Julius Schnabel. Je ziet het wel staan, maar er op klikken... Trouwens, je wordt onpasselijk als je de openingspagina ziet. Hier. Mijn buurman zei trouwens dat die Wilders een homo is. Nou ja, wat maakt mij dat uit? Voor mijn part gaat ie met een pinguïn naar bed... Zijn bed toch? Iets anders is dat die pinguïn dat wel moet willen natuurlijk, met die pruik naar bed gaan. Tsja, dat is een heel ander verhaal...



zaterdag 29 januari 2011

Tsja,


dat wordt smokkelen met dat parelhoen. Ik bedoel ik had een paar dagen geleden al vlees (witlof in gekookte ham-rolletjes).
En het wordt wel een rich weekend, met parelhoen vandaag, en zalm met beurre blanc met Pernod morgen...



Beurre blanc
Recept hier (alle links hier in een nieuw venster), Kosher zout is gelul natuurlijk, en dit is het basisrecept. Ik gebruik ook dragon, en zou eigenlijk ook andere kruiden moeten gebruiken (zie morgen) die momenteel niet "en saison" zijn.

Recept
Inktvis schoonmaken
Had misschien beter gisteren kunnen staan...
Kop uit het lijf trekken, voorzichtig de inktblaas, als je die gaat gebruiken, uit die kop halen en die in een bakje met water bewaren. Pas op; rauw is de inkt giftig.
Tentakels van de kop snijden en die ook bewaren.
Vel van het lijf stropen (als het lijf wit is, dan is dat al gebeurd) en weggooien.
Vinnetjes eraf snijden en bewaren bij die tentakels.
Ruggegraat uit het lijf trekken (zo´n doorzichtige veer), even controleren of er geen vet en/of een half verteerde garnaal in dat lijf zit.
Die veer ook weggooien natuurlijk.
Het lijf kan gevuld gebakken worden (kleintjes), in ringen gesneden met beslag gefrituurd, (Calamares a la romana, grote), of (grote) in sepjes gesneden worden die weer ingekerfd worden (diagonaal kruiselings tot de helft van de dikte) en zo gebakken. Die sepjes, zo doen ze dat in China. Serveren met kerriesaus of zo.

Inktvis schoonmaken hier. En hier.



Vrijdag "recept, ongepubliceerd". Maar dat wordt de Beurre blanc, morgen.

Luister naar Satie. Heb het volledig werk, door Klára Körmendi. Forse discussie met S. Die vond die Nederlandse Satie-uitrekker, hoe heet die ook weer, beter. Ik zeg Daar ben je aan gewend, daarom bevalt je Körmendi niet.

O ja! Waarom altijd die rare teksten in proef-, test-websites?
Hier!

Zag A beautifull Mind. Maar waar gaat die film in Godsnaam over???

vrijdag 28 januari 2011

Gisteren


hebben jullie een overdosis gekregen, vandaag, stja, wel wat minder denk ik.

O, en vrijdag gedichtendag (woensdag gehaktdag), maar gedichten, daar heb ik jullie al mee doodgegooid deze week. Toch?

Boekte trouwens op nshispeed.nl de Luxemburgreis, enkel drie dagen, vier overnachtingen bedoel ik. dag 1 = reis, 2 - 3 - 4 = daar, 5 terug, ivm erge drukte... Nou ja. In de zomer is de drukte altijd minder en dan gaan we langer naar Lissabon. Dagtripje naar Cascais en zo, en naar Setubal. Moscatel de Setubal! 20+ jaar op vat...

O ja, op de te printen tickets stond geen datum of tijd. Gebeld. Erg lang vreselijk muzikaal behang à f 0.35 / minuut, eindelijk contact, aardige meid, nee dat maakte niks uit want ik had toch geen gereserveerde plaats. "Dus ik heb ook geen zitplaatsgarantie?" Nee dus.



Kijk, dit is gelul. Een 2003 stop je in 2011 niet in een fles. Maar ja, wat gebeurt er. Die hellingen, de vierkante meterprijs ervan, die wordt naast die expanderende stad / haven steeds duurder... En wachten op 20+ jaar in het vat...
Precies dezelfde reden waarom Aguardente de Medronho Velho niet meer te vinden is...

En, O ja!, in Luxemburg ga ik iedere middag een onderzeeër eten, zo noemden mijn pleegkinderen dat, hoe heet het officieel ook weer? Huppeldepup au dinges. Nou ja. Foto's komen binnenkort en ook de correcte naam.
Uhh, het is een soort worstebroodje waarin gelei van witte wijn en daar weer in een worstje. En een soort luikje erop, waardoorheen je de inhoud ziet, vandaar "onderzeeër".

Verslavend lekker...

Vanavond
Tsja, de andere helft van die opleukpizza van gisteren, vrees ik.
En morgen dat in ene aangekondigde parelhoen. In de oven met ontbijtspekplakjes op de borsten. En die plakjes vallen er dan vrij snel krokant verschrompeld af en dan leg je weer een nieuw plakje op die borst, en ff later nog wel een keer. En dan heb je, of vertelde ik dat al, een redelijke massa krokante spekjeskronkels. Heerlijk erbij... Nog afgezien van het feit dat die plakkies het uitdrogen van de borsten tegengaan. Van een parelhoen dan dus.



Parelhoen. "Poule pintade" in het Frans, "kip beschilderd". En van poule pintade komt het Zuid Nederlandse "poelepetaat".

Recept
Inktvis in zwarte saus. Baskenland. Txipirones
Inktvissen schoonmaken, we hebben het over kleintjes, inktblaas bewaren.
De inkt op een bord knijpen (pas op; rauw is dat giftig) en aanlengen met ietsje water en een scheut witte wijn of Noilly Prat.
Roer er wat visbouillon door en laat een half uur rusten.
Bak de lijven in olijfolie, met ui en knoflook.
Bak iets later ook de vinnen en tentakels mee.
Bloem toevoegen, even roerend laten garen, en met het inktmengsel een saus maken.
De inktvissen gaarstoven in de saus.



Volgens mij heb ik hiermee voldaan aan wat van mij verwacht wordt. Toch?!
En zo niet, dan zoek het maar uit...

Doei!

donderdag 27 januari 2011

Eerst maar even een link:


Hier (alle links hier in een nieuw venster). Begrijp het allemaal niet zo maar ja, I am a bear of simple mind, and long words bother me...



Gisteren
Farfalle met witlof en mooie gekookte ham.
Ik doe het niet zoals anderen (zak!; is misschien wel 20 jaar geleden dat je het hep gemaakt!), maar witlof in vieren, kort koken (4 à 5 minuten in iets gezouten water), uitlekken, kontje eraf, loshusselen, beter uitlekken.



(Dit lijkt erg vet, maar dat is het niet hoor; deed er een scheur witte wijn in of zo...)

Kook de pasta met iets tuinkruidenbouillon blokje. Uitlekken, koudspoelen, olijfolie erdoor. Omdat ik altijd zit te werken terwijl ik kook, dat shitblog bv., kook ik de pasta niet "vers" want dat gaat dan mis.
Olijfolie, sjalot, knof.
Kook de witlof zoals hierboven beschreven.
Wat grofgemalen zwarte peper, gekneusde piment, ietsje foelie en kruidnagel (gebroken kopje), geel mosterdzaad, ...
Leffe erbij en een scheutje Oxo.
Oven aan.
Proef na pruttelen en inkoken.
Bundeltjes witlof in een plakje goede ham rollen, ovenschaal en rolletjes inkwasten met notenolie, Mooi krokant bakken.
Pasta bij saus.
Serveer met groene peperbolletjes erover.
Eventueel fruitjes, gedroogde tomaat uit de olie, kappertjes...



Ik dacht dat die dingen Cravattine (strikjes, vlinderdasjes) heetten ipv Farfalle, maar dat is gewoon precies hetzelfde lijkt me.
Zocht me suf op een recept, lang geleden, "Farfalle Carnevale". Vond dit. Uh, dat heet niet carnevale ivm die ontzagwekkende vlindertjes, zie hieronder, maar ze zullen díe wel hebben gekozen omwege dat carnevale. En o ja, dit vego recept is "carnevale"! Vlees vaarwel!
Champignon, prei, rode ui, rode peper, witte wijn, olie, bouillonblokje. En die pasta natuurlijk.



BRRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Klik op de afbeelding hier!

O ja, tsjee, net zoiets als wanneer de eerste keer iemand voor je opstaat in de bus, mij gelukkig nog nooit gebeurd, en daar zie ik ook niet naar uit, en daarnevens komt het tegenwoordig steeds minder voor, maar goed, vandaag kreeg ik voor de eerste keer een leeftijdskorting. In Nederland dan, want in Frankrijk is onze 65 60. NS, voordeelurenkaart kreeg ik een stuk voordeliger omdat ik 60+ ben. Tsjee. Had hernieuwde aanschaf uitgesteld tot planning buitenlandse reis (RailPlus, 25%), maar nu moest het er van komen.

Vanavond, erg laat retour uit Groningen want erg laat heen.
Opleukpizza.
Vertel morgen wel hoe.

Groningen, inkopen.
Zag dat ze in de toko, stuk goedkoper dan AH natuurlijk, ook rode kidneybonen verkopen, die ik net bij AH had aangeschaft.

Recept
Ingelegde knoflook, Rusland
Gebruik hele, verse knoflookbollen, met een stuk steel er nog aan.
Leg de bollen in pekel (100 gram zout op een liter water) en zorg dat ze onderstaan.
Houd ze twee weken in de pekel.
Variant: gebruik bietensap of -kookwater in plaats van water.

Ingelegde sardines, Frankrijk
Bak uitgehaalde sardines op grofzout in een koekenpan of op een bakplaat (niet de hele pan of plaat vol zout; zoveel zout dat de sardines op het zout rusten) en bestrooi regelmatig met een beetje verse tuinkruiden.
Laat koelen en verwijder koppen en staarten.
Leg in een platte schaal, om en om, bestrooi met cayennepeper, rozemarijn, tijm, en peper. Gebruik eventueel ook gember.
Giet er goede olijfolie over tot de vis juist is bedekt en zet enkele dagen, afgedekt, op een goed koele plek.
Draai de visjes af en toe.
Gebruik geen knoflook; anaerobe bacteriën!



Inkopen. Aka miso, sojabonen-miso. Voor een miso-soepje of als "zout"...
(Uhh, wat betekent aka? Uhh, Also Know As...)

Goh. Toen ik een jaar of 25 geleden bij Packard Bell werkte, hadden ze daar nog een eigen besturingssysteem, "Navigator", met zo'n scheepsstuurwiel als symbool.
De munter van de term Navigator is ondergetekende.
Jaren later kreeg je browser Netscape. Met wat voor symbool? Juist, stuurwiel.
En nu valt me in ene op dat je in Dreamweaver ook weer dat stuurwieltje krijgt, wat dan ook, jaja, Navigator heet. Tsjee...



Inkoop. Hmm, slakken... Met uiensoep en tijm en Pernod...

Mail.
Dag Maarten, ik kom even terug op "Het Lam Gods" en de eventuele medewerking daaraan door zus van Eyck. Natuurlijk blijft het speculeren. Wat doet een kunsthistoricus? Ik kan, met verbazing heel lang denken over dat beroep. "Historie" dat kan, hoewel: Rembrandt 1606 of 1607(?)-1669. Begint het geouwehoer al. Leonardo da Vinci, heb je heel goed kans dat hij uit Vinci komt. Daar hoef je geen parelketting voor om te doen, dat kan een boer op het platteland in Italië je ook vertellen. "Kunst": nu, met de moderne technieken, komen ze tot de conclusie , dat onder sommige schilderijen nog een andere afbeelding zit. Hoef je, ik zeg maar wat, geen homo uit een chique milieu te zijn die doorgeleerd heeft, kan elke kunstenaar je vertellen, zeker als ze krap in de centen zitten, wat doorgaans het geval is. Hoe zit het met "nieuw ontdekte oude meesters"en oude meesters , die weer geen oude meesters bleken te zijn, enz.enz.. ? Allemaal "gedoe" waar menig kunsthistoricus bij betrokken is.
Ik heb het in het geval van "Het Lam Gods" over het oordeel van een schilder die zijn hele leven, hij was toen een jaar of vijftig, als het ware "de verf vrat".Hij had menig reis naar Gent gemaakt en kende elke centimeter van dat werk.
Ga ik de Carel van Mander erbij halen. Ik citeer: ..daar ook hun zuster Margriete van Eyck vermaard is om haar groote bekwaamheid in het schilderen.... Staat er ook weer dat er verder niets van haar bekend is. Staat er ergens anders dat de jongens Van Eyck de zus onderhielden. Wat is er logischer: twee broers zijn een groot werk aan het maken, veel werk, veel details, ze hebben een ongetrouwde zus die ook kan schilderen........
Tijdje geleden was er op zondagmorgen, ik geloof bij de VPRO, een programma over het betreffende werk. Haalden ze de "geweldige" ontdekking aan, dat er kortgeleden bij restauratie van het werk "een onbekende hand ontdekt is". Ze zijn aan het zoeken wie of het kan zijn.
Ik heb het bovenstaande ook aan de makers van het programma laten weten en geen reactie gekregen. Waarschijnlijk vinden ze het verhaal van mij niet de moeite waard, omdat het niet bewezen is. Zeg ik weer: "Misschien is Rembrandt wel geboren in 1304" we weten het namelijk niet zeker. Leonardo zal echter wel niet uit Palermo afkomstig zijn geweest. Groeten, L1


Dank! Ik bestudeer het op een rustiger moment en kom dan, eventueel althans, met commentaar.



Inkopen. Gandules verdes. Wat is dit nou weer? De taal is Spaans of Portugees. In het Engels is het Pigeon peas. Hier. (In Haïti heten ze Congo bonen, hahahah).
Maar goed, mijn half blinde 80+ jarige buurvrouw tuurde langdurig met één oog op het etiket, onder een scherpe lamp, en zei toen iets heel wijs. "Als je tuinbonen dopt, dan zit er ook zo'n dingetje aan". Ja, verdomd. Ronde tuinbonen. Tuinboon-erwten...

Mail 2
Rosita Steenbeek schreef dat ze bij Cambria was wezen eten: ravioli all'arancia (ravioli gevuld met ricotta en daaroverheen sinaasappelschil). Had ik van de week al gemaakt, was lekker. Schrijfster speelde in films van Passolini. Steenbeek was hier ooit te gast, had een rok aan met een zijsplit tot halverwege haar heupen. Toevallig zei deze week een van de toen aanwezige "jongens": "Potverdorie, dat was mooi, die lezing, vooral door de zon die haar en die rok vanachter bescheen". Zo zie je maar, literatuur maakt van alles los. Groeten, L1

Ja, mijn grootouders maakten ooit zoiets mee. Gingen, als eersten, bij de buren op visite, trouwpartij dochter. Stond voor het raam, en je keek er dus doorheen. Opa en oma met excuus naar huis, en van daar uit opgebeld. Zo ging dat toen.
In de familie bekend als "De doorschijnende bruid".



Een nieuwe soort Halloumi hebben ze nou. Schijnt beter te zijn. Kleuren verpakking zo suf dat zelfs Photoshop...

Links
Postzegel-design hier.
Herinnerde me dat postzegelontwerper Gerrit Noordzij in plaats van postzegels op zijn brieven nagetekende postzegels aanbracht. Ja, hij bracht zelfs niet bestaande, fantasie-postzegels aan... Wel in de stijl en zo...
Werken op papier hier.
Heyboer hier. Heyboer? Ik ook boer.
Zie hier en stem daarna, of Lenin (10 miljoen mensen vermoord of wat was het getal ook weer) de grond in moet hier.



Inkopen, lamsblokjes. Die Engelse (dank C1!) waren niet erg lamserig maar de bouillon ervan was wel erg lekker, neutraal maar toch. Zal deze terdege testen en mededelen.

Zag Ober. Warmerdam of zo. Ja, voor dat beroep moet je natuurlijk wel geschikt zijn..., ja...
Ik heb er heel wat meegemaakt., obers. De ene helft was perfect, de andere helft was nul.
In de film komt de bekende algemene horeca problematiek aan de orde, maar niet naast Horeca ervaring. De film is gemaakt door mensen zonder Horeca ervaring, terwijl er weinig sectoren zijn waarin ervaring enerzijds, en gevoel anderzijds (dat hebben ze ook niet) zo belangrijk zijn.

Tsja.

Toean dan njonja,
Sinjo-sinjo dan nonni,
Kami sudah beherenti.
Besok main lagi.

Meneer en mevrouw,
Jongetjes en meisjes,
We gaan stoppen.
Morgen spelen we verder.



Blues vanavond, ter afsluiting.

John Lee Hooker, hierboven
Hier.

Missisippi John Hurt hier.

Muddy Waters hier.

Big Joe Williams hier.

Lightnin' Hopkins hier.

Howlin' Wolf hier.

Pinetop Perkins hier.

Big Joe Turner hier.

Memphis Slim hier.

Canned Heat, eindelijk blanken hier.

Van Leadbelly bestaan geen videos. Hoor het beroemde Frankie and Albert hier.
Charley Patton hier.
Fantastische Dylan versie niet te vinden.

woensdag 26 januari 2011

Kreeg een geboortekaartje,


keek even in de map portretten naar de moeder (portret van toen 6 jaar, toen ik een tijdje voor haar heb gezorgd, dus eigenlijk is het een geboortekaartje van een-beetje-kleinkind), en net ernaast zag ik onderstaande foto. En toen schoot me dus dit te binnen (alle links hier in een nieuw venster). Schuif naar 5.50.

Hij werd daarna linea recta het land uitgezet, de ouwe gek...



Vanavond.
Witlof uit de oven met goede gekookte ham, en pasta of zo erbij. Jaaaaren geleden dat ik witlof zo maakte. Denk er gewoon nooit aan. Ja, een maand of zo geleden, maar toen moest ik in ene weg en gaf ze aan de buurvrouw.
Maak, vooral als ik voor anderen kook, dikwijls
Salade met blauwe kaas, Galicië
Week rozijnen in hete thee of, beter, Malaga, en dan een uur of 15. Malaga op kamertemp dan dus.
Snijd witlof-stronken door de lengte, dan in vieren, kontje eruit en in schijfjes snijden.
Een mengsel van Cabrales (of eventueel een andere blauwe kaas) en room maken (met een vork de kaas door de room prakken).
Serveren op de witlof, met walnoten en de uitgelekte rozijnen eromheen.
Malaga opdrinken.
Variant.
Met schijven sinaasappel ook, en met ingekookt sinaasappelsap erover.

Verdere planning gemaakt vandaag.
Morgen ei, polenta, zoete puntpaprika.
Overmorgen groene aspergepuntjes, gegrilde zalm, krieltjes, beurre blanc met Pernod.



Gisteren.
Foto's weer eens vergeten.
Brie dus met doppers, die ik dus als koolhydraat eet, weinig meer is het ook niet, en paprika. Dat wil zeggen een potje bundelzwammetjes want die paprika die was wijlen.
Maïsolie (voor heel licht zoet accentje), sjalot, knof, ietsje lombok.
Komijn, piment, laurier, versgemalen korianderzaad (molentje!¬]...
Witte wijn, Malaga, ..., proef.
Zwammetjes erbij (ik dacht er niet aan hun vochtjes te gebruiken, dat had best gekund), doppers erdoor en wat zwarte olijf van, jawel, de droge soort.
Oven aan.
Spul in ingevette ovenschotel, brie erover, ingekwast met hazelnotenolie, iets zoet en iets pikant paprikapoeder daaroverheen.

Met pesto? Kappertjes? Fruitjes?
Dat mag u helemaal zelf beslissen weer...
Maar pas op: zonder enige toevoeging is het al ongemeen lekker...



Brie de Meaux

Was bij Holt, staat die hork weer achter de bar, wil me nauwelijks antwoord geven waar of de krant is (Telegraaf, woensdagpuzzel!), shitsmoes alsof ik debiel ben, "Ze hebben vergeten de krant op te halen", had me al ingeschonken, ik zeg Je zuipt het zelf maar op. Ik naar elders. Wat denkt die mislukte teckel godverdomme...

Zondag zou ik voor de koken. Parelhoen. Ze zoeken het maar uit. Een parelhoen vreet ik zelf op, een in de vriezer en een gaat naar J.

Maar goed, in de Telegraaf kwam ik ook het recept van de dag tegen, vissoep, ik met iemand daarover aan de praat. Ik zeg Ik gebruik geen geschaafde sinaasappelschil maar gedroogde mandarijnschil. En veel minder tomaat, maar wel weer rouille. Nou ja, die tiepe deed het natuurlijk weer helemaal anders. Ik denk Ze zullen niet voor niets bij De Minnarij in Utrecht tot 's nachts één uur aan m'n vissoep gezeten hebben zeven dagen per week...



Dit is Josep Pla, een bijzonder aardige Catalaanse schrijver. Search the blog! Van hem is de uitspraak dat vissoep de vierkantswortel uit vis getrokken moet hebben.

Vissoep. Mijn vissoep. Het is ff werk, maar ja, dan hep je ook wat.
Tong- en/of tarbot-graten en -vellen met flink grof gehakt selderijblad licht aanbraden in olijfolie op laag vuur, regelmatig omscheppend.
Grof gehakte sjalot en platte peterselie erbij, idem wat kastanje-champignon, een halve goed rijpe tomaat, gedroogde mandarijnschil, een stuk citroen, eventueel knoflook, en het spul kruiden met dillezaad, venkelzaad, tijm, laurier, kruidnagel, foelie, wat gebroken witte peperkorrels of een javascript:void(0)cayenne-pepertje, en piment. (Hé! Daar was ik vandaag net mee bezig, met JavaScript. Geen idee echter wat hier aan de hand is.)
Weer even laten aanbraden op laag vuur, regelmatig omscheppend.
Flink koud water erbij en een zeer forsche scheut droge witte wijn.
Schaaldieren en schelpdieren erbij, en grof gehakte stevige vis (geen fijne witte vis of platvis; rode tonijn en poon en zo).
Langzaam aan de kook laten komen en er dan grof gehakte witte vis bij doen (schelvis, wijting...), een stuk kombu (Reformwinkel of zo) en eventueel wat geraspte gedroogde tonijn (Japanse winkel).
Weer aan de kook laten komen en op zacht vuur een half uur tot drie kwartier laten trekken.
Afgieten en inkoken tot de vissmaak voldoende sterk is.
Op smaak brengen met rouille (koop een blikje bij de betere visboer), cognac, peper, zout en tomatenpuree.
De bouillon aan de kook brengen en er stukjes vis en zeevruchten in gaar koken.
Serveren en op applaus wachten.



Mail nu.
C1 voorop natuurlijk.
Als je naar "familie" op zoek bent: zoon van P.N. was Aldo van Eyck, de architect. Bouwde o.a het burgerweeshuis in A'dam, en het moederhuis op de Plantage Middenlaan (prachtig en elegant gebouw in regenboogkleuren). Naast een geweldig architect ook een begenadigd spreker, je luisterde ademloos naar zijn toespraken (o.a. omdat hij met verve kon schelden). Loyaal leraar in Delft: hij heeft een leerling waarin hij geloofde wel eens 'n 11 als eindcijfer gegeven, omdat hij zijn examen anders niet haalde.

Jee, die man heb ik goed gekend. Ja, toen ik in etnografica handelde (Azië Afrika reizen) verkocht ik zowat alles aan een tiepe in Amsterdam. En ik was zelf erg in textiel geïnteresseerd. Geen geverfd (batik) of kleding maar doeken - weeftechnieken (ikat en zo). En bij die figuur in Amsterdam verkocht alles uitstekend, behalve dat textiel want die doeken die lagen opgevouwen op een stapel en dat toont niet zo. En toen heb ik iemand een soort rek laten maken voor in die winkel, voor aan de muur, allemaal radiaal spreidende stangen waarover je een doek kon hangen en vastmaken. En dan kon je door die doeken "heenbladeren". En toen begonnen ze te verkopen. En een van de grootste kopers was Aldo. Zo een grote koper dat zijn vrouw met enige regelmaar de dag na de aankoop spul terug kwam brengen...



Ikat van de Toraja / Toradja, Midden-west Sumatra.
Padang, die kanten uit. Waar ze meisjes van vier jaar oud al een jaar of dertig geleden in een soort witte tulen burka's lieten lopen.
Ik dacht dikwijls Hoezo moeten die hoofddoekjes omdat anders die vrouwen lust opwekken? (uhh, het merendeel van die "overrijpe papaya's" [Kousbroek] wekt juist mínder lust op zónder hoofddoek!) Kan je dan je pik niet binnenboord houden als je een vrouw zonder hoofddoekje ziet? En hoe zit het met al die moslims die dagelijks in Amsterdam geconfronteerd worden met die meiden van

In Amsterdam waar alles kan
Daar fietsen de mooiste wijven
Als die bleven staan voor het rode licht
Dan raakte 't hele verkeer ontwricht
Omdat niemand er af kan blijven
En een heleboel lopen er zonder BH's

(Joop Visser / Jaap Fischer, hier.)

Maar laatst las ik dus een verklaring. Een "verklaring". Ging deze keer niet over hitsig makend klimaat, maar al sla je me dood, de reden was zo absurd dat het me niet is gelukt ze te onthouden, ze op te slaan.

Worsten liggen nog steeds in de wacht, schandalig hè?
Puntjepuntjepuntje...



Stuurde de afgelopen dagen trouwens Groninger worst aan een dame (mag ik aannemen) in Brussel en die vond het vreselijk. Net als de ook gestuurde komijnekaas. Nou ja, dan maar niet. Andere tiepes, Uithoorn, vonden de worst heerlijk. Kijk. Maar ja, dat waren dan ook tiepes waar ik voor 20 Eu 48 weckpotten kocht...

O ja: als je ergens schrijft dat je korianderzaadjes tegenwoordig "in zo'n molentje" stopt, dan wil eens mens natuurlijk weten wàt voor een molentje! Snap dat dan!

Een gerecycled AH witte pepermolentje... Maar ja, je moet wel een ouder tiepe hebben, met blauwe draaiknop. De tegenwoordige, bijna zwarte draaiknop, zijn niet recyclebaar. Je kan wel zo een kleurloze plestik pepermolen gebruiken, Super d B bv. Maar weer niet een voor zout, dát werkt weer niet. Peper.

Het leven is geen lolletje
(Zo sprak laatst K.L.Polletje).

Hoorde net nog "Mijn lief is onverzadigbaar". Tekst hier. Uhh, ik heb het nu weer over Jaap Fischer.

Die man heeft er enorm goed voor gezorgd nooit never op TV of anderszins opneembaar op te treden,. Niks te vinden wat beeld betreft. Geluid wel.
Utrecht ("Uterech") hier.
Les Uterechs 2 hier. Schuif naar 1.00.
En een van de mooiste hier. Hahahahahahah!!!!!!!!!
Het aangrijpende "Zwanger op de Veluwe / En nog geen 15 jaar" is niet te vinden.



Flinke post vandaag, maar morgen eventueel niks. Groningen, inkopen, treinreis reserveren, KvK gelul...

Post alweer, L1.
Weet je overigens dat er discussie is, dat gedicht zou wel eens van een Perzische dichter kunnen zijn. Er is op radio een programma over geweest, lang geleden. Waarom ook die naam Ispahaan?

Ja, kan ik me indenken. Heel interessant. Ga ik over nadenken, maar met een gevoel van "Daar komt waarschijnlijk niks uit"...

Over het altaarstuk in Gent beweerde iemand dat hij er absoluut een vrouwenhand in aan het werk zag (die broers Eyck hadden een zus).
Gent is ook een fijne stad. Lekker eten, goed museum, Duvel bier, enz. Dag Maarten.


Die "vrouwenhand", dat lijkt me nogal speculatief. En ja, het is een zeer fraaie stad, met -zeer zeldzame- Romaanse huizen. Burgerhuizen bedoel ik, geen monumenten...



Dit zijn níet die huizen die ik bedoel, die laat ik later wel eens zien, het is al laat...

dinsdag 25 januari 2011

Goh,


gisteren allerlei notietietjes vergeten. Nou ja, hoef ik vandaag minder te denken. En ik moest al zo erg denken, een les over Spry effecten schrijvend... Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Mooie vormgeving trouwens. Keppeltje af hoor.

Hilite werkt niet, en ik weet ondertussen ook waarom. Dan moet je een veld hebben met daarin een kleinere afbeelding, kleiner dan dat veld dus, want die "hilite" speelt op de achtergrond. Wordt gebruikt om teksten bv. ff bv. rood ge-achtergrond te laten opvallen. Dat ze dat blijkbaar niet weten of zo, die lui die zo'n pagina maken... Dat is net zoiets als wanneer je de officiële info van Adobe over Photoshop channels / kanalen leest. Dan voel je aan je water "Die tiepe weet niet waarover ie praat"...



Nav gedicht Reve gisteren viel het iemand in dat het nogal lijkt, kwa idee, op het onvolprezen De tuinman en de dood. Ja...

Van morgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,
Mijn woning in: "Heer, Heer, één ogenblik!

Ginds, in de rooshof, snoeide ik loot na loot,
Toen keek ik achter mij. Daar stond de Dood.

Ik schrok, en haastte mij langs de andere kant,
Maar zag nog juist de dreiging van zijn hand.

Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan,
Voor de avond nog bereik ik Ispahaan!" -

Van middag (lang reeds was hij heengespoed)
Heb ik in 't cederpark de Dood ontmoet.

"Waarom," zo vraag ik, want hij wacht en zwijgt,
"Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht gedreigd?"

Glimlachend antwoordt hij: "Geen dreiging was 't,
Waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast,

Toen 'k 's morgens hier nog stil aan 't werk zag staan,
Die 'k 's avonds halen moest in Ispahaan."

P.N. van Eyck



Misschien zou bedoelde Iemand maar eens litteraire shots aan dit blog moeten gaan toedienen. Volledig vrije hand, eigen inlog, you name it...

Ennuhh, dacht even "Familie van Charles Eijck?" Nee, want dat is Charles Eyck. Heb jarenlang tegen zijn muurschilderingen in de Lieve-Vrouwekerk in Helmond aangekeken. Niet dat dat stoorde, integendeel.



De beroemdste eik is trouwens Jan van Eyck, schilder van Het Lam God's, Gent. Samen met zijn broer Hubert.
Prachtig verhaal. Het paneel links onder was op ene verdwenen. Maar de kerk was op slot. Verhaal gaat dus dat het ergens in de kerk verstopt moet zijn. Nu te zien = kopie.



Maar goed. Verder geen gelul over eiken, of het moet zijn dat je gedroogde blaadjes van de steeneik / azijnhout als een soort laurier moet gebruiken bij het stoven van wild gevogelte. Maar ja, waar kom je aan dat wild gevogelte, laat staan die blaadjes...

Heb de Schopenhauer biografie bijna uit. Hij woont al enige tijd in Frankfurt. Hij eet daar inderdaad nogal fors in het "Engelse Hof" (in Spanje heb je een warenhuisketen El Corte Ingles), bestelt dubbele porties en eet "vette sauzen met een lepel". Maar dat hij er dagelijks zijn "halbes Huhn at", dat staat er niet in.

Vanavond
Doperwten (die ik als koolhydraat eet), paprika en Brie. We zullen zien.
Een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Toch?!

Gisteren
Gerookte tofu, vogeltong en sperzie.
Vogeltong, dat is Turkse pasta die er uit ziet als rijstkorrels. Eigenlijk gebruik je het op de manier van vermicelli, wat trouwens wormpjes betekent.
Spoel wat zwarte boontjes.
Arachideolie, sperziestukjes (na snijden, half uur water, goed uitlekken) wokken, uit.
Wat meer olie?, gemberwortel, knof, sjalot, lombok...
Zwarte boontjes, ...
Rijstwijn (soort met ook sojabonen erin) en wat droge witte wijn. Hoisin en Kung po.
Sperzie erbij en garen; eventueel wat heet water toevoegen. Proef.
Vogeltong erin garen.
Kleine stukjes gerookte tofu erin opwarmen.
Serveren met abon-abon erover? Seroendeng? Fruitjes?
Ik weet het, U mag kiezen.



Kocht, en at vandaag op Brabants rog, waarbij het perfect smaakte voor de variatie, Brin de Paille. Lekker wegsmeltend kaasje.

Recept
IJs met koffie
Een bolletje roomijs in een coupe doen, en een espresso´tje erover gieten.
Café Liègois heet dat volgens mij.

IJs met warme vruchtensaus
Dat is simpel.
Jam roerend opwarmen met wat water en wat cognac of eau de vie, en eventueel ietsje cardamom en/of kaneel en/of kruidnagel.
Proef op suiker.

IJs zonder ijsmachine
Doe het ijsmengsel in een plastic koelkastbak en zet in de vriezer.
Roer elke vijf minuten goed om tot het ijs helemaal bevroren is maar toch nog roerbaar.



Mijn Brin de Paille

O ja! Schreef dat ik misschien wel naar Praag ga. (Hier? Nou ja, ergens iig.) Uhh, fantastisch verhaal. Sarah Betsky was in Praag, Kerstavond, en bij dat enorme en lijdende Christusbeeld. Oud Joods vrouwtje stond erbij. "Huil niet Bublele, het is je verjaardag!".

Zag Serpico.
Al pacino, so what.
"The way it works", so what.
Middelmatigheid alom...

Zag ook de rest van Formule 1, 2007. Mooi hoor... 25 € waard hoor. Ook trouwens omdat je het minstens 1 x / jaar herziet...

Links
Boos hier.
China rond 1910 hier maar wel heel goed zoeken want het is Flash... Succes!
Body Worlds hier.
Man en mode (Jezus Gristus!) hier.
Geheime relaties hier.
Rood hier. Niet al gehad??



Praag

maandag 24 januari 2011

Niks Lissabon!


Huhh??
Nee, kijk, hoorde vandaag dat je vanaf begin april vanuit vlakbij waar ik woon op Lissabon kan vliegen, dus Lissabon, dat wordt mei. En over een week of twee met de trein naar Luxemburg stad. Erg mooie tocht trouwens, vanaf Maastricht. Door bergen en dalen, en vlak langs het fantastische hotel van mijn vriend Theis in Bourscheid, maar daar stop ik deze keer niet.

En trouwens: in Luxembourg kan je perfect Portugees eten. Ja, want 20%+ van de bevolking is Portugees...

Sprak vandaag met iemand over dat ik langs Heeg en Woudsend zeilde.

Nu weet ik, wie gij zijt,
de Jongen die ik eenzaam zag te Woudsend en daarna,
nog op dezelfde dag, in een kafee te Heeg.
Ik hoor mijn moeders stem.
O Dood, die waarheid zijt: nader tot U.

Gerard Reve



Gisteren
Mosselen, tweede hap.
Week gedroogde oesterzwam.
Bak kleingesneden verse oesterzwam in olijfolie, uit de pan.
Kook linguini met een beetje paddo-blokje. Afgieten, koudspoelen, wat olijfolie erdoor.
Olijfolie, sjalot, knof, ..., afgegoten en kleingesneden gedroogde oesterzwam, ...
Iets paddo-blokje, weekwater oesterzwam, Noilly Prat, wat heet en wat zoet paprikapoeder, ..., proef.
Gedroogde tomaat uit olie erbij in kleine stukjes, idem zwarte olijf van de droge soort.
Reeds gekookte mosselen, oesterzwam en pasta erdoor.
Serveer met kappertjes.



De "Holle kies" in Luxemburg stad.
Zat te bedenken dat ik er Judd ga kopen (gepekelde varkensschouder), en Kachkeis (om warme smeerkaas te maken)(met knof!).

Nationaalgerecht: "Judd mat gaardeboune a speck gromperen" of woorden van gelijke strekking. Die schouder met tuinbonen en met spekjes gebakken aardappelen...

Rechts van die toren trouwens, dat lijkt erg op dat fantastisch mooie stukje langs dat riviertje, Neie Weh of zoiets, nieuwe weg.

Vreemd taaltje, dat Letzeburgs. Ennuh, je struikelt er over de Spührkeis of hoe schrijf je dat, spaarbanken.
Ennuh zeker ga ik een foto maken van dat standbeeld van de Groothertogin, wijzend. En die wijst naar het kantoor van ABN-Amro! Hahahahahaha...............



Judd

zondag 23 januari 2011

Vandaag


de rest van die mosselen, nu met spaghetti en oesterzwam. Spaghetti alle cozze dus. Ook wat gedroogde oesterzwam (heerlijk!) erbij.
O wacht, ik hép geen spaghetti. Linguini.

(Uhh, prijsvraag: uit welke film is het clausje "Too much linguini...". Groninger worst voor de eerste goede antwoorder.)

En, o ja, Weemoedt gisteren, die schreef over een requiem. Verdomd als ik het lieg, ik heb ooit iemand horen zeggen "Zet eens een leuk muziekje op, een requiemmetje of zo". Serieus bedoeld, verdomd...

Heb gisteren zo hard aan dit blog gewerkt, af en toe een koud aardappelkroketje tot me nemende, dat ik de honger voorbij was toen 't blog af was...



Ook 'n nieuwe aanwinst. Samen met die van gisteren en die hieronder en een bromelia. Die bloemist die schijnt trouwens een villa'tje te gaan bouwen in Briltil... Net als toen ik voor John Dinger werkte als chef. Kreeg de rekening van de visboer, zegt ie "Die visboer schijnt een perceeltje in Wageningen Noord gekocht te hebben..."

Recept
Icecream Soda
"I scream, you scream, Ice cream, that´s what I want". In díe tijd bestond het nog.
Een bolletje roomijs in zo´n champagne-flûte, en sodawater erover schenken.
Heerlijk.

IJs van gedroogde pruimen
Gebruik pruimen uit blik; die van AH, maar misschien ook andere supers, zijn prima; geen suiker, wel mooi zoet.
200 gram uitgelekte en ontpitte pruimen. Sap: opdrinken.
Mengen met sap van een halve citroen, 200 cc room, 225 cc volle melk, 1 eigeel.
Blender, koelen.
Etc.



Hier (alle links hier in een nieuw venster) zou een tentoonstelling zijn over de dood, "Tussen hemel en aarde". Google vindt daarop dit wel maar daar vind ík niks. O wacht, hier?
Hier ook trouwens. En hier, as je un beetje geduld hep.

Had het met iemand over Pessoa en over kunst en zo, dat soort dingen zeg maar. Dat "echte kunst" je, zoals Karel van het Reve schrijft (en eigenlijk ook Van den Hoofdakker / Rutger Kopland en Bomans) op het verkeerde been zet. Je ratio zegt "dit zijn wat lijntjes" en je gevoel / herinnering zegt "dit is een urinerende boer".

Hoe dan ook, Pessoa zet je terdege op het verkeerde been hier:

O poeta é um fingidor.
Finge tão completamente
Que chega a fingir que é dor
A dor que deveras sente.

De dichter is een veinzer.
Hij veinst zo goed
Dat het hem lukt te veinzen dat het pijn is,
De pijn die hij werkelijk voelt.

Kijk...



Kapsalon, we gaan onversaagd verder met cultuur, hier. Ff wachtuh, dan komptie tevoorschijn.