Vandaag in de afbeeldingen de Geurerwt, ook wel Indische erwt
Italië (maar veel minder dan vroeger), Midden-Azië
Net als zwarte kikkererwten importeerden de Italianen ze vroeger (tot WO2)
Twee soorten, Cicerchia en rechts Fave sgusciate
De ruitjes zijn 2 x 2 cm.
Ceylon, Bohemen, Elzas
De eerste aflevering van deze serie zie
hier (alle links hier in een nieuw venster)
Elsässisches Kochbüchlein
1978
Er staat een kalender in, wanneer de feestdagen zijn
Schneckenfest, Karpfenfest, Spargelfest, Kogelhopffest, Jungwildschweinfest, Weisskäsefest, Gebackene Fischefest, Kirschenfest, Fleischpastetefest, Pinot Noir-Fest, Mandelnfest, Weinfest, Hänchenfest, Lebkuchenfest, Neuwein- und Rieslingfest, Sauerkrautfest, Bierfest, Bäuerliches Brettchenfest, Nüssefest, Fleischgefülltetortefest
Molsla heet in het Frans pissenlit, pisinbed, maar in de Elzas Bettschisser
Ze gebruiken een Sauerkrautreibeisen, zie
hier
En in de Sürkrüt gaat Kraftbrühe, Schweinecarrée, Schweineschulterstück. Leberknödel, strassburger [kleine s] Würstchen en Bratwurst.
En ze gebruiken een Nudelbrett, zie
hier
En Spätzle maken zie
hier
En een Gemüsemühle is een Mouli julienne, maar een staande soort, zie
hier
In die beroemde stoofschotel Baeckeofe gaat Schweinekamm, zoekzoek, procureur.
En Limburgse Rösti, reibekuchen, heten er Reibekuchen
Links vers, rechts gedroogd
Wat gaan we maken?
Uienkoek, Zeewelwaïa
Hartig zanddeeg, uien, rookspek, room, melk, eigeel, z/p en nootmuskaat
Flammekueche
Ook al zo beroemd, maar ja, dat moet in de steenoven en ook nog met vlammen ook nog
Brooddeeg, uien, room, rookspekjes, raapolie, z/p en nootmuskaat
Fleischnacka
Vleesnek
Noedeldeeg, belegd met vleesresten, ui, knof, peterselie
Opgerold, schijven, en die in boter en olie bruin bakken
Türt
Een pastei
Lijkt op een Pithiviers
Varkensgehakt, eieren, oud brood geweekt in room, ui, boter, knof, z/p, nootmuskaat, kruidnagel, peterselie
Hahn im Bier
Kip, pils, sjalotten, boter (om de stukken kip aan te braden), room, paddo's, peterselie, z/p, jenever
Serveer met noedels
Käsknepfle
Noedels, of beter misschien queneles, van bloem, kwark, ei
Serveer met gesmolten boter
Dampfnudeln
Gistbeslag met melk en eieren
Hamburgers van vormen, in een pan met boter en meteen water erbij en deksel er op
Zie
hier
Notenlikeur
De noten moeten op Johannistag geoogst worden
"bonen geschild"
Het staat niet in Italy Dish by Dish, wel Cicerchia
"A rather uncommon, prehistoric legume that looks something like a squashed chickpea. The very small (not wider than a centimeter [ze bedoelen dus Fave Sgusciate]) off-white or greenish legume is packed with protein. It should be consumed with caution because it is difficult to digest. Its skin is tough and its flavor - something between a pea and a fava bean [gedroogde tuinboon] quite strong. It may be used in all recipes that call for chickpeas. It can be stored, dried, for up to two years."
A Ceylon Cookery Book
1964
Erg veel schrijffouten (Jak fruit voor jackfruit), erg veel onduidelijke namen (Ash plantain = bakbanaan; String hoppers = mihoen), heel erg veel ingrediënten die je moet opzoeken en dan weet je het (Rampe = Pandan en Coconut honey = palmsuiker van kokos) of dan is het nog niet duidelijk (Kathurumurunga = Sesbania en Mukunuwenna = Althernantera)
Veel overbodige instructies
"If a frozen chicken is used then thaw it before cooking"
"Put in live coconut shell charcoal [gloeiend] and put in the salt petre. The salt petre shall rise in flames"
Rare instructies
"Buy a piece of trotters [varkenspoten] of
2.500 gram" Maar ja, je moet het in de "cold store" kopen, de diepvriesinkel
Veel lijkt op Indonesisch
Sereh: sera, smoor: smore, sambal: sambol, sateh: sathe, dodol: dho dhol
Ook veel verbasterd Chinees; cunjee: congee
Veel wild; haas, everzwijn...
