maandag 31 juli 2017

Etentje




Kreeftensoep met shiitake


Een mooie foto maken is moeilijk

Tijdenlang karkassen van kreeften en eventueel ook krabben fijnhakken en in een doos in de vriezer steeds

En er nu eens eindelijk wat moois van maken

Ontdooien, door bloem halen, iets bruinen in de oven

Flink visbouillon erbij, wat tong- of tarbot vellen en -graten, sjalot, knof, peterselie, goed rijpe tomaat, venkelzaad (pas op!), laurier, witte peper...

Shiitake bakken in boter (zonder de stelen!)

Boter, bloem (ietsje gaan we het binden)...
De gezeefde soep...

Op smaak met p/z en rouille en  Armagnac

Shiitake erbij




Mouclade rochelaise à la crème de Leffe blonde


Boter, sjalot, knof...

Kerriepoeder (medium hete Kerrie djawa), Leffe blonde, room (2 op 1)...

Net aan de kook, vuur uit, koelen

Mosselen erin en kleine champignons
Aan de kook en roeren

Mosselen open: eruit scheppen met een spaan en storten op een plaat
Meegekomen champignons terug en eraf lopend vocht idem

De saus inkoken
Proeven op p/z

Mosselen schikken zoals hieronder
Saus erover
Oven

Friet bakken (Pommes alumettes)




Kaas


Taleggio en Brugse Blomme

Dat is een heel erg mooie combinatie!
Vergelijkbaar en toch anders

Foto vergeten...

Hieronder de kazen apart



Taleggio



Brugse blomme


Clotted Cream icecream


Lekkerder roomijs bestaat niet

Twee grote eieren met 125 gram witte basterdsuiker (langzaam de suiker toevoegend) fors opkloppen
Er gaar ook vanillesuiker door als u wilt, maar wel echte dan ja!

350 gram Clotted cream erdoor werken, en zoveel volle melk tot u een sausdikte hebt

Koelen

IJsmachine

Ik serveerde het met morellen die een jaar in de brandewijn (echte brandewijn ja) gelegen hadden, en idem in zeer fraaie bruine rum





Ach ach ach ach ach...

Dat al die Volkskrant en NRC culi's zich nog steeds niet jammerend buitengeworpen hebben in de duisternis, daar waar geween is, en gekners van tanden...

Dat zou ze sieren!

Toch?!



O ja!

Om kwart over 10 's avonds was het meest recent beschikbare gemiste NOS journaal dat van 10 uur 's morgens

Beredruk met mekaar in de reet te zitten, daar in Hilversum...



zondag 30 juli 2017

Friet met



Vandaag weer eens inkopen

Links Afrikaanse gember
Lekker!



Wat eten ze waar bij friet?

Of, dat kan je ook zeggen: Waar eten ze friet bij?

Met dank aan Wikipedia



Nederland


Mayo cq frietsaus
Satésaus, curry saus, joppiesaus...

Friet speciaal
Frietje Oorlog (en de verschillen daarin)
Kapsalon

"On average, Dutch snackbars typically offer between 9 and 10 different condiments to be eaten with fries, or to be combined (the condiments are rarely free in Dutch snackbars)."

"Fries are often accompanied by other popular deep-fried fast foods such as the kroket and frikandel, but fries are also served as a side dish in regular restaurants."




België


Vroeger: zure haring (Boon schrijft daarover, en daarom at ik dat ooit en dat is erg lekker; doet denken aan die Engelse friet met malt azijn), gehaktbal, Cervela, runder- of paardenstoof (ook in Nederland!)

Nu mayo en frietsaus, pickles, tartaarsaus en noem maar op

Friet met stoofkarbonade of stoofvlees, gebakken kippenpoten, "beef or pork sticks" (saté?)
Ballen, sticks en worsten van rund, varken, kip, kalkoen

Met Mammoet (frikandel speciaal), of met mosselen op azijn

En met mosselen friet natuurlijk!



Witte druivenwijn (itt rijstwijn)
Lekkere kookwijn


Frankrijk


Steak frites!
Meestal longhaas of bavette

Meer modern: met kebab, met hamburgers, met gebakken of gegrilde kip

Erbij: mayo, maar ook, jawel, frietsaus (Sauce pommes frites; "bij McDonald's en in de super"), Dijon mosterd (heerlijk bij Steak frites!)

Thats it...



Chinese kardamom
Daarmee moet ik nog experimenteren...


Spanje


Niks...

Ja, Patatas bravas...
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Nou, ik kan er wat aan toevoegen
Je hebt een heerlijk soort Spaanse friet, en daarvan is alle Franse en Belse en Nederlandse friet afgeleid, althans eruit ontstaan
Je hebt een Sartén, althans vroeger heette dat zo, vóór de opkomst van de koekenpan die nu Sartén heet
Zie hier
Daar ligt een laag olijfolie in van zeg drie centimeter
Dat stook je heet, en daar mik je een partijtje dunne rauwe frietjes in, vrij veel; de olie bedekt ze nog net
Langzaam laten garen
Niks voorbakken
Lekker hoor
En o ja, pan af laten koelen en terug in de kast
Iets tussen frituren en bakken in is het...



Dat had ik nog beloofd aan T.


Portugal


Schijfjes en chips

Overal bij



Italië


McDonald's en Burger King



Engeland


Fish and Chips

Met Malt azijn over de friet dus



Koreaanse grof gemalen rode peper
Ik kreeg een zak van een kilo van de eigenaar van een grote toko...
Ik deel sindsdien continue potjes uit
Lekker spul trouwens
Zit wat zout door, omdat het niet 100% gedroogd is
(Daarom is het zo lekker)



Volgende keer, overmorgen, de rest

Canada, Bulgarije, Egypte...



O ja!

Morgen serveer ik T
* Bisque d'homard met shiitake
* Mosselen met bleekselderij en Pommes allumettes en home made pickles
* Brugse Blomme
* Clotted cream ice cream

De bisque en het ijs maakte ik al en proefde ik al

Het is werkelijk Godsongelofelijk hoe goed ik kan koken, Jezus Gristus Godverdomme...

Maar wat me dan triest stemt, dat is dat ik al die krantenkwakers dat niet allemaal kan laten proeven
Opdat ze weten dat ze culinaire nullen zijn, begrijpt u?

Retteketet, Jonas en de Walvis (aka Jonas Fluit en Kaat Mossel), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynejan, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Klootweg, Broekbaard, Boesje, Westerkwaken, Tracheotomie, Meneer Watkletstons, Klootweg, Verspillen, Van Urmen...





Zie de volgende aflevering hier



zaterdag 29 juli 2017

Salade! (5)




Eerste aflevering van deze fantastische serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Onder elke aflevering een link naar de volgende!

Uren leesplezier zonder Volkskrant- of NRC gelul

(Alle links hier in een nieuw venster)



Franse maaltijd-salade


Maak een salade op botersla, van heel fijn gesneden witte kool, en verder van komkommer, paprika, meloen, waterkers, blokjes gebakken rookspek en/of gekookte ham en knoflook-croutons.

Werk er wat citroensap door.

Maak een dressing van yoghurt, crème fraiche, mosterd, groene kruiden, z/p en wat nootmuskaat.




Linzen-salade

Spanje



Kook de linzen met soepgroenten en wat malaga of madera.
Gebruik geen zout; laat in plaats daarvan stukken hambot meekoken (bot van rauwe ham dan dus) en grove stukken goed droge rauwe ham.

Laat in de kookvloeistof afkoelen, giet af (niet weggooien!), laat goed uitlekken en verwijder de botten.

Breng op smaak met goede olijfolie, goede wijnazijn, peper en eventueel zout.

Voeg eventueel wat van de kookvloeistof toe, en gebruik de rest voor soep of saus.




Salade van zeeduivel


Verkocht wordt alleen de staart van zeeduivel, wat jammer is want de kop is perfect voor vissoep.
Mocht je een kop kunnen bemachtigen: grof hakken en er bouillon van trekken.

De staart in de lengte doorsnijden en de graat eruit halen.
Inwrijven met wat p/z en wat zoet paprikapoeder.

In aluminiumfolie verpakt (de twee helften weer tegen elkaar aan) 20 minuten in een hete oven leggen.

Af laten koelen in de folie, uit de folie halen en in schijven snijden.

Serveren met een aardappel-salade.




Bonen-salade

Florida



Meng gekookte oogbonen met stukjes grapefruit, sinaasappel, dunne ui-ringen, stukjes jalapeño pepers zonder het zaad, en vers korianderblad.

Breng op smaak met limoensap, p/z en olijfolie.

Serveer, met stripjes avocado erop, bij gegrilde vis.




Garnalensalade

Louisiana



Laat goede visbouillon 10 minuten zacht trekken met limoensap en laurier.

Kook er gepelde garnalen in gaar.

Haal de garnalen uit de pan en laat goed uitlekken; ze moeten bij gebruik koud zijn.

Maak een salade van Icebergsla, tomaat en gesnipperde ui.

Leg er de garnalen op en besprenkel met Louisiana Green Pepper Sauce ("groene Tabasco").




O ja!

Ben nou bezig met experimenteren met Inside en met Outside Skirt Steak

Daar heeft geen enkele culinair-journalistieke ontsnapte halfaap in Nederland ooit van gehoord, Snuivers voorop

Zie hier en zie hier


O ja!

2376 bezoekers gisteren!

En dat is natuurlijk ex die nep bezoeken van Otto Kleynejan, want Google Analytics filtert Oto Kleynescheet er uit

Heerlijk!

Ik zie die sneue stakker voor mijn geestesoog zitten!
Wijd open gesperde ogen, zweetdruppels op het voorhoofd, de mond ook wijd open (kunstgebit!), één hand aan het toetsenbord, de andere hand met witte knokkels in het klamme kruis gekneld...

Heerlijk!



Dank O.!


Zie de volgende aflevering hier



vrijdag 28 juli 2017

Bouillon!



Vandaag foto's van een superklassiek en overheerlijk gerecht
Polenta met Taleggio en paddo's

Hier: paddo's bakken met ui en knof en grove zwarte peper
Heel kort bakken!



Ja, Bouillon! heb ik al een hele tijd niet tegen de schenen getrapt...

Dat wordt weer tijd!

En in ene kwam ik opruimend zomer 2014 t/m zomer 2015 tegen...


Je moet weten dat ik ze fors aangepakt heb, en dat die Willetje toen mijn abonnement niet wilde verlengen
Hoe klein kan je zijn

Maar goed, iemand een paar straten verderop deed het voor me

En toen was er een PDF van het zomernummer 2013, voor leden, en die kregen we niet
Hadden ze ondertussen door gekregen dat die persoon het spul naar mij doorstuurde...


God God wat een benepen gereformeerde mislukte kruideniers...

Die PDF heb ik ze natuurlijk wel ontfutseld, zo slim zijn ze nu ook weer bepaald niet

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).



Taleggio


Sylvia Witteman schreef  "Een tikkeltje vermoeid leg ik Bouillon terzijde", en ze heeft er "toch zeker een uur in gelezen, met een mengeling van wrevel en belangstelling"... "Bouillon mag blijven."

Dat vind ik ook. Ik vind het een enorme prestatie om een duur culiblad in stand te weten te houden in een culinair nul-land.
En vergeet niet dat die Willeman de ballen verstand van culinaire zaken heeft!

Desondanks vind ik het een enorm kutblad, waar grachtengordelkwakers op geabonneerd zijn om het op tafel te kunnen leggen
Maar lezen doen ze het nooit (en terecht)



Polenta met de Taleggio erop


Ik loop die afleveringen even door


Zomer 2014

Bocuse...
Leeft die afstervende druipkaars dan nog?

"In het wild geplukt eten", "stamppotje van raapstelen", en dan moet je ook nog aan dezelfde tafel zitten met een stel mongolen...

Klets over de Dolomieten
Tutres: dat heet tirtcen
Canci zijn geen oliebollen maar een soort ravioli

"1 groene papaja (of 1 koolrabi)", Jezus Gristus...

"99% van ons brood heeft dezelfde geur, smaak en textuur"
Goh, Wil, ook een dubbel kunstgebit?

Een of andere doos Sabien die vijf keer voor De Dikke Kletser kookte, en pas de vijfde keer was het gelukt...

"Sepia"
Foto van een octopus
"verkopen ze als calamaris"
Wat een gelul
En calamarEs ja



Eerste keer de oven in


Najaar 2014


Ze eten in Chili Cazuela

"Het bijzondere daaraan is dat we eerst de bouillon drinken en daarna pas de vaste ingrediënten opeten."

Nooit gehoord van Mique, nooit gehoord van Waterzooi, nooit gehoord van Caldo con pelotas
Enfin, nooit ergens van gehoord dus, maar wel Kwaak! Kwaak!

"Als ze in Chili is neemt ze quinoa mee naar Nederland"
Waw! Voor Janneke Vreugdeloos zeker

"Horchata, softdrink gemaakt van amandelen"
Kwaak! Kwaak!
Van tijgernoten, ja!


Een of andere bejaarde aap, ene Ed Bok, nomen est omen, die wil ons doen geloven dat je van een wilde gans een liter ganzenvet kan trekken...
Dat kan je Godverdomme van een tamme gans nog niet trekken...


"Ik eet nooit varkensvlees"

Foto van bord met salami


En dan die Dildi Jansen, die Kwaak! Kwaak! over tonijn in blik schrijft, en zich beklaagt dat er in die blikken geen rode tonijn zit
Nee natuurlijk niet suffe doos! Rode tonijn kan je niet inblikken...
Nee, er zit "op de Maladiven gekweekte witte tonijn in. Dan kies ik maar liever die blikken van Ortiz."
Maar daar zit dus precies hetzelfde in, ontzagwekkende culinaire doos!



Kort gebakken paddo's erop en terug de oven in (eventjes)


Winter 2014


"De koks kregen een fiets en moesten op het landgoed het eten bij elkaar zoeken"

Flikker op met je damesbladenpraat...


"Bistronomie kok", dan weet je al dat je gelul gaat krijgen

"terrine van varkenskopvlees

Dat heet zult ja


"Gentechvrije boerenweelde"

Dat zal wel beter zijn voor Wil zijn kunstgebitten...


Een culinaire aap uit Leeuwarden: "Groningse, Zwolse of Friese mosterd, het lijkt teveel op elkaar"

Groter gelul is nauwelijks denkbaar

"Vijf koks staan op een heuvel op de voormalige vuilnisbelt te koken"

Mooi zo; weet je meteen waar je het laten kan


"zoals de in heel Holland op markten bakkende bakker Le Perron, de veredeling van marktbakker 't Stoepje"

Twee ongelofelijk slappe shitbakkers met zogenaamd vloerbrood (maar uit de elektrische oven, en die heeft geen vloer...)


"Yvette van Boven en haar Oof Verschuren hebben in korte tijd de kookboekenlat voor Nederlandse begrippen zo hoog als een huis gelegd"

Gristus, Wil, hep Oof of hep Retteketet je in je reet staan blazen?


"Hans Geels is tegenwoordig algemeen directeur van Dille en Kamille. Daarvoor was hij algemeen directeur van CliniClowns"

Ik geloof het direct!!


"Het is de bedoeling dat topchefs, kunstenaars en producenten meer gaan samenwerken om ons te laten nadenken over duurzaamheid en herkomst"

Foto van twee stiekeme nichten ernaast

Lazer op Godverdomme en leer om te beginnen een behoorlijke biefstuk te bakken...



Zie de volgende aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)






Nou, nu heb ik er vlekken in het aangezicht van gekregen, een beslagen tong en jeukende hoofdhuid



O ja!


Vandaag at ik voor het eerst in mijn leven bij KFC

Hot wings

Wel hot maar verder smakeloos



donderdag 27 juli 2017

Kip Cola



Dit boek is nog uit de tijd dat hij enkel overschreef.
Daarom staat er niet zo heel erg veel gelul in.



Ik maakte Kip Cola naar het recept van The Coke Company, naar het recept uit Soof, en met een blikje naar een op internet gevonden recept, wel een erg populair recept

Coca Cola recept en Soof zijn van type 1

Coke Can Chicken is een ander verhaal
Dat is type Beer Can Chicken



Vandaag ontvangen
Nog niet gelezen
Je hebt ook een deeltje Feestrecepten


Zie die Coke Can Chicken in deze post (alle links hier in een nieuw venster)

Je moet voor alle drie de recepten wat naar beneden scrollen


De bedoeling is dat de verdampende cola de boel van binnen vochtig houdt en zo smaak geeft
Dat valt wel mee

Het probleem hier is dat een kip waar je niks mee doet (openknippen om te "vlinderen", barderen, larderen, spul tussen vlees en vel) anders dan in de oven schuiven, altijd met ongare poten of té gare, droge borst uit de oven komt

En je kan natuurlijk niet vlinderen want dan kan je dat blikje niet in die kont schuiven

Bedruipen, barderen? Daar geloof ik -in dit geval- niet in, want het gaat op de eerste plaats om de braadtijd



Gisteren ontvangen
Nog niet gelezen
Lang naar gezocht want het is altijd veel te duur


Coke Can Chicken: pikant gerookt paprikapoeder, zwarte peper, selderijzout
Nou ja, origineel cayennepeper, zwarte peper en zout, maar ik weet het beter
En dan maak je een smeersel, een coating, van jalapeño, knof, limoensap en honing
(Vreemd genoeg wordt het totaal niet pikant)

Coca Cola Company zie hier
Marinade van bruine suiker, Cola, ui, knof, sojasaus, groene Tabasco

Soof zie hier en dat is een andere "Geen aardappelen"!
Sojasaus, gembersiroop, Cola


Als je die ingrediënten zo ziet, dan kan je je eigen samenstelling maken
Altijd goed



Deze ingenieur is nogal een snurker



Nog ff het verschil tussen The Company en Soof Witteman


Coca Cola marineert, en gaart in de marinade

Soof bakt aan, en doet er dan de Cola etc bij

[Ondertussen kocht ik Het Coca-Cola Kookboek; recept daarin is iets tussen de twee hierboven]


Dat is een groot verschil, ik bedoel ook in smaak

Maar ik ga niet vergelijken, want dat kan enkel als je gelijke ingrediënten gebruikt


Ik ga dat wel vergelijken, maar dat kan nog ff duren...



Een nieuwe gevonden
De oude was totaal uit mekaar geflikkerd...



Als je naar het nieuws kijkt op NPO1, dan zie je er steeds die bête giechelkop van die Kubiekemeter van Onder staan

Nou, ik kijk niet meer naar die nep

Mijn IQ is hoger dan 70, dus dat is niks voor mij





woensdag 26 juli 2017

Lambs rack



Dit is geen lambs rack, maar lees ff verder


Frenched rack

Zo heet het in de handel


Zie de volgende foto

Dat is een lambs rack, maar van Nieuw-Zeelands lam
Lambs rack van Nederlands lam is op dit moment niet meer mooi

Je kan je voorstellen dat, als je een lambs rack van formaat hierboven maakt, dat je dan veel meer vlees aan het bot hebt zitten dan hieronder




En nu lees je op internet veel dat je een lambs rack niet goed op de BBQ kunt klaarmaken

Kijk, de reden daarvan is (ze vertellen het allemaal wat primitiever, maar goed), de reden daarvan is dat als de buitenkant goed is, de binnenkant niet meer rosé is

Allemaal gelul natuurlijk, je kan koken of je kan niet koken

Kijk, zo'n spul als hierboven leg je met de vleeskant (die zie je hier) op de BBQ
Vrij snel draaien, vrij snel terugdraaien
Laten garen

Een koteletje afsnijden en je ziet wel hoe ver je bent

Wordt fantastisch mooi




Deze is er vrij kort op geweest

Foto hieronder: langer

En dan heb je een afweging te maken

Hierboven: super-de-super mals
(Kerntemperatuur was desondanks mooi boven de 55°!)

Hieronder: iets langer erop = meer smaak, want de buitenkant (waar niks op was aangebracht) heeft dan meer smaak gekregen




Tsja...

En wat moet je nu doen als je zo'n Nederlands rack hebt wat "niet op de BBQ kan worden klaargemaakt"?

Simpel, en je kan koken of je kan niet koken (kwaken kunnen ze daarentegen altijd enorm goed)

Je snijdt het vlees van het bot met een fileermesje, maar niet helemaal
Dus je snijdt een lange vleesrol bijna los van rib tot rib (of een kortere; met "dikke" racks werk je meestal met drie ribben)
Die klap je terug en met die kant naar beneden leg je het op de BBQ

Mooi korstje: omdraaien (zonder het vlees open te klappen)

Mooi korstje: terugdraaien zonder open te klappen

Iets gegaard? Draaien, openklappen en weer draaien
Dus met de losgesneden vleeskant naar beneden

Niet te lang meer!




O ja, daar ging het vanavond ook nog over
Afgezien dan van soorten snorkels, de toegangsprijs van Legoland en wijn van AH

Dat je lamsvlees bij Aldi koopt en dat dat prima is
(We hadden ook van die dubbele koteletten van Aldi, en daarvan was de smaak uitstekend vooral ook omdat het vet zo lekker was)

En dat het van de Keurslager zo'n zooi is (eerste foto hier)

Allemaal bloed eruit, maw: slecht gevroren (waarschijnlijk door de winkel slecht hervroren)
Weinig smaak
Maar ja, de Sleurslager...



We hadden ook nog een salami proeverij
Maar daarover een andere keer!


En o ja!

Die Weber en peperdure Eggs flauwekul: dat is voor mensen die niet kunnen koken
Het soort volk wat denkt dat ze ineens enorm goed kunnen koken als ze een fornuis van € 7.000,- aanschaffen

Huivers, Vreugdeloos, dat soort culinaire putjesscheppers...



dinsdag 25 juli 2017

Patatten!




Franse friet

Bij mosselen gekookt in groentebouillon

Dunne friet dus
Een dezer dagen nog dunnere, Pommes alumettes
En je hebt nóg dunnere, Pommes paille


Olijfolie, wortel...
Ui, prei, knof, grof gebroken witte peperbolletjes...
Selderijblad, peterselieblad...
Bouillon en witte wijn, en meteen dat mooie groentebouillonspul erbij, zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en laurier en iets Fish sauce en iets Worcestershire en een mooi rijpe in stukken gesneden tomaat en trekken maar

Het wordt nogal sterk van smaak, maar dat is dus perfect voor het deeg voor de mosselkroketten, wat ik ervan ga maken

Afkoelen, zeven, en er mosselen in koken

En die friet bakken dus
Snijden, goed spoelen en goed droog deppen, eerst garen op 155°, koelen, afbakken op 185




Gekookt gebakken kriel

Met zalm en doperwten


Pocheer een goed compact stuk zalm (klap om en bind eventueel het dunnere deel) in visbouillon

Kook de kriel, giet af, laat drogen, en zet op met flink boter

Boter, sjalot, knof, grove witte peper...
Bloem...
De visbouillon, wat Oxo, wat Fino...
Proef op p/z

Warm diepvriesdoperwten in de saus
En ook de zalm




Gestoofde aardappel

Met tofu en ui


Gestoofde aardappel wordt veel te weinig gemaakt
Blokjes bakken met ui en knof, vloeistof erbij, stoven

Ik kocht Corn syrup, mais-melasse
Dat is Koreaans en ik ging zoeken naar het gebruik
Zie dit recept
Enorm lekker

Blokjes vastkokende aardappel spoelen en droog deppen
Bakken in pinda-olie, met flink veel zoete ui, knof en rode lombok (niet te lang bakken!)

Kippenbouillon, Light soy, Corn syrup (2 soy op 1 syrup)...
Het moet vrij vloeibaar zijn en blijven

Aardappelen bijna gaar: uit de pan en het spul wat inkoken

Plakken tofu (niet droogdeppen!) door rijstebloem
Bakken in pinda-olie

Het wat ingekookte spul op smaak brengen met wat sesamolie
Aardappel en tofu in blokjes erin
Bestrooien met geroosterd sesamzaad




Pommes Pont Neuf

Met Coke Can Chicken en appelmoes

Deze friet is grove friet


Maak appelmoes van Granny Smith
Blokjes, iets water, vuur, als de blokjes net prakbaar zijn water afgieten, prakken, uitspreiden op schaal, koelen, koeling

Kip opbinden na verwijderen staart en vette lappen en vellen (bedenk dat je de vette vellen kunt gebruiken om op de borsten te leggen; wordt het minder droog maar ook minder krokant)

Pikant gerookt paprikapoeder, zwarte peper, selderijzout mengen
Kip mee insmeren
Niet bang zijn: het wordt helemaal niet pikant

Friet voorbakken op 165°

De helft van de cola uit een blikje gieten (bewaren!)
Blik in de kip zijn kont (kip op zijn rug), opening naar boven zodat de Cola er niet uit loopt
Die moet in de kip verstomen
In de oven
Filetten steeds bedruipen of na en minuut of 20 met spek bedekken of met folie tegen droog worden
Drie kwartier voor een mooie scharrelkip

Rest Cola met kleingesneden jalapeño (het wordt nog steeds niet pikant), knof, limoensap en honing tot stroop koken
Kip ermee invetten
Nog 20 minuten

Friet afbakken op 195°




Kriel rauw gebakken

Met kip want friet trekt kip aan, en met peultjes

Kipje Rozijn!
Zie hier


De kip bruinen in boter

Forsch rode wijn erbij, en heel veel gepelde knoftenen
Flink rozijnen, tijm, peper, Oxo of zo
Stoven

Onderwijl de kriel in forsch boter bruinsudderen

Olijfolie, sjalot, wat knof...
Sauteer peultjes
Witte wijn en wat bouillon en kook bijna gaar






Nieuws, 11.00 uur, NOS

"Er wordt gunstiger weer verwacht om de bosbranden onder controle te krijgen"

Tante Betje!




O ja!

Ik vond nog een oud artikel over Groentijd en Vindicat

"Uitgemolken berichten over zwijgcontracten, die in beginsel niet in strijd zijn met het recht"

Zie dat stiekeme "in beginsel"

En vooral: nooit never gehoord van Onzedelijk beding




O ja!

Trump?

Fake news!



maandag 24 juli 2017

Planning



Borstlap
Om met Chu hou klaar te maken
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
"Ik vond er niks aan"
Tsja, je kan koken of je kan niet koken...


Planning dus

Geen gelul

Aan de slag!


Morgen heb ik nog even het staartje van de laatste planning
Risotto milanese (hopelijk vind ik mijn saffraan terug)
Met tomatensaus met gedroogde tomaat en zwarte olijven

Ik ga er ook Arancini van maken, ook wel Suppli al telefono
Zie hier
Loek doet dat ook



Cantharellen, AH
Vreemd genoeg hebben ze bakjes met grote en bakjes met kleine door elkaar
Maar goed...


Woensdag

Waddenmosselen

Want die heb ik nog nooit gegeten


Die verkopen ze in de winkels van de inkooporganisatie Superunie, zie hier

Ik ga ze met fors bleekselderij maken (na er eerst enkele puur geproefd te hebben natuurlijk)

En erbij dat nieuwe product van Aviko, die dunne friet, die officieel trouwens Pommes alumettes heet, lucifer-aardappelen



Op de markt bij mij om de hoek
Die blikken, dat is confit


Donderdag

Oven-omelet


Een Witrussisch recept

Je klopt ei met bloem, dan melk erdoor, en dan in een ovenschotel

Ik ben benieuwd

Ik maak er een tomatensaus bij op basis van Chinese witte wijn (druivenwijn) en met groene olijven

En knoedels half mais half tarwe, met wat ganzenvet erdoor
Dat lijkt me wel bij Witrussisch passen



Ossenhaas, flageolets, paprika


Vrijdag

Tahoe balletjes


Dat is een recept uit Het Chinese Kookboek
Uitgave AH, 1988
Een werkelijk uitstekend boekje

Uhh, niks vegatorisch; er zit wat vis en vet spek door

Dat prak je door de tahoe en daar draai je balletjes van, die je stoomt

Je serveert het met gedroogde geweekte gebakken paddo's en met paksoy (wok)



Dit is een stuk rijstvel voor loempia's
Dat kan je dus ook gewoon zó frituren
Net kroepoek
Lekker!


Zaterdag

Pens à la mode de Caen

Met kalfspoot


Heerlijk!

Cider, Calvados...

De groente is traditioneel wortel

En je eet het met gekookte aardappel

Burp!



Roerei met spinazie
Uiensaus


Zondag

Aardappel met kaas uit de oven

Met Gorgonzola en Emmentaler


Bels

Met room ook nog

Gekookte aardappelschijfjes in een ingevette ovenschotel
Geraspte Emmentaler, p/z, room, Emmentaler, gebrokkelde Gorgonzola

Ik eet het met kort gestoofde puntpaprika



Spagheti carbonara met paddo's
Een klassieker


Maandag

Gemarineerde kipfilet


Kipfilet is altijd minder van smaak dan ander kipvlees
Of droger als het aan de hele kip zit

Ik ga eens experimenteren met twee ideeën
Allemaal al gedaan door iedereen natuurlijk, maar niet door mij (dacht ik), en dat is natuurlijk essentieel

Maandag: opengesneden kipfilet marineren
Later: kipfilet vullen

Ik ga het "Chinees" marineren
Soy, gembersiroop, limoensap, rijstwijn, pepertje

Met sperzie en mie

En met een saus van de marinade



Stoofkippenbout opbakken




Ach ach ach wat kan ik toch enorm lekker koken

En al helemaal vergeleken met die sneue culinaire pipo's uit de krant...



O ja!

Al die kokende mens-apen met 'n vieze hipsterbaard en één getatoeëerde arm
Allemaal mekaar nadoen, en allemaal tatoo zo van Kijk mij eens

Ook allemaal van die sneue lullen

Koken kunnen we niet, dus dan maar hipsterbaarden en tatoos
Hebben we tenminste nog iets...

Ik bedoel: kijk liever naar mij
Ik heb de Thora op m'n lul laten tatoeëeren
(Vergrootglas meenemen)