maandag 31 mei 2010
Uhh,
dat zoutvlees van gisteren, uhh, twee dingen. 1] Het moet enorm lang stoven, 2] het slinkt enorm (maar geeft wel fraaie smaak af aan de stoof-vloeistof). Staat vandaag weer op het vuur en at een pizza gisteren... Morgen meer.
Uhh, haalde die pizza bij de buurvrouw en kocht ter compensatie pizza voor haar: zo'n doos van drie Margarita's van Super d B à 60 cent of zo per stuk(!). Prima spul, geen chemiek, opleuken met sardien of chorizo of...
Recept
Blinde varkens, alweer een geheel eigen vinding
Maak grote blinde vinken van 125 gram aangemaakt gehakt per stuk, met er omheen eerst dun runderfilet en daarna dun rookspek.
Bak ze rondom aan en laat met een deksel op de pan en regelmatig draaiend garen.
Haal ze uit de pan en houd ze warm.
Giet eventueel overtollig vet uit de pan en roer er gemberjam in los.
Kruid met peper, Worcestershire en ietsje zout.
Maak er met room saus van en serveer bij het vlees.
Nog even wat cultuur. Oeioeioei.
Rijksmuseum Oudheden Leiden, Terracotta hier (alle links hier in een nieuw venster).
Centsprenten hier, dat wil zeggen op de link klikken, "Kinderprent voor een cent", want het is weer Flash.
Mogens Balle. Huhh?? Ja, kijk, dat is een Deen en een Cobraïst. Hier.
En nu echte cultuur, eindelijk. Wow! "In elf kunstwerken wordt op eigenzinnige wijze het natuurlijke spanningsveld tussen eigenheid in [en?] verbondenheid weer[ge]geven". Pff... Daar ook het werk "C'est ne pas une moustache", erg slecht Frans, ce n'est pas moet het zijn, en ongetwijfeld angehaucht door Margritte, "Ceci n'est pas une pipe". Hier. Je vraagt je af waarom iemand zoiets ooit zou willen zien.
In Teylers Het Oude China hier. En Teylers is trouwens waanzinnig mooi en de site / tentoonstellingen idem: hier. Een voorbeeld voor de talloze museologische web-kwakers.
Tot slot. Plasterk. In het mongoloïde museum van Nederland, de Kunsthal. Poot breken? Daarheen! Plasterk hier.
Dat zoutvlees was vandaag snel gaar. Bruine bonen erbij, tomatenpuree, paprika. Heerlijk. Morgen komt het verhaal met de plaatjes.
Zocht een plaatje van een Surinaams bruine bonen gerecht met zoutvlees, maar ja, dan krijg je dus automaties BB met R, bruine bonen met rijst.
JijBuis (ik vind die nog steeds erg leuk) BB met R hier. Begin, markt, ff uitzitten, daarna wordt het aardig.
Publié par Maarten van Thiel à 17:58:00
zondag 30 mei 2010
Erg lekker,
gisteren. Dat je lippen aan mekaar plakken...
Quorn blokjes naturel (zie boven), Shaghai paksoy, vogeltong pasta.
Quorn kort roerbakken in wat boter / uit de pan.
Paksoy (zie hieronder) idem (wat arachide-olie erbij in de pan). Stukjes stengel eerst, stukjes blad heel kort later.
Ui, knof, gemberwortel, cili goronong (search the blog; heet Maleis pepertje).
Geplet korianderzaad, fijngewreven venkelzaad, kencur / kentjoer (fijngehakt).
(De paksoy en de kencur)
Pot paddestoelen-fond, daoen salam.
Proef, vogeltongpasta erin, en als die gaar is de Quorn en even later de paksoy.
(Vogeltong pasta; bij de betere Turk)
Hieronder die kentjoer / kentjoor / kencur. Ik vind het een verslavend kruid. Familie van gember, kardamom en laos. In feite heet het de "kleine laos". Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Onmisbaar in sop lontong (search the blog). In Indonesië, nou ja, op Bali, maken ze advocaat met palm-brandewijn ("alpokat"), wat ze kruiden met kencur.
Vandaag. Zoutvlees, bruine bonen, tomatenpuree, selderijblad, paprika. Surinaams. Die paprika, dat is mijn verzinsel erbij. Moet lekker zijn.
Hieronder dat zoutvlees (rundvlees) in de ontzoutings-week.
Recept
Blauwschimmelkaas-saus met room
Fruit in olijfolie wat ui en knoflook.
Kruid met nootmuskaat, ietje komijn, laurier, peper en zout.
Voeg een flinke scheut droge witte wijn toe, laat op hoog vuur aan de kook komen, ondertussen de aanbaksels losroerend.
Voeg flink koksroom toe, laat aan de kook komen en laat wat inkoken.