Er wordt veel gewerkt met salt water plus maldive fish.
Die vis dat is van die Chinese 10 cm. grote gele gedroogde vis, dus dat salt water etc. kan je mooi vervangen door Dashi
Puree van Fave sgusciate met snijbiet en pasta
Als je trouwens op Fave sgusciate zoekt vind je ook tuinbonen
Tuinboon: Fava, terwijl dit ook wel Favolla heet
Wat gaan we maken?
Kalfshart- en nier curry
Niet met ox dus
Chilipoeder, kerrie, saffraan, azijn, dashi, kokos, rode ui, knof, gemberwortel, pepers, kerrieblad, kardamom, kruidnagel, pandan, sereh, kokosolie, dillezaad, tamarinde, kaneel
Curry bakbanaan
Als boven maar zonder kruidnagel, gember, kardamom, maar wel komijn
Aardappelcurry
Ik ben enorm gek op die combinatie, vooral Senegalese recepten (met verse koenjit)
Aardappel dus, kokosmelk, chilipoeder, komijn, saffraan, dashi, rode ui, pepers, kerrieblad, dillezaad, kerrie
Prei-curry
Als hierboven, dus misschien maak ik het samen
Of naast mekaar
Vis met mosterdzaad
Gekookte witte vis die in de curry wordt opgewarmd
Saffraan, chilipoeder, flink mosterdzaad, rode ui, pepers, tamarinde, dillezaad, kerieblad, limoen, kokosmelk
Cicerchia met "cichorei"
Krulandijvie lijkt me
Geen split hier trouwens
De Böhmiche Küche
1983
Beetje slordig; er staan foto's van dingen in waarvan het recept niet wordt gegeven
(maar dat was de vertaling; vrij snel erna vond ik het origineel; er zijn gewoon recepten weggelaten...)
Verschillende recepten kunnen zo in het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool
Hoezo Boheems?
Varkensgehakt met room, geweekt brood en witte wijn, maar ja, dan moet je weer schapendarmen hebben
Rundvlees met gember
Stamppot rauwe zuurkool
Gehakt van haas met spek en varkensvlees
Met ei, ui, geweekt brood
(frikadellen, bakken in reuzel)
Wild zwijn met rozebottelsaus
Dat doen ze in Polen ook
Fazant met lijsterbessen
Ganzenlever larderen met amandelsnippers
Erwten laten ontkiemen en dan bakken in reuzel
"Lardeer het rundvlees met spek en augurkjes"
Lathyrus sativus
Split kookt het erg mooi
De randen worden pap, de kern blijft flink beet houden, en daaromheen wordt het gewoon gekookte boon
Wat gaan we maken?
Soep van schapenkaas
Knoflooksoep maken met kummel
Brood besmeren met zachte schapenkaas, paprikapoeder erover, in soepborden, soep erover
Rundvlees gevuld met mierikswortel
Plakken besmeren met een mengsel van mierik, paneermeel en eigeel
Oprollen, binden
Bruin bakken en dan in bouillon stoven
Van de bouillon saus maken met zure room en citroen
Praagse kalfsschnitzel
Gepaneerde schnitzel, vrij dik, wordt even nagestoofd in bouillon
Serveren met roerei met doperwten en gekookte ham
Lamsvlees in roomsaus
Met ansjovis en zure room
Perný sýr
Kwark, flink peper, kummel
Bier erover en drie dagen koel wegzetten
Eventueel wat bier toevoegen af en toe
Op roggebrood
Zie de volgende aflevering
hier
Grass pea, chickling pea, chickling vetch, dogtooth pea, grass peavine, Indian pea, Riga pea, wedge peavine [English]; gesse commune, gesse cultivée, lentille d'Espagne, pois carré [French]; chícharo [Portuguese]; chícharo [Spanish]; plattvial [Swedish]; جلبان مزروع [Arabic]; খেসারি ডাল (khesari) [Bengali]; लतरी [Hindi]; लाख [Marathi]; 家山黧豆 [Chinese]
Zie ook
hier