vrijdag 30 september 2011

Vervolg mosselen, want


daar was ik gisteren wegens tijdgebrek nog niet klaar mee.



Ik gaf het recept niet. Nee. Search the blog, en laat rookspek (Normandisch) of chorizo (Galicisch) weg.

At het met super-stomme sausjes. Zie hieronder.



Europalia Brazilië krijg je vreemd genoeg alleen op de Franse versie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Gisteren
Bucatini, tomatensaus, geraspte kaas
Kook pasta, afgieten, koudspoelen, wat olie erdoor.
Olijfolie, rode ui, knof...
Tomatenpuree...
Laurier, laag vuur, groentebouillonblokje...
Blik gepelde tomaat, groene kruiden, paprikapoeder..., proef.
Flink rode wijn, inkoken... proef.
Kleingesneden zwarte olijven (droge soort), stukkies gedroogde tomaat (uit olie), groene peperbolletjes... Proef.
Pasta erdoor.
Kaas erover...



Heb ik verdomme de instellingen van de camera weer verkeerd staan...

Planning
Ik kocht voor morgen kastanjechampignons voor iets als saus: champignons, stukkies gebakken Groninger worst en ter compensatie van het vet Pitah.
Maar daarna vond ik funghi porcini! ("biggetjes-paddestoel").
Nou. Die worden morgenmiddag verwerkt in een fraaie omelet...
Voor overmorgen stond omelet gepland (gaat dus niet door) met zeekraal. We zullen zien, zei de blinde...



In de biografie van Multatuli las ik "Ze doen veel minder: niets, om precies te zijn, ze zijn louter winderigheid. 'Allemaal wind en 'n engelse notting', in de woorden van de kantoorbediende Gerrit Sloos."
Karel van het Reve citeert zijn moeder met dezelfde uitspraak, aantekenend dat hij niet weet wat de oorsprong is.



Markt, octopus. Die ik kocht / reserveerde vorige week.

Gisteren ontbrak het nog-niet-eerder-gepubliceerde recept. Dat komt morgen.

Vandaag gedicht.

De Bonte Koe, Barneveld

Ha vent!
Ha kerel!
Dag Maarten!
Dag Thea!
Het oude recept?

Alles glimt als vanouds
in de late middagzon,
de keteltjes aan het plafond,
de bril van Annie,
en de gebruikelijke ruzies
worden als altijd bijgelegd.

Als je rood mist
Ben je al je punten kwijt.
Der is nog post voor je.
Pas op,
Je hebt er twee gemaakt
En je staat op acht.
Nou gaan die jonge jongens biljarten,
Die stukadoors,
Die kijken teveel,
Die zijn te serieus.
Ze maken der niks van ook.
Doe Dicky er maar een van mij.
Heb jij in het vorstverlet gelopen?
Wat zei je?
Nee, ik had het niet tegen jou.
Spinazie?
Nee, tuinbonen met bieslook.
Moet je de krant zien?
Nee, tot morgen!
Tot morgen!
Smakelijk eten!
Smakelijk eten! O nee,
Je hebt al gegeten.
We worden allemaal ouder.
Jij wel ja.
Groetjes!



Dit lees ik nou. Enkel het ongebundeld werk natuurlijk. De rest ken ik van buiten...

donderdag 29 september 2011

Nederland...


O ja, eerst ff dit. Zegt iemand Ben jij veel op sociale media (of soortgelijke termen)?. Ik zeg Wat een domme vraag...



Kijk, kan het Nederlandser...
Die visboer ("visboer") blijkt dus niet te weten wat hangmosselen zijn, maar als je vraagt of die Neeltje Jans mosselen hangmosselen zijn, dan kijkt ie in de verte en mompelt vaag Uhh, ja... Die wéét niet wat hangmosselen zijn, die is visboer maar heeft geen enkel verstand van vis, en lult een eind weg als ie het niet weet.

En nu het publiek. Hebben die in de gaten dat ie er geen verstand van heeft? Nee, natuurlijk niet. Die hebben er zelf geen verstand van...



Trouwens die hangmosselen, die zijn in ene verdwenen.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en klik Mosselen > Hangcultuur.
Maar voor die visboer is dat geen excuus natuurlijk...

Heel kort vandaag.
Afspraak...

woensdag 28 september 2011

We hebben in Groningen geen behoorlijke Turk,


maar we hebben wel dit hier (alle links hier in een nieuw venster).

Ik bedoel, je moet je tekst toch ergens mee beginnen.

Gisteren was ik in Groningen, kookte dus niet, en de dingen die ik kocht hebben jullie al gezien.



Dit lees ik momenteel. Had haast gezegd "Dat schreef ik al", met betrekking tot die Arles-vrouwen, maar dát was dus het eindje van de Van Gogh brieven, niet het begin van de Multatuli biografie, ondanks het feit dus dat die Arkes vrouwen over Van Gogh én Multatuli handelden. Nou ja, laat maar.

Weet nog niet of ik het Multatuliboek goed vind. Het is enorm uitweiderig.

Planning, eerst maar.
Vanavond mosselen. Daar moet ik nog wel een hartig woordje over spreken met die vishandelaar. "Neeltje Jans mosselen". Ik zeg Zijn dat die hangmosselen? Ja. Nee dus, zag ik toen ik thuis kwam.
Maar goed, mosselen, gebakken aardappelen (rauwe lang langzaam gebakken schijven) en forsch soepgroente en zo bij die mosselen. Zie morgen.
Morgen en overmorgen weet ik nog niet. Iets met geraspte kaas die ik over hep, en iets met Groninger worst, die ik ook een over hep.



Bruno Rotival, dank PJ.
Uhh, ik vind het wel een beetje een cult-fotograaf. Net zoiets als Hamilton. Uhh, niet Lewis maar David.
David hier.
Klef. (Uhh, Hamilton, niet Rotival!)
Nou ja, Bob en Dafne is kleffer...
Klef kleffer klefst.

Oud Parijs hier.

Recept
Linzencurry met gedroogd fruit, Afghanistan
Doe gedroogde abrikozen (liefst "zure") of gedroogde vijgen in kokend, iets gezouten water; als het water weer kookt de vlam uit doen en de pan acht uur laten staan.
Kook linzen.
Maak een kerriesaus, liefst met kokos erdoor.
Meng de uitgelekte linzen met de saus en de uitgelekte vruchten, en doe in een ovenschotel.
Warm op in de oven (160 graden).



Er kan ook bijvoorbeeld gekookte lamstong door, of er kunnen, voordat het de oven in gaat, eieren boven gebroken worden. Maak na de toevoeging van elk ei ruimte in de diepte daarvoor door er een lepel naast te steken en die lepel van het ei weg te trekken, horizontaal.

Maar goed.
Cuby and the Blizzards hier.
En 1968 hier.
Life in the Low Countries ain't no fun hier.
Doornroosje Nijmegen hier (iets té Dylan, en later die trombone of schuiftrompet (want dat is niet hetzelfde) of hoe heet het, die vind ik enorm inspiratieloos).
Chassé Breda hier.

Interview hier.



Aanrader, over trombones gesproken.
C.C.S. Crone, De Schuiftrompet. Boekwinkeltjes.nl.

dinsdag 27 september 2011

Groningen en zo


Inkopen en zo, dus. Liep over de markt met PJ.



Kocht, en "verkocht" ook aan PJ, die overheerlijke, "aan de komijn ontstegen" overjarige komijnekaas van Van der Veen, Kollum.
Jezus wat lekker...

Gisteren
Oogboontjes, zalm-vissticks, cherry-tomaatjes
Olijfolie, rode ui, knof, lombok...
Laurier, fijngewreven komijn, heel (heel!) korianderzaad...
Zout = miso.
Witte wijn, sudder, proef.
Lek blik oogboontjes.



Cherry-tomaatjes (maar dat had ook prima Tasty Tom kunnen zijn)(die tegenwoordig beduidend minder lekker zijn dan een jaar of twee jaar geleden) door midden gesneden, ff sudderen, scheut rode wijn, sudderen, prakken, proeven.
Bak die zalm-vissticks.
Oogboontjes door de saus...



Die lime chutney was op, kocht nieuwe chutney, knof -zie hieronder-. Keek op de ingrediënten: knoflook 29%. Maaruhh, dat herinner me, dat hadden we eerder, "knof 30%". Maar ja, wanneer?
Interessante ingrediënten trouwens (en zeer spectaculaire smaak). Rozijnen, dadels, mosterd, fenegriek, olijfolie (in Oosters spul)...

Vroeg ze (Toko Melati, Groningen) of ze India'se mint chutney hadden, nee, maar daar gingen ze achteraan.
Ennuhh, ik gaf ze m'n kaartje, dus misschien zien ze dit vanavond, en dan kan ik toevoegen, wat me later te binnen schoot, dat het zeker geen Patak's was, wat ik had, want dat wat ik had dat was van de Wereldwinkel en van een of ander vrouwencollectief.



Zag Das Leben der Anderen. Wat een fantastisch mooie film. Uhh, ik had eens een geliefde die middels een schijnhuwlijk uit de DDR was geëclipseerd, waarmee ik terug geweest ben in de DDR, dus ik weet er wat van.
Die film moet je eigenlijk binnen dezelfde week zien als Goodbye Lenin!.



Mail over niet(??) ontvangen reactie turfworst.
Volgens mij heb ik dat gedaan hoor! Kweetet ook niet zeker meer.
De smaak viel niet tegen, maar ook niet mee, herinner ik me. Raar genoeg een beetje flauwe "blanco" smaak, als je dat zo zou kunnen zeggen.
En nogmaals dank. C


Geen idee; met m'n -voorlopig nog even- vetarme eten ga ik daar niet aan.
Maar met de kaasboer (zie boven) vanwaar die worst kwam (uhh, misschien moet je geen worst bij een kaasboer kopen) ga ik nog in discussie.

Chaource hier (alle links hier in een nieuw venster).
Maar daar hadden we het toch al over, een maand of twee geleden?
Die spectaculariteit van die "Rungis", dat is vooral "spectaculariteit".



Dit is ook van de markt. Zure abrikoos. PJ kende het niet. Enorm lekker. Enorm duur ook, trouwens; € 12,- / kilo. Maar, nou ja, zie de foto, je hep nogal wat met een half pond.

Vertelde dat ik het zó eet, 's avonds, maar ook week (in zo weinig mogelijk kokend water, van vuur af, acht uur, afgieten) en dan opwarm in kerriesaus, bij lamstong... Dat kookte ik ooit voor dat dames hockeyteam wat wereldkampioen was erg lang geleden. Gristus wat een potten waren dat...

maandag 26 september 2011

En het werkt nog steeds!


De Heere zei gepreezen...



Jammergenoeg niet echt goed leesbaar. Maar ja, die krant hep ik al weggeflikkerd...

Gisteren
Ei, bakbanaan, prei
Kook eieren etc.
Pindaolie, gemberwortel, rode ui, knof, lombok...
Prei...
Geplette komijn, versgemalen korianderzaad, geel mosterdzaad, daoen salam...
Medium sherry..., geraspte kokos...
Frituur schijfjes bakbanaan.
Stukkies ei door de prei etc.



Zag Dawn of the Dinosaurs, maar dat bleek een kinderfilm te zijn en niet al te best. Overigens kon je -taalkeuzemenu- kiezen tussen Nederlands en Vlaams...

Vanavond
Tofu, bonduelle oogboontjes (erg lekker stevig, dat proefde ik al) en kerstomaten. Hoe? Tsja...

Goh!
Vertelde ik dat al, dat ik de brieven van Van Gogh momenteel lees?. Goh, wat lees ik in een brief aan zijn broer van 21-2-1888 uit Arles? "De vrouwen zijn erg mooi hier". Goh, want kijk: in het "Pak van Sjaalman" zit "Over de schoonheid der vrouwen te Nîmes en te Arles, met een onderzoek naar het stelsel van kolonisatie der Foeniciërs" (haha).
En "Maar wat is er dan voor beweging in de schoonheid der vrouwen te Arles?' vroeg Verbrugge".
Max Havelaar.



Arles zelf is ook mooi hoor...

Kreeg vanavond ergens bij de borrel Verstegen Groninger worst. Afgezien van dat ik vind dat je die bij de plaatselijke slager moet kopen als je tóch in Groningen bent, was die worst gewoon niet goed. En wat was er niet goed aan? Je moet vers gebroken of gemalen kruidnagel gebruiken. Nooit never gemalen kruidnagel kopen. Was ooit bij Holt, zegt die eigenaar "Proef die Glühwein 's; d'r is iets raars met de smaak". Ja. Gemalen kruidnagel gebruikt.
Uhh, bij die Verstegen kwam de kruidnagelsmaak "achteraan hobbelen" en beslist niet mooi van smaak. Gemalen gebruikt...



En ook, heel typisch, de smaak kwam dus halverwege opzetten, werd sterker en was op z'n sterkst nadat je de worst hep doorgeslikt. En dan ook het allerminst mooi van smaak...

Op Radio Classique vanmorgen Janis Joplin. Kom daar eens om, bij die stof uitademende Radio 4 klooto's.
Ik heb al eerder tubes naar haar gegeven, maar deze nog niet:
To love somebody hier (alle links hier in een nieuw venster).
Summertime hier.
Try hier.



zondag 25 september 2011

En: het werkt weer!


Tsja, werkt weer. Ben wel de helft vergeten van wat ik gisteren wilde vertellen, maar ja.

Vanavond, of schreef ik dat al, preisaus (kokos) met daarin ei gepocheerd [nee; stukkies gekookt; dat bindt]. Daarnáást gefrituurde bakbanaan.

Mail. P.
Hallo Maarten,
het is een inspirerende website, die site van jou.
Goed voorbeeld doet volgen.


Bedoeld zijn de bijgevoegde foto's, die ik hier publiceer. Op een na. Dat wil ik bepaalde dames, die me na zijn, niet aandoen. Maaruhh, op aanvraag beschikbaar hoor!



Touching, dat dingetje, whatever it may be, wat die hand vasthoudt.

Valt me een beetje tegen dat je die Deense toeristen niet langs Museum Boerhaave in Leiden hebt gestuurd.
(Had je 's avonds niet hoeven koken.)


Uhh, die Deentjes hadden (hebben zowat altijd) een vast programma, en dat was oa. na middageten trein naar Den Haag (Madurodam) en ook dáár eten. En dus laat terug dus. En dus hoefde ik überhaupt niet te koken (ja, voor de Ouwe...). Dus.
Volgende ochtend korte rondrit Leiden en lunch aan boord, korte want je moet snel weg naar A'dam omdat je anders voor de (spitsuur) gesperde bruggen komt liggen.
Kijk, ik zou ze ook Teylers binnengeranseld hebben. Maar ja...

Mit fröhlichem Wanderfochelgruss,

Huhh?

P.

Dank!



Recept
Linzen met varkenspoot, Frankrijk
Kook varkenspoten die in de lengte opengespleten zijn in water met verse salie en zout tot ze uit elkaar beginnen te vallen.
Af laten koelen, vet eraf scheppen, botjes eruit, linzen erbij, peper, laurier, zie maar.
En dan die linzen daarin koken natuurlijk.
De botjes bewaren voor de kinderen: bikkels.



Linzen

Nog maar een recept, want ik heb stellig de indruk dat ik het bovenstaande niet voor de eerste keer publiceerde.
Linzen, basisrecept
De meeste linzen hoeven niet te worden geweekt, behalve als ze al drie jaar in het keukenkastje staan.
Dupuis-linzen (de lekkerste) wel een uurtje weken.
Rode linzen koken altijd kapot.
Het basisrecept is altijd hetzelfde, van de Amsterdamse Huishoudschool via A Book of Middle Eastern cooking tot Winnie the Poohs cookbook.
Wortel, selderijknol, ui, peterselie en knoflook even aanbraden in wat olie en dan even zachtjes laten doorstoven.
Peper erbij, laurier, bonenkruid, korianderzaad en komijn.
De groenten wat prakken, koude bouillon erbij en de linzen.
Afschuimen als het kookt, op zout controleren en met deksel zachtjes laten pruttelen tot de linzen gaar zijn.
Dan moet de vloeistof trouwens bijna zijn weggekookt.
Zoniet, dan heb je linzensoep in het geval van teveel bouillon, en verbrande linzen bij te weinig.



Geen linzen

Uhh, o ja! Gisteren!
Pompoen ("courget") gevuld met gehakt. Lang geleden.
Oven aan.
Pompoen in tweeën en pittenzooi eruit.
Gehakt (HOH) aanmaken met zout, fijngesneden rode ui en knof. Beter forsch knof ipv wat knof + peper.
Pompoenhelften invetten met olijfolie, vullen met het gehakt, dat ook van boven invetten, oven...
Ik at er oogboontjes bij, met wat knof, ui en lombok erdoor, meeste foto's zoals gewoonlijk vergeten.
Superlekker, verdomd.



Ff wat links. Onder andere cultuur. Ssssst!
De Kooning hier (alle links hier in een nieuw venster). ("De Koning was sigarenfabrikant", wie weet wat ik bedoel?) (Nee? Grote lantaarn klein licht!)
And now for something quite different: lingerie! Hier. Uhh, je mag ook antieke lingerie uitproberen. Uhh, hoezo, "uitproberen"? Erg slechte site trouwens.
En alweer iets heel anders hier.



Rotival, weer. Dank PJ.

Rel van de week hier.

(Her)zag Monty Pythons Flying Circus II.
Full front nudity hier.
The dead parrot hier.

Oops. Vergat het tweede deel van het recept.
Variaties
Verse worstjes meekoken.
Eieren erin pocheren.
Met tomaat.
Met kerrie en appel.
Met mergpijpen en water.
Gekookt met een stukje ongeweekte zoutevis of zoute sardien.
Koken met een scheut zoete rode wijn erbij of Malaga of zo.

Luister naar Nashville Skyline...



Doei!

zaterdag 24 september 2011

En nou werkt het weer niet...


Tsja... Ik had veel te vertellen...

vrijdag 23 september 2011

Nou, het werkt weer blijkbaar...


Groningen, laat terug, nog spul van gisteren te posten, inkopen van vandaag te becommentariëren, pffff...



Dit was eergisteren. Spring rolls met tofu, cantharellen en verder niks want de geplande bakbanaan wist ik ff niet te plaatsen.
Pindaolie, wat gemberwortel (weinig! want anders druk je de smaak van de cantharellen weg), sjalot, knof, iets lombok, steeltjes paddo's...
Ietsje versgemalen korianderzaad, ietsje fijngewreven daoen salam, iets geel mosterdzaad.
Droge witte wijn... Wat miso, proef.
Cantharellen in kleine stukkies..., tofu in kleine blokkies...
Vellen door heet water, "vullen".
Ik deed alweer de grote fout: er moet veel minder in, zodat je het vel er dubbel omheen kan slaan...

Je kan ze bakken, frituren, koken... Ik bakte ze.



Kocht op de markt een grote octopus (1,5 kilo; 15 €). Betaalde en kwam overeen dat ze die in drieën snijden, in drie zakkies vacumeren en dat ik die volgende vrijdag ophaal.

Ze hadden ook zeekraal; die neem ik vrijdag ook mee, niet vandaag want dat moet ingepland zijn, toch?! Omelet zonder zout met tomatensaus zonder zout en geblancheerde zeekraal erover, zoiets.



Vond rambutan / ramboetan op de markt. Rambut = haar in het Indonesisch, rambutan = harig.

Familie van de lychee (uitspraak niet lietsjie maar laitsjie!)

Gisteren, donderdag, ongepublicerd recept, nog te doen dus.
We houen 't simpel.
Mooi gekookt ei. Œufs mollets.
Breng eieren niet al te snel aan de kook. Als het water kookt het vuur uitzetten, deksel op de pan en een minuut of 6, 7 laten staan.



Pisang susu, melkbanaan. "Tafelbanaan" zei een indo.

Vrijdag, gedicht.

graf bij ijzendijke [ik zie graag hoofdletters, maar ik ga natuurlijk niet ingrijpen)

rijdend over de dijk
zie ik haar graf
zij is ingegraven tot het middel
en de schaduw van een boom
danst over haar

lopend naar haar toe
vraag ik
wie metselde jou
hier langs de dijk
in klei en vage sporen van zee

hoe diep zit je
en welke hoogte je geslacht
maar lachend ontwijkt ze:
duw mij om
mijn romp rust zacht

Edmond van den Bussche (de echtgenoot van de hier bekende Marieke)



En als 't over Marieke gaat, dan gaat 't over goed eten. Hierboven gisteren: kaasfondue met 100% werkelijk perfecte gruyère, fors goede witte wijn en fors kirsch. Met heel erg goede ciabatta (supermarkt: ingrediënten: onder andere gist = dus geen echte ciabatta).
Maar goed, het was tranenverwekkend lekker, verdomd...
Dronk er trouwens een fraaie Macon bij.

Mail
Tommy Cooper was dat. Of ben je daar al achter? Perfecte scene voor een film, zoals die man op het podium de geest gaf. Dat is nog eens in het harnas sterven.

O ja! Dank. Zie verderop.

Intussen erger ik me aan mezelf: al die tijd had je een motto van die hupsemeflups marquise boven je blog in het Frans staan. Nu je het in het Nederlands zet herinner ik me het Frans niet meer. Dat soort geheugen-uitval; daar kan ik dus niet tegen. Dus fris me even op. (Laatst een leuk stuk op de achterpagina van NRC van die taalmeneer Ewoud Sanders, waarin iemand werd aangehaald die het over "helder mij even op" had.)
Groet!
C1


Kijk, je herinnert je het niet omdat je denkt (marquise) dat het er in het Frans stond. Maar het stond er helemaal niet in het Frans, het stond er in het Engels. Want zó vond ik de uitspraak (bij MFK Fisher overigens).
Simple cooking cannot be trusted to simple cooks.
Ik hep me sufgezocht naar het Franse origineel, but in vein of hoe schrijf je dat.



€ 1,80 alles bij mekaar... (nóóit papaya zonder limoen eten!)

(Deed met enige regelmaat vrijwilligerswerk in de tropen, zat zo bij nonnetjes in een kloostertje in Siantar, Sumatra. Automatisering patiënten- en medicijnengegevens. At 's morgens, 's middags en 's avonds met die nonnetjes. Nasi, en papaya na. Drie keer per dag. Heel lieve vrouwtjes.
"U niet chetrouwt menier? U misschien siek? U chaat naar meisjes-chuis, u secht Met jou wil iek trouwen, sei secht Choet menier. Allemaal meisjes 15 16 jaar oud en allemaal cheel schoon op liechaam...")

Nou ja. Tommy Cooper.
Roast Duck hier (alle links hier in een nieuw venster).
Karate hier.
Vaas hier.
Touw hier.
Klok hier.



Brussel

donderdag 22 september 2011

Proberen proberen,

maar het schiet niet op met de verbinding

woensdag 21 september 2011

Proefde die Pecorino opnieuw,


en die is inderdaad wat zout, wat ik gisteren niet zo proefde na al die witte wijn. Van der Ley: "De Pecorino romano is zouter dan de Pecorino sardo" (Sardijns). Dat móet kloppen, want anders is die sardo wel heel erg zout.



Brussel Noord, WTC of daaromtrent.
Ik vind deze constructie nog steeds op een penetratie lijken.

O ja, goedkoop en prima hotel daar vlakbij, prima ontbijt ook (met ook kaas!) Galaxy. Vlakbij Sheraton.

Leuk, hoe we weer besodemieterd worden. Doe een Google op volg me niet register.

En trouwens, wat kan mij 't verdommen dat ze ("ze", statistics in 'n computer die mijn naam niet kent en alleen maar geïnteresseerd is in over all statistics) weten welke sites ik bezoek? En als je daar wat op tegen hebt, dat "ze" 't weten, dan surf je "normaal" met Firefox, en dan ga je naar je sexsites met IE, waarin je van alles (geschiedenis onthouden, cookies opslaan...) hebt uitgezet. Klaar.



Leiden, De Poort.

Heb wat in de planning gewijzigd. Vanavond "spring rolls" met tofu en cantharellen. Is dat cross culture cooking of is dat geen cross culture cooking??

Dronk vanavond een Merlot trentino. Kende ik niet, wel de veneto. Prettig. 2009. Kwam van de Jumbo, altijd goed voor speciale (en goeie!) wijn.

Kreeg van PJ allerlei foto's van Bruno Rotival. Zie de Mont Saint Michel hieronder.



Hier komt de vloed af en toe zo snel op, dat je het met een galopperend paard niet voor blijft. Heel plat en veel stuwing van Het Kanaal.

Was daar eens, stond er een autobus daar waar dat water opkwam. Kerel erin die niet precies wist hoe alles werkte. Alles bewoog, ruitenwissers, lampen, ramen, deuren... Alles behalve de bus...

Vandaag is die Toulouse-ramp 10 jaar geleden.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). En hier.



Bruno Rotival

O ja, herzag Monty Python's Flying Circus, deel 1 gisteren, vanavond 2.
Uhh, de "Killer joke" is fantastisch. Vertel je die grap en de luisteraar gaat minimaal twee weken het ziekenhuis in...

Blijft ontzettend leuk. "Blijft": als je Win Kan her-hoort, dan is dat niet meer leuk. Maar Monty wel. Net zoals Hanny Michaelis aan Reve schrijft ± 1955, als ze zijn werk herlezen heeft ("met tranen in de ogen en met een dikke keel"): anderen die ter zelfder tijd publiceerden, eind 40-er jaren, zijn "uit de tijd", Reve niet.

Nou ja.
Monty blijft ontzettend leuk omdat het steeds iets totaal anders is. Bean is leuk, en die goochelaar, hoe heet die ook weer, dat iedereen zich te barsten lachte toen ie een hartaanval kreeg ("gespeeld!"), maar je moet er niet teveel van achter mekaar zien.

Fawlty Towers weer wel...



Noga met honing. Die stuurde PJ me. Ik ben, vrees ik, vergeten in welk verband...

dinsdag 20 september 2011

Het is al erg laat en moet nog koken,


dus waarschijnlijk ga ik me beperken tot 1] inkopen Groningen, 2] nieuwe planning.



Ik meldde toch laatst met schaamte me in ene te hebben gerealiseerd dat ik nog nooit Pecorino had gegeten? En dat ik Pecorino kocht maar dat die, afgezien van heerlijk, van -afwijkend- geitemelk was gemaakt?
Maar goed. Vandaag kocht ik bij Van der Ley Pecorino romano. Schaap dus. Hierboven. De bedrijfsleider van Huis de Beurs zegt Die droge. Ik zeg Geen idee, want... Maar inderdaad. Droog! Brokkelend... Een super kaas-ervaring! Net zoiets als met die overjarige komijnekaas...



Maar goed, planning.
Vanavond natuurlijk weer beanz met Old Amsterdam, sjalot, knof, lombok, gember, laurier, komijn, rode wijn... "Want het is al laat." (Smaakte voortreffelijk trouwens...)
Morgen kaasfondue Gruyère, met ciabatta en courgette (courgetTE!) om ook mee te dippen.
Overmorgen iets spannends met tofu, bakbanaan en cantharellen (zie hierboven). Misschien wordt die bakbanaan wel voor- of nagerecht...
En zelfs de dag erna hep ik gepland, want die courget (niet courgette) hieronder, die blijft wel goed. In de lengte door tweeën, uitgehold en met gehakt erin (met rauwe sjalot en knof erdoor!) in de oven...



O ja, Groningen. "Sorbet", dat is room-vanilleijs. Tsjonge...

Recept
Linzen met varkenspoot, Frankrijk
Kook varkenspoten die in de lengte opengespleten zijn in water met verse salie en zout tot ze uit elkaar beginnen te vallen.
Af laten koelen, vet eraf scheppen, botjes eruit, linzen erbij, peper, laurier, zie maar.
En dan die linzen daarin koken natuurlijk.
De botjes bewaren voor de kinderen; bikkels.



Anna Späth pruimen, ofwel Roemeense, Hongaarse waarmee slivovits wordt gemaakt. Nu overal op de markt. Lekker hoor!

Zag niet de infofilm, maar de rampenfilm World Trade Center. Nou ja, we weten waarop het is gebaseerd. En trouwens een atoombom op Mekka is minder moeite. Kijk. Maar wij zijn geen woestijnbewoners (wij lopen niet in woestijnjurken, en geven vrouwen gewoon een hand)(o, en we slaan een arts niet op z'n kop als ie je vrouw een hand geeft) en we zijn dus wat geciviliseerder, uhh, aangepaster zeg maar..
Maar een mooie film hoor.



Dit kocht ik vandaag. Want de rubber knijper van de mijne had de geest (barsten) gegeven.
Baster heet het in het Engels, besproeier. Maar dat is precies het tegenovergestelde van waarvoor je het pleegt te gebruiken! Voor basting hanteer je een kwastje.
Dit ding gebruik je om vet van het oppervlak van een saus of soep af te zuigen...
En dat kleine dingetje, dat kan je er op schroeven, dan hep je een kleiner gaatje... Dat is natuurlijk bedoeld voor dat ongelofelijke-shit moleculair koken...



Brussel

maandag 19 september 2011

Eindelijk!


Ik zweer het, al 35 jaar of meer ben ik op zoek naar een erg lekker recept voor lamstong wat paars wordt. En aangezien ik me de naam niet herinnerde kon ik niet zoeken. "Purple"... nop. Ik bedoel: dat at ik toendertijd, ik bedoel: dat maakte ik toendertijd, maar ja, hoe...

En nou heb ik dus in de vriezer die lamstong, lamshart, varkenshart... Varkenstong is op want ik schreef al dat ik de tweede per ongeluk uit de vriezer haalde ipv lamstong. Maar goed, ik heb al dat spul, en ging eens in de Larousse Gastronomique en (een dezer dagen) in de Oxford Companion to Food spitten op tong en hart. En jawel! Daar was ie! Het heet niet purple, het heet scarlet (scharlaken)!



Geen foto's te vinden, niet (meer) populair dus. Hierboven ongetwijfeld runder- of kalfstong.
Ze worden gepekeld, en dan gekookt. Maak ik een dezer dagen, en dan kompt het recept.

O ja, en over tong gesproken. The continuing story of the pig's tongue. Gisteren weer opgezet, uren, ik barst van de honger, lahmacun gehaald (ui, paprika, champs, geen shoarma maar extra kaas)(schreef ik dat niet al?)(ja), had dat ding op en ja! Tong gaar. Dus dat wordt vanavond...

Gratis online pianoles van de Franse Radio 4 hier (alle links hier in een nieuw venster).



Die koolvis met maïs op dat schip, voor de schipper, z'n zoon en mijzelf. Recept zie rond de 11e.

Zag The sixth sense. Volkomen onbegrijpelijk. Als ik het goed heb, als..., komt er een overleden patiënt bij z'n huisarts op bezoek, en dan in ene gaat het over een ventje met een bril zonder glazen. Dan gaan in ene alle keukenkastjes open... Volkomen onbegrijpelijk.

Maar ja, tovenarij zat er wel in. De DVD wou niet meer uit de speler komen (leeg la'tje). Maar dan kennen ze me niet. Ding uit mekaar gesloopt, weggeflikkerd en een nieuwe gekocht. Zo.



Hoe kom ik nou aan deze link (nieuw venster)?. Maar goed, wel mooi spul. Heel erg mooi...

Mail
Dag Maarten, dat is sterk, dat je het over die Wittel hebt. Mijn broer zat afgelopen week trots te vertellen dat hij een of andere unieke catalogus(?) had weten te bemachtigen in Italië, aangaande een tentoonstelling van die Wittel. Wist je overigens dat Rosita Steenbeek in een van haar laatste boeken die Caspar Wittel als hoofdpersoon laat fungeren? Ik meen dat het boek een niet al te beste recensie heeft gekregen. Dag, L.

En nog een link. Ongetwijfeld, zie het taalgebruik, spam van diezelfde lui als die "Rungis" mails. Hier.



Dank, PJ!

Links
De Antwerpse School hier (alle links hier in een nieuw venster).
Kees Verwey hier.
Spiegelkamer hier.
Masters of photography hier (klik op de link; shit Flash).
City of one minutes hier.
Dali ontmoet Vermeer hier.