De Beyond Burger
Zie mijn post erover hier
Flink scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Chili
Ik kwam een Chileens gerecht tegen, Papas con arroz, aardappelen met rijst, wat je ook in tig andere culturen vindt
Ook in Zuid-Spanje, Canarische Eilanden, en Midden-Amerika
Met varianten in de Cariben
Het heet dan wel hetzelfde, het ís niet hetzelfde
Chili: Aardappelen en rijst stoven met wortel in melk
Met boter, ui en bouillon
Zie hier en gooi door Google Translate Spaans Nederlands
Deze Chileense versie is erg populair in de hele Spaans sprekende wereld
Zeer burgerlijk (hahaha) gegeten
Guatemala
Daar eten ze recados
Stoofschotels gebonden met gemalen zaden
Recado is ook de naam van het kruidenmengsel wat door de stoofpot, welke stoofpot dan ook, gaat, en ook in soep
Zie een (idem) Mexicaans recept hier
Recado colorado: gekleurde recado
Lees: rode recado
(Pimiento colorado: rode paprika; was groen en heeft nu kleur)
Knof, oregano, komijn, kruidnagel, achiote / annatto, korianderzaad, rood pepertje, tabasco, zout, citroensap
Blenden ex sap
Plus sap tot pasta
Tabletjes, drogen
Gebruiken
Bekendste gerecht ermee: pepian
Zoek op recipe pepian
Laat alle kruiden weg en gebruik de recado
Nou ja, je kan er ook nog Cobanero chili pasta bij doen
Cobanero pepers (soort kleine jalapeño) droog roosteren met knof
Blenden met zwart zout (Amerikaans gerookt zout; niet Himalaya of Kala namak)
Pasta maken met olijfolie
Appelmoes erbij!
Van zo rood mogelijke Jonagold!
Peru
De New York Times schreef dat ze er maiz chulpe bij eten, gepofte speciale soort mais
Hoho
Ze eten Maiz caucha
En dat maak je van Maiz chulpe
En ja! Salchipapas!
Worstaardappelen!
De Zuid-Amerikaanse kapsalon!
Zie hier
Die Crema de aceitunas is een soort zwarte olijven tapenade
Chicha morada
Ja, dronk ik ook wel eens
Bier van paarse mais
Ik maakte laatst tortilla's van paarse Masa harina
Lekkerder dan gewone
Parisian sauce
Zie hier
Iets scrollen
Nóg een Guatemala
Pollo en jocón
Kip in jocón, groene saus
Koriander en tomatillo
(Koop tomatillo evt. in blik; Mexicaanse winkel)
Zie hier
Zoals altijd is het recept danig gecontroleerd
Het klopt op één ding na: knof erbij!!!
En wat gehakte witte (pikante) ui erbij, dat kan geen kwaad
Samen met de pepers
Uruguay
Daar lees je weinig over
Keuken als Argentinië, dus op basis van Spaanse immigranten
Maar pas op!
Eerst kwamen de Spanjaarden met hun keuken, en daarna kwamen (veel meer) Italianen, die zich aanpasten aan die keuken
Maar je struikelt er wel over de Grapperia's, en die Italianen weigerden ook hun pasta vaarwel te zeggen
Ook wat Duitse invloed
Patisserie en viennoiserie, naast vrij sterke Spaanse invloed daar
En natuurlijk de hele dag door mate drinken...