Roer er op laag vuur gebrokkelde blauwschimmelkaas door en laat die zo goed mogelijk smelten.
Werk er wat paprikapoeder door en proef op peper en zout.
Serveer bij pasta, met bijvoorbeeld broccoli.
Cabrales, de lekkerste blauwschimmelkaas voor in de keuken. Rijpt in bladeren verpakt, zoals je ziet. Bladeren van de Spaanse aak, ook wel veld-esdoorn, een plant uit de Zeepboom familie. Nou jullie weer. Maar enfin, het is dus een esdoorn-achtige. Dus al dat gelul over druivenbladeren of eikenbladeren, dat is dus gelul dus.
The quick and the dead. Vanavond, RTL7. Ken ik niet. Maar dat kán niks zijn, met zo'n plaatje. Niks misogyn trouwens.
Cultuur. Tsjongejonge. En, geloof het of geloof het niet: in Helmond... Mijn geboortestad, en met geen 20 kanonnen krijg je me er ooit terug. Maar goed. Cultuur in Helmond. Deze keer geen "per bewoner meeste kroegen van Nederland" of "meeste steekpartijen" maar Pirandello Festival. Op de site hier niks (behalve dan "sezoen"). Ah! Hier. Niet van de site natuurlijk (we goan ons tog nie muug [moe] moake...).
Cultuur? De wagen waarmee prins Bernhard ons land in 1936 binnenreed. Zie de site van Paleis Soestdijk hier. Nee dus.
Terreur in Vugt hier. Nee dus.
Laten we maar gaan koken.
Publié par Maarten van Thiel à 18:08:00
zaterdag 29 mei 2010
Vanallus
Vanavond paddestoelenbouillon (van pot paddo-fond) met Quorn (naturel, stukjes) en die vogeltong-pasta erin. Search the blog. O ja, en die Shanghai paksoi.
Die Quorn valt prima rauw te eten. Idee voor borrelhapje, met soy dip. Net zoiets als die oedang kering, gedroogde garnalen, en ikan teri, gedroogde visjes. Die kan je prima zó eten. En dan wat geweekte en ff opgebakken koeping tikoes, zie gisteren, erbij...
At gisterenavond stiekem nog even een snee geroosterd brood met kaas met appelstroop erop, Kiës mit zeem in Kirchroai als ik het goed schrijf, mit stroep of zoiets in Mestreech. Als ik die stroep en die mestreech goed schrijf.
Uhh, echte appelstroop, ja! Niks "beetwortel" = suikerbiet, zoals in de meeste soorten.
Webber alweer pole position. Mooi!
Recept
Bladerdeeg-achtig pie-deeg
Meng acht delen bloem met twee delen olie en een deel melk plus wat zout.
Maak er een bal van en laat even rusten op een koele plek.
Rol uit.
Dit deeg is heel erg makkelijk te maken maar vrij moeilijk te verwerken omdat het bij het uitrollen scheurt.
Hou een deel van het deeg appart op scheuren dicht te plakken.
Het deeg laat zich na het uitrollen wel gemakkelijk opfatsoeneren.
Ik beloofde woensdag Shiva plaatjes. "Shiva is de mooiste".
Super mooi en super klassiek
Zag bij Holt (stamkroeg Zuidhorn) een folder van de Makro. Ze hadden verse griet. Waw.
Zag gisteren The Pianist van Polanski. Zag nooit een indrukwekkender film over de jodenvervolging. Ongelofelijk aangrijpend.
Heb vanavond al dat zoutvlees voor morgen in de ontzoutings-week gezet. Eet het Surinaams natuurlijk, met bruine bonen en tomaat.
Las in Reve, verzameld werk 6 (verspreid spul) dacht ik, dat hij in Parijs in de Rue des Rosiers at, waar enkel joodse eethuizen. Jaaaaren geleden heb ik daar ook eens gegeten. Oa. doperwten. En daar zaten allemaal kevertjes in. Dat heb je wel eens, dat je in gedroogde peulvruchten-opslag kevertjes krijgt. Hele kleintjes. Maar goed. Ik zag dat iedereen doperwten had (veel vrome Joden) en kevertjes zijn erg onrein want ze kruipen met hun buik over de grond. Dus ik zeg er wat van. "Oh nee!" dat was niet zo, het idee! Ik zeg "Kijk dan hier!" Mens verbleekt en begint op alle tafels de borden onder die baarden uit te trekken...
Bali
(Herinnerde me dat ik met een pleegdochter een tempel daar bezocht. Ik zeg "Je mag er niet in als je menstrueert" en ik zag aan haar reactie ("Nee hoor") dat ze loog. Ik zeg "Aan de poort staat een oud vrouwtje, die kan dat ruiken". Nou, die tempel, dat ging dus niet door.)
Recept
Blauwschimmelkaas-saus, pittig
Maak een vinaigrette.
