Koelkastboekje, sandwiches, frituur, stamppot, sifon en patisserie
Ik heb alleen over het eerste boekje wat meer te vertellen
De rest waren in ieder geval leuke tijdsbeelden
Net als dat eerste boekje trouwens
Ik ben overigens een menu aan het samenstellen voor binnenkort
Voor weet ik nog niet
Kip au gros sel (zie hier; alle links openen hier in een nieuw venster), met wat erbij weet ik nog niet
Na: ik maakte met een dochter van de vrienden die komen eten laatst witte chocoladeijs, geserveerd met frambozen; nu frambozenijs met witte chocoladesaus
Het koelkastboekje
1957, 11e druk
Je had toen blijkbaar ijskasten met zomer- en winterstanden
"... het uittrekken of omklappen van schuiven (zomerstand)"
"... sleuven dicht, minder koude in de kast zelf, meer koude in de vriesruimte"
Roquefort met potato chips
Echte schildpadsoep
Koude gevulde Franse bleekselderij, ja die blikken met gestoofde bleekselderij zag je vroeger veel; ik heb het zelf ooit genaakt en ik meen dat Sylvia Witteman er hier ook over geschreven heeft
Sorbet
In Zuid-Nederland is dat waterijs, in Noord-Nederland een "coupe" en in dit boekje "waterijsgerechten die worden gemaakt van een slap bevroren mengsel van een of andere suikersiroop [met fruit], stijfgeklopte eiwitten en wijn"
Punch
"Het recept is aan de tijd aangepast, want vroeger deed men er rijnwijn, champagne, marasquin en rum in. Toe maar!"
Dat zei John Dinger van De Blauwe Blazer ook altijd als mensen duur eten bestelden en dan ook nog een dure fles wijn: "Toe maar; of het niks kost", verdomd dat zei ie tegen die mensen.
Sundaes staan er ook in
En Coupes
Een een instructie hoe je ijsblokjes moet maken
Zomerse sandwiches
Super de Boer
1993
Krentenbrood met oude kaas en appel
Pitah met pekelvlees en zuurkool
Het Complete Frituurboek
Tefal, 1975
Niks waarvan ik zeg Dat ga ik maken, het meeste ken ik wel, maar werkelijk een erg aardig boekje
"en gezeefde bloem toevoegen"
Dat zat ik laatst te denken toen ik beslag maakte om minimarsjes te frituren (Jezus wat is dat lekker en ongezond eten!)
Ik zeef de bloem nooit en ik heb in m'n hele leven nog nooit klontjes gehad...
Stamppotboekje
Unox
Vrij recent want het is gemaakt door Blond Amsterdam
(Daar fietsen de mooiste wijven
Als die bleven staan voor het rode licht
Dan raakte 't hele verkeer ontwricht
Omdat niemand er af kan blijven
En een heleboel lopen er zonder BH's
Maar wel met klompen en molentjes, tulpen en kaas
Jaap Fischer)
Eerst de -inderdaad- klassiekers (dat staat in de ondertitel), maar dan "Oerhollandse stamppot met paprika"
Of Boerenkoolstamppot met satésaus
Of Andijviestamppot met perzik en shoarma
Hete bliksem met peer en rozijnen
Dat is Himmel und Erde
Billetjes in het gras
Zonder witte bonen, wat is dat voor klets
Bietenstamppot
Dat is Labskaus
Toprecepten voor de sifon
Oorspronkelijk Frans, 2011
Een van de auteurs is "doctor in de moleculaire gastronomie", flikker op!
Een leuk idee, maar de recepten zijn niks
Geitenkaascrumble met venkelmousse, dat soort werk
Diverse hoofdstukken gebaseerd op het geleermiddel wat je gebruikt
Geklopte room, sojalecithine, gelatine, carrageen, methylcellulose, zetmeel, xantaangom, melkproteïne, eiproteïne...
Waar koop je dat allemaal?
Veel erg smerig uitziend schuim
"witte bonen uit de diepvries"
Huhh?
De Kleine Banketbakker
Dat is van Holtkamp, maar die Jonas Fluit die heeft er ook mee te maken
"ze leverde ook een aantal recepten"
Laten we hopen dat ze die heeft overgeschreven, dacht ik, toen ik dat las
"ze schreef alle recepten zo op dat iedereen ze thuis kan maken"
Ze kon ze bijna zelf maken...
Hoe durf je trouwens je naam in een kookboek te laten zetten als je op de TV achter mekaar kroketten laat mislukken, erwtensoep maakt die iedereen vies vindt, en griesmeelpudding maakt die niet wil stollen
Ik ga er slagroomsoezen uit maken en ook dit roomborstplaat recept eens uitproberen
Daarna gaat het naar dat meisje van dat chocoladeijs
(Die frambozen verzon ze er zelf bij; uitstekend idee was dat!)