zaterdag 31 januari 2009
30-01
Krant.
Blijkbaar lekkere Baskische schapenkaas : Azkorria (morgenstond). Uit Musculdy.
Hier (nieuw venster).
Dorp ernaast, Odiari, restaurant Chistera (fluitspeler); Specialiteiten lamszwezerik met (ongetwijfeld gegrilde) paprika, paling in ’t groen, gegrilde lamskoteletten en eendeborst met appel. “Menu van de arbeider”: soep; gegrild rundvlees, haricots verts, krulsla (ongetwijfeld warm met knoflook), kleine paddestoelen, aardappelbeignet, groene salade; wijn, desert, koffie. 12 Eu.
Bespreking boek met lamsvlees recepten. Moussaka met lamsvlees, nem’s (Vietnamese loempia's, spring rolls) met idem en verse koriander.
Bespreking kruiden voor pilav. Zwarte en witte peper, Sechuan peper, sumak (bij de betere Turk; erg lekker over sla), komijn, venkel(zaad?), safraan, anijs(zaad?).
Sumak
Op de markt in St. Aubin, het Wassenaar van de Médoc, oa. twee zoute citroenen gekocht, lekker als bijgerecht bij pasta en tijst. Bij de betere Turk maar weer.
En in ’n winkel daar verse kaas “in het stadium van uitlekking”.
Krant weer. Enquête.
Fransen willen 1 leren koken, daarna 2 uitgebalanceerd leren koken en pas 3 de regels van de hygiëne leren.
90.000 huizen gisterenavond nog zonder stroom, morgenvroeg, een week later, 55.000?
Recept. Rode kool als garnituur, als bijgerecht of als salade-ingrediënt.
Fijn snijden, redelijk wat zachte azijn erdoor, appelazijn bv., wat EV olijfolie, gebroken piment, kruidnagel, gehakte jeneverbessen, Worcestershire, wat medium sherry, peper.
Regelmatig omscheppen, klaar na een uur of anderhalf. Laten uitlekken.
Auto van de buurman die nog van niks weet want in Parijs.
Publié par Maarten à 11:59:00
vrijdag 30 januari 2009
29-01
Storm : nog 120.000 huizen zonder elektriciteit.
Totaal verzekerde schade veel meer dan 1 miljard, ex 300.000 Ha onverzekerd bos waarvan meer dan 80% naar de kloten is.
Biet-haringsalade voor Deense kinderen op Cristina (Google Intersail), lang geleden
Terzijde. Omzet Bordeaux wijn 3 miljard/jaar.
Vanavond iets verzinnen met aardappel, groene paprika, ei. Foie-vet, runderbouillon, gepekeld pepertje, selderijblad. Rode wijn (aardappel daarin rauw in blokjes gestoofd), eieren erin gepocheerd met paprika-poeder erop.
Bakte die croissants met ham, kaas en béchamel voor de winkel.
Personeelseten zaterdag.
Kalfspoten gekookt met geweekte kekers en geraspte ui, knof, safraan, gember, paprikapoeder, peper (cayenne?). Recept uit de streek boven de Médoc, waar vroeger veel haventjes waren die oriëntaalse kruiden verscheepten. Search the blog op mouclade en mouSclade; een van de twee is voor zover ik me herinner met kerrie.
Mouclade
Mousclade
Vergat steeds bij lokale producten lamprei te vermelden. Hier lamproie à la bordelaise. Niks voor mij. Bloed + prei = staalpillensoep. Veel beter is à la portugaise; gestoofd in tomatensaus gemaakt met rode wijn.
Maar ja, hoe kom je er aan? Alhoewel het steeds meer schijnt voor te komen in Nederlandse rivieren. Rivierprik genaamd dan dus ook.
Recept hier (nieuw venster).
Radio Classique vanavond een heel uur over Proust en muziek. Misschien kunnen die geborneerde megalomane kloten van Radio 4 daar een voorbeeld aan nemen.
Rondouillards voor de winkel. Iets met kappertjes. Al vergeten wat.
Publié par Maarten à 16:22:00
28-01
Slagveld
Op de bieb (internet) heb je een heel aardig vrouwtje en een enorme pin. Leende deel 1 van “À la recherche du temps perdu”, zegt die pin “Dat is heel moeilijke literatuur, Martin”. Ik zeg “Mevrouw, ik heb het al drie keer gelezen maar de laatste keer is meer dan 10 jaar geleden dus ik dacht...”