Laat blauwschimmelkaas in stukjes in een sauspan smelten op niet te hoog vuur.
Voeg vinaigrette naar smaak toe, meng zeer goed en serveer warm of lauw, bijvoorbeeld bij eieren, vlees of groenten.
Baby Shiva sleeping
Publié par Maarten van Thiel à 18:13:00
vrijdag 28 mei 2010
Muizenoren en nog zo wat
Hierboven jamur kuping (djamoer koeping), paddestoel oor. Kocht het vandaag gedroogd, dan heet het kuping tikus (koeping tikoes), oor muis, want daar lijkt het op. Vond geen plaatje van gedroogde, en de foto die ik maakte (zat in plastic zakje) mislukte.
Trouwens een koosnaam voor kleine meisjes is tikoes, muisje.
Kwan vandaag, bus, voor de eerste keer door de Groningse science wijk Zernike. Zeer fraaie moderne architectuur!
Recept
Bladerdeeg
Neem 70 gram bloem en snijd daar 125 gram koude boter of beter kalfsniervet door (fantastisch om pannen mee in te vetten) met twee messen tot het mengsel kruimelig is.
Snijd er dan wat zout, wat peper, twee druppels witte wijnazijn en zes eetlepels koud water door, tot je een redelijk samenhangend deeg hebt.
Rol dat deeg uit op een bebloemd werkvlak, en snijd het los.
Vouw in drieën, draai een kwartslag en rol het deeg uit naar de vouw toe.
Herhaal dit alles minstens drie keer, steeds op een opnieuw bebloemd werkvlak.
Laat het deeg een uur rusten op een koele plek.
Rol uit op een bebloemd oppervlak en snijd op gewenst formaat.
Kalfsniervet
Gisteren dus pasta tomatensaus geraspte kaas. Het recept zal ik jullie sparen alhoewel je voor goede tomatensaus-recepten best wel eens mag searchen op dit blog. Onder: vieze pan, heerlijk eten...
Vandaag Groningen, inkopen maar eerst afspraken Spaanse les en website verbeteren.
Mooi!
Morgen tofu of Quorn of zo, vogeltong-pasta (search the blog of luister: Turkse pasta in de vorm van rijstkorrels), Shanghai paksoi (zie hieronder).
Overmorgen Surinaams zoutvlees (rund), bruine bonen (dat hoort erbij) en rode puntpaprika.
Ken ik niet. Paksoi wel natuurlijk, maar niet die kleine (want dat zijn ze) "Shagnhai paksoi".
(Op Radio 4 nu, voor de 3e of 4e keer deze week, De Dood van Asa, van Grieg. Doemenelol...)
Ongelofelijk! In Antwerpen nu de tentoonstelling Dichtbij Elsschot. Google daarop (antwerpen dichtbij elsschot): nop, niente, niks... Hoe is het mogelijk? Ah! Fout in Trouw. Dicht bij, niet dichtbij. Hier (alle links hier in een nieuw venster).
Elsschot is zo ongelofelijk mooi... Villa des Roses...
Willem en Fien
Leidse Koorboeken hier.
Zag Big Night. Een van die door NRC gepromote eetfilms maar die je dus gewoon in de bieb kunt opvragen.
Heel erg mooi. Prachtige volksmuziek, prachtige kookdemonstraties zeg maar, Italiaanse technieken, timpano bv. Een pasta in saus, in een bak gestort, gestold zeg maar en uit die bak op een plank gestort.
Timpano hier.
Mij rest slecht u een goede avond te wensen met lekker eten. ("met spekjes en zo", Dominee Gremdaat)
Domine Gremdaat is woedend hier. Groningen!
O, en Margreet Dolman rijdt Saab hier.
Publié par Maarten van Thiel à 18:21:00
donderdag 27 mei 2010
Gisteren, vandaag en morgen. Voor de variatie.
Eerst maar even die bakbanaan van gisteren, met in kippenbouillon gestoofde soepgroenten (zie enkele dagen terug) en garnalen.
Schijfjes bakbanaan frituren.
Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel, pepertje.
Vocht (kippenbouillon) van die soepgroenten erbij, wat stoven, proef.
Groenten zelf er in, stukjes bakbanaan, garnalen (gewone roze, en kort; moeten knapperig blijven).
Jamjam...
Gisteren Schindlers List, mooi.
Vandaag erg weinig tijd. Morgen uiterst drukke dag in Groningen, die nog helemaal moet worden voorbereid. En moet koken ook nog. Pasta, mooie tomatensaus met rode wijn en zwarte olijven en ansjovis als zout, geraspte oude kaas.
Recept
Bitterkoekjespudding. Kijk.
Snijd 100 gram bitterkoekjes in stukken, doe ze in een kom en giet er 50 cc zoete witte wijn over.
Schep er 60 gram abrikozenjam door (snijd eventuