zaterdag 30 april 2016

Ons een kooltje stoven,




dat wil Yvet van Boven!

Ja, en in d'r neus peuteren onder het koken...

(Zie de eerste aflevering van deze lachen-gieren-brullenserie hier; alle links hier in een nieuw venster)



Ik heb vanaf 9 januari al die pagina's van haar in het Volkskrant magazine bewaard, en ik ga ze allemaal nu, stuk voor stuk, bespreken.

"Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven"



Eerst categorie 1: gejat van internet

Zoek op de zoektermen en het staat 1 of 2 of 3...


Aardperencake
Zie topinambour cake noisette
Ja, kijk, ze maakt van een muffinrecept een cake, of (volgende) van walnoten cashewnoten, dat soort werk

En maar denken dat wij allemaal nóg onnozeler zijn dan dat mens zelf...


Risotto met pesto
En met boerenkool
Zie kale pesto


Geblakerde zoete ui
Zie caramelized seared onions


Bonenbrood
Zie bean bread
(Te besodemieterd om een wat dieper gelegen recept te nemen...)


Mueslirepen
Met pindakaas 
Zie granola bar peanut butter



Een ei kapotslaan op een bak met een brede rand...


Citroenmousse
Uit de oven
Zie baked lemon mousse


Pompoenlasagne
Met kaas
Zie lasagna pumpkin cheese


Harder met snijbiet
Zie chard fish


Aardbeientaart
Met basilicum
Zie strawberry basil


Romanesco-cake
Met Stilton
Zie romanesco cake
(Met Roquefort...)



Dressing maken met een eiwitklopper...
En drie keer vinger erin en aflikken...
Je wordt er onpasselijk van


Categorie 2: te lui zelfs om te Googlen

Iets wat niet in de oven hoort in de oven zetten
Iets klassieks een andere naam geven
Het vlees weglaten en het Vegetarische huppeldepup noemen (te beroerd om een substituut te verzinnen)


Vergeten citroenkoekjes
Dat heet meringues, ja!


Warme Caesarsalade
Caesarsalad in de oven zetten (hoe is het mogelijk...)


Barbacoa
Men neme een klassieke Mexicaanse stoofschotel en zette die even in de oven



Donkergroene prei gebruiken...


Cassoulet zonder vlees
Laat maar


Puddingdakje
Een dakje van Yorkshire pudding op een kom in de oven
De truffelsoep van die druipkaars Bocuse, zonder truffel en met Yorkshire pudding in plaats van bladerdeeg
Jammer alleen dat het recept van die Yorkshire pudding van geen kanten klopt


Applecruble
Goh! Waw!
"Leg ze in een gezellig ovenschaaltje", de ontzagwekkende truus



Zie hoe ze die garde vasthoudt!
En dat is dan "kok" en "voormalig restauranthouder"...
Zie hier


Laatst stond ze in een of ander vaag blaadje te grijnzen...

"schrijft kookboeken, is culinair columnist, food stylist en illustrator"

"Je kunt me 's nachts wakker maken voor een portobello"
Dat gaan we doen, hahahahahahaha!

"1 glaasje witte vermout, wijn of water"

"voeg salie of tijm toe"


Je zou er Godverdomme impotent van worden...

Die gore pannen alleen al...





Volgende aflevering zie hier


vrijdag 29 april 2016

Gekookt




Eiersalade, kroketten, custard...



Eier-kerrie salade

Met ganzeneieren, zie hierboven, eieren van wilde ganzen
Je ziet dat het eigeel relatief groter is, net als bij eieren van loopeenden (meer familie van de gans dan van de wilde eend), en daarom worden die laatste door beschuitfabrieken gebruikt

Eieren van tamme ganzen smaken net als kippeneieren meestal, die van wilde ganzen natuurlijk niet
Ik kocht ze bij de Wilde Slager, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Kook de eieren 12 minuten zachtjes

Pel en snij grof

De saus maak je van twee delen mayo en een deel piccalilly

Met kerrie djawa, cayennepeper en zout




Kipkroketten


Nou, daar hoef ik niet zo veel over te vertellen.

Een kippenragoût maken, een blanquette, maar dan meer gebonden, en sterker op smaak
Veel prei in de kippenbouillon

Ik heb geëxperimenteerd (verschillende kroketten) met weekvocht van gedroogde paddenstoelen door het deeg, en dat was erg lekker.

Ook met kort gebakken stukjes redelijk dik gesneden rauwe ham, ook erg lekker (maar weer niet zo erg als je combineert met dat paddospul)

Met kerrie: dat ga ik opnieuw doen in de vorm van nasiballen met kip
Dan niet met plakkerige rijst zoals de vorige keer, maar droge met dikke kerriesaus

Misschien ga ik met rijst ook eens paella kroketten maken en gulash kroketten
En met kip Oosterse, met gedroogde garnalen

Zie hieronder naturel kipkroket, geserveerd met mango pickles (van die in kwarten gesneden kleine mango'tjes gemaakt'




Bolognese kroketten


Dat moesten dus in feite sjieke bamiballen worden

Bolo maken, behoorlijk gekruid, met ook stukjes zwarte olijf (deed het heel erg goed in die kroketten!)

Kook macaroni

Meng alles met dikke béchamel, en dan komt het probleem: dan verlies je de bolo-smaak

Geen idee hoe dat op te lossen...

O, een ding: heerlijke kroketten hoor! Maar geen "bolo kroketten"...

Deze week geitenkaaskroketten
Extra oude harde Nederlandse geitenkaas vond ik bij Van der Ley (zie hier)

En op de lijst staan nog kastanjekroketten met spekjes, de hierboven genoemde kroketten, ossenstaart, groene asperges, rauwe ham en champignons, zuurkool - pommes duchessedeeg, oester, witte vis - venkel, stokvis-mosterd, macaroni ham kaas, en die Holtkamp Pekingeend kroketten die ze bij Hanos verkopen




Ik heb afgelopen week flink met custard en vanillevla geëxperimenteerd, ook al voor al gemaakt ijs van witte chocolade, maar dat bespreek ik dinsdagavond (na een diner met kippensoep, asperge-ragoût met spekjes in een caisse van aardappelpuree en met gesauteerde gerookte zalm en over die ragoût forel-eitjes, en dat ijs na met frambozen)


Vanillevla

500 cc volle melk met een leeg geschraapt vanillestokje 10 minuten laten sudderen
Ja, met ook het schraapsel natuurlijk
Stokje eruit

30 gram fijne kristalsuiker met 20 maizena, twee eierdooiers en wat zout opkloppen

Wat melk erdoor kloppen en dan kloppend het ei door de melk

Au bain marie of op een plaatje kloppend laten dikken

Kom, afdekken

Serveren met Rote Grütze (zie hier)




Custard

Eigenlijk is dat natuurlijk hetzelfde verhaal maar dan zonder vanille

Banketbakkersroom, crème patissière

Maar het is saus natuurlijk, geen vla

Je gebruikt liefst ei én eigeel (en werk dus altijd au bain Marie), en witte basterdsuiker


Enorm lekker: dunne plakjes goede donkere kruidenkoek (ik gebruikte kruidenkoek gemaakt met zoute stroop en met gekonfijte cranberry's) voorzichtig aanbakken, flamberen met rum en serveren met custard

Eigenlijk het principe van Christmas pudding...



(Je kan niet goed zien dat het twee dakpans plakjes zijn met de saus over het uiteinde...)


In de planning naast het gewone eten (seitan maken, forel in Riesling, uientaart met Tilsit...)?
Oei!

De genoemde kastanjekroketten en die geitenkaaskroketten
Indonesische cake, taaitaai, borstplaat (beide nog nooit écht goed gelukt), kersenbrood (met als vocht het sap van geweckte kersen, en die kersen erin), vlaai met geweckte mirabellen, vlaai met geweckte kwetsen...


donderdag 28 april 2016

Surfin' Bird




Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Heel mooi optreden hier

Pee-wee Herman and The Trashmen




Hahaha!

Re-hahahahaha!




Full Metal Jacket hier

No jacket hier

Spongebob hier


Nog eens kookboeken



Deel 2 van de inkopen in Duitsland, afgelopen weekend

Heerlijk tarwe-roggebrood


Kookboeken op ingrediënten (2)

Kip, gans, pompoen


The Chicken Parts Cookbook

Een kipkookboek, en dan dus ingedeeld in filets, poten, drumsticks etc.

1996 New York

Beetje bij mekaar geraapt...


Stirfried filet met Snow peas, amandelen en Plum sauce
Geen slecht idee
Amandelen moet natuurlijk kemiri zijn

Linzen koken en dan room erbij
Bah!

"Leg wat limoenplakjes op de kip, elkaar overlappend zoals Alain Senderens dat zou doen"
Flikker op slingeraap (Charles Pierce)

Kip met tomaat en venkel
Bah!

Hé! Een recept met rosé!
Die zijn zeldzaam
Zweedse mayonaise, mijn turbotin met prei en champignons in rosé...
Kip met Parijse wortels hier
Met ui, knof, tijm, laurier, p/z en Worcestershire




Gaan we wat maken?

