eergisteren, had ik die niet al een paar dagen eerder erop gezet? Nou ja.
Recept
Pasta met komijnekaas
Gebruik middelgrote pasta.
Bak in olijfolie ui en knoflook.
Kruid met redelijk wat foelie, wat komijn, wat kruidnagel en zwarte peper.
Giet er bouillon bij en droge witte wijn en laat zowat inkoken.
Roer er doperwten door en haal van het vuur.
Kook campagnole of een andere compacte soort pasta.
Giet af en werk ze door de doperwten.
Doe in een ovenschotel, rasp er komijnekaas over en gratineer.
Deze foto vergat ik gisteren. Markt Groningen gekocht. Kook ze vandaag (geschild waren ze prachtig wit, foto's zie morgen), eet ze vrijdag, koud en met olijfmayo met knof en met pekelvlees.
Gisteren druk, laat, niet gekookt. Kaasbordje. Elizabeth cheddar, die Zwitserse kruidenkaas, cabrales.
Vandaag die witlof uit de oven, ratte aardappelen idem, gratineren met die cheddar.
Aldi vandaag. Zongedroogde tomaten op olijfolie in de aanbieding (ik stopte eergisteren weliswaar droge zongedroogde in de olijfolie, maar ja, dat moet nog maanden staan) en peper- en zout-"molens". Kocht zie onder, molentje met gedroogde Spaanse peper erin.
Vanavond een rosé Merlot. Lekker! Ik houd wel van Merlot en zal zeker rosé Merlot gedronken hebben, maar niet bewust.
Kookte die dikke asperges, of liever gezegd het kookwater voor ze (schillen en platgedrukte kontjes)(uhh, konten) vanavond met iets chilivlokken zonder pitjes, en iets lamsbouillon-blokje.
Niet zo'n beste foto (tegenlicht) van het "onkruid" wat bij mij uit de heg kwam schieten. Die schermbloemigen achter de heg, dat zijn "officiële" planten. Geen idee wat het is, maar wel erg boers en ouderwets.
Cultuur maar weer. Gatsie.
Summer in the city hier (alle links hier in een nieuw venster). Flash dus geen deep link dus helemaal zelf op de bovenste rechtsboven klikken.
Tali Farchi en Royce Deans, whomever that may be hier.
Chris Evans hier.
Fotografie jaren 70 hier.
Afrikaanse fotografie (Brussel) ergens hier, site waar je veel interessants vindt. Leuk, "bozar". Beaux Arts. Doet denken aan die tiepe die in Antwerpen, vlak bij het station en de zoo, een café had, Café de la Paix. Ramen ingegooid om die Franse naam. "Delapez" nu. Je kan er uitstekende toast cannibale eten (filet américain), waarbij je kapperjes, Worcestershire en ik weet niet wat allemaal krijgt. En ze hebben er Urquell van de tap.
Zokanniewelweer...
woensdag 30 juni 2010
Die bruine bonen met rijst,
Publié par Maarten van Thiel à 18:13:00
dinsdag 29 juni 2010
Markt Groningen en nog zo wat
Eerst maar even gisteren.
Ghee, gemberwortel, knof, sjalot, heet pepertje zonder pitjes.
Bruin en geel mosterdzaad, gebroken piment, laurier.
Witte wijn, wat medium sherry en flink Worcestershire.
Proef.
Frituur dunne schijfjes bakbanaan op grote hitte, kort.
Pocheer kwartel-ei'tjes in spul zie hierboven.
Breng op smaak met (echte) Franse mosterd, roer er tauge door, blijf even roeren op hoog vuur, breng op smaak met citroensap.
Serveer met de bakbanaan.
Vanavond rattes (zie eerder in blog; die Franse aardappeltjes), witlof en Elisabeth (Elizabeth?) Cheddar. Althans zo heette die kaas vroeger, maar nu niet op Google te vinden. Foto zie na recept hieronder. Gebruikte het veel om mooie varkenshaas van de grill te gratineren, en dan met port-sjalot-gembersaus...
