zaterdag 31 juli 2010
Brussel 5 vandaag al weer...
Recept
Court-bouillon
Wordt b.v. gebruikt om in te pocheren.
Breng een op een witte wijn en water aan de kook, met gesnipperde ui (ongeveer een-achtste van het gewicht van de totale vloeistof), wat peterselie, wat tijm, wat laurier en wat zeezout.
Laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg wat peperkorrels toe en laat nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
Zeef.
Deze en volgende: kathedraal Brussel. Deze hierboven is de enige die ik ooit zag, die niet recht vooruit kijkt.
Gisteren
Foto's mislukt, maar die koppen hier zijn interessanter.
In essentie kippenbouillon met Oosterse kruiden, tofu, heel dunne mie (geen mihoen, gewoon heel dunne mie; toko), puntpaprika.
Kook mie, spoel koud, wat arachide-olie erdoor.
Arachide-olie, ui, knof, gember, laos, lombok.
Kippenbouillon, daoen djeroek poeroet en gesnipperde daoen salam.
Wat sudderen, proeven, en op smaak brengen met light soy.
Puntpaprika-stukjes erin zowat garen, tofu-blokjes erin warmen, en ietsje later idem de mie.
Was erg lekker.
Cultuur. Taraboemdiee (waar ik binnenkort wat over ga schrijven; over het liedje, niet over Tara "Boemdiee" Singh Varma).
Die Ghanese doodskisten van laatst, website in Engels nog niet klaar, maar zie hier wat foto's! (Alle links hier in een nieuw venster.)
Stevenskerk Nijmegen, "Nijmegen omarmt de Waal" hier, als je 't kan vinden tenminste.
Jan Fabre hier.
Vaders en Zonen hier.
Zo kan ie wel weer...
Hier kan je goed zien dat die botten femurs zijn (dijbeen) die later (zie volgende foto) zich dikwijls ontwikkelen tot die niet bestaande botten met twee gelijke uitsteeksels aan elke kant. Je hebt wel een bot met twee min of meer gelijke uitsteeksels, het dikkere onderbeen-bot, maar dat heeft ze maar aan een kant.
Vanavond.
Een beroemd Spaans gerecht, vroeger alleen in Noord Spanje. Pimientos del Piquillo (kleine driehoekige paprika'tjes die uitgehaald en gegrilld worden en dan geweckt (nu: in potten gestopt), gevuld met zoutevis. Daarbij kleine krieltjes. Ik ga de krieltjes apart bakken, terwijl in het recept hier gekookte aardappel wordt gebruikt. Maar Engels recept of niet, meteen een correct recept. Spaanse internet recepten werken, ten onrecht, veel met verse kabeljauw. En zie trouwens mijn simpele maar uitstekende recept morgen. Uh, pimientos del piquillo bij de betere deli.
Brussel 5
Horta-huis of -museum. Hoop gezeur van dat je op de stoep moet bijven staan, binnen mag je geen foto's maken etc.
Palais de Justice. Een enorme, ja waanzinnig grote steenklomp à la Ceaucescu, staat leeg, begint in mekaar te zakken, wat o wat gaan we er mee doen??
Marolles, volkswijk. Gueuze met platte kies en pottekies (jonge en stinkende verse kaas) op toast met radijs en ui. Enorm lekker.
Weer Gueuze Boon, nu deze ook met champagne-kurk. Enorme kracht erop! Ze hadden er (Vossenplein, waar die vlooienmarkt is, en dan dat tentje met dat belommerde terras aan de zuid-oost hoek, bij die fontein) 18 soorten Gueuze.
Weer een stuk gelopen. Boulevard Lemonnier en Stalingrad. Arabische buurt. Winkel, Turkse afdeling. Vond waar ik in Noord Nederland al een jaar naar loop te zoeken, paprika-puree. Voor paprika-saus en -soep! Die soep met 1/3 (vrij pikante) puree, 1/3 gegrillde paprika (geen Piquillo maar goedkope, blik, Makro) en 1/3 vers. Room erin ook.
Vond er ook een pot met die kleine gele pepperoncini, hier ook niet meer te vinden.
Voor de eerste keer op de Place Sainte Catharine geweest (ook in lied Brel over Brussel, naast de Place Brouquère). Erg leuk. Terrasjes, restaurantjes, fantastisch mooie grote friettent (de enige zie ik in Brussel zag). Vlak erbij een pleintje met een waterpartij, omzoomd door zeevruchten-tenten.
Avond. Restaurant Rue de la Fourche. Garnalenkroketten die prima waren, met veel, erg veel grijze garnalen erin. Mixed grill vis. Zalm, heek, scampi (met knof). Vis-velouté saus, mooi. Na, ongevraagd, een Brusselse wafel met ijs, slag, choc saus, pfff, mijn lijn...
O ja. Naar Brussel en daar veel rondlopen? Bergschoenen mee. De trottoirs zijn er dodelijk voor de voeten. Echt, geloof me. Bergschoenen. Ik trof nooit, waar ook ter wereld, moeilijker trottoirs.
(Nog iets te kort, dit stukje, maar nu begint in mijn aantekeningen de zondag...)
Publié par Maarten van Thiel à 17:04:00
vrijdag 30 juli 2010
Eerst maar even Antwerpse mail
Mail van een dame uit Antwerpen. Althans, dame, dat mogen we hopen, want je weet daar maar nooit met die Poesjenellen en zo...
Uhh, dame, ga eens naar het Volkenkundig of is het Ethnologisch museum en kijk dan of ze onderhand die Afrikaanse kettingen van die rare driehoekige grijzige holle dingetjes, hoe noemden ze het ook weer, noten of zoiets, of ze bedoel ik de beschrijving eindelijk hebben veranderd in hoefjes.
Dan kan je meteen ertegenover de Pier Potstraat in (zou Pol Pot dan ook een Belg zijn?! Polleke Pot...) en gaan eten in de Stoemppot. Ik bedoel: meld mij of het nog bestaat. Stoemp (spruitjes-stamp) met bloedworst, konijn, bouletten, witte worst...
Poesjenellen-kelder. Vergelijk met Chez Toone, zie gisteren of eergisteren.
Maar goed, die mail dus.
Dank! op de eerste plaats. Op de tweede: gelukkig dat dit geen "visual medium" is (zoals Peter Schickele zei toen ie de schade aan z'n lul wilde laten zien terwijl ie op de radio was, nadat ie door de vloer gezakt was in het geboortehuis van Mozart: "He was born right in this corner here!" Stap-stap, kraak-kraak-kraak, "Wahhhh!!!!"), uhh, geen visual medium gelukkig want dan zou het schaamrood op m'n kaken onverdraagbaar zijn.
Hallo, Maarten,
ik lees altijd met veel plezier en bewondering jouw stukjes.
Bewondering voor de inhoud, maar zeker ook voor je doorzetting en volharding. Moet niet evident zijn zo vaak en zinvol te bloggen.
Tsja mevrouw, ik doe het voor dames als U!
Tierenteyn Gent (Welke?! Zie hieronder...)
Wat betreft Brussel en Tierenteyn-mosterd, die mosterd komt uit Gent, een prachtig, wel wat toeristisch, winkeltje aan de Groentemarkt en is buiten Gent slechts met moeite verkrijgbaar. Ook zijn er 2 Tierenteyns, de ene uit dat winkeltje heet nog artisanaal te zijn, de andere, van een broer, is machinaal.
Iemand die beslist weet of die mosterd in Brussel verkocht wordt is Nick Trachet.
Die werkt voor Brusselnieuws, afd. culinair en schrijft ook regelmatig commentaren op Foodlog.nl.
Heel leesbare artikelen in Brusselnieuws en goede tips voor zowel cafè's, restaurants als 'culinair ontdekt'.
Die Trachet, daar ga ik achteraan. Misschien kan die ook informatie leveren over hopscheuten. Waar, welke data.
Overigens is de reputatie van Tierenteyn wel enigszins overroepen, maar het blijft uiteraard prima mosterd.
Hier in Antwerpen heb je Kroon's mosterd, ook moeilijk verkrijgbaar, maar zeker zo goed, en in het Waasland en zeker ook in Brabant en Wallonië zijn er nog wel wat lokale mosterdfabriekjes. Maar ook alleen lokaal verkrijgbaar, er zit blijkbaar geen handel in.
Vr.gr.
F.
Simpel! Ik stuur je een potje Groninger mosterd, jij stuurt mij een potje Kroon's. Toch?! (Heb kwa mosterd een erg moeilijke periode: geen Colmans te vinden...)
Notre Dame, op de Zavel
Recept
Courget-soep met mosterd
Bak in olijfolie ui glazig en voeg dan wat knoflook toe.
Kruid met flink iets geplet mosterdzaad (als je twee kleuren gebruikt, gebruik dan meer geel), geplet korianderzaad en idem venkelzaad; doe er verder peper bij, wat kruidnagel en wat foelie.
Bak op laag vuur stukken courgette goed aan en doe er dan flink bouillon bij.
Laat aan de kook komen en laat zachtjes doorkoken totdat de courget geprakt kan worden. Prak. Dus.
Breng op smaak met mosterd, proef op zout en peper, pocheer er stukjes
goed rijpe courgette in en roer er room of crème fraiche door.
Corrigeer de mosterdsmaak met, jawel, mosterd.
Serveer eventueel met partjes citroen.
Heel klein beetje kultuur.
Voor de vorm.
Schatkamer Domkerk Utrecht hier (alle links hier in een nieuw venster). En verder geen cultuur voorlopig. Soderop! We hebbe vakansie.
Brussel 4
Magritte Museum, of Huis of zo, Petits Carmes? Aux Laines?, hoe dan ook, niet te vinden.
Opnieuw naar stripmuseum om te zien of die Havelaar - Suske en Wiske strip al leverbaar is. Nee.
Bistro ernaast, perfecte carpaccio tonijn, matig brood erbij.
Marc Sleen museum aan de overkant, "14.00 uur open", 10 minuten later stond ik nog voor lul op de stoep.
Vergat te vermelden dat ze in die bistro naast het stripmuseum een "Menu Guust Flater" hebben. Nou ja, menu "Gaston la Gaffe" dan. Rolmops met blauwe bessen-saus, gestoofd kalfsvlees met witte chocolade, en Tarte Tatin (een gecarameliseerde appeltaart, normaliter) met witlof. "witloof".
Ze hebben er ook ijs van Kriek (ik maakte ooit sorbet van Kriek; lekker maar nogal -onvermijdbaar- zoet) en ze hebben er ijs van wiltoof-jam. Ook ijs van melkjam en fleur de sel. Toe maar. Melkjam, dat kan. In Portugal heb je melklikeur.
Kocht filei calabrese, ook wel "calabresi". Zie hieronder. Lijkt erg op die (kortere, en drie maal dubbel gevouwen) Sardinische pasta. En is Campagnole ook niet zoiets?
Kocht ook een steenzout-molen. Heb nu naast elkaar een zeezout-molen, een steenzout-, een Himalaya-zout- en zwart zout-.
Filei calabrese
Publié par Maarten van Thiel à 17:59:00
donderdag 29 juli 2010
Van alles maar weer...
Was bij AH en Aldi, koop bij AH wat Aldi niet heeft, legde bij AH puntpakrika, gerookte haring en krieltjes op de band, zegt iemand "Dat zal wel lekker zijn bij elkaar", ik daarmee de eerste persoon tegenkomend die het niet vreemd vindt om te koken met gerookte haring (heerlijk: pasta - roomsaus - prei - gerookte haring). Maar goed, ik leg uit dat die haring voor op het brood is, vertelde over dat pasta recept, krieltjes voor bij met zoutevis gevulde pimientos del piquillo en de puntparika voor bij de tofu die ook op de band lag.
The Oxford Companion to Food. Eindelijk goedkoop gevonden, koopje zelfs: € 25,- voor een nieuw exemplaar.
Las er wat in, oa. over Nam Prik. Ga het maken. Basis gehakte pepers incluis pitjes, limoensap, fish sauce, knof en ietsje (palm)suiker. Eventueel erdoor gehakte gedroogde garnalen of die hele kleine aubergientjes van laatst (heel?) of shrimp paste (trassi, petis) of geroosterde gehakte pinda's of gebakken ui.
Gisteren die chayote / christofine met rijst en ei.
Eieren hard koken.
Chayote in blokjes, pit eruit (kan je niet planten ondanks dat die dikwijls al uitgelopen is, omdat die voeding uit de vrucht nodig heeft), koken tot het gaar begint te worden in water met wat zout (ik gebruikte bouillonpoeder). Afgieten en koudspoelen.
Arachide-olie, ui, knof, gemberwortel, lombok.
Rijst er even roerend in aanbakken.
Rijstwijn (soort met ook soyabonen), iets water, wat light soy. Even sudderen en proef.
Blokjes erin opwarmen met stukjes gekookt ei.
Recept
Courget met olijven, calabacín al horno, kalebasje uit de oven.
In de lengte een kapje van een goed rechte courget afsnijden, en het ding uithollen met een theelepeltje (pitjesgedeelte eruit).
Wat droogdeppen, van binnen en van buiten inwrijven met notenolie, van binnen bestrooien met zoet paprikapoeder, en zo in een hete oven tot de courget wat zacht is.
Vullen met goed uitgelekte ontpitte groenen olijven en daarover kaas.
Gratineren.
Maria Redster in Nood
Mooi verhaal over dit recept. Was chef in De Blauwe Blazer (Bennekom; bestaat niet meer; eigenaar heeft tent vergokt). Internationale gerechten op de kaart, "alle" keukens zowel vego, vis als vlees, veel veranderingen lopende de seizoenen, op een gegeven moment misten we een Mexicaans vegetarisch gerecht. Werd dat hierboven. Het stond nog niet op de kaart of ik zeg tegen de eigenaar "Shit, dat is Zuid Amerikaans..." So what.
Tijdje later zit ik in een restaurantje in Wageningen, wat staat er op de kaart, die courget. "Mexico"! Ik zeg "Wel eens bij de Blauwe Blazer gegeten?" Ja, zegt ie, maar ik ben ook in Mexico geweest hoor! Hahahahahaha...
Geen idee. Ja, kalebas... Afrikaanse wijk Brussel en had echt werkelijk geen plek meer in mijn tas...
Kreeg een mailtje van iemand die ik al minstens een jaar niet heb gezien of mee gemaild. Twee maanden in Noord Ecuador, planten en dieren fotograferen in een streek waar nog nooit iemand was geweest (hier (alle links hier in een nieuw venster), daarna een maand duiken in Sulawesi (Celebes, hier, in de winter op de Galapagos eilanden gewerkt hier "en toen was ik aan vakantie toe".
Westwand Grote Markt, Brussel
Mooie dubbelpagina in Het Laatste Nieuws, koken met fruit, Peter Goossens, Hof van Cleve. "Schaaldieren, asperges, witloof (waar ze in het stripmuseum, bij het Guust Flater-menu, ijs van serveren) en rood vlees".
Millefeuille van frambozen (d.i. frambozen tussen twee bladerdeeg-plakjes), Pêche Melba, frambozen-milkshake, coulis van frambozen, perzik in de oven en perzik in rode wijn (Spaans is dat). Als iemand een recept wil, mail me dan (zie bovenin) en dan zet ik het op het blog.
In de "botanische" tuin
Brussel 3
Veel Franse (ik bedoel niet "Franstalige") kranten maar geen Nederlandse op een verdwaalde NRC na. Mischien zijn er weinig Waalse kranten.
Vlakbij het hotel metro station Rogier, enorm, ik verdwaalde er regelmatig. Mooie supermarkt daarin. Daar de inkopen, aangevuld met spul uit een Delhaize die ik bij de Beurs ontdekte. (Maar nergens Tierenteyn mosterd.)
Pens. Als ik het in Nederland tegen was gekomen, of als ik in Brussel een keuken gehad zou hebben, meteen gekocht. Verslavend lekker. Met Calvados bv. À la mode de Caen heet dat, maar dat is nogal ingewikkeld want er gaan vier verschillende soorten pens in. Of op de manier van Madrid, met ossesnuit, bloedworst en pikante chorizo.
Diner vlakbij de Beurs, kaaskroketten (Fondue Parmesan) en konijn in Gueuze. 14,50 als menu en erg lekker. Wel om die kroketten een enorm gedoe-bord met sla, mayo, maïs, tomaat en ik weet niet wat. Geen ui jammergenoeg. Konijn smaakte lekker, maar "Gueuze", dat kon ik niet ontdekken. Wel hetzelfde garnituur als bij de kroketten...
Raar Nederlands wijf klampt ober aan met gekwaak over "kastanjes en eskargotten".
Kathedraal Brussel
Zaterdagmorgen.
Thee, krant. Inkopen in die supermarkt en naar hotel gebracht. Zag een minuscuul flesje argan-olie, 16,95. Laten staan. Oxo gekocht, een soort vloeibare runder-Marmite, waar je lekkere bouillon van kunt maken. Een fles Gueuze Mort Subite (plotselinge dood) met zo'n champagne-kurk. Waterloo kaas, ken ik niet.
Taxi naar kilometers buiten het centrum, bijna een half uur, 14,40. Maar het Museum van de Molen en de Voeding blijkt gesloten. Cafee'tje ("estaminet"), tram terug.
Speelgoed museum
Naar de Afrikaanse wijk. Eerst de verkeerde straat: Blokker, Kruidvat, Zeeman. Vanaf de Naamse poort (er stapten enorm veel negers uit de metro daar) moet je de linker weg hebben. Inderdaad veel Afrikaanse winkels, maar op een soort rare kalebassen (zie boven) en een soort rare aubergine na niks wat je hier niet ook op de markt vind. Tot ik in een winkel kom met de meest vreemde, met vliegen bedekte waren. Pikzwarte, verkoolde lijkt het wel vissen, gezouten maden of zo, enfin, daar komt later een aparte uitzending over.
Veel erg sjiek geklede negers en ook een blanke met een enorme stofzuiger (twee meter hoog maar verder een "gewone" stofzuiger) die de trottoirs schoon hield.
Publié par Maarten van Thiel à 15:57:00
woensdag 28 juli 2010
Eerst maar even
De Internationale Nieuwe Scene want daar werd om gevraagd. Kan niks van ze vinden, ik bedoel niks beelden van hen + muziek door hen gespeeld. De volgende link is hun muziek maar door anderen -en niet zo besten- gespeeld, hier (alle links hier in een nieuw venster).
Vind wel door hen gespeelde muziek, maar alleen met als beelden uiterst stuitende "plaatjes-films". Zie hieronder.
Deze is muzikaal misschien een beetje een vrolijke avond, en ook niet de originele, maar komt er wel dicht in de buurt.
De originele muziek, vergezeld van plaatjes van een ontzagwekkende stupiditeit hier en hier. Scherm ff uitzetten.
Gisteren die vreemde vruchten en zo? Nee hoor, vanavond. Was gisteren, tig te doen op eerste dag na korte vakantie, ernstig angehaucht und mitgenommen. Blik ravioli. Opgeleukt weliswaar. Vanavond dat spul.
Recept
Côte à l`os, klassiek
Bak een dikke (twee-persoons altijd) runder-karbonade snel goudbruin in hete boter.
Bestrooi met peper en zout en laat, enkele keren draaiend, op lager vuur garen tot de gewenste graad van doorbakkenheid.
Serveer met Franse friet, Béarnaise en sla met vinaigrette.
O ja, was wel in Brussel maar zag de Formule een in het hotel. Zelfde verhaal. Vettel op kop, "dat wordt weer een stommiteit", net als twee weken geleden, en jawel.
Etalage Brussel
Brussel 2
Vrijdagmorgen krant, terrasje, thee. Iedereen binnen in de kroeg trouwens fors aan de pils.
VVV gevonden (Grote Markt natuurlijk), van alles verzameld, weer een terrasje, op de Grote Markt wat niet goedkoop is maar ook niet peperduur, thee (altijd hier met kuipje koffiemelk). Heb het idee dat 50% van de toeristen hier Spanjaard is, en mensen ook nog van zekere intelligentie.
Beursplein (links de Beurs)
Goedkoop eten in het centrum, als je tenminste geen broodje halal wil, dat is niet simpel. Twee mini garnalen-kroketjes vanaf 10,- en als ze van grijze garnalen zijn vanaf 14,-. Uhh, daar komt bij dat je nogal makkelijk genept wordt, of althans dat ze dat proberen.
Nationaal Stripmuseum, zie gisteren adres en zo. Duur en saai. Nero museum, althans Marc Sleen museum ertegenover, tussen de middag dicht.
En over strips gesproken: in De Standaard of was het in De Morgen een nieuwe Suske en Wiske over Multatuli! "Een halve Havelaar"...
Knipsel gefotografeerd, foto mislukt, knipsel kwijt. Op terugreis weer een aflevering gezien waarbij, de wonderen zijn de wereld niet uit, Suske en Wiske zich verkleden als Saidja en Adinda... Vergeten uit te scheuren...
Botanische tuin: niks botanisch. Erger nog dan in Bordeaux, en dat wil wat zeggen.
Musea en tentoonstellingen duur. Minimaal 5,50, kan oplopen tot 10. Bordeaux gratis of heel soms 2,-.
Dronk Gueuze Boon nu. "Nagegist op fles". Erg lekker. De meest rinse tnt. "Lekker bij vis en zeevruchten".
Tig muntjes van 1 en 2 cent in omloop en als wisselgeld. En "septante" en "nonante" voor soixante-dix en quatre-vingt-dix (70 en 90). Octante of huitante heb ik niet gehoord maar dat kan toeval zijn.
Kantwinkel Grote Markt
Speelgoedmuseum.
In een lichtelijk vervallen sjieke wijk (Rue de l'Association) een verzakkend pand met daardoor klemmende deuren, wat van boven (drie etages) tot onder, tot op elke centimeter volgepropt is met oud speelgoed. Zeer de moeite waard!
Cassière moet wat gegevens van me hebben, leeftijd, eerste keer?, hoe wist u hiervan, en besluit met "en u bent dus Fransman". Kijk. (Enkele dagen later trouwens "U bent zeker Canadees?").
Daarna Chez Toone, Theater Toone, Poppenspel, net zoiets als de Poesjenellen in Antwerpen.
Rue Marché aux Herbes, Kruidstraat lijkt me. Doodlopend steegje in. Erg aardig binnenplaatsje, terrasje, dronk er een prima Gueuze Mort Subite (plotselinge dood) met een champagne-kurk. Iets minder rins als Boon maar uitstekend. Wel 5,- maar het is een grote fles en normale prijs want de andere zijn 3,-.
Ze hebben er heel mooie glazen voor alle bieren, echt erg mooi. Jammer alleen dat het glas van Pauwels Kwak niet meer in een houten constructie'tje hangt maar kan staan. De fors getailleerde lengte overigens van dat glas is grandioos. 40 centimeter.
Maar goed, Toone. Poppentheater. Offuh marionetten. En als die met mekaar op de vuist gaan dan vliegen de splinters de zaal in.
Momenteel draait de Faust. Of was het Hamlet? Donderdag, vrijdag en zaterdag 20.30 uur. Zaterdag ook 16.00. Pas op: de voertaal is Brussels(-vlaams) dus daar versta je niks van. Desondanks de moeite waard! En mooie site ook, zie hier. Flash, maar het schiet op. Je zit niet constant naar die zandlopertjes te kijken.
Publié par Maarten van Thiel à 18:14:00
dinsdag 27 juli 2010
Eerste Brussel-stukje en nog zo wat...
Die Waterloo kaas geproefd. Uitstekend. Beetje Époisses maar fijnere smaak, beetje Brugse Blomme maar steviger, beetje eigens ook hoor.
En die Herve (Belgisch Limburgse stinkkaas) smeerkaas is ook erg lekker. Behoorlijk heavy trouwens.
Vanavond christofine [accent op de i's] / chayote [tsjajOOtuh] (uit Brussel; had ik al eens in Frankrijk; zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Ergens anders wordt over chayote gezegd "je kan het koken of bakken of stoven". Ik maak het zo: half gekookte blokjes die nagestoofd worden. Met rijst en gekookt ei.
Grote Markt, Brussel
Recept
Cordon Bleu, biefstuk of kalfs-oester met kaas en ham. Geen schnitzel dus.
Hamer biefstukken plat of gebruik eventueel kalfsoesters, maar het hoort met biefstuk.
Smeer ze aan een zijde in met Dyon-mosterd en leg op elke biefstuk een plak gekookte ham en een plak goede, half belegen kaas.
Vouw dubbel (met de kaas etc. naar binnen natuurlijk) en steek vast met prikkers.
Meng bloem met peper en zout en haal hier het vlees door.
Haal het vlees dan door losgeklopt ei en daarna door paneermeel.
Bak het vlees aan beide zijden bruin in hete boter.
Variant. Gebruik kip- of parelhoenfilets.
Zie ook Zwitserse kotelet, cotelette suisse, search the blod.
Cordon Bleu, blauwe band, was een onderscheiding voor koks en is nog terug te vinden op Blue Band (bleu band!).
Weet u trouwens waarom in België geen Blue Band wordt verkocht? Dat is wel geprobeerd maar er kwamen veel klachten. "Hut strikske wil niet losgoan!"
Nero, mijn favoriet, door Marc Sleen. In Brussel, in de Zandstraat / Rue des Sables, is zijn museum, tegenover het Nationale Stripmuseum. Waar je ook uitstekend kan eten, voor een redelijke prijs, in een sjieke bistro in een door Horta ontworpen zaal, en op de hoek van de straat kan je goedkoop en prima pasta eten. Het ligt wel uit de route en op een forse helling, maar taxi's zijn erg goedkoop daar.
Snoepwinkel...
Brussel 1.
Heenweg met comfortabele bus van Eurolines. Uitstekend en goedkoop (16 eu enkele reis all in, in hoogseizoen; vanuit Utrecht voor mij). Zag complex langs de snelweg met daarop de tekst “Ssssssssst! Hier rijpt den Duvel!”·
Noord station, vroeger tig hotelletjes, nu aan de ene kant een Arabische wijk met tig winkeltjes en tig bedelaressen, andere kant –wel mooie- glazen torens. Vroeg wat, en vond wat verderop een plein met dure en goedkope hotelletjes, Place Rogier + Rue du Progres, Vooruitgangsstraat. Dat soort namen heb je in Brussel wel meer. Jubelpark. In het metrostation van die Place Rogier trouwens een perfecte supermarkt. En o ja, zag een bedelares met in de ene hand een bak friet en in de andere een bedelnapje (lees papieren koffiebekertje).
Galaxy hotel, vanaf 39,- incluis ontbijt waar je zelfs kaas bij krijgt.
Werkplek Guust Flater in het Stripmuseum
Richting centrum van het centrum gelopen, plattegrond gekocht, boekje met weekprogramma, terrasje op de Grande Place, Gueuze (naast Guinness het enige bier wat ik drink) Belle Vu.
Op zoek naar ergens wat te eten. Portugees restaurant “Spécialité Paella”. In die omgeving is het niet simpel wat te vinden als je geen peperdure tent wil maar ook geen shoarma of kebab of pizza of… maar gewoon Bels.
Trouwens: leuk oud Brussels kroegje, staat er een Libanees achter de tap. En in elke krantenkiosk staat een oude Chinees.
VVV Bordeaux: perfecte plattegrond, gratis, prachtig 100+ pagina’s boekje over Bordeaux € 8,-. Brussel, kaart € 8,- en bomvol fouten, en over boekjes zullen we het maar niet hebben. Ja, gratis plattegrondje ook, maar dat schiet niet op.
Gewandeld. Place de Brouquère / Breukerplaats. Jaques Brel, “Daar zag je de omnibus / daar dansten de vrouwen in crinolines”. In het metrostation eronder die teksten op de muren. We zijn in een beschaafd land, beschaafdere lui dan in Nederland.
Grand Sablon / Grote Zavel, Place de la Bourse / Beursplein. Veel foto’s.
Le Soir beduidend minder chic dan vroeger, De Standaard een nog betere krant dan vroeger, de beste Vlaamse krant nu.
Wijkje met erg veel restaurantjes rond de Rue des Bouchers / Beenhouwerstraat. Wel veel nep daar. Aantrekkelijke aanbiedingen op bordjes staan niet op de kaart, en als je een karafje wijn, op de kaart 9,-, bestelt dan staat dat voor 15,- op je rekening. Dat soort dingen.
Mosselen friet, zie foto gisteren.
Gevelsteen Grote markt
[Ik vergat de rest te posten. In 2016 dacht ik er in ene aan. Zie hier]
Publié par Maarten van Thiel à 17:12:00
maandag 26 juli 2010
Was dat wel duidelijk,
dat ik een paar dagen weg zou zijn? Volgens mij wel, volgens meeltjes niet.
Hoe dan ook: ben net terug, volkomen uitgeput, kan nog net een paar foto's hier neerzetten.
Morgen meer! Veel meer!!
Oh, uhh, ik bracht flespompoen mee, wist niet meer precies hoe je dat klaarmaakt, ik bedoel soep is altijd goed en in blokjes gebakken en dan gestoofd ook, maar de tricks zeg maar. Deed een Google en wie staat daar op zes? Wij hier. Dus zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
(Deur Horta museum)
(Botanische tuin. Nou ja, botanisch... Tuin, dat wel.)
(Speelgoed-museum)
Publié par Maarten van Thiel à 17:11:00
Abonneren op:
Posts (Atom)