Nou, via via kreeg ik wat ideeën


Met die kip met kemiri ga ik wat experimenteren

Blend pompoenzaad, ui, knof, epazote, tomaat, geweekte gedroogde pepers (Ancho) en het weekwater
Met kippenbouillon en tomatenpuree aan de kook en 5 minuten pruttelen
Suiker, z/p
Met kip dan dus serveren

Kipcurry met aubergine
Dat gaan we proberen



Westfaalse gerookte ham
Heel licht gerookt, heel mooi, heel zoet


Raar

Nooit hoorde je over die boeken De Gans en De Pompoen, uit eind 90er jaren, en in ene zie je ze hier en daar op Marktplaats etc.

Is oorspronkelijk een Italiaanse serie



De Gans


Erg veel gelul cq vertaald door een zich vervelend specialistenvrouwtje wat het broodpoppetjes maken moe was, en die uitgever moest net aan z'n prostaat geopereerd worden enzovoorts

"Ganzenworst komt niet voor in Joodse gemeenschappen elders in de wereld [dan Italië]"
Maar dat is dus helemaal geen "worst", dat is cou d'oie farci
Dat maakt elke jood...

"witte bresaolaworst"

Ganzenhammetjes, Prosciuttino
"Na het zouten moet de huid rondom het vlees weer gekookt worden"
Lazer op trut! (Annemiek van der Veen)

Ganzenborst gelardeerd met San Daniele ham
"Wind de plakken ham om het vlees heen"
Dat heet barderen ja, ontzagwekkende truus

"Verwijder de botten uit de ganzennek"
"Vul de halzen met een pollepel"
"Gebruik 600 gram distels"
"Stamp het geraamte van de kreeften fijn"

Die mislukte doos moet zelf fijngestampt worden
Tussen de distels en met een pollepel
En wat we dan gaan vullen, daarover zal ik maar niet in details treden, Annemiek




Gaan we wat maken?

Na uitgebreide correcties wel iets ja

Maisbeignets met gerookte gans (gerookte Annemiek)

Hé! Dat is choux deeg van mais!
Dat gaan we proberen

Dat mens zelf heeft er gene ene fuck van begrepen
Die maakt kookdeeg, "bedek de bodem van de ovenschaal met het beslag ["beslag"!] en haal de schaal uit de oven als het bruin begint te worden. Zo krijgt u heel dunne laagjes deeg", cursivering van mij...

Godgod waar is die ontsnapt...




De Pompoen


Geraspte pompoen door met bloem, geraspte kaas, zout, nootmuskaat en saffraan geklopt eiwit
Dat als quenelles frituren
Kweenie
We hebben wel een andere vertaaltster gelukkig
Maar ja...

Pompoen-gnocchi
Je moet gare pompoen met flink water opzetten
Gelul dus

Pompoenrisotto
Pompoen gekookt met schil, prima
Kook de rijst met de pompoen en koude bouillon
Kweenie

Gnocchi van pompoen en bonen
"Laat het twee uur koken"

"kapoenbouillon"

Tuiles maken van gemalen Parmezaan (er staat geraspte maar dat bestaat niet), dat kan niet
Van geraspte Pecorino, dat kan prima



Heerlijk!


Gaan we wat maken?

Nou ja, als we goed corrigeren...

Varkensvlees stoven met pompoen
Eerst stoven (met witte wijn), later pas pompoen erbij dan wel dan dus

Pompoen-spinazierol had ik genoteerd
Toch maar niet
Ik lijk wel zo'n Volkskrant of NRC type...

Pompoenplakjes gepaneerd bakken
Beleggen met Mozzarella, gekookte ham, salie, plakje pompoen
Ovenschaal
Nou ja, met de ingrediënten zal ik eens gaan spelen

Pompoenplakjes met ansjovis in de oven
Kunnen we wat mee doen

Pumpkin pie met Provolone
Prima, maar ook met wat (kalfs?)vlees



Zuur!
Waw!


Kocht vandaag perziken!

De lente komt
De winter is voorbij,
Heb dank daarvoor
O Communistische Partij!

Meestal zijnde eerste (altijd bij AH) lekker frisse Pêches blanches, maar dit waren gewone, gele, maar erg aromatisch en toch ook fris, erg lekker


woensdag 27 april 2016

Kookboeken



Inkopen Duitsland (2) vandaag

Bentheimer Moppen
Enorm lekker
Lijken op Polvorones


Kookboeken op ingrediënten

Zuurkool, asperges, eieren...


Zuurkool, recepten en tips

"Deze folder wordt u aangeboden door Kramer's Krautboy"
"Vanouds de meest complete zuurkoolmakers"

Begin 90er jaren


"Scharwoude, centrum van de Nederlandse koolcultuur"
Vanwege de zeelucht

Borrelhapje
Zuurkool uit elkaar trekken, paprika, augurk en crème fraiche, en dat in lapjes gekookte ham wikkelen
Kweenie

Bladerdeeg-zuurkooltaart met ui

Zuurkool-kerrie schotel
Daar heb je het weer
Bij wat meer conservatieve supers (bv. de leden van de Superunie) verkopen ze kerrie-zuurkool
Moet ik nog steeds eens proeven

Wijnzuurkool met visfilets
Ik zoek al jaren het recept van Wanneperveense visschotel
Met griet is dat



Halb halb dat is bloem en half gekookte aardappel half rauwe
(Met zuurkool!)


De Asperge

"Alles over de [voornamelijk witte] asperge, de bereiding én de lekkerste recepten"

Maggi, 2006


Een werkelijk heel aardig boekje

Meerdere pasta recepten met asperges, warme salades zeg maar
Met gekookte ham, met broccoli, met zalm, met oude kaas...

Bladerdeegtaartje met groene asperges en jonge kaas

Kijk, volgende week komt een meisje van zeven, uhh, bijna acht, hier kippensoep maken, en ik ga dan iets met asperges met zalm maken. Bladerdeegtaart uit de oven dacht ik, met roomsaus en zo, en gesauteerde warm gerookte zalm ernaast, maar ja, glutenvrij moet het zijn, en bestaat dat in bladerdeeg? En pasta kan natuurlijk ook prima, met wat guanciale, nee, beter wat pancetta ook erbij, maar ja, die speltproducten dat is lijkt me enkel die macaroni, prima in bolognese, maar met die asperges...
We zullen zien zei de blinde

Als na koos ze ijs van witte chocolade
"Met frambozen"
Dat ijs hebben we eergisteren gemaakt
Was meteen een les vanillevla maken



Een soort Rettich


Recepten voor eiergerechten

"Van de Propaganda Commissie uit de N. P. F."

Eind 30er jaren
Maar wat die NPF is, dat blijft duister
O wacht! Nederlandsche Pluimvee Federatie


Een interessant boekje, verdomd
Zoete roereieren met turfjes, Zoete eiergelei ("een voedzaam smakelijk nagerecht, vaak heel geschikt voor een zieke"), Rabarber met schuimkop

O! Ook een afdeling "Bereiding van kippen"

En "Het inmaken van eieren"
Waterglas, Garantol, Kalkeieren



Heerlijk was het bij die zelfgemaakte vanillevla...


Mosterd

"Het veldgewas met duizend mysteriën"

1988


Cromesquis van kaas
Cromesquis kom je weinig tegen in Nederlandse kookboeken, maar ja, daar hebben Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit), Smak, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynst, Mossel (dat is De Walvis, maar goed), Kleuter Woutwijk, Broekbaard, Boesje, Meneer Watkletstons noch Van Urmen ooit over gehoord...
In mijn volgende kroketten-aflevering ga ik uitgebreid op Cromesquis in
Het recept hier lijkt erg veel op Malakoff de fromage, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Gaan we wat maken?

Jawel

* Telor kerry kling
Boter, ui, knof, mosterd...
Bouillon, maizena, kokosmelk...
Over halve hardgekookte eieren, met fruitjes

* Stamppot van stokvis
Met ook rijst erdoor en melk en mosterd

* Gehakt met appel en mosterd
Oud witbrood in melk weken
Uitknijpen, gehakt mee aanmaken
Boter, ui...
Door gehakt met mosterd en zout
Burgers, door de bloem, bakken met ook appelschijven
Mosterd in het braadvet, wat bouillon, gebonden saus




Morgen maak ik dit af
Kip, pompoen en gans...



O ja!
Ik sprak een liberale moslim
Die zei dat naar varkensvlees kíjken wel mocht


dinsdag 26 april 2016

Oproep!




Gevraagd:

een rollator

Voor dat mensje hierboven, wat bij Tsjernobyl woont

Ik betaal het transport, en ik doe er Godverdomme als het niet waar is ook nog gratis een matrozenpetje bij!

rodeboekjeATgmail.com


Weg met Poetin! 


Koningsdag




Laat een ding duidelijk zijn


Heb je een president, dan loop je de kans een Trump(et) te krijgen, of een Sarkozy waarvan de vrouw met blote tieten op internet staat

Dan open je de weg naar een nep-president met daarnaast een staatshoofd als Poetin, nou, daar zitten we op te wachten!

Of Erdogan!

(Het schijnt trouwens, hoorde ik van een bevriend psycholoog, dat het gedoe met Erdogan te maken heeft met dat ie nou grote macht heeft en tegelijkertijd een heel erg klein lulletje)

(Ibrahim Gül Kara: "Ik geloof niet dat in Turkije de persvrijheid wordt bedreigd"; dat soort zakkenwassers krijgt dan vrije baan...)


Maar goed

Het Nederlandse koningshuis doet het fantastisch

En trouwens: welk koningshuis niet?
Toch?!


Ik keek nog even bij oranje recepten, maar dat valt tegen

Chocoladetaartjes
"Snijd stripjes van de schil van een onbehandelde sinaasappel (alleen het oranje deel natuurlijk)"

Jakobsschelpen
"Haal de schelpen uit, snijd het corail eraf (het oranje deel)"

Pompoensoep
"Snijd een (liefst oranje) pompoen in grove stukken"

Aardappelen met Cheddar
"Neem voor die Cheddar gewoon die uiterst goedkope oranje plakjes 'processed cheese'"




Erg benieuwd trouwens naar wat de pikkemannen Erdogan en Gül Kara te melden hebben over het Bloedbad van Sivas...

Ebru Umar is gearresteerd geweest, maar Carina Thuijs is in Sivas door die Turken vermoord...


O, ennuhh hoe was het ook weer met die Armeniërs?


O, ennuhh, inbreken in, en bekladden van huizen, heette dat niet Kristallnacht?





maandag 25 april 2016

Aan huis (2)



(Dit is de eerste aflevering van foto's van inkopen in Duitsland, het afgelopen weekend)


Vier nieuwe spelers

Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)
Bij elk staat de link erbij.


Er stond vandaag een artikel in het Parool over die thuisbezorgers van maaltijdboxen.
Laat ik eerst eens dat, wat ze schrijven over die vier waarover ik eerder berichtte, vergelijken met de informatie van toen, iets meer dan een jaar geleden (21 maart 2015).


Het artikel gaat over Hello Fresh, het bedrijf, toekomst... Daarnaast een vergelijking van de andere aanbieders, maar daarin ontbreekt Hello Fresh, dus we moeten naar de website. De box kostte € 34,- (altijd en overal is dat voor drie maaltijden, twee personen) en dat kost nu € 39,-. 5 maaltijden 6 personen is gelijk gebleven in prijs, € 129,-.

In het artikel een en ander over gedoe wat er was met de proefbox (zat je vast aan meer boxen), en nu gooien ze het over een andere boeg: "... bestel dan onze proefbox" maar niks knopje waarop je dan kan klikken. Je moet in het hoofdmenu naar Bestellen en dan flink naar beneden scrollen.




Streekbox nu

Die was € 29,- en € 34,50, en nu € 39 en € 49.

Toen schreef ik "'biologisch' (maar niet 100% lijkt me)", en nu is daar geen sprake meer van.

"Streekproducten"


Marley Spoon

De prijs is hetzelfde gebleven, of zowat.


Beebox

€ 30,- en € 50,- (twee en vier personen) zijn € 38,- en € 56 geworden.

Beebox is bio, mét EKO keurmerk.




Vier nieuwe nu


Allerhande box

Zie hier

Een groot voordeel is dat je er je verdere boodschappen zonder extra kosten bijgeleverd kunt krijgen.
En: geen abonnement. Bestellen voor een keer of niet bestellen.

Prijzen twee en vier personen € 35,- en € 49,-. Steeds dus: drie maaltijden.

Wat ik miste bij die anderen en hier wel zie: je kan kiezen welke dag het wordt bezorgd; die van vandaag-besteld (25 april) kan je tot en met 30 april laten bezorgen.

Maar: ze bezorgen niet overal, en die anderen wel...



Eiszapfen, ijspegels
Radijs is dat


Mathijs Maaltijdbox

Zie hier

€ 39,- en € 59,-

"Wij zijn fan van biologisch" oftewel het is niet helemaal biologisch

"De meeste producten komen uit Nederland" oftewel...



Mergballetjes voor in de soep


De Krat

Zie hier

Nederlands spul (mij maakt dat geen moer uit, in tegendeel zelfs dikwijls) en duurzaam geproduceerd (gelukkig maar!)

€ 38,- en € 58,-.



Ik had reuzel gemaakt, veel te veel, weggegeven
Had ik het nodig, bleek ik alles weggegeven te hebben...



Jumbo tot slot

Die moeten er nog mee komen

Belooft "bereikbaar en betaalbaar voor het grote publiek" te worden...



O!
Zie een vergelijkingssite hier!



zondag 24 april 2016

Frische Spargel!




Jawohl!

Wat ik zag en las, in de kranten en in die tijdschriften van gisteren



Wat me op de eerste plaats opviel is dat ze hier dikwijls met Fische Spargel witte + groene bedoelen. Ik bedoel samen, in één Frische Spargelgerecht.

Ik vermeid dat liever; dat heeft toch een iets andere bereiding nodig, of beter: kán je heel anders bereiden dus waarom zou je dat dan niet doen


Ik las over pasta met witte asperges en shiitake
Dat lijkt me spannend

Gaan we maken
Met ook wat gedroogde geweekte erbij

Het was met bosui, oregano, peper, Parmezaan en eigeel, en aldus een beetje carbonara-achtig
(dus wat Guanciale erbij ook!)



Sauzen voor bij asperges
Parmezaan: met knof, yoghurt, melk, ansjovis, crème fraiche, p/z, citroen (koud door mekaar)(met Parmezaan dan dus
Salsa verde zie web (met kappertjes)
Speksaus: boter, sjalot, spek, bloem. melk. room, z/p
Champagne sabayon zie web (met dragon)
Hollandaise: met aspergefond en witte wijn
(Die tomaten vinaigrette lijkt me niks...)


De beste Duitse witte asperges zijn

* Abensberger
zoet-bitter

* Strobenhausener
krachtig en nootachtig


Recepten zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Muis boven plaatjes en klikken



Kijk, dat is zo'n veel voorkomend wit + groen
Salade met nieuwe aardappelen, Pancetta, kruisdisteloesterzwam (kleintjes, ja, die hebben ze in Duitsland), spekjes, groentebouillon (daarmee blus je het spekbakken af + wat azijn, mosterd en olie, en daarin marineer je de gekookte aardappelen), Mozzarella, gedroogde tomaat, Roma kerstomaten


Wat je veel leest en tegenkomt:
Witte asperges naast flink vlees

Blanquette de poulet (met sereh), kalfsmedaillons (nou, dan kan Blanquette de veau ook), met schnitzels...

En natuurlijk met zalm en zalmforel en ook met schol, jazeker, een erg ondergewaardeerde vis (en vet smaakt prima bij asperges!)

In de Pfalz, waar die goede asperges vandaan komen, serveren ze met Schinken, met Schnitzel of met Pfälzer Rinderrücken



Kijk, kalfsmedaillons
Pesto met macadamia, dragon, , groene kruiden, witte wijn en citroenrasp
Crêpes erbij
Parmezaansaus (Béchamel etc)
Geroosterd sesam erover


Lasagne met groene en witte asperges, las ik
Heb je er weer een

Uit de Pfalz ook

Boter, aspergestukken en sjalot (en tomaat; niet doen!)...
Karameliseren...

Sereh, Pfälzer witte wijn...

Pasta koken...

Riesling vélouté, Parmezaan...
Lasagne samenstellen...

Klinkt goed...


Asperges met nieuwe aardappelen en gepocheerde eieren
Asperges koken na schillen en kontjes koken, fond inkoken
Boter, sjalot, witte wijn, dragon, fond, peper, laurier
Met eigeel en boter au bain Marie versauzen
Zout, citroensap, room
Sesam over de aardappelen


Papillotte van asperges met daslook

Weer groene en witte, niet doen

Alu, boter, daslook, z/p, asperges (rauw), z/p, boter, tijm, daslook, dicht (niet te strak)

Gril 6 tot (dikkere asperges) 8 minuten en daarna in een hoekje nog 10-12

Met gebakken aardappelen



Het ziet er niet zo uit maar dit isGeflügel-Spargel-ragout in Rahmsauce
Kipfilets (eerst wat aanbraden zou ik zeggen) garen in bouillon met soepgroenten en sereh (daar heb je 'm weer)
Asperges koken
In kookwater knollen en zo koken (niet doen)
Twee kookwaters met witte port inkoken
Saffraanrijst maken
Boter, sjalotten, champignons, bloem, room, ingekookt spul, alle rest



Toegift


Aspergesoep
Met kervel, citroenrasp, bloemige aardappelen, boter en sjalot, Mascarpone, mierikswortel en gerookte zalm



Uhh, ik kan er nog steeds niet over uit
Hoe is het mogelijk dat een ontsnapte gek in de Tweede Kamer kan komen?

Marianne Thieme 
Het oorspronkelijke plan van God met de wereld lag heel ver weg van de dood, de reden ook waarom Adam en Eva vegetariër waren. Pas na de zondeval ging de mens vlees eten en puur om het plezier dieren doden.

Ik ga een referendum aanvragen
"Ontsnapte gekken mogen alleen los blijven lopen met een matrozenpetje op"


zaterdag 23 april 2016

Duitsland (2)



Gek is dat altijd...
Je koopt een Nederlands kooktijdschrift en het is gelul wat de klok slaat
Je koopt een buitenlands kooktijdschrift en het is altijd redelijk tot flink interessant...
Nederlandse culi-schrijvers kwaken toch voornamelijk voor culinaire proleten denk ik



Duitsland (2) want ik ben net terug!


Heerlijk gegeten elke keer, niks geen kapsones, niks augurkenschuim of pastinaken, keurige bediening, en ook nog goedkoop ook...


Ik loop even door mijn notities, het Spargel-gebeuren overslaand voor morgen


Lekkere broodjes in de trein in Nederland want die had ik zelf gemaakt...

Las over Onsen, Japanse eieren
45 minuten koken op 65-67°

Duitse rode wijn in cafés altijd prima, altijd een enorme bel, altijd belachelijk goedkoop vergeleken met hier (een bodempje uilenzeik voor € 3,80)

Ging eten, had snel wat nodig na al die wijn: slakken!
Met bourguignon-saus zeg maar, en wat roomplekken rond die slakken
Niks mis mee



Een prachtig blad
Zou je in Nederland niet uit kunnen geven want het vereist beschaving bij de lezer


At Stipp in de Pann
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Kreeg er een Tosti lente-ui bij, zeg maar

Las over Ice Cream Soda maar dan met sinaasappelsap
Lijkt me erg lekker (vanille-ijs)

Het hotel-ontbijt in Duitsland altijd uitstekend, maar het brood (de bruine sneden) altijd wat droog

At Hausgemachte Sülze met Bratkartoffeln en Rémoulade
Met augurken en rauwe ui
Erg lekker...
Het is wat steviger dan onze zult, en je vindt het ook van rundvlees, nóg steviger, en dat wordt ook warm geserveerd

Las over bacalhao com leite, bacalao gekookt in melk
Gaan we doen

Las over Leberknödel met ei erdoor, waarvan het wit opgeklopt
In de oven en dat souffleert dan...




Las over crackers gemaakt met macha (ik bedoel groen Japans theepoeder)
Gaan we doen

Was in een museum met -enkel- Nederlandse schilderkunst (en mooi Delfts)
Onbekende meesters: erg fraaie dingen
Maar Koekoek, Schelfhout, Dujardin, Spohler, Leickert: allemaal drie keer niks

Braadharing wordt hier niet ingelegd en is dan ook grijs
Salzherring = ?? Bestelde het maar hadden ze niet

Bakkerij
Drnk er een mooi glas wijn! Bij de bakker!
Dat is net zoiets als mooie foie gras in de stationsrestauratie in Luik
Of mooie wijn in de stationsrestauratie in Bordeaux
Of een forse borrel in de cantina van een stationnetje in Spanje
Godgod wat is dit hier toch een gereformeerde mongolenland aangevoerd door twee tandpasta-mongolen...
"Op de 26e 's avonds en op Koningsdag geldt de Oranje Dienstregeling. Wij wijzen u er op dat alcohol op de stations en in de trein verboden is"
Godgod wat een mongolenland...

Bij die bakker kon je drie Reibekuche met appelmoes bestellen voor € 3,60
Daar krijg je in dit mongolenland een gereformeerde fabriekstosti voor...




Vergeleek net na mekaar, dat is het mooiste, Duitse rode wijnen

Spätburgunder (Pinot noir)
Niet superdroog, redelijk droog
Met een klein "prikje"
(In de Bordelais zeggen ze dat een goede wijn "pique")
Dronk een tweede, elders
Mooier gebalanceerd
Iets droger
Weer "prik"

Dornfelder
Een veel grotere droogheid, maar ook en beetje vreemd
Droog plus vol...
Dronk een tweede elders
Ook weer mmooier gebalanceerd watn droog en niet "vol"
Stevig ipv "vol"

Portugieser
Mooi!
Het zit heel fraai tussen die twee hierboven in

Jammer dat ik er niet direct naast mij favoriet, Schwarzriesling naast kon drinken...




Witte wijn!

Grauburgunder (Pinot gris)
Mooi tussen fris en belegen...

Weißer Burgunder (Pinot blanc)
Mooi fris en kan tegen stevig spul

Erblinger nog te proeven...
Sylvaner...


At asperges met zalm, uitstekend allemaal
De zalm "in een jasje", en curry-mayo erbij, net fijn genoeg om de asperges heel te laten


Lidl
Duitse wijn vanaf € 1,56 de fles...


Kocht enorm sterke oude Deense Tilsit, Alter Mommark



vrijdag 22 april 2016

Duitsland,





Recentelijk aangekochte boeken vandaag
Ken je zien dat ik niet van de straat ben

(Hierboven dat is een cadeautje voor een lief meisje)



want in Duitsland ben ik nou...



Gevulde duiven


Bak gesnipperde ui kort aan in boter.


Maak een niet te droge farce van de afgekoelde ui, rauw ei, wat lauwe melk, peterselie, kleine blokjes rauwe bacon en broodkruim.

Werk er de fijngehakte harten en (geblancheerde) levers door van de duiven en idem de maag, ontvliesd.

Breng op smaak met peper, majoraan, nootmuskaat en iets zout.


Vul duiven (zonder nek of vleugels) met het mengsel en naai ze dicht.

Bind ze op.

Kruid de duiven met zout en peper en bak ze rondom gaar in boter in een hete oven.

Bedruip regelmatig.

Samen met de duif kan groenten worden gebakken: wortel en/of meiraapjes en/of gele knolletjes en/of pastinaak.






Kersentaart, ongebakken

Bettelmann


Maak Maria-koekjes klein en meng met geschaafde amandelen.

Ontpit kersen en kook ze kort in water met suiker.

Vet een cakevorm in en vul laag om laag met koekjes en kersen.

Giet er de tot stroperigheid ingekookte kookvloeistof over, leg een stuk bakpapier op de taart en zet daar een andere cakevorm gevuld met water op.

Laat enkele uren in de ijskast staan.

Serveer met slagroom.





Ja, de boog kan niet altijd cultureel gespannen te zijn...



Rode kool met koriander


Wat spekblokjes langzaam in wat reuzel uitbakken.

Gesnipperde rode kool meebakken, laurier en flink gemalen korianderzaad erbij, peper en zout, en ietsje foelie en kruidnagel.

Met rode wijn en wat rode wijnazijn een half uurtje zacht laten stoven.






Noedels

Noedels, Knödel, Klösse, dumplings, gnocci...

Sommigen zijn er verslaafd aan, anderen vinden het niet te vreten


Basisrecept

Maak een soepel deeg van bloem en water, met wat zout.

Laat een uur, afgedekt, rusten in de koelkast en kneed het na een half uur even door.

Breng flink water met wat zout aan de kook.

Kneed het deeg door, maak er kleine balletjes van (volume dobbelsteen; maak eerst rolletjes en snij in plakjes) en doe die in het water.

Zet op een andere vlam op hoog vuur een warmhoudplaatje.

Roer de noedels goed om; ze mogen niet aan elkaar gaan plakken.

Houd juist aan de kook; als het water van de kook af raakt en weer aan de kook gebracht moet worden gaat dat ten koste van de kwaliteit.

Zet de pan op het heetgestookte plaatje en draai het vuur, als het water weer goed kookt, langzaam steeds iets terug; het water moet -nogmaals- juist aan de kook blijven.

Schraap regelmatig van de bodem van de pan de eventueel aangebakte noedels los.

De noedels mogen wel een half uur koken.

Serveer de noedels in plaats van pasta of aardappelen.

Serveer ze eventueel met een saus, die prima gemaakt kan worden met het kookwater (houd de noedels dan ondertussen warm).

Soms voegt je bakpoeder toe aan het deeg, maar of dat nou zoveel verschil maakt weet ik niet; hoogstens als er vet door het deeg zit?

Oregano erdoor en/of peterselie en wat peper is aan te bevelen.





(Deze uit de bieb!)


Erg Duits is als boven, basisrecept, maar dan met kappertjessaus

Of van half gekookte half rauwe aardappel

Halb Halb; daarvoor heb je een aardappelknijper nodig, een soort maxi-knoflookpers

Of van enkel rauwe aardappel

Serviettenkloß
Een grote noedel, in een doek boven een pan en op een rooster gaargestoomd

Semmelklöße
Gebruik oud brood, geweekt in melk en erg goed uitgeknepen, in plaats van aardappel.
Meng met peterselie en nootmuskaat
Serveer met zuurkool en gerookt varkensvlees (Tiroler Knödel)
Of serveer met gestoofd kalfsvlees

Varieer met gesmolten vet door het deeg, ei, kaas, komijn, kaas plus komijn...

Of bereid ze in de oven met tomatensaus

Specksemmelknödel
Met kleine kaantjes erdoor
Serveer met eend en rode kool

Leberklöße
Een derde bloem, een derde gemalen "Backen" (varkenskopvlees) of anders maar "Gestreiftes" (doorregen) en een derde gemalen lever