(Jaaaaren geleden dat ik witlof gekookt gegeten heb, ik bedoel: wel rauw in salade met cabrales en noten, dat wel. Met ook room en in Malaga geweekte rozijnen.)
Recept
Camembert met Pernod
Camembert à la Bresse (uit Brest?), zo vond ik het, maar het zou me niet verbazen als dat à la braise, van de BBQ moet zijn. Wat ook uit het recept volgt.
Een Camembert uit het spanen doosje nemen, plastic verwijderen en ook papieren etiketten van het doosje trekken.
Wat takjes tijm in het doosje, de kaas erop, weer wat tijm, een scheut Pernod erover en het doosje sluiten.
Met een tang het doosje in het haardvuur houden en wachten tot het doosje zowat is verbrand.
Op een schaal leggen, walmende en andere zwarte delen verwijderen en smullen maar.
(Die Cheddar)
Zag gisteren de twee andere, 3 en 4, films op die Haanstra DVD, De stem van het water. De derde is ook heel erg mooi. Een doop in Spakenburg, touwtje springen op die donker geverfde klompen met die spitse puntjes omhoog. Volendam, Urk, de vissersvloot toen, de "bruine vloot", schitterend. Lijnvissen, netvissen... Ongelofelijk dat het allemaal echt is, niet gespeeld. Al die klederdrachten zonder dat het klompendanserig wordt. Een momentje slechts (3e? 4e? deel) dat het gestuurd is, maar dat hindert niet: in de kerk kijkt men verschrikt richting lawaai van het dumpen van het spul voor de dijk die de haven gaat afsluiten.
Deel 4 is ook erg mooi maar anders, meer een goede documentaire. Arnemuiden, haven, schepen, prachtig. Ringsteken...
Zie ook hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier.
Uhh, ik moest uitleggen wat het verschil is tussen oogrijm en oorrijm.
Nou, simpel. Oorrijm "oort" maar oogt niet. "Achter op het plaatsje / Fluit opoe graag vivace". Dat oort, maar oogt niet als rijm. En oogrijm "oogt" maar oort niet. Een uiterst stuitend voorbeeld van oogrijm was vroeger te vinden op de etalage van een fietsenwinkel in, hoe kan het bijna ook anders, Nijkerk. "Elke cliënt / Is onze vriend".
Markt Groningen
Kocht eerder "chilivlokken" (yuppentaal voor platgedrukte gedroogde pepers) mét zaadjes, en bedacht ooit bij gebruik dat een klein voorraadje idem zonder pitjes, voor in sauzen en soepen, welkom zou zijn. Bij deze dus.
Vond weer van die verse, nou ja, redelijk verse, dadels in zo'n derde wereld doosje. Geen herkomst vermeld maar dat is Iran en dat laten ze misschien om bepaalde redenen maar weg. Zal als het donker is kijken of ze licht geven...
En heb ik dat hier ooit gemeld of ben ik dat hier volkomen vergeten? Hierboven een empanada (brooddeeg, deze gevuld met runder-stoofvlees, maar er is ook varken, kip, hoh etc), zuid Amerikaans, in Spanje zouden ze het empanadilla noemen, verkleinwoord, want daar is empanada een grote pastei, maar goed, hoe dan ook, ik kocht empanada's op de Grote Markt in Groningen, bij de kraam van Sabrosos. Enorm lekker, dat weet ik zonder het geproefd te hebben, want gemaakt door de Venezolaanse schat Z. Ontmoette ze maanden geleden, maar ja, dat was op weg naar schouder-operatie, en verder vergeten dus.
Kocht ook geiten-schenkel. Ik zag donkerrode schenkels met een bordje Lamsvlees, ik zeg Hebt u geitenvlees, jawel, daar, ik zeg Maar daar staat lamsvlees, Ja, maar als we geitenvlees schrijven dan koopt niemand het.
Himalaya zout. Rotszout natuurlijk, in de Himalaya hep je weinig zee, maar oorspronkelijk uit zee, dat kan niet anders, en in de loop der tijden gevuld met smakelijke mineralen. Deze nog niet geproefd maar dat zwarte lava-zout van laatst wel. Op een gebakken ei. Enorm lekker, echt enorm lekker.
Kocht bij de betere Turk ook zongedroogde tomaat (en ja dat is natuurlijk echt zongedroogd, was laatst discussie over, echt zongedroogd om de simpele reden dat dat in dat soort landen de goedkoopste manier van drogen is)(dus) en stopte die tomaten meteen in olijfolie voor zes maanden afzondering, eerste maand elke week forse kloppen op de pot (luchtbelletjes verjagen) en daarna maandelijks.
Je wordt wat ouder en krijgt meer geduld. Dit najaar weer "groene" (heel verse) kastanjes op honing. Maanden...
Publié par Maarten van Thiel à 18:05:00
maandag 28 juni 2010
Eerst maar even
de eerste Australische ruimtevaarder, Marc Webber.
Zie ook hier (alle links hier in een nieuw venster).
Recept
Bruine bonen met rijst, "BB met R", Surinaams
Gebruik gelijke gewichten aan bonen en vlees, en de helft aan rijst.
Week de bonen en kook ze half gaar.
Bak in boter op hoog vuur blokjes varkensvlees en/of kip rondom bruin, en voeg dan op half-hoog vuur gesnipperde ui en knoflook toe.
Laat even staan, af en toe omroerend.
Voeg stukken tomaat toe en laat weer even staan, weer af en toe omroerend.
Kruid met (cayenne)peper, zout en laurier.
Roer om en voeg flink wat vlees- of groentenbouillon toe.
Roer de aanbaksels van de bodem van de pan, roer alles goed om en laat aan de kook komen.
Voeg de uitgelekte bonen toe en laat, met een deksel op de pan, de bonen op laag vuur gaar koken.
Voeg, als de bonen gaar beginnen te worden, Surinaamse rijst toe en fijngehakt selderijblad.
Laat doorkoken tot de rijst gaar is.
Voeg eventueel wat water toe.
Met lente-ui of zo, hier. Lekker hoor!
Is een recept wat de richting op gaat van risi bisi (met doperwten; vergelijk het Franse riz cantonais, = idem + gekookte ham + safraan) en meer nog als, hoe heet dat Italiaanse recept van rijst met bonen of kekers ook weer, o ja, pasta e fagiole en pasta e ceci.
Nog meer bb met r hier.
Gisteren tweede AH 4 stuks € 9,- hap.
Vandaag tauge in mosterdsaus met gepocheerde kwartel-eitjes. Bakbanaan ook, maar het kan zijn dat ik daar (deels?) iets separaats van maak, subsidiair een knabbeltje voor bij de film vanavond.
Trouw, vandaag, Moestuin en keuken zijn als een orkest, over Alain Passard, door Karen Meirik. Hier.
Ze heeft het over navets, "een in Frankrijk erg populair knolgewas". "Navetten". Maar hoe kan je, miljaar, in een grote landelijke krant over groenten een hele pagina volschrijven terwijl je niet weet dat navets gewoon meiknolletjes zijn?! Die je hier gewoon op de mark kan kopen in plaats van "vervang door radijs" (sic). Tsjongejongejonge...
Erg lekker geglaceerd, lekkerder dan geglaceerde wortel.
Recept
Calzone, Italië, "sok", ook in Frankrijk, "Chausson". Nou ja, sok, meer zo'n sokkige pantoffel. Kan ook zoet zijn.
Vorm een pizza, beleg een helft tot iets van de rand, bevochtig de vrije rand, sla de pizza dicht en druk de rand goed vast.
Gaatje in prikken ter ontluchting.
Calzone met spinazie en Ricotta
Met spinazie en daarop Ricotta dus, dat dachten jullie al!, en met geroosterde pijnboompitten daar weer op.
Serveren met wat geroosterde pijnboompitten eromheen.
Ongelofelijk mooie film gisteren, De stem van het water. Haanstra. Werkelijk fantastisch.
Vier films op die CD trouwens, Spiegel van Holland (mwuh; urenlange waterweerspiegelingen in zwartwit met veel effectbejag), De stem..., en twee nog niet gezien, En de zee was niet meer en Delta phase 1.
De stem ingesproken door Carmiggelt, en Koolhaas heeft er ook iets mee te maken gehad. Prachtig, die palingvisser (zie de foto's), "een beroep wat je niet doorgronden ken". Dikke en dunne paling door mekaar: "kerkevolk". Wadvissers, prachtig. Visveiling, uiterst fraai. Aankomst Sinterklaas met ijsbreker, grandioos.
De watersnoodramp... Vrouw die iedereen verloren heeft behalve een kindje, in het ziekenhuis, kan ze niet bij komen, leest brief aan dat kind voor...
Publié par Maarten van Thiel à 19:00:00
zondag 27 juni 2010
Vandaag, gisteren, morgen, volgende week...
Vanavond als borrelhapje gerookte forel (uitstekende smeuïge forse portie voor weinig geld van de Aldi) met mierikswortelsaus (beetje room in een kommetje, mieriks ervover raspen en regelmatig erdoor roeren, tot dikke prut).
Gisteren borrelhapje Cabrales en twee schijfjes van die smeuïge Zwitserse kruidenkaas gesneden. Zie boven.
Gisteren dat AH spul, zie blog gisteren (dus!).
Ik moet zeggen het is niet duur (normaal € 9,- voor vier dingen, afgelopen week 7), het is ruim voldoende voor drie volwassenen of twee + twee kinderen, het ideale gezin dus als het althans een meidje en een jochie zijn, dan dus. Het smaakt heel redelijk en ik denk, durf ik het te zeggen, ik bedoel Oserai je le dire, erg lekker voor klaargemaakt kopers.
Een ding: ik had meer pannen op het fornuis dan ooit in de afgelopen maanden. Zie hieronder.
En dat vlees was gemarineerd ("gemarineerd") in ik weet niet wat allemaal, maar je struikelde over de E-nummers.
Nou ja, flink knof toegevoegd natuurlijk, groenten in arachide-olie + sesam-olie gebakken (zoetzure saus was het, iets Oosters)...
En tsja, daar zit ik dan met vier porties (hierboven een grote of, zoals u wilt, twee kleine).
Een gisteren, een vandaag, een diepvries, een buuf.
Shit, nog steeds niet online (alle links hier in een nieuw venster)!
Lees nu naast elkaar Lieve Gerard, brieven van Bernard Sijtsma aan Gerard Reve, en Brieven aan Bernard S., omgekeerd verhaal.
Voorlopig stemmen ze slechts af en toe overeen, ik bedoel in het ene boek staat een brief "je vorige brief" maar die staat dan niet in het andere. Kom er later uitvoerig op terug want begin al wat brief heen brief terug combinaties te vinden.
(De Grote Gerard Reve Show)
Zag gisterenn The Host, Koreaanse monster-ramp-film. Tsja, nogal erg Aziatisch.
Recept, eindelijk
Broodschotel met kaas
Laat een flinke hoeveeldheid fijngesneden ui glazig worden in een grote sauspan, in flink boter.
Maak er een bruine roux van.
Maak er een dikke soep van met half groentenbouillon, half water.
Kruid met nootmuskaat en peper.
Laat een kwartier zacht trekken.
Roer er wat congac door.
Vul een diepe ovenschotel met lagen geroosterd bruin brood waarop verkruimelde Roquefort of Stilton en daarover tot slot de soep. Als je denkt dat de soep niet diep genoeg zal doorzakken, giet er dan halverwege de lagen-making al een deel over.
Bestrooi met geraspte Gruyère.
Bak een minuut of 20 op 190 graden.
Eetclub, Thais
Cultuur nu. Gatverdamme.
EastSite hier. "Negen hedendaagse kunstenaars zetten hun stempel op de monumentale beeldentuin", je moet er niet aan denken...
In het licht van de crisis hier. "Geïnspireerd door de actualiteit van de financiële crisis kwamen ze op het idee om de recessie te visualiseren", wow. "De gekozen vorm is die van het klassieke stilleven; de beeldtaal en belichting die van de oude meesters", dzjee. "De op oude spreekwoorden en gezegden gebaseerde titels geven echter een positieve impuls voor de toekomst". Hè, gelukkig!
Fashionistas hier. Voor Bruni search the blog, en Schiffer heeft naakt bij mij op de bank gelegen. Search the blog op roodleren en dan einde eerste bericht.
Zo kan ie wel weer...
Publié par Maarten van Thiel à 17:49:00
zaterdag 26 juni 2010
En vandaag nóg minder gedoe
Gisteren de tweede houtduif etc.
Vanavond dat AH spul, "Complete maaltijd voor 3 a 4 personen", deze week voor € 7,-. (Op die a moet een accentje, maar dat vind ik er vreselijk uitzien. Nog erger dan zonder accentje.)
Nam groene verse tagliatelle, oosterse roerbakgroenten, biefreepjes en zoetzure saus. Wie of wat schetst mijn verbazing toen ik bij de kassa € 13,- moest afrekenen. "Ja, die Oosterse roerbakgroenten, die horen daar niet bij!" Maar waar staat dat dan? Mompelmompel. Italiaanse roerbakgroenten gehaald en toen was het € 7,-. Wie het begrijpt (want zelf begrijpen ze het niet), die mag het zeggen.
Groene tagli met bolo
Recept
Broodsaus, Spanje
Vijzel of blend vers witbrood zonder korst met peterselie, knoflook, zout en peper.
Maak er met olijfolie op de manier van mayonaise een dikke saus van.
Serveer bij wild uit de oven.
Uhh, niet echt wildtijd nu, maar ja, er is van allerhande spul wat je nou ook mag schieten, zoals mijn houtduifjes (oervorm van de stadsduif) van laatst.
"Der Taub ist [alweer!] tod".
Zag gisteren Anonyma, Eine Frau in Berlin. Berlijn 1945, vrouw probeert te overleven etc. Nou, een traag voortsudderende zeurfilm.
Voor vanavond mooie film-keuze. Little Miss Sunshine, Host, Estomago of De Stem van het Water.
Little Miss Sunshine ("Zeldzaam geestig", AD)
The Host ("Its lurking behind you")
Estomago (Portugees, althans in dit geval, voor maag.) "An adult fable on power, sex and cooking".
De stem van het water. Behoeft geen commentaar. Uhh, of deze skutsjes uit die film zijn, dat is niet helemaal duidelijk.
Wat voor film zal het worden? Nou, zie hier morgen want ik weet het niet
Ik zit al enkele uren te wachten op tiepes die "tussen 5 en 6" een koelkastje zouden komen brengen. Belde al enkele keren. "Ze zijn onderweg!", niet dus als je uit Groningen moet komen. Verheug me er enorm op dat als ze veel later dan 6 uur (nu al kwart voor acht) aan de deur komen, dat ik ze dan de straat uit zal schelden. Waw, heerlijk. "Dood aan de arbeiders!"
Publié par Maarten van Thiel à 18:47:00
vrijdag 25 juni 2010
Vandaag geen gedoe.
Rechttoerechtaan.
Recept.
Broodpudding met bier
Week oud witbrood zonder korst in een flinke hoeveelheid mengsel van melk en bier.
Roer na een uur alles tot een vrij gladde massa. Te dun: + extra brood. Te dik: extra vloeistof.
Roer 50/50 eieren met suiker smeuïg (helft gewicht brood-mengsel), meng met het broodmengsel en roer er stukjes (eventueel gedroogd) fruit door en ietsje zout.
Bestrooi met kaneel en bak drie kwartier op 180 graden.
Maakte het in Frankrijk op de zondagmiddagen (bakkerij gesloten) met oud brood en bv. met stukjes gedroogde vijg erdoor.
Gisteren. Houtduif, sugar snaps, rattes (enorm lekkere Franse kleine langwerpige aardappeltjes, die je moet koken, vrij lang trouwens, niet bakken of zo; search the blog).
Olijfolie, ietsje sesamolie, ui, knof.
Zwart mosterdzaad, sesamzaad, chili-vlokken (wat een juppennaam is voor platgedrukte gedroogde Spaanse pepers). Als zout: zwart zout (zie enkele dagen geleden hier).
Sugar snaps zijn gesneden, hebben in water gelegen, zijn uitgelekt en regelmatig ook nog goed uitgeschud, en zijn super krokant.
Sugar snaps ook in de pan waarin ui etc. Wokken, en als de snaps wat verkleurd zijn vloeistof erbij: Chinese rijstwijn (soort met soja bonen bereid) maar ook een beetje medium sherry.
Sugar snaps half gaar: vuur uit.
Schil en kook de rattes.
Duif openknippen over de buik, openvouwen, door olijfolie halen, ovenschoteltje, oven, 180° tot begint te bruinen.
Dit is geen noodlanding hoor, dit was enorm wow lekker...
Nog een recept, toe maar.
Broodpudding met whisky
Maak als Broodpudding met bier, zie hierboven, maar week het brood in voornamelijk melk en een scheut whisky.
Kruid met Oosters vier-kruidenmengsel (Snees Poeirie in de toko en dus niet Frans quatre épices), doe in een ovenschotel en decoreer met noten en/of geweekte rozijnen.
Morgen en overmorgen, ja, daar istieweer, Formule 1!
Uiterst interessant blijft het. Dan weer die vooraan, dan weer die... Mercedes doet het goed, dan weer MacLaren. Ferrari doet het goed, dan weer Red Bull. Renault redelijk, Williams matig.
Schumacher, Mercedes, 8e in de eerste vrije training, niet in de eerste 10 in de tweede. Uhh, teamgenoot Rosberg was 1e en 4e... Misschien moet die Schumacher maar met pensioen...
Telegraaf vandaag, ik heb die uiterst uitgebreid kunnen bestuderen want ik wilde bij Holt (Zuidhorn) een tosti gezond gaan eten (bruinbrood, geen boter, kaas, tomaat, ui, vers gemalen zwarte peper), maar ja, daar was dus ingebroken en dus liepen er allerlei deuren etc. met poeder bestuivende lieden rond en mocht je niet in de keuken komen dus geen tosti. Twee gokkasten leeg (daar zit een alarm op wat alleen werkt als de kast aan staat; maar daar kan je toch een accu'tje in stoppen etc?!), kas weg bij de buren, Opstal, ook sigaretten daar en nog wat.
Maar goed, Telegraaf vandaag. Cavolo nero: palmkool of zwarte bladkool. We hadden het hier al eens over die kool, en dan verwijzend naar de gerelateerde Portugese kool die ze in de Caldo verde, groene soep gebruiken (waar je groen van gaat poepen), "Couve". Dat lijkt erg op elkaar, en iemand meldde ook dat je van die Italiaan inderdaad óók groen van gaat poepen.
Recept met die kool: Ribollita ("her-" of "twee maal gekookt") uit de Toscane.
Ribollita is oorspronkelijk een heropgewarmde minestrone, met cannellini bonen (dus niet borlotti, zoals je vaak leest), en met als belangrijkste ingrediënt oud brood, en eventueel met worst en/of rauwe ham.
Recept hier (alle links hier in een nieuw venster).
Publié par Maarten van Thiel à 18:59:00
donderdag 24 juni 2010
Eerst maar het
recept wat ik gisteren vergat.
Broodje Alicante
Bestrijk een in de lengte gehalveerd stokbrood met de olie uit een blikje ansjovis.
Leg daarop schijven tomaat, daarop gesnipperde ui en knoflook, daarop de in de lengte gehalveerde stripjes ansjovis, bestrooi met peper en beleg met plakken redelijk jonge kaas of stukken verse kaas.
Serveer met pepers uit de pekel.
Hema rood minder of gelijk aan € 5,-, nummer 5. Merlot, daar houd ik wel van. En gelukkig een stuk frisser dan de vorige. Maar Chili, daar moet je altijd op veel sulfiet bedacht zijn. Deze valt wat dat betreft mee, maar er zit wel een klein foutje in de smaak.
Was net in de kroeg, zit er zo'n zwakzinnige gek op zo'n toeter te loeien, ik zeg Vanmorgen las ik in de krant wat vuvuzela betekent. Dat is Bantoe. Vuvu is toeter en zela mongool. Zo.
Quorn, blokjes, naturel (zie voor recept verderop)
Shiitake weken (ex kom die ze onder houdt)
Vandaag houtduif, sugar snaps, ratte (die Franse aardappeltjes van laatst).
In Rome, in de Catacomba di Santa Tecla, zijn de oudste (400 na Christus) afbeeldingen van apostelen gevonden. Hier (alle links hier in een nieuw venster). Zie die rondjes in de hoeken van die foto (klik erop). Google catacomba santa tecla - afbeeldingen voor betere foto's. Interessant hier is dat de vier apostelen persoonlijke trekken hebben. Lange baard, korte, geen...
Recept
Broodje Catalaans
Rooster sneden boerenbrood die ingewreven zijn met wat goede olijfolie.
Rasp er direct na het roosteren knoflook op uit en beleg ze daarna met uitgeknepen tomaten die van binnen nog ietsje groen mogen zijn.
Bestrooi licht met grof zeezout.
Serveer met kaas en/of rauwe ham erop.
Hema 6. Frans, Ventoux 2007. Grenache en syrah. Heel plezierige lichte maar fijne wijn. Erg leuk etiket: De kat op het ei.
Kameroen, vanavond. Niet dat ik kijk hoor.
Kameroenroenroenroen onderontwikkeld land,
Want de negers maken er elkaar van kant;
De een snelt fluks de andere zijn kop
En de rest die slaat op trommels.
Toen kwam de goede blankeblanke man,
Bracht techniek en zijn eigen riten;
Nu is't er nóg een grotere zwijnezwijnepan,
Nu kunnen ze elkaar ook nog doodschieten.
Quorn, shiitake, papadum
Week de shiitake (flinke kom en iets erop om ze onder te houden), lek ze uit, snij ze klein: een helft van de hoed langs de steel eraf, steel verwijderen (tot boven in de hoed!), twee hoedendelen in stukken. Knijp de stukken zo goed mogelijk uit en vang het vocht op (hierboven).
Ghee, bak shiitake, uit. Idem quorn. Resultaat zie hierboven.
Pinda-olie in de pan, sjalot, ui, gemberwortel, knof.
Rijstwijn (soort "met ook van" sojabonen) , knijpwater shiitake (niet het weekwater), verpulverde gedroogde daun salam en wat "chili-vlokken", yuppen-gelul-naam van verpulverde gedroogde Spaanse pepers.
Inkoken met een blokje fijngesneden tofu uit een potje Red Bean Curd en met wat van de curd erbij.
Frituur papadum.
Hieronder het eindproduct. Twee dingen. Het prachtige aroma van de -verwerkte!- rijstwijn straalt eruit, om het zo maar eens te zeggen, en die red bean curd maakt de smaak wat intenser maar vooral veel "breder".
In Trouw laatst (niet op de site te vinden) een artikel over de plantenfotograaf Blossfeldt. Zie dan maar hier. Ik vond die afbeelding op Hema rood 1 of 2 al zo mooi, tsja, dat was dus een foto van Blossfeldt.
Zag dus Eden en o, wat is dat een mooie film! Ik zeg er niks over, behalve dan dat het over koken en eten gaat, maar dat het een ongelofelijk mooie film is, dat staat los daarvan.
Niks beters te vinden. Natuurlijk niet. Hoe werkelijk beter iets is, hoe minder interesse van het grote publiek.
Publié par Maarten van Thiel à 18:22:00
Abonneren op:
Posts (Atom)