zaterdag 30 april 2011

Nog maar 'n keer: Vanallus




Deze wijn (AH, aanbieding, € 3,-) dronk ik gisteren.
Redelijk, maar niet dat je zegt wow. Prijs-kwaliteit (ad € 3 dan dus wel) is OK, dat wel.

O ja, de statistics van dit blog vertonen natuurlijk daling (vakantie, mooi weer) maar niet de statistics van "terugkerende bezoekers". Kijk.

Recept
Kip in cider, Frans
Wrijf stukken kip in met zout en peper, bak ze op hoog vuur bruin in boter, en laat ze dan op laag vuur, met een deksel op de pan en regelmatig kerend garen.
Haal de kip uit de pan.
Bak in de pan sjalot, knoflook en paddestoelen goed aan.
Giet er flink cider bij en roer de aanbaksels los.
Giet er een scheut Calvados bij en laat flink inkoken.
Warm er de kip in op en roer, als de kip bijna warm is, crème fraiche door de saus.

Drink nou de wijn hieronder. Een van die drie wijnen in de aanbieding bij Super d B, afgelopen week. Redelijk, niet meer dan dat. Corbières 2009. Carignan, Grenache noir en Syrah. Prijs-kwaliteit: onvoldoende. Zéker tegen de niet-aanbieding prijs...



Dat "Te huur" in Roermond van laatst, dat klopte niet. Ik bedoel ik schreef "te huur" omdat de woningen die ze hebben op hun site onder "te huur" staan. Vandaag zag ik dat ik enkel op de stad Roermond gezocht had. Nu omgeving erbij, enorm mooie streek. Leudal, Haelen, Roggel...

Gisteren. Hieronder.
Linzen, spekjes, verse babymaïs.
Kook linzen met wat soepgroenten, ietsje paddoblokje, wat gekneusde zwarte peper en een scheut Malaga of Madeira. Afgieten.
Spekjes lang langzaam bakken in een stoofpan. Uit de pan.
Spekvet afgieten.
In iets spekvet stukjes babymaïs aanbakken. Uit de pan.
In iets spekvet sjalot, iets gemberwortel, knof.
Fijngewreven komijnzaad, versgemalen korianderzaad, laurier.
Witte wijn en piripiri. Proef na even.
Maïs in de pan..., spekjes..., linzen...
Proef.



Enkele bezoekers reageerden op mijn offerte "disk met 1.500 recepten, opbrengst voor Indonesië". Ik schreef terug dat ik me niet had gerealiseerd dat ik de in dit blog gepubliceerde recepten aangepast had, maar die aanpassingen niet verwerkt had.
Nu realiseer ik me ook nog dat ik alle "vandaag" recepten hier niet heb gekopieerd.
Als jullie nou wachten tot ik gepensioneerd ben, en dan nog een jaar of twee, dán kompt het ervan!

Kennen jullie dat, die reclame's Portugal vanaf 75 €? Als je dan naar die site gaat kan je je de pestpokkepleuris zoeken, maar een reis voor 75 vind je niet. Maar dit hier (alle links hier in een nieuw venster) is een verademing. Jammer dat ze voornamelijk enkel op Oost Europa vliegen. Wil ik naar Sofia? Is dat Roemenië of Bulgarije? Nou ja, naar Praag of Boedapest wil ik best.
Ze vliegen trouwens vanuit Eindhoven (L.!).



Dit koor stond vanavond te zingen naast het terras van mijn stamkroeg. Mooi. Allemanseindje, dat is dat geknoopte touw aan een scheepsbel. Maar wat Alleman nou betekent, geen idee. Heeft wel met de binnenvaart te maken. Een vriend woont aan de haven van Geertruidenberg, straatnaam Allemanshil. Geen idee.
Ze zongen over de -verdwenen- Zuiderzee. In het Fries is dat mooier. Sudersee Sudersee... Dat is van -meen ik- het Lemster shantykoor. (Workum?)

vrijdag 29 april 2011

Vanallus




Deze wijn had ik gisteren, en ook twee rode van dezelfde Chileense firma (aanbieding AH, € 3,-). Deze witte smaakte werkelijk prima. Niks op aan te merken.

Gisteren.
"Rode" (= oranje) puntpaprika (die zijn wat dikker dan gele), gepocheerd ei, kroepoek Palembang.
Pindaolie, sjalot, gemberwortel, knof, lombok...
Puntpaprika in kleine stukjes..., wat witte wijn, laurier, piment, korianderzaad, gerookt paprikapoeder en pikant paprikapoeder. Dit moet allemaal snel en op vrij laag vuur; de puntpaprika mag niet te gaar worden.
Zwarte boontjes ("fermented black beans", ff afspoelen)..., proef.
Pocheer er eieren in.
Frituur de Palembang kroepoek.
Ik strooide er fruitjes over.



Vanavond linzen, verse babymaïs en spekjes.
Legde het spul klaar, linzen uit de voorraadkast, nou, dat was net genoeg voor 1 kleuter. Blikje gekocht. Bonduelle. Afgieten? Dat is helemaal niet nodig; dat is zowat vloeistofloos.
Mooie heel kleine linzen. Wel ietsje te zout.

O ja, de Koningin is morgen in Weert. Midden Limburg. Daar had ik wat mee, vandaag. Ja. Ik wil toch naar Brabant of Limburg verhuizen? En geen koopwoning, om van de ene op de andere dag te kunnen emigreren? Kijk. Omgeving Roermond, woningbouw vereniging, leegloop, meer dan 30 seniorenwoningen direct leverbaar (ik ben 55+). Huur vanaf 340. Kijk. En ik heb het alleen over de beganegrondse huisjes, niks flats of zo...



Dit is rechts die Palembang kroepoek. Heerlijk!

Mooi, Hollands Maandblad '85. Frank Jansen (waar ken ik die van?) Over Reves vermoeden. Dat er geen talen zonder uitzonderingen, onregelmatigheden zijn. Karel van het Reve, Heel erg mooi.

En '86, J. Oversloot, Over de dood van Iosif Stalin. Perfect.

O ja, daarna las ik de briefwisseling tussen H.J.A. Hofland en de gemeente Amsterdam, het ministerie, you name it. Schitterend! Ongelofelijk!! Dat is Hofland... "Een sleuf van blik en poep".

Recepten

Kip Biryani, India
Bak in olie, liefst raapzaadolie, eventueel palmolie of arachideolie, ui en knoflook.
Kruid met flink koriander, komijn en cayennepeper.
Kruid verder met koenjit, gember en zout.
Bak stukjes kip in dezelfde pan en serveer ze met citroen.



Kip in cider, Frans
Wrijf stukken kip in met zout en peper, bak ze op hoog vuur bruin in boter, en laat ze dan op laag vuur, met een deksel op de pan en regelmatig kerend garen.
Haal de kip uit de pan.
Bak in de pan sjalot, knoflook en paddestoelen goed aan.
Giet er flink cider bij en roer de aanbaksels los.
Giet er een scheut calvados bij en laat flink inkoken.
Warm er de kip in op en roer, als de kip bijna warm is, crème fraiche door de saus.

Vrijdag. Gedicht.
Tsja. Wilde beginnen met García Lorca. Edoch. Waar is de map??

Internet, toch?

El Balcón

Si muero
Dejad el balcón abierto

El niño come naranjas
(Desde mi balcón lo veo)

El segador siega el trigo
(Desde mi balcón lo siento)

Si muero
Dejad el balcón abierto


Het balkon

Als ik sterf
Laat het balkon dan open

Het kind eet sinaasappels
(vanaf mijn balkon zie ik dat)

De maaier maait het graan
(vanaf mijn balkon voel ik dat)

Als ik sterf
Laat het balkon dan open



donderdag 28 april 2011

Goh,


uitstekende wijn voor 4 Euro.



Montpeyroux, nooit van gehoord, een klein gebiedje west van Montpellier. Syrah en Grenache. Werkelijk uitstekend. Tot en met zaterdag 4 Euro, dan weer 5. Super d B.

Bij AH trouwens bio wijn in de aanbieding; 3 Eu. Chili (en nu kan dat want in bio wijn zal wel geen of weinig sulfiet zitten, wat in die Chileense af en toe like wow is.) Merlot, Cabernet Sauvignon en witte -dus- Sauvignon blanc. Ik houd u op de hoogte.

Mooie Stilton van AH erbij, uitstekend. Stilton op dat Duitse zuurdesembrood van AH.

Firefox 4.0 momenteel. Vormgeving veranderd. Laat nou gvd mensen zelf bepalen of ze die vormgeving wel op niet veranderd willen hebben...



De Zuid Afrikaanse Mierenvrucht. Geen idee...

Maatstaf 1954. Gedichten van Hans Warrig. "Twee overstromingsgedichten". "voor mijn vrouw". Huhh???

Planning weer helemaal omgegooid.
Vandaag puntpaprika"saus", daarin ei gepocheerd, en met Palembang kroepoek. Zie foto's morgen.
Morgen verse babymaïs, spekjes, linzen.
Zaterdag tofu of zo en rijst of zo. En ik heb nog rabarber, die ik dan natuurlijk wel ervóór of erná eten moet...
Zondag pizza met sardien, tomatensaus etc.

Recepten

Kikkervisjes. Dikkopjes.
In Nederland verboden te vangen.
Vang ze, spoel ze goed af en bak ze kort op in olijfolie.
Laat garen in tomatensaus.

Kikkerdril
Marineer en draineer het kikkerdril op dezelfde manier als Lamstestikels Plumery.
Knijp uit in een doek, vorm er burgers van en bak in olijfolie.



Lamstestikels Plumery
Ontvlies de testikels en snijd de grote in drieën en de kleine in tweeën.
Draineer een uur in een marinade van olijfolie, dragonazijn, peper, zout, tijm, laurier en peterselie.
Schep regelmatig om.
Stort in een zeef, besprenkel met citroensap en laat een half uur in de zeef liggen, regelmatig omscheppend.
Haal de testikelstukjes uit de zeef en dep ze droog.
Haal door bloem en bak ze goudgeel in olijfolie met wat boter.
Serveer met gefrituurde peterselie.
Smaakt naar zwezerik.

Donderdag, dus ongepubliceerd recept.
Gierst
Hele gierstkorrels kookt je op een laag vuur een 30 minuten in een gesloten pan, in water of bouillon.
Je kan de gierstkorrels eerst weken of roosteren. In het laatste geval krijgen ze een nootachtige smaak.
Gierst heeft een mooi aroma en is een goed alternatief voor andere graansoorten.
Je kan gierst gebruiken in soep, vleespasteien, pudding en muesli.
Ook rauw door brooddeeg smaakt het uitstekend, eventueel gecombineerd met geroosterde zonnebloempitten.



Zuid Afrika. Maar of dat aapje er vandaan kompt, dat is wat anders...

woensdag 27 april 2011

Die feijoa,




die zijn erg lekker. Iets zurig, maar daar houd ik van. Trouwens als ze wat zacht zijn, dan zijn ze zuurzoet.

O, moet steeds autocorrectie uitschakelen hier. Als je een foto invoegt dan begint de code met a onblur="try {parent... Daar maakt die autocorrectie dan van a onblusbaar....

O, trouwens, als ik een foto upload zegt Blogger "Vous utilisez actuellement 4MB (0%) de votre 1024MB.", (ik heb een Franse blogspot) "U gebruikt nu 4 Mb (0%) van uw 1024 Mb". Begrijpen jullie het dan begrijp ik het ook, met dagelijks tig foto's gedurende tig jaar...

Ik heb een Franse blog provider omdat in Frankrijk wonend, ik vertelde dat al, aan me door hen werd gevraagd of ik naar een Franse Blogspot provider wilde. Al na een maand. Nu al weer 1,5 jaar in NL wordt me dat niet gevraagd...



Mire l'Étang, kijkend op het moeras, tsja

Drie wijnen bij Super d B in de aanbieding. Nog steeds € 4/fles, en allemaal Languedoc of daaromtrent. Deze is zwaar (nou ja, niet zuur dus), met een iets fout zoetje. Ik denk, en dat hep je bij SdB wel meer, dat het aanbiedingen zijn van wijnen die "om" dreigen te gaan.

Die soort aardappel van enkele dagen geleden, dat was topinambour, aardpeer. Nou, dat ziet er normaliter wel wat anders uit. Zie hieronder.
Familie van de zonnebloem, soort meerjarige zonnebloem. Ik weet niet of het winterhard is, denk dat wel want in Arsac (waar het heel af en toe forsch kon vriezen) staan ze overal.
Food voor diabetici; die kunnen ervan eten wat ze willen. En dat is precies wat ik er op tegen heb: ik vind er een eng zoetje aan zitten.
Klaarmaken? Nou ja, als aardappel natuurlijk...



Gisteren.
Gisteren niks. Laat thuis en nog van die boekweitpasta over.
Vanavond.
Vanavond niks. Laat thuis. Blik ravioli en geraspte kaas erover. Ja, eerst olijfolie, ui, knof, lombok in de opwarmpan natuurlijk!

Recept
Kikkererwten, Marokkaans
Week en kook de kikkererwten in bouillon en met in ieder geval knoflook, ui, peterselie, laurier, kaneel, gemberpoeder, koenjit en cayennepeper.
Roer er op het laatst niet al te droge rozijnen door en warm die op bij de bonen.

O ja. Dat vergat ik nog, bij die discussie, nou ja, discussie, over NRCNext en Foodlog blogs. (Er valt niks te discussiëren met nitwits.) Ik vergat nog mijn motto te melden. Oderint dum metuant. Nero. Laat ze me maar haten, zolang ze me maar vrezen! Hahahahahah!



Het Huis van de Poëzie, Namen. Naast het Félicien Rops museum.

(Wordt vervolgd)

dinsdag 26 april 2011

Feijoa




(Vetvlek op lens, nou ja)

Inkopen Groningen, feijoa [feizjOOa]. Eerste keer dat ik het hier zie. Een naar ananas smakende soort guave, dus opgepast voor de pitjes.
Als ik er het digitale woordenboek op nasla zie ik dat vijg in het Portugees figo is, maar ik weet 100% zeker dat vijgenlikeur licor de feijoas [feizjOOaingsj] heet. Maar goed.

Verder mooie puntparika'tjes (vetvlek op lens...) en verse babymaïs.



Ben nog wat in dat freeware fotobewerkingsprogramma PhotoFiltre gedoken. Zit perfect in elkaar, veel simpeler dan freeware Gimp.

Zat bij Bommen Berend aan de wijn, komt er een vent op z'n auto afgelopen met een stuk kunststof plaat van ongeveer een vierkante meter, is ie een half uur bezig geweest te proberen dat ding in z'n auto te krijgen. Vruchteloos...

Alwéér dat gezeur over die Asperlettes. En trouwens alleen de naam al... Hier (alle links hier in een nieuw venster).



Gisteren. Zoete ui, slakken, boekweitpasta (hierboven; vetvlek op lens...). Vergeten verder foto's te maken.
Boter, zoete ui, knof, laurier, lang zacht stoven.
Witte wijn, madera, grof gebroken witte peper, lang zacht stoven...
Pasta koken, afgieten, koud spoelen, wat olie erdoor.
Slakken uitlekken.
Proef ui. Pasta erdoor.
Slakken in tweeën, sauteren in iets boter, met blokjes stevige tomaat en verse tijm. Flamberen met pernod.
Slakken in soepkom, uien erover.



Mail
Nou Maarten, dat is toch sterk!
Ik wilde vanmorgen Lodewijk van Deyssel aanhalen aangaande Martin Brill. Ik heb het boek "Scheldkritieken" van Van Deyssel. Hij was een gevreesd criticus en het gekke is dat alle schrijvers die hij neer sabelde, zeer beroemde mensen in zijn/hun tijd, allemaal vergeten zijn. Zo gaat dat ook, denk ik, met b.v. onze Joost Zwagermannen, enz. enz. Ik heb ook het boek "Telephoonbriefjes en andere curiosa" van hem en "Badplaats-schetsen". Hij heeft me menig leuk uur bezorgd!


Ja, leuk. Ik ken ze. Bezorgd door Harry Prick. Familie van professor Prick, mag ik aannemen. Die zag een patiënt een 100 meter lange gang inkomen en riep vanuit de verte "Ga maar naar huis! Ik zie het wel! Allemaal flauwekul!"

De tweede keer dat je me verbaasd deed staan, was vorige week. Ik wilde je vragen of je ooit kaas met selderijzout hebt gegeten. Tot ze weer naar België vertrokken, waren wij lange tijd bevriend met Elsa en "Eddemond" Vanderperre. Ze waren afkomstig uit Antwerpen. Van hen heb ik die combinatie geleerd en verder trappist drinken, Oxo gebruiken tegen een kater en filet americain met kappertjes eten. Elsa had het over: "L. doe niet zo "ambettant" en "ik heb m'n "zakkosj" op de "zovaasj" laten staan en "pertang marsjeert het bij jullie beter". Op vrijdag, als hij als professor klaar was met zijn werk bij de TH, reisden ze spoorslags terug naar Antwerpen om te eten bij "De Griek" en dan aldaar te dansen en te drinken tot een uur of 4 's nachts. Met genoegen denk ik aan haar terug.

Mooi. Embètant, saccoche, pourtant. Zovaasj kan ik niet thuisbrengen [chauffage, verwarming]. Ik vind dit soort Vlaamse woorden altijd fantastisch. Groskes (grosse caisse, grote trom), dat soort woorden.
Oxo tegen een kater? Had ik vanmorgen moeten weten... Overigens is dat Oxo Engels oorspronkelijk. Franse versie is Viandox.
En in Antwerpen eet ik het liefst bij "den rooden oet".



"'Lekker' zei vader. 'Met kapperkes'".
Het Verdriet van België.
Grandioos.
Gaf ooit een Fransman Le chagrin des Belges cadeau, en een Engelse The sorrow of Belgium.

Voor een Brabantse lezer (ik) is het niet moeilijk te lezen, maar voor een noorderling wel, althans moeilijker. Omdat je verschillende niveau's in het dialect hebt, iets wat je in Brabant ook hebt. Tegen personeel, onder mekaar, tegen de pastoor. Mijn oma was heel erg sjiek, maar had het thuis wel over de plee.

Recept, eindelijk.
Kikkererwten, Catalaans
Kook de bonen met stukken ui en laurier erbij.
Bak in olijfolie ui en knoflook, en voeg even later stukken gekookte kalfsworst toe.
Bak ze aan, roerend.
Voeg blokjes tomaat toe, roer om en haal van het vuur.
Kruid met flink half-pikant paprikapoeder (Ñora).
Voeg de uitgelekte bonen toe, met wat van het kookwater; het geheel moet ietsje te dun zijn.
Meng gekookt eigeel goed met wat van het kookvocht en bind daarmee de saus.
Proef op zout en peper, en serveer met blokjes eiwit.



Ja, verdomd. Zo ken ik ze uit Spanje. Eén, heel soms twee bonen per peul. Op een lap op de grond (droge stengels met peulen) en er op gaan trappen om de "los" te krijgen. Meestal ouwe mannenwerk.
Pois chiches > Kichererbsen > Kikkererwten.
Ik wíst waar "kekers" vandaan kompt maar het schiet me niet te binnen.

Zojuist Firefox 4.0 gedownload.

maandag 25 april 2011

Mail eerst maar even weer...


Dag Maarten;
Martin Brill zag er "lekker" uit en ik sluit niet uit dat dat een rol speelde bij de waardering van zijn werk. Talent voor "presentatie" is misschien nog wel belangrijker als het hebben van schrijftalent.


Wat dacht je van die culi-schrijvende nitwits?

Natuurlijk kon hij leuk schrijven, maar uitzonderlijk? De weduwe van zo iemand, wat is dat dan? Ik heb vorige week samen met, misschien wel honderd anderen, een lieve vriend moeten begraven. Als ik bij de televisie zou werken, zou ik graag zijn weduwe aan het woord laten en haar de mogelijkheid geven een "paar centen" extra te beuren. Wat is daar mis mee? Ik heb echter geen connecties in die wereld, gelukkig maar.

Nee, gelukkig. De muzikale behangers met hun "commerciële kut-met-peren Dolly kots-muziek". Hier (alle links hier in een nieuw venster).
"Want voor lul kan je nooit lopen / Als je met z'n allen bent", hahaha!
Hier mijn favoriet.



Ik loop me de afgelopen dagen toch al te ergeren aan de smaak van de Nederlanders. Gaat de zon schijnen dan heeft een groot deel van de bevolking weer de neiging om onderdelen van het lijf te ontbloten. Vrouwen trekken "hemdjes" aan, geeft niet welke leeftijd en welke maat die vrouwen hebben. Sta je in een winkel tegen vieze, overbloezende, pukkelige, witte lijven aan te kijken, compleet met witte benen met zichtbare spataders. Mannen trekken korte broeken aan en letten er niet op of die dingen passen en dan daaronder donkere sokken in leuke sandalen. Gaan ze nog op terrasjes zitten om naar elkaar te kijken. Gadverdamme!

Moet je eens in Scandinavië of Engeland gaan kijken...

Verder verbaas ik me over de tuinen. Een aantal "tuindeskundigen": lekker ogende, nonchalant sprekende, puur commerciële (vooral) jongens bekend via de media, zeg maar de Martin Brillen van de tuin, heeft de mensen wijsgemaakt dat ze in hun tuin in een bankstel op tegels horen te zitten. Vroeger liepen wij, besmuikt lachend, door volksbuurten om naar de mensen te kijken die bij een beetje redelijk weer op de stoep op huiskamerstoelen zaten. Nu hoor je er blijkbaar niet meer bij als je niet op een imposant donkergrijs bankstel op een tegelvloer in je tuin zit en dan nog een immense grote grijze vierkante parasol boven je hoofd.
Die keizer zonder kleren, je weet wel, ik moet er steeds aan denken als ik die totale gekte zie. De stemming zit er weer goed in.
Dag, L


Ja, as de buurman t hep dan wij ook, of liever: nóg duurder. Je zal maar aan die ziekte lijden. Ik denk dat mensen met weinig gedachten automatisch aan die ziekte lijden gaan of zoiets.



Maatstaf, weer. Er staat véél meer leesbaars in dan in Hollands Maandblad of in Tirade. Las vandaag Roland Holst over Boutens en Van Deyssel.
'... had hij [Van Deyssel] het toen verschenen [eerste] deel van zijn gedenkschriften met een opdracht aan zijn dierbaren jeugdvriend Gorter gestuurd. Het boekwerk bevatte een uitermate gedetailleerde beschrijving van zijn leven tot - meen ik - zijn 16e of 17e levensjaar. Uit oude vriendschap had Gorter het - Karl Marx trotseerend - geheel gelezen, en was er Thijm persoonlijk voor gaan bedanken, en had hem gevraagd: "Maar Karel, er komt toch zeker nòg een deel?" waarop Gorter mij vertelde, het antwoord was geweest: "Maar, Herman, er komen nog 40 deelen!". - Een jaar geleden vertelde ik dit aan Van Deyssel. Met een deftigen glimlach keek hij mij zijdelings aan, en sprak: "Je weet, Jany, hoe dierbaar Herman mij was; maar hij heeft mij altijd onderschat: er komen nog 60 deelen!"!



Achterberg, in memoriam Nijhoff, ik had het er over, in het verzameld werk "Teraardebestelling", in Maatstaf "Begrafenis op Westduin" met als ondertitel '"Twist met ons, twist met ons, twist niet met mate" M. Nijhoff'. Tussen rechte haken de Maatstaf tekst.

Twijfelend bij een halte in de stad,
vroeg ik een aanspreker de naaste [kortste] weg.
Ik moet er ook naar toe, heeft hij gezegd.
De tuinman en de dood, heb ik gedacht.

Hij wist niet wie hij te begraven had.
Namen worden het eerste afgelegd. [De naam van Nijhoff had hem niets gezegd.]
Ieder komt evengoed bij hem terecht.
Geen mens bestaat zonder zijn eigen vracht.

Lijkbidders [Doodbidders], vier aan vier, gaan voor de kist.
Een zwart kwadraat [quadraat] schuift naar een dito gat.
En kleiner wordt het laatste ogenblik.

Ruimte en tijd kortsluiten op het pad.
Het touw gaat liggen met een losse knik. [,]
Is, langs de benen, haastig weggerist. [wijl God niet eeuwig met zijn maaksel twist.]



Een paar links.
Denver March Powwow hier.
Molukkers (die we schandalig behandeld hebben) hier.
Molens in Weert hier. (Nationale molendag hier.)

O ja, recept. Koken als het ware. Eten zeg maar. Nou ja, vooruit dan maar.
Gisteren.
Marineer de tofu. Kleine stukjes. Medium sherry, black bean garlic sauce, gembersiroop, limoensap, sambal badjak. Combinatie was, verdomd, enorm lekker.
Kokend water, wat zout, mihoen enz.
Pindaolie, gemberwortel..., bosui (alleen het witte), knof.
Daoen djeroek poeroet en daoen salam (beide gesnipperd)..., witte wijn...
Tofu uitlekken en vocht opvangen.
Puntpaprika-stukjes..., tofu...
Mihoen erbij, tofu...
Rijstvellen in heet water, vullen etc.
Stomen, bakken of frituren. Ik heb ze gestoomd.
Marinade = sausje.



zondag 24 april 2011

Mail over ei in fles


Maarten,
De oplossing is zooooooo flauw, en tegelijkertijd geniaal. Het heeft veel te maken met je blik op de wereld; die wordt op z'n kop gezet (altijd leuk!). Dank daarvoor.
Ik ken je in eerste instantie van een 'discussie' met Klary Koopmans (zij was ietwat 'flabbergasted'; geef haar eens ongelijk, want ze kreeg wel een storm over haar heen). Daarna las ik je op foodlog.nl en ik zag diezelfde storm. Toen je ''geband'' werd op die website (oud-nederlands woord voor 'shunnen'), had ik wel zoiets van: de man komt -onnodig- agressief over in zijn commentaren, maar hij heeft wel duidelijk iets te zeggen.
Vanaf die tijd volg ik jou, met plezier.
Dank voor je website.
Met vriendelijke groet,
R


Eindelijk erkenning...



(Rabarber gemaakt met goela djawa; lekker hoor...)

Tsja, ik word nou eenmaal ongelofelijk kwaad als iemand A] ergens geen verstand van heeft en daarnaast ook nog B] z'n mond er niet over kan houden, en C] ook nog eens professioneel! van die kwakerij heeft van "Een gerookte wijting!" terwijl een kind kan zien dat het een makreel is (die blaatkop van Trouw).
En daarnaast (inderdaad L.!) staat er niks interessants meer in NRC Next kookblog, en (inderdaad, mijzelf!) val je tegenwoordig bij Foodlog in slaap.

(Eerst even een link, voordat ik het vergeet. Stinkende penis hier; alle links hier in een nieuw venster.)



De laatste keer dat ik op Foodlog gekeken heb was (ff terugzoeken; ging over broodkruim) 16 maart. En toen keek ik al niet meer regelmatig. Het lijkt wel een milieuclub of zo, milieu en gezondheid (ben ik beide voorstander van, maar je moet er niet jarenlang anderen erover aan hun kop zeuren).

Maar goed, neem nou dat broodkruim. Een van de bekendste Europese toepassingen is in Semmelklösse, en dát staat er natuurlijk niet in (hier). En dat migas een ontbijtgerecht is, is groot gelul. Enzovoorts enzovoorts. Dat bedoel ik, desinformatie gegeven op een toon van Kijk mij nou eens. Hier. Migas een nacht laten staan met zout water, het idee... En spek erbij, het gastronomische warhoofd... Goed recept voor migas hier al vergeet ze het water erbij te doen (beetje bij beetje, als het brood aan het bakken is). Die Trachet zou het gaan proberen. Nou, veel succes want het klinkt heel simpel, maar ja, dat is het niet bepaald...



Gisteren. Couscous met lamsworstjes. En die rabarber.
Rozijnen weken.
Worstjes in olijfolie bakken, uit.
Sjalot, knof...
Witte wijn, Oxo, piripiri, laurier... Proef.
Couscous maken terwijl de rozijnen uitlekken enz.

Vanavond van die Vietnamese loempia's met tofu, mihoen, bosui en puntpaprika erin. Black bean garlic sauce ga ik er ook op een of andere manier in verwerken.
Morgen gestoofde zoete uien met escargots, afgeblust met Pernod (tijm erdoor ook). Met boekweitpasta. Uhh, dat is een interpretatie van Mrs. Fishers onion soup, uiensoep met slakken.

En nou ga ik een glas wijn drinken in het Oude Raadhuis (gisterenavond vol, vanmiddag vol, vanavond vol; moet er misschien toch maar eens gaan eten).

Migas een ontbijtgerecht... Zo'n type weet nop van migas, doet 'n Google, komt op 'n kletssite terecht etc.
"Dokter op internet staat dat je doof wordt van zelfbevrediging". ("Wat zegt u?"¦¬)
Migas, dat is officieel migas de(l) pastor, kruimels van de herder. Grote broden, na drie dagen uitgedroogd, > migas. En verdomd, ik spreek uit -herder-ervaring.
De leuterkop...



Dit kwam in Huize Van Thiel aan middels een wijkbewoner en afkomstig van een groentenjuwelier. "Een soort aardappel". Nou, geen idee, en ook lijkt het me een eenzaadlobbige plant (gras, tulp, agave) en dus geen aardappel (tweezaadlobbig; appel, tomaat, eikel van foodlog, rotte mispel van Trouw).

Aforisme van de dag.
Gebruik een vleesvork voor van alles, behalve voor vlees.

Vandaag in NRC "Arroz a la Zomarana". Het ging over Zamora (prachtig doodstil oud stuk Spanje met uitstekende wijnen ook nog), dus dat moet Arroz a la Zamorana zijn, rijst op zijn Zamora's. Geen idee. Hier. En ja, dat oor, dat klopt wel. In de -nabijgelegen- Sierra de la Culebra (hoogvlakte van de slang) kreeg ik ooit bonen met in driehoekjes geknipt varkensoor. Krakkrak zei het kraakbeen (nomen est omen).
O ja, dat artikel ging over het leegstromen van het platteland, vrouwen vooral, en mannen die geen vrouw kunnen vinden. Vandaar de Vrouwenkaravaan, Caravana de mujeres, boer zoekt vrouw zeg maar (gelukkig heb ik het nog nooit gezien!), waarop (caravana...) je niet kunt zoeken want dat is een bekende film.



Zamora

O ja. Werkte bij Packard Bell. Die leverden computers met Lotus 1 2 3. Ook in Spanje. Daar zat een bug in. Velden beginnend met hoofdletter Z, dan liep de boel vast. Ik zat op de Spaanse helpdesk. "U spreekt met het gemeentehuis van Zamora"...

Link. Akkermania hier. Mwahh...

O, L., er is weer een litteraire necrologe opgestaan! Anneke Stehouwer over Martin Bril.
"Ik heb nu een hele lieve warme man die me ongelofelijk steunt. En hij is me absoluut trouw". Goh, interessant!
(Het is de uitdeuker van haar auto. Wie was dat nou ook weer bij Gerard Reve, "De Uitdeuker"??)

Laatst hadden we het hier over de verschillende (van) Eyck-en, ook anders geschreven. Kan het niet terugvinden. Kwam P.N. van Eyck ook aan bod? Gedichten in zie hieronder.



Bestelde, en las de eerste jaargang van Maatstaf. 1953/54. Nijhoff was medewerker en overleed juist vóór de publicatie van de eerste jaargang. In memoriams van o.a. Roland Holst en een gedicht van Achterberg (zie as. vrijdag-gedichtdag; staat niet in het verzameld werk).
Interessante dingen. Over "het litteraire" in het werk van Van Gogh, en ook over de litteraire kwaliteit van zijn brieven. Over de vriendschap tussen Gorter en Nietzsche.
Paul van Ostayen, "De man met de zwijnekop". Mooi.

Een heel andere wereld dan Hollands Maandblad of Tirade. De "Romantici" hier, las ik ergens. Ja, wel wat ouder dan wat ik van HM en T besprak, maar toch. Roland Holst, Nijhoff, Achterberg, Gorter, Van Ostayen... Wel wat dooien natuurlijk, maar toch.



zaterdag 23 april 2011

Hahahahaha!




Was bij de buurvrouw, kreeg zo'n driehoekig smeerkaasje (aanbieding Aldi; 6 stuks 1 €, prima spul), kon je op dezelfde manier uitkleden als van La vache qui rit (de lachende koe). Herinnerde me in ene dat jaaaaaaren geleden een Parijse gevangene ontdekt had dat je uit zo'n dekseltje van La vache qui rit een karikatuur van De Gaulle kon knippen. Sindsdien is er e.e.a. veranderd en kan dat dus niet meer. Hahahahahahaha......... Vive le Québec libre! Woehahahahahahaha...........



Zag vandaag deze (alle links hier in een nieuw venster) site weer, maar die meldde ik al eens. En zie Handige links aan de linker kant, wat naar beneden, Voor Katzer. Ook erg goed.

Zag 300. Weg dermee!
Zag Libertine. Grove praat over neuken en een uiterst onduidelijk verhaal.
Zag The Pacific 7 en 8. 7, schreef ik al eerder, OK, 8 weer zwaar en traag gezeur.



Gisteren
Halloumi, bakbanaan, puntpaprika. Is dat multiculti of is dat niet multiculti, huh? Of eten die Koran-correcte vrouwen slaande kamelenfokkers in die woestijnjurken ook bakbanaan?

Bak niet te dikke halloumi-schijven in olijfolie / uit.
Frituur bakbanaan-schijfjes.
Olijfolie, sjalot, lombok, knof.
Ietsje warm water, ietsje paddoblokje, iets medium sherry... Proef. P/z.



Puntpaprika-stukjes erin iets garen.
Bakbanaan en halloumi erin opwarmen.

Erg lekker hoor, verdomp.

Merk ineens dat ik dat zalmrecept van de 20e vergat op te schrijven. (Foto hieronder hoort nog bij vorige recept! Zalmfoto's onvindbaar...)
Bak rauwe kriel lang en langzaam in flink boter.
Olijfolie, sjalot, knof, ietsje gemberwortel.
Iets lavaswortel, grof gebroken witte peper, ietsje visbouillonblokje.
Witte wijn... zalm (goed uitgelekt en zwarte vellen en werveltjes weg)...
Proef. Wat droge zwarte olijf-stukjes erbij (droge soort).
Veldsla met vinaigrette erbij. Béarnaise ook.



Oplosing gekookt ei in fles. Geen enkel goed antwoord.
Rauw ei in azijn, tot worst rollen, in fles, oorspronkelijke vorm terug laten krijgen, fles met water vullen en ei koken door fles in pan met water te zetten en die op het vuur.

Links
Rembrandt et la figure du Christ hier.
Schatten uit Moskou hier.
Macedonische ikonen hier.

Doei!

vrijdag 22 april 2011

Hart onder de riem...




Die orchideeën die uitgebloeid waren, die deden maar niks. Maar zie, in ene heeft de helft nieuwe bloemstengels. De planten in de kamer (18 / 15°, veel licht, normaal water) echt helemaal nieuwe stengels, en die op zolder (15 / 10° tot voor kort, wat minder licht en water) krijgen stengels voornamelijk aan knopen in afgeknipte bloemstengels. Zo leer je eens wat...



Gisteren
Ganze-ei, antroewa, emping.
Kookte het ganze(n)ei. 10 minuten, nadat het water kookte, zacht laten doorsudderen. Was nog niet gestold, maar wel enorm lekker. Niet verstandig als het een wild ei is, trouwens. Paratyphus...
Flink lang laten schrikken (je broek uittrekken bv).

Palmolie (niet te heet!), gemberwortel, sjalot, knof, lombok...
Massala (daoen salam, korianderzaad, komijn, iets kaneel, iets zwarte peper, iets steranijs, iets karwij, amchur).
Snij de antroewa (nu pas; moet er meteen in want anders verkleurt het).



Als vloeistof gebruikte ik sake, maar goedkope Chinese rijstwijn was beter op zijn plaats geweest natuurlijk.
Ei pellen en aan stukjes snijden. En erbij.
Frituur emping. Emping manis, zoete, smaakte er uitstekend bij!

Ik bakte ook emping voor de buurvrouw. Vorige keer (leverde het de volgende dag af) was het slap. Dus nu liet ik het koelen en pas daarna in plastic. Is nog steeds niet perfect. Moet gewoon supervers zijn. Punt. Maar wel verslavend lekker...



Emping melindjo

Vrijdag. Gedicht.
Woutertje Pieterse. Per kind geniaal.

Ik heet Tryntje Fop,
En heb een muts op myn kop.

Lukas de Bryer, op het Vaderland.
Vaderland, koek en amandelen,
Ik ga in de maneschyn wandelen,
Koek, vaderland en brandewyn,
Ik ga wandelen in de maneschyn,
Vyf vingers heb ik aan myn hand
Ter eer van 't lieve vaderland.

Lysje Webbelaar, op het beroep van haar vader.
De kat viel van de trappe,
Myn vader verkoopt aardappe-
Len en uyen.

Jannetje Rast, op een windwijzer.
Hy staat op een schoorsteen van binnen vol roet,
En wyst aan den wind hoe hy waaien moet.
(Karel van het Reve was vooral van deze zeer gecharmeerd.)



Grietje Wanzer, op een rups.
Het rupsje zonder schromen,
Springt rond op alle boomen.
(Ik heb het al eens geschreven: "O rupsje zonder schroomen, / Zoudt gij niet uit Tollens koomen?")

Leendert Snelleman, op de lente.
In de lente is het heel aardig,
In Mei is myn broertje jarig,
Maar nu heeft hy wintervoeten,
Zoodat wy de lente pryzen moeten.
Dan gaan wy samen kuieren,
En op paasch, vacantie met eieren.

Slachterskeesje, lofdicht op den meester.
Myn vader heeft menigen os den doodsteek gegeven,
Maar meester Pennewip is nog in leven.
Soms waren zy mager, en somtyds vet,
En hy heeft zyn pruik op zy gezet.

Lukas de Wilde, op de godsdienst.
De godsdienst is een goede zaak,
En geeft het menschdom veel vermaak.



Louwtje de Wilde, op de vriendschap.
De vriendschap is een schoone zaak,
En geeft het menschdom groot vermaak.
Tsja...

Wimpje de Wilde, op het hengelen.
Het heng'len is een schoone zaak,
En geeft het menschdom veel vermaak.
Tsja...

Truitje Gier, op juffrouw Pennewip.
Het pad der deugd wyst zy ons aan,
Wie zou niet gaarne medegaan?
En in verloren oogenblikken
Leert zy ons naaien, stoppen en stikken.



Klaasje van der Gracht, op God.
Grootmachtig Opperheer, verbazing, hoogverheven,
Met stof, en stergewoel, van 't aardsch bazuingeschal!
Verbeelding, tydsgewricht, Verzoening, juichend beven,
Wie zegt ons waar 't gewoel, een einde nemen zal?
Tot weêrklank van Genaê, met Eng'len op de transen,
Gevaar van 't smalle pad, uit onbekend genot...
Een vader weegt zyn kind, met eeuw'ge kroonbalansen,
Zich spieg'lend in, en door, en op, en onder God.
Laat vry de zondenval, op onwaardeerbre wyzen,
Het zevenslotig boek, een zang van 't boos geslacht,
Nooit zal het sterflyk lied, by nacht naar onder ryzen,
Dit vers is saamgedicht door Klaasje van der Gracht van den katechiseermeester, boven den pottenwinkel, in de Peperstraat, oud dertien jaar, en ongevaccineerd ter eere der predestinatie, waar de vliegende theeketel uithangt.

Leentje de Haas, op admiraal de Ruyter.
Hy is op een toren geklommen,
En heeft daar touw gedraaid,
Toen is hy op zee gekommen,
En werd met roem bezaaid.
Hy wou 't er niet by laten,
En heeft Saleh geveld.
Toen hebben heeren Staten
Hem aangesteld als held.
Toen is hy aangekomen
In 't roofziek Engeland.
Dat heeft hy zonder schromen
Belegerd en verbrand.
Hy heeft veel christenslaven
Met vryheid overstrooid.
Toen hebben Neêrlands braven
Zyn glazen ingegooid.
Tot afschrik van verraders
Toen hy de zee bevoer,
Was zyn naam bestevader,
Zyn vrouw was bestemoêr.
Hy gaf de eer den Heere,
En was als Christen groot.
Toen kreeg hy door zyn kleeren
Een kogel, en was dood.



donderdag 21 april 2011

Vanavond


weet ik het nog niet. Ik heb halloumi en dat ganzenei, maar die halloumi (die diepgevroren was) had ik achteloos in de vriezer gelegd, waar ik net achter kwam. Dus dat wordt dat ganzenei. Daarnaast heb ik puntpaprika en antroewa enerzijds, en emping en bakbanaan anderzijds (want emping moest ik toch bakken voor iemand). Dus ik ga nou eerst eens kijken hoe ik die antroewa ga klaarmaken, en dan beslis ik wat, vanavond. Toch? Niet dan!



Antroewa

Aldi asperges. Mijn hulp in de huishouding houdt erg van asperges. Had ze bij de plaatselijke groentejuwelier asperges van een of andere bekende Groninger kweker gekocht, heerlijk. Ik zeg Asperges van de Aldi zijn ook uitstekend. Had ze die gekocht. "Even goed".

Was bij Het Oude Raadhuis. Uitstekend glas witte wijn voor € 3,50. Dubbele hoeveelheid van dat bocht bij Holt, wat € 2,50 kost. Maar goed. Iemand bestelde een bittergarnituur. Zegt die chef Ik heb weinig prikkers. Bedacht, maar zei dat niet, dat ik ooit in een vergelijkbare situatie tegen een leerling ober gezegd heb Je moet nooit zeggen dat er te weinig prikkers zijn. En ook nooit gaan verzinnen zo van We kunnen ze niet vinden. Je moet er iets positiefs van maken. Ze zijn op de grond gevallen, dus u begrijpt, die hebben we weggegooid.



Halloumi

Ben deruit. Antroewa met masala, dus daar kunnen dan mooi stukjes gekookt ganzenei door. En aangezien het een nogal forsch ei is emping melindjo erbij, niet zo'n hele bakbanaan.

Ei in fles.
Kook eieren altijd op z'n Spaans, met een scheurje azijn erbij tegen het kapotkoken. Vertelde dat laatst. Ik zeg Mijn vader kwam aanzetten met een wijnfles met een ei erin. Een rauw ei zeidie. Hoe dat kon. Nou, ei in azijn leggen, na enkele uren (als ik me goed herinner) is de schaal zacht geworden, wrijf je dat ei tot een worstje, water in de fles tegen het kapotvallen van dat eierworstje, water eruit, fles wegzetten en langzamerhand hervindt dat ei zijn oorspronkelijke vorm. En toen zegt ie En hoe krijg je nou een gekookt ei in een wijnfles? Lang nagedacht maar het antwoord toch gevonden. Voor wie het weet een Groninger product. Zaterdag geef ik de oplossing.



Downloadde freeware PhotoFiltre, schijnt wel een goed fotobewerkingsprogramma te zijn. Kleine download, maar uiterst veel knoppies... Heb ik nodig voor screenshots voor de cursus Digitale fotografie. Veel werkt als Photoshop.

Recept
Kikkererwten (of: kekers) met sardien
Makkelijk, lekker, goedkoop.
Week en kook kikkererwten, of koop een blik.
Giet ze af en bewaar de vloeistof.
Bak in olijfolie wat ui aan met wat later ook wat knoflook.
Kruid op laag vuur met komijn, korianderzaad, venkelzaad, peper en zout.
Leg een zeef op de pan en schud daarin een blikje sardines (of pilchards of haring) op tomatensaus leeg.
Giet een scheut droge sherry of droge witte wijn over de visjes.
Haal de zeef van de pan, roer om en laat aan de kook komen met iets van de kookvloeistof.
Laat even doorkoken, doe er de erwten bij, roer om en laat weer aan de kook komen.
Breek de visjes in stukjes, roer ze door de bonen en laat ze even warmen.



Potaje de garbanzos (pootÀche], stoofschotel, "potage" van kikkererwten. Dat krijg je in Spanje in chauffeurscafés als voorgerecht.

Donderdag, dus een nog niet eerder gepubliceerd recept.
Scheepsbeschuit
vier kopjes bloem
1 kopje water
een theelepeltje zout
Kneed in een kom de ingrediënten tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit op een vlakke ondergrond waar je een beetje bloem op gestrooid hebt.
De deegplak moet ruim 1 cm dik zijn.
Snij het deeg in plakken van ongeveer 7 cm.
Leg ze op een bakblik en prik er met een vork gaatjes in.
Zet het bakblik in een hete over (350 graden).
Als de beschuiten lichtbruin zijn (na ongeveer een uur) zijn ze klaar; draai ze af en toe.
Laat ze afkoelen. Je zal merken dat de beschuiten keihard zijn. Ze werden dan ook geweekt in water of soep of thee, of brokken werden meegekookt. Vergelijk met tortas in gazpacho manchego (search the blog op manchego en ga voorbij aan de manchego kaas).
Eet smakelijk.



Zit me af te vragen of ik hier AdSense (advertentietjes van Google die op de inhoud van dit blog zijn afgestemd) ga zetten. Levert geld op, wat dan naar dat weeshuisje gaat. Maar ja, we begonnen hier uit protest tegen de advertenties op NRCNext foodblog. Maar ja, je kan ook zeggen dat de advertenties daar agressief zijn (én je krijgt spam als je wat post want dan moet je je @dres opgeven) en hier dan dus niet.
Graag commentaar.

Zei ik al dat ik niet naar Frankrijk ga verhuizen maar naar Brabant of Limburg? Net zo goed, aardig, en véél handiger. Ik ga wel naar Bordeaux op vakantie...

Ganze-ei, althans dit ganze-ei, heeft een hele mooie smaak. Niet dat forsche van eende-eieren, maar juist ietsje die richting op vanuit zwaksmakende kippeneieren.



Bloem Zuid Afrika. Zie de vierkante bloemknoppen.