Recente aanwinsten vandaag
Dit aardig, maar met rare (vertaal)fouten
Landen staan in het Engels op alfabet maar in vertaling niet meer
Of onnozelheid of met de pet gegooid
Ik bespreek het binnenkort
Uiensoep
Vanavond maak ik het. Zo kwam ik op het idee van deze post.
Overigens maak ik het nu met zoete uien, witte uien.
In een braadpan in boter en of olijfolie een grote hoeveelheid dunne uienringen iets bruinen en daarna langdurig laten stoven op laag vuur met ietsje suiker.
Regelmatig roeren.
Bloem erdoor en drie minuten op het vuur laten staan, af en toe omroerend en de bloem licht bruinend.
Soep van maken met een derde warme groentenbouillon, een derde warm water en een derde witte wijn.
Op smaak brengen met madera, zout of beter Oxo of Viandox (of anders maar Marmite) en peper.
Serveer met knoflook-croutons erin, of schep in koppen, leg er schijfjes oud stokbrood op, daarop geraspte Emmentaler (
Zwitserse Emmentaler) en gratineer onder de gril of salamander.
Sommigen doe er de uienschillen bij; geen idee.
Zéér interessant! Dikke pil
Een klassieker
De Slegte € 10,-
Chutney van rode uien
Chutney iha
Zachte groenten of hard fruit in blokjes snijden (dobbelsteen) en er flink (liefst riet-, eventueel bruine) suiker door scheppen.
24 Uur op een koele plek laten staan en regelmatig omscheppen.
Na een paar uur moet er redelijk wat vloeistof in de pan staan; is dat niet het geval dan wat water toevoegen.
Ui bakken, verse gemberwortel, Spaanse peper en knoflook erbij en even meebakken.
Garam Masala toevoegen (Surinaamse toko), of kruiden die in kerrie zitten behalve koenjit: kruidnagel, nootmuskaat, mosterdzaad, fenegriek (goed malen en op het laatst toevoegen), komijn, koriander, kaneel, cayenne, Kaapse bes (gedroogd en gemalen dan), enfin, zie maar.
Gedroogde zeesterretjes, dat kan ook.
Op zacht vuur omroeren, die groenten of dat fruit met het eventuele vocht erbij, op wat hoger vuur omroeren, en als het erg droog is wat water erbij.
Zachtjes laten inkoken tot een soort gekruide jam zeg maar.
Als die "jam" dik genoeg is nog wat zout erdoor en een flinke scheut azijn, als het al redelijk is afgekoeld.
Als het koud is proeven of er meer azijn of suiker door moet.
Azijn: ik gebruik altijd chinese rijstazijn (toko), meestal half rode half zwarte.
De betere Turkse winkel heeft ook erg bruikbare rozijnen-azijn.
Heel aardig!
Geen "Recepten" overigens
Chutney van uien
De (rode) uien in dunnen ringen snijden en met suiker erdoor geroerd wegzetten.
Verder helemaal zoals gewone chutney hierboven, maar werk er wel flink geweekte rozijnen (liefst "groene") door.
Waarvan kan je
chutney maken?
Appel met rozijnen, mango, (peper)muntblad, groene tomaten, (stoof)peren (met extra gember), dadels, druiven (gebruik Pekmez, Turkse druivengelei), pruimen, knoflook, uien...
Of die lichtgroene knopjes van dennebomen...
In China maken ze het van zure gele pruimen en knoflook; "Pruimensaus".
Snelle chutney: vanaf "Ui bakken" hierboven en dan jam erbij i.p.v. fruit en suiker.
Ik heb al wat naslagwerken, maar in geen enkel vind je "alles"
Ook hier weer zaken die je nergens anders vindt
Uientaart
Schwabischer Zwiebelkuchen
Maak deeg van 375 gram bloem en maak in de bloem eerst een deuk en doe daarin 15 gram gist.
Doe daar 1 eetlepel suiker bij en iets kamertemperatuur melk. Meng en laat een kwartier rusten onder een doek.
Voeg de rest van de melk (totaal een halve liter) toe en meng weer goed.
Laat weer een half uur rusten.
Rol het deeg uit en leg op een bakplaat, met de randen van het deeg wat omhoogstaand.
Laat rusten op een koele plek.
(Je kan eventueel een gram of 50 boter op kamertemperatuur door het deeg werken.)
Bak ham, welke soort dan ook, in stukkies, in boter.
Bak fors dungesneden ui mee, en ook knof.
Roer er van het vuur af rauw ei door, peper, zout, zure room, komijn, nootmuskaat.
Giet dit over het deeg.
Bak een half uur op 190 graden.
Hoe is het mogelijk dat zoiets marginaals verschijnt
Prachtig hoor, daar niet van
Daar móet een gedrevene achter zitten (ik las het nog niet)
Gevulde zoete uien
België
Kook hele maar wel gepelde uien gaar in kippenbouilon.
Giet af (bewaar de bouillon), laat koelen, snijd het kapje eraf en hol uit.
Maak half om half gehakt aan met geperste knoflook, gehakte platte peterselie, gehakte sjalot, peper, zout, ei en paneermeel.
Vul de uien en zet ze in een ingevette ovenschaal.
Wrijf het gehakt waar zichtbaar in met olijfolie, giet er de kippenbouillon over en bestrooi met paneermeel.
Strooi er het uit de uien gehaalde vruchtvlees, grofgehakt en door olijfolie gehaald, over.
Bak een half uur op 180 graden.
Giet eventueel vijf minuten vóór het einde van de baktijd de bouillon af, zet de oven laag, en kook de bouillon in.
Serveer dan met de bouillon, eventueel gebonden.
Een onmisbaar boek
Maar zoals ik al schreef: niks is compleet
Hier staat NB guanciale niet in...
Diversen
Gevulde gewone ui
Zie dit blog
hier.
Normaal hier nieuwe vensters bij een link, maar hier blijven we thuis. Terug dus met de Terug knop.
(Ik schreef het al eerder: gewoon formaat uien schillen en koken, maar met die hele grote uiten gaat dat niet want als die gaar van binnen zijn zijn ze te pappig van buiten; die zal je rauw moeten verwerken.)
Eieren met uiensaus
Andorra
Zie dit blog
hier.
Nep-calamares a la Romana
Dikke uienringen door bierbeslag met wat koenjit.
Frituren.
Lekker hoor!
In
India doen ze iets vergelijkbaars, met nestjes heel dun gesneden uien(ringen).
Ik pak het uit, ik zeg Welk jaar
Ik zeg 1955, ik kijk: 1954
En zie: ook mevrouw Polak schrijft "joodse" zonder hoofdletter
Zo hoort het; "Joodse" is politiek correct
(Ja, of zou ze álle hoofdletters uit de weg gaan...)
Uien-carpaccio
Rooster uienringen met olijfolie erover in een oven op 150 graden een drie kwartier.
Bestrooi met grof zeezout en zwarte peper en laat afkoelen.
Maak een vinaigrette, giet over de uien (mèt de olijfolie!) en laat een uur staan.
Leg sla op een bord, daarop de uien en daarop vers geraspte Parmezaanse kaas.
Serveer met olie, azijn en een peper- en zoutmolen.
Uienstamp
Duitsland
Kook gelijke delen aardappel en ui, met wat tijm, laurier, peper en zout.
Maak er puree van met boter, melk en nootmuskaat.
Proef op zout en peper en werk er fijngesneden selderijblad door.
De titel is wat vreemd
Het gaat over de keukens van de drie genoemde populaties in de US
En nog wat meer inport keukens ook
Sardellen met uien
Sardellen: vrij grote verse ansjovis of vrij kleine sardien zeg maar. Pilchards.
Het kan ook met sardien natuurlijk, of met verse ansjovis.
Was de vis en trek de kop eraf; als je dat goed doet komen darm en graten mee.
Droog van binnen en van buiten en bestrooi licht met peper en zout.
Laat in twee sauspannetjes in olijfolie heel fijn gesnipperde ui en, separaat dus, idem knoflook op laag vuur langzaam garen tot juist bruin.
Leg in een aardewerken schaal die op het vuur kan een laag sardellen, een laagje ui daarop, sardellen, ui.
Een scheut witte wijn mengen met een scheutje witte wijnazijn en dit over de schotel gieten.
Zet op laag vuur en laat staan tot de sardellen bijna uit elkaar dreigen te gaan vallen.
Serveer met de knoflook erover.
Voorgerecht van Arzak, San Sebastian: wat sardellen met uien, wat sardellen gebakken met knoflook, en wat gepaneerd gebakken sardellen.
Alleen gebladerd nog
Maar het is interessanter dan je (ál!) denkt
Uiensoep met slakken
Mrs. Fishers onion soup noem ik het maar.
Hoe ik aan het recept kom weet ik niet; in "The art of Eating" van mevrouw M F K Fisher staat het in ieder geval niet.
Dat is overigens het beste culi-boek ooit geschreven, en waarvan Auden ook nog zegt dat het het mooiste Engelse proza is van deze (lees: de vorige) eeuw.
Maak uiensoep, die goed warm klaar moet staan.
In wat boter gehalveerde gekookte slakken kort aanbakken.
Blokjes tomaat erbij zonder prut, wat verse tijm, wat peper en wat zout.
Na even roerend bakken flamberen met Pernod en verdelen over soepkommen.
Er de uiensoep over gieten.
Omroeren en serveren.
Verslavend lekker...
Ook een klassieker
Ik heb er ooit een hele post over geschreven
Laatst heb ik er een hoop recepten met kolbász uit geciteerd
"(Neem desnoods chorizo)"
Zoek op Hongaarse chorizo in dit blog