maandag 31 augustus 2009
30-08
Weer niet veel te melden. Mosselen gisteren erg lekker, al zeg ik het zelf. Normandisch. Boter, spekjes, wortel, ui, prei, knof, selderijblad. Blussen met flink witte wijn. Laurier en zwarte peper. Volledig laten koelen als de wortel half gaar is. Mosselen erin, aan de kkok etc. Aardappelblokjes frituren op 150 en afbakken op 190.
Inkopen voor vandaag (pasta, mooie tomatensaus, kaas, oven), moest er enorm ver voor lopen want de voetgangersbrug was afgezet ivm bezoek een of andere minister of zo en dienaangaande protestmars of zo.
VVV, historische wandeling, mooi. Morgen nog de kerk en het museum.
Recept
Sateh van kip, sateh ajam
Als sateh van varkensvlees; voeg eventueel aan de marinade ook laos toe (familie van de gember) en daoen djeroek poeroet (Oosters citroenblad; alles bij de toko).
Serveer met pindasaus of met de saus als bij sateh van geitenvlees, zie gisteren.
Sateh van rundvlees, sateh manis (manis betekent niet alleen zoet maar ook zacht -hier- en lief. Nyonya manis, lieve vrouw.)
Maak een marinade van ketjap manis, iets ketjap asin, gehakte ui, idem knoflook, wat goela djawa (palmsuiker; toko) en limoensap.
Kruid eventueel met wat sambal en/of koriander en/of gember.
Marineer hierin blokjes biefstuk minstens een uur op een niet te koele plek; roer regelmatig om.
Steek aan stokjes (houtenstokjes eerst een half uur in water leggen met een gewicht erop) en rooster de sateh, regelmatig bestrijkend met de marinade.
Serveer met dezelfde saus als sateh van geitenvlees.
Die kocht ik hier op de markt. Reine Victoria. Lekker!
Verder echt niks te melden. Of, o ja; werkte weer flink aan het Bordeaux blog.
Hier (nieuw venster).
Publié par Maarten à 16:49:00
zondag 30 augustus 2009
29-08
Mooi! Had bij de C1000 twee dozen met drie liter wijn gekocht, niet lekker, breng een doos terug, kreeg ik zonder bonnetje twee dozen vergoed.
Zag er ook een voor mij nieuw soort weegschaal; keuze tussen fruit en groente etc. Geen gezoek.
Geertruidenberg
Verder niet echt iets te melden. Hard gewerkt aan het Bordeaux blog, inkopen voor morgen (mosselen met spekjes en calvados), vanavond die bonen die over waren, ben alleen, NRC gekocht.
Geertruidenberg, huis op de markt
Recept
Sateh van geitenvlees, sateh kambing
Geitenvlees bij de Marokkaanse slager.
Marineer en maak de sateh zoals beschreven bij Sateh van varkensvlees (zie onder).
Als het vlees goed dooraderd is dan is marineren niet nodig, alhoewel ik eigenlijk zou moeten schrijven: maak de sateh van gemarineerd mager geitenvlees of lamsvlees, of van ongemarineerd doorregen geitenvlees.
Serveer de sateh met ketjap manis met een scheutje ketjap asinerdoor en wat citroensap, en waarin een uurtje gesnipperde ui, gesnipperde knoflook, gebakken geprakte trassi (of koop al gebakken trassi, trassi goreng), wat geraspte goela djawa (alles bij de toko) en gesnipperde rode rawit (heel kleine spaanse pepertjes) getrokken hebben en wat je af en toe omroert.
Sateh van varkensvlees, sateh babi
Marineer blokjes varkensvlees (hamlap of blokjes karbonade-vlees) in ketjap manis, iets ketjap asin, citroensap, wat medium sherry, wat sambal, gesnipperde ui, geplette knoflook, gepofte geplette kemiri, geraspte goela djawa, ketoembar, djinten en djahe (alles bij de toko). Roer regelmatig om.
Steek het vlees aan stokjes, die enige tijd met een gewicht erop in water gelegen hebben.
Gril ze, regelmatig bestrijkend met de marinade.
Serveer met pindasaus.
Het kan ook zonder marineren, maar gemarineerd smaakt het veel beter.
Vishal Geertruidenberg
Wijntje aan de haven, net als gisteren. s'Morgens daar thee.
Publié par Maarten à 10:37:00
zaterdag 29 augustus 2009
28-08
Geertruidenberg dus. Zie de foto's. En geen foto's meer van Bordeaux want die staan nu hier (alle links in nieuw venster).
Dit domineert jammer genoeg het stadje...
Dronk voor het eerst een (Franse) rode sirah; wilde die een keer in Fraqnkrijk kopen en vergat dat toen eer. Lekker. Proefden ook een Chileense cabernet en die was wel heel erg heavy.
Recept
Sateh van gehakt, sateh pentoel.
Breng droog rundergehakt op smaak met koriander, komijn, geperste knoflook, sambal, peper, zout en ietsje geraspte palmsuiker (toko).
Er kan ook geraspte cocos door, zeker als het mengsel te nat wordt; laat na het toevoegen van de cocos even staan opdat dit het vocht kan opnemen.
Vorm balletjes, steek die op pennen (houten stokjes eerst even in
water leggen met een gewicht erop) en rooster.
Serveer met een saus zoals aangegeven bij Sateh van geitenvlees.
Sateh Bali: met meer kruiden erdoor; geraspte kentjoer, laos en/of gemberpoeder, gebakken trassi en wat limoensap.
En meer sambal natuurlijk, alhoewel voor de vastheid van het vlees dan beter cayennepeper gebruikt kan worden.
Sateh bali wordt meestal gevormd tot een klein kroketje en zo, per stuk, aan een stokje gestoken.
Lekker gegeten bij vrienden. Insalata caprese, lasagne, hete kip (lekker fris ook!),pizza, fruitsalade.
Mooie tuin daar.
"Wil jij van deze wijn?" -"Nee, ons drink nie soetwijn nie".
Publié par Maarten à 11:04:00
vrijdag 28 augustus 2009
Alabama
1936, halucinerende reis naar Alabama (ex Figaro), katoenoogsters, rest van het jaar geen werk.
Twee journalisten, James Agee en Walker Evans, wonen drie maanden elk bij drie van die ongelofelijk arme families.
"Agee wil alles zien, alles beschrijven. Dikke strontvliegen op een kussen, gebarsten aders op de borst van een te jonge moeder.
Niks ontsnapt hem, niet de brandplek van het strijkijzer, niet de rauwheid van het hout waarmee de huizen zijn gebouwd, huizen zonder versieringen, zonder reparaties.
Agee slaapt weinig. Amfetamine. Hij schrijft 's nachts en kijkt naar die door vermoeidheid kapotgeslagen families. Hun lichamen die hij goed kent, het lichaam van de jonge Louise, haar borsten nog nauwelijks geschetst, of het lichaam van haar kleinere broertje Squinchy, te betreuren, zo slecht van gezondheid dat hij niet meer zal groeien."
Publié par Maarten à 12:49:00
27-08
Parijs nog. Jee wat is hier alles duur. Kartonnen bekertje thee op het perron, 3 eu.
Verder niks te melden; ontbijt, krant, jus voor in de trein. O ja, broodje rauwe ham met artisjok-creme (laptop, geen accenten). We zullen zien.
Broodje was lekker maar dat artisjok moet ik verkeerd verstaan hebben; snippers soort parmezaan. Creme d'artichauts = grana padano?
Wat een ellende als je in de trein de grens over gaat; mobieltje van iedereen begint te bellen of te toeteren, sms welkom in België.
Recept
Sateh madoera
Pureer in een vijzel of in een blender sjalot, knoflook, kemiri-noten en rode Spaanse peper, alles ongeveer hetzelfde volume.
Bak dit mengsel in arachide-olie op niet te hoog vuur tot het begint te bruinen; roer regelmatig.
Voeg, weer hetzelfde volume, gemalen pinda`s toe, roer om, en voeg een flinke scheut ketjap manis toe.
Meng en breng aan de kook op niet te hoog vuur.
Haal van het vuur en roer er wat limoensap door. Laat koelen.
Neem een klein deel van de saus, meng met flink ketjap manis en marineer daarin een uur of drie blokjes kip, liefst van de poot, op een koele plek, regelmatig draaiend.
Steek de blokjes aan pennen (houten pennen eerst in water leggen met een gewicht erop), strooi er ietsje zout over en grill ze vrij hoog boven het vuur zodat ze een minuut of 10 op de grill kunnen blijven liggen; draai regelmatig.
Serveer met rijst en met de koude saus.
Weer drie uur trein. Brussel, halverwege. Je krijgt een maaltijd als je "comfort 1" zit. Geen idee.
Naar Groningen nog eens drie uur maar gelukkig word ik opgehaald door een vriend; paar dagen Geertruidenberg, welke stad met Dordrecht vecht om de titel oudste stad van Nederland.
Geertruidenberg, eerst inkopen in Raamsdonksveer. Vanavond kidneybonen, at al maanden geen bonen want die krijg je niet in een restaurant, met Spaanse peper, ui, knof, ketjap en verse worst.
Vooraf, bij een wijntje, door vriend ujit Afrika meegebrachte biltong, gedroogd vlees van een of ander soort bok, beetje moeflon achtig.
Terras hier, uitzicht op 'n spits, die zo heten omdat ze plat zijn van voor en van achter. Vroeger speciaal voor de Franse sluizen gebouwd.
Publié par Maarten à 11:28:00
donderdag 27 augustus 2009
26-08
"Huize Vangrails" evenals de volgende
Laatste foto's gemaakt in Bordeaux, dingen die ik gisteren zag, geen camera bij me tijdens mijn restaurant-queeste. Huize Vangrails bv.
Inkopen. Sesambroodje Bayonne ham - boter - sla - tomaat. Koud sap voor in de thermo. Kocht per ongeluk clementine sap. Per ongeluk: op noord Sumatra heb je een citrusvrucht, om te persen, smaakt naar mandarijn. De eerste twee dagen "heerlijk" en daarna kan nje het niet meer zien. Maar ik moet zeggen: dit sap is heerlijk zoetzuur.
Heb dus aan victualiën bij me: broodje ham, sap, oranje pruimen, bittere chocolade, citroenkoekjes, gedroogde banaan.
Moet lukken.
Kocht ook cadeau'tjes. Eten. Canneles, gedroogde banaan, citroenkoekjes, Bayonne ham, Baskische schapenkaas, rilettes, gerookte haring, Franse gerookte haring.
Op het moment dat ik dit schrijf zet de trein zich in beweging. Voor nonstop drie uur. Weet niet meer of het vanaf Poitiers of Tours is dat de trein ook HSL snelheid heeft. In Frankrijk is een HSL (TGV) alleen een HSL als ie op een LGV traject rijdt, een Traject Hoge Snelheid.
We komen over de nieuwe spoorbrug, naast de oude van Eiffel die niet afgebroken mag worden, over de altijd, zand, bruine Garonne.
Parijs. Net als de volgende.
Dikwijls zie je een kasteeltje met een dorpje er om heen. Als je dat ziet want meestal zie je berm of struiken.
Na een uur station Angouleme. Vlak na een stadje, mooi, oud, op een helling. Angouleme?
Tot Angouleme voornamelijk zonnebloem, daarna graan.
PJ. Naast Overijssel, Trastevere (over de Tiber), Alenteijo (Taag) heb je ook outre-Manche, over Het Kanaal, schreef ik laatst. Nu lees ik outre-Rhin, over de Rijn, Duitsland.
Anderhalf uur, halverwege, Poitiers. Een eind na Poitiers nog steeds geen HSL snelheid. Na twee uur, na Tours dus, wel.
Taxi Parijs en later uren rondlopen. Heel weinig beeldhouwwerk op de panden in vergelijking met Bordeaux; als je beeldhouwwerk in de gevels ziet dan zit er geen leven in, zie boven.
Zowat altijd enkel gestileerde krullen onder de balkons en verder niks.
Na veel lopen een mooi huis gevonden. Zie foto's.
Recept
Ingelegde sardines, Sardines à l`ancienne, Frankrijk.
Haal sardines uit, was ze en leg ze een uur of zes in pekel (80 gram zout per liter, een liter pekel op 1 kilo vis).
Laat uitlekken, spoel af en laat weer uitlekken.
Dep ze droog en bak ze kort aan beide zijden op hoog vuur in olijfolie.
Laat uitlekken en afkoelen en zout ze licht met zeezout.
Doe ze in een weckfles, goed opeengestapeld, met een schijfje citroen ertussen op elke twee sardines.
Vul de pot met olijfolie, sluit en weck.
Laat enkele weken staan en keer de potten af en toe even.
Serveer de sardines met boerenbrood.
Citroenkoekjes. "Koekjes aan de citroen"; Ëventuele sporen van vruchten aan de schaal"; "Volleeierpoeder"; "Houtbaar tot".
Maar erg lekker en voor wie in Frankrijk woont of er heen gaat of er relaties heeft: Zoop's au citron. En die gedroogde bananen hebben ze bij Carrefour, net na de sla-mengsels.
Parijs inrijdend was aardig. Platteland, lange tunnel, plop! Parijs.
Gelukkig niet zo'n smerig weer als twee en een half jaar geleden toen ik in dit station keel- en oorontstekingen opliep waar ik maanden later nog mee liep.
Taxi reed over de Boulevard St. Michel, "Boul Mich".
Herinnerde me die enorme fontein niet. Wel wat later de Sacre Coeur natuurlijk. En wat is die gotische kerktoren op Sebastopol?
Veel nieuwbouw en wolkenkrqbbers...
Hotels overal 50+, tiepe in hotel van 75 zegt dat je niks goedkopers vind en dat hij net nog een kamer heeft, Indiase wijk (Gare du Nord uit, links, eerste links, doorlopen tot voorbij grote gebouw aan de linkerkant) hotel 30,-.
Kocht van die krokante dadeltjes in die wijk en mangistan. Als je die dadels laat liggen dan worden ze bruin en zacht en zoet. Af en toe in Nederland bij de betere Turk.
Terrasje, the citron want voor een wijntje is het nog te vroeg.
Alles hier flink duurder dan in Bordeaux, tot wel 100%.
Veel brommers met een dakje, agressief verkeer.
Wijntje, witte bourgigne, lekker.
Nog een verschil met Bordeaux en ondanks omgeving internationaal station: hier veel minder kroegjes.
Libanees gegeten (zie foto's vanaf hier), ondanks dat ik "Frans"wilde afsluiten maar ja, al die brasseries hadden een enorme vleeslijst en nauwelijks publiek dus alles rechtstreeks uit de vriezer / magnetron...
Glas Libanese wijn. Hmm... Port-achtig maar ook richting een zware bourgogne die te warm gestaan heeft. Maar het eten heerlijk en de St. Emilion ook.
Lams-brochettes, pikante gesauteerde aardappelblokjes met sesam (staat bij elke Libanees op de kaart), salade...
Kreeg van die pannekoek ipv. brood, net als dat "broodje" falafel laatst, met yoghurt en koriander etc.
Heerlijke schaal "zuur" erbij ook, met van die enorm lekkere groene pepers.
En 'n heerlijk nagerecht maar wat het was, al sla je me dood. Neem nooit een nagerecht maar dit was "gratis".
Laatste opmerking over Parijs. Veel binnenplaatsen, wat je in Bordeaux niet ziet.
Publié par Maarten à 18:47:00
25-08
Oeioeioei, Engels toetsenbord nu weer want in Nederland. Heb zelf, nu in de opslag, trouwens een Nederlqnds toetsenbord, wat ik iedereen kan aanraden; alle accenten, alle rare tekens...
Maar goed. Had me er over verbaasd dat je in Bordeaux geen enkele buitenlandse krant kan krijgen behalve de Herald Tribune. Maar ik kom net uit de tram bij de katedraal en zie Het Laatste Nieuws en El Pais. En verdomd, De Telegraaf. Kocht. Erg hoor...
Broodje gekocht in die zelf samenstel broodjestent, gerookte zalm, komkommer, sla, crème fraiche. Enorme hoeveelheid zalm en erg dik gesneden! Lekker!
Recept
Sardellen met uien
Sardellen: vrij grote, verse ansjovis of vrij kleine sardien. Pilchards.
Het kan ook met sardien natuurlijk, of met verse ansjovis.
Was de vis en trek de kop eraf; als je dat goed doet komen darm en graten mee.
Droog van binnen en van buiten en bestrooi licht met peper en zout.
Laat in twee sauspannetjes in olijfolie heel fijn gesnipperde ui en, separaat dus, idem knoflook op laag vuur langzaam garen tot juist bruin.
Leg in een aardewerken schaal die op het vuur kan een laag sardellen, een laagje ui daarop, sardellen, ui.
Een scheut witte wijn mengen met een scheutje witte wijnazijn en dit over de schotel gieten.
Zet op laag vuur en laat staan tot de sardellen uit elkaar dreigen te gaan vallen.
Serveer met de knoflook erover.
Voorgerecht van Arzak, San Sebastian: wat sardellen met uien, wat
sardellen gebakken met knoflook en wat gepaneerd gebakken sardellen.
Postkantoor, erg leuk restaurantje ertegenover, zowel tent als kaart, vlakbij hotel, vind je dan op de laatste dag...
Tas inpakken, inkopen (stevig fruit = oranje pruimen, zocht gedroogde vijgen en vond gedroogde bananen).
Niks te doen verder. Ging met de tram naar het centrum van Pessac, niks aan. Tram, stevig doorkarrend, doet er trouwens meer dan een kwartier over om van de ene kant van de campus aan de andere kant te komen.
Bordeaux uitrijdend met de tram zit je altijd snel in het groen. Pessac: heuveltjes met villa'tjes en veel groen; richting Lormont een forse beboste heuvel op.
Mail van M.
Je vroeg je gisteren af welk stuk rund de bavette was. Een bijzonder fraaie website geeft daarop het antwoord (althans, er zijn twee bavettes), inclusief doorklikken naar plattegronden van de runderonderdelen: .
Hier (alle links in nieuw venster).
Mooie site.
Op 2 augustus vroeg je je af waar vijgenazijn vandaan komt. Ik heb ooit in Frankrijk vinaigre de figues gekocht, vierkant flesje. Niet bijzonder, wel aardig bij bijvoorbeeld salade met zachte geitenkaas. Overigens net als vinaigre de Banyuls. Rood, piets zoeter dan gewone rode wijnazijn. Wel veel duurder. Later liep ik in Limoges aan tegen de prijzige Bouquet de figues en de Bouquet de pommes van Vinaigrerie Delouis, 41, rue de Beaupuy, Limoges. Dit zijn balsamico-achtige azijnen, die je onaangelengd zou kunnen drinken (eetlepeltje). Het etiket vermeldt het volgende: * Ingrédients: jus de fiques réduit par ébullition, vinaigre de fiques. Plus de 5 kg de figues fraîches sont nécessaires pour fabriquer 1 litre de Bouquet de figues ( een flesje bevat 500 ml, ik zou dus 1 keer per jaar zo'n flesje kunnen produceren van de opbrengst van de vijgenboom in mijn tuintje). Utilisationa; ce condiment sucré-acidé transformera la plupart des recettes ordinaires en mets délicieux.
* Ingrediënten: vijgensap, ingekookt, vijgenazijn. Vijf kilo vijgen nodig voor een liter bouquet de figues. Gebruik: dit zoetzure condiment zal de meeste gewone gerechten veranderen in heerlijke gerechten.
De appelversie heeft ook 5 kg appelen nodig. Het gebruik ervan is wat specifieker aangegeven dan bij de vijgen: je kunt het als balsamicoazijn gebruiken en ermee deglaceren, sausen oppeppen, en dat dan vooral bij volailles et rôtis. De flesjes kostten, nog in de tijd van vóór de euro ongeveer 20 gulden. Wel goedkoper dan een goede balsamico.
Dank voor alle informatie!
Overigens: schitterende foto's van Bordeaux. Ik was er lang geleden heel kort, maar ga er toch eens wat langer naar toe, zodra er gelegenheid voor is.
Hartelijke groet,
M
Ja; zie over Bordeaux, vs. Parijs, morgen of overmorgen. En opnieuw dank.
Trouwens ik maak dit weekend een Engelstalig blog hier met enkel Bordeaux foto's. Bericht volgt.
Een restaurant afficheert escalope milanese. Als kind kreeg ik dat wel eens in een hotel of zo. Wat was dat ook weer?
Nieuw soort borrelhapje bij Le Toulousain: tweehaps super pikante chorizo'tjes. Vijf stuks een €.
Kocht, cadeau´tjes, canneles de Bordeaux. Moest ergens aan denken. Als je iets in de oven bakt in een schaal die glad is van buiten, dan bakt dat heel anders dan waneer die schaal van buiten geribbeld is. Geribbeld is groter oppervlak is meer temparatuur vangen. Mijn moeder had een ovenschaal met heel fijne ribbels aan de buitenkant. Zoals gevulde tomaat daar uit kwam, dat is me nooit ooit meer gelukt...
Tsjongejonge...
Nieuw ontdekte restaurantje ´s avonds dicht. Op naar dat pleintje waar laatst, zondag, alles dicht was en ik de dag erna zag dat alles open was. Een tent met erg mooie kaart. Open. Maar geen `service`, eten, ´s avonds. Naar m´n lunchcafe. Dagaanbieding zalmbrochettes. Ik bestel dat en een karaf witte wijn. Geen daghap ´s avonds en karafje alleen rose. Wel zalmmoot, meer dan twee keer zo duur. Een pleintje verder, pizzeria. Kan ik een halve eten en de andere helft meenemen. Geen probleem. Bestel pizza huppeldepup en een karaf wijn. Geen wijn meneer. Naar St. Michel, die Spanjaard van die zoutevis laatst. Dicht. Italiaan ernaast, tagliatelle zalm. Logge zware bremzoute saus.
Het wordt tijd dat ik hier vertrek. Brabant! Zult! Balkebrei!
Had zo weinig van die pasta gegeten dat ik in het hotel ´n bak friet nam met een karaf wijn.
Dacht aan Bali, ooit. Restaurant. Leken me islamieten. Vraag of ze wijn hebben. Ja hoor. Gaan zitten, bestellen, eten op tafel, geen wijn, wij weg, achternqgevloekt.
Publié par Maarten à 16:52:00
Abonneren op:
Posts (Atom)