Proust
PJ: poussière en Janvier, abondance au grenier, stof in januari = droog weer. Wat het niet bepaald is.
Laatste nieuws over storm.
Oesterbanken, ivm het tij gisteren pas eerste controle. Desastreus.
Nog 200.000 huizen zonder elektriciteit.
Weg naar Le Pian. De helft van wat nog staat moet om.
Kreeg in de kroeg méringue te proeven waar amandelthee door zat. Erg lekker.
Dit zijn die doperwten van gisteren, met die saus van crémant de Bordeaux.
Langs de weg staat ergens een bord van een supermarkt met elke week een andere aanbieding. 5 Kg aardappelen, middenmaat, geel, ongetwijfeld vastkokend, 1 Eu.; vlees voor bourguignon, borst en nek, 4 Eu./Kg; deze week kippepoten, vers, 1,50/Kg.
Veel “château” is het niet
Reed een enorm eind om voor een postkantoor waar de computer wel werkte en kwam in de stromende regen langs Lascombes en Cantenac-Brown.
Publié par Maarten à 16:08:00
woensdag 28 januari 2009
27-01
Ging gisteren nog wat drinken in de kroeg, ‘n mooie calva, “tegen de verkoudheid”, en daarna, -“Ken je dit?” een mirabelle. Vertelde ze dat een goede fles mirabelle in Duitsland in de super zes Eu. kost.
Proefde de Aoste ham. At nog nooit een rauwe ham, type ongerookt, met zo’n fijne zachte smaak. Opvallend was dat als je een stukje met relatief veel vet eraan (ham heeft erg weinig vet) proefde, dat dat dan zouter was en minder fijn. Erg lekker.
Mooi stukje cantal erna. Subtiel tussen boterig en brokkelig in. Mooi zoutje. Alweer erg lekker. Kocht die kaas omdat er van die onregelmatig gevormde gaatjes in zaten en dat soort kazen bevalt me altijd uitstekend. Appenzeller heeft dat soms en ook die Tomme des Pyrenées, hier (alle links in nieuw venster).
Cantal
Vanavond een Bordeaux Ch. Haut-Saric, een B. simple dus, 2002, goed jaar. Maar ja, zie verderop.
In de donkere krochten van de bakkerij
Bij de fysio, op het postkantoor, in de super en in de kroeg ging het natuurlijk over de storm. Maar altijd, wat er ook aan de hand is, wordt er gepraat over eten en/of drinken. In de kroeg nav. die mirabelle over eau de vie, en in de winkel nav. mijn vraag naar pois gros, kap-sijnders in het Uterechs, maar dat was meer iets van het noorden. En dat ik ze gebruik in chili con carne en dat je ze in Nederland vers in blik kan kopen (“velderwten”), en dat germes de soja, soja-spruiten, taugé, niet van sojabonen wordt gemaakt maar van kleine groene erwtjes etc. etc.
Radio France Classique overigens heeft een IPod in de aanbieding met het volledige werk van Bach.
Zelfde foto, uitzicht woonkamer, als eerder maar nu zonder storm
Ramp, laatste nieuws.
Wordt Nationale Ramp verklaard.
Spoorwegen belangrijkste drie lijnen OK.
Vanmorgen nog 400.000 huizen zonder elektriciteit maar oorspronkelijk waren het er 1.7 miljoen. Je denkt makkelijk als je weer elektriek heb “Nou heeft iedereen het weer” maar dat is dus niet zo. Hier hebben we enorm geluk gehad; we zitten midden in een gebied zonder.
Oesterzaad 90% weg.
Plastic tunnels, groenten, bloemen, eenden, zowat 100% weg.
Die rivier die gisteren acht meter te hoog stond vandaag 8,70. Kades Bordeaux gisteren bij hoog water zes meter te hoog, vanmorgen bij laag water 6,25.
Verwoest bos is niet 1/5 maar 1/3 van 1,5 miljoen hectare.
En 11 doden.
De croissants met béchamel en ham die ik laatst maakte, nu vriezer, en morgen ga bakken. Het leven gaat door.
Die wijn, zie boven, was matig. Bijna geen kracht maar veel eik (krullen?). Voor de keuken.
Ben een saus aan het maken met Crémant de Bordeaux, en dronk dat dan dus maar.
Roux, laurier, tijm, iets kruidnagel en foelie, piment, peper.
Crémant en geconcentreerde runderbouillon.
Op smaak met Worcestershire, room, peper en zout.
Vanavond wilde zalmmoot in boter gebakken, basmati en die saus met verse doperwten.
Publié par Maarten à 15:46:00
dinsdag 27 januari 2009
24 t/m 26-01
Geen posting afgelopen zaterdag want storm nacht vrijdag-zaterdag en geen stroom. En geen stroom = geen brood want de gasoven wordt elektrisch aangestoken en elektrisch geregeld. En geen telefoon, ook niet mobiel, en dat alles tot zondag avond. Ook geen brood maandag want de grote koelingen waar de karren ongebakken brood in staan waren maandagmorgen koud (het lukte me niet die uit te zetten) en konden dus niet worden gebruikt om, verwarming daar aan, snel brood te laten rijzen, wat trouwens een echte bakker een gruwel is, maar goed, nood breekt wet.
Zaterdag en zondag enorme hoeveelheid gegrild brood, harde toast, verkocht en nog wat spul wat geen koeling nodig heeft.
Dit is wat er zondag middag nog van over was voordat ik open ging. Normaal dan dicht maar had klanten gezegd dat ik open zou zijn.
Twee grote koelingen (zie boven) vol ongebakken brood de vuilnis in
Opgeblazen croissants...
Idem vuilnis in een zeer forse hoeveelheid gebakjes en taarten.
Foto’s maandagmorgen genomen voor de verzekering, krant is bewijs datum want die automatische datum op een foto kan je manipuleren.
Vriezers zondag nog OK maar ja, de brandweer had gezegd “misschien maandag morgen”. En dan duurt ’t nog minstens vier uur voordat de oven op temperatuur is; normaal is die ‘s ochtends 150 graden maar nu steenkoud.
Maandag morgen...
Improviseerde zaterdag een olielampje. Paperclip, 4 euro als contragewicht, stuk lint als pit, olie.
Bij het romantische licht daarvan heb ik een geïmproviseerd maal gegeten (gas hebben we wel en zelfs want gasgestookt warm water)
van kidneybonen, gekookt ei, champignons, sambal, ketjap, gember, ui en knof.
Vanavond idem. Die roggevleugel van laatst had ik vrijdag uit de vriezer gehaald en vandaag zondag weggeflikkerd. Kan rest koeling niet controleren want geen licht maar die rog gàf licht.
Geen verwarming, elektrisch, dus die smokkelcognac aangebroken. Prima spul.
Muziek: oude walkman.
Kapotgeblazen bord en
kapotgeblazen dak en luiken (touw = leren schoenveter).
Witte wijn zondagavond; was voor de kappertjessaus bij de rog. Niet slecht. Sauvignon Pays d’Oc.
Bedacht dat die pit van die olielamp natuurlijk moet drijven, want anders moet je zoals ik deed continue olie bijvullen. Nou ja, dat zien we maandag wel, of hopelijk niet dan dus.
Zondagavond ging het licht om een uur of zes een halve seconde aan, vanaf half zeven definitief.
Storm dus. Vijf doden en vier kinderen net over de grens (1999 92 doden)n partij ministers in Le Pian, daar waar ik dagelijks brood lever.
In een artikel in de krant PJ de mensen moeten “mettre la main à la pâte”, de hand in het deeg steken, de handen uit de mouwen dus. Vergelijk trouwens met con las manos en la masa, met de handen in het deeg, op heterdaad.
Wat cijfers en zo, zuidwest Frankrijk.
De Gironde staat bij Barsac acht meter meter boven peil, dijk is negen meter.
10.000 brandweerlieden, EHBO’ers, houtvesters, militairen etc. aan het werk gezet.
Wind hier tot 161 km/uur, record in Cap Ferret 172.
Zaterdag avond 875.000 huishoudens zonder stroom, bijna 100% (Margaux bv. had stroom) zondag middag 570.000. Nu stroom uit Spanje.
44 koolmonoxide vergiftigingen door generators, waaronder twee doden.
Vanuit mijn zitkamer; scheve lantarenpalen
300.000 hectare bos voor meer dan 60% omgeblazen, 1/5 van het totaal. Probleem: niet verzekerd want dat is duurder dan ’t oplevert en veel niet herplant ivm. lage houtprijs.
1.500 Km. Spoor onbruikbaar.
Alleen al in de Médoc zaterdag avond bijna 4.000 hulpverzoeken brandweer.
Publié par Maarten à 16:18:00
23-01
Er staan op dit blog twee verschillende periodes van postings. Voor ik naar Frankrijk ging en daarna. Voor ik naar Frankrijk ging was het anders; zie bv. iets begin oktober. Dit hele verhaal overigens afgezien van de fantastische postings van Marieke, die binnenkort weer hervat gaan worden.
Hoe dan ook, binnenkort heb ik eindelijk internet, en dan wordt het iets tussen periode 1 en 2, want elk heeft wel iets. Dat kan dan want dan zijn de omstandigheden zoals tijdens periode 1, internet, terwijl ik daarnaast in het culinair interessantste gebied van de wereld woon.
Nu is het thuis schrijven zonder internet, naar de bieb, openingstijden niet altijd gelukkig voor mij, en na een half uur komt er een blaag binnen en moet je je plek afstaan. Geen kritiek overigens. Bieb en internet is volledig gratis. Het is een gemeentelijk initiatief, dus niet aangesloten bij een bieb-netwerk, maar toen ik informeerde naar Céline’s Voyage au bout de la nuit was de reactie “Hebben wij dat niet?? Dat wordt dan direct aangeschaft”.
Aanleg wijngaard du Tertre; blijf het volgen
Gisteren gésiers d’oie, ganzemagen, met couscous (in noord Afrika eten ze veel ingewanden van gevogelte en schaap dus dat moet kunnen) en wortel (smaakt altijd prima in couscous). Couscous klaarmaken met warm water en olijfolie. Olijfolie, wortel, ui, knof, raz-al-hanout (betere Turk of Marokkaan; je hebt het licht pikant tot zeer pikant: betekent dak van de winkel = waar ze de kruiden drogen; search the blog voor de samenstelling). Gevogelte-bouillon en rode wijn (hier mag dat) en rozijnen, inkoken. Gésiers kleingesneden erbij (klaargemaakt, uit blik dus), even doorwarmen, couscous erdoor. Perfect.
Tweede stadium aanleg wijngaard, ch.. d’Issan als ik me niet vergis; alleen nog maar piketpaaltjes en draden
Nieuwe appelation! Côtes de Bordeaux, naast de al bestaande Premières C d B.
Blaye, Castillon, Francs en Cadillac. Vrije keuze het C d B te noemen of bv. C d B Blaye.
Spookachtig uitzicht vanuit mijn woonkamer tijdens storm gisteren; vannacht nog heftiger storm
En ja, het gaat uitstekend hier. Griep, gastero en de bakker nog niet van z’n waterpokken of wat is het af. Vrouw van de bakker (winkelwerk) slingerschijt, een leerling twee weken op school, een andere regelmatig thuis met race-kak, en last but not least de vrouw van de eigenaar, ook winkelwerk, gisteren door een hond gebeten, vingertopje weg, 14 dagen...
Na het eten, gisteren. Dat mooie kaasje van laatst
en een stuk pruimetaart.
met een in de oven ontplofte boulot. Erg lekker brood trouwens.
Publié par Maarten à 16:13:00
vrijdag 23 januari 2009
22-01
PJ. L’arbre cache le foret, geen idee. De naald in het oog? Sous le drapeau, onder de wapenen.
En het klopt dat je nog niet zo thuis bent in die spreadsheets want ik printte die kalender en die bleef maar lege velden doorprinten. Je hebt alle lege velden geactiveerd.
Avensan, van die mooie Romaanse kerk, in de 18e eeuw
Cognac-huis Gobet, La Rochelle, maakt tegenwoordig witte cognac. Voor alle duidelijkheid: je hebt ook witte armagnac en whiskey. Die cognac wordt wel in vaten bewaard maar de kleur wordt eruit gefilterd. Is om te drinken als wodka en bestemd voor oost Europa.
De smokkelaar kwam langs. Spul is ook Spanje ingesmokkeld.
Mijn score. Die cognac (gesmokkeld??) is VSOP, verser sans oublier personne (inschenken zonder iemand te vergeten) of ook wel voor seer oude personen. Nog niet geproefd.
Kocht die befaamde Aoste ham, bij Bayonne maar is aparte appelatie, en
Picodon de la Drôme; geitenmelk, stremmen, uitlekken, zouten, niet persen, drogen, 2 tot 4 weken in Keulse potten.
Publié par Maarten à 16:29:00
Abonneren op:
Posts (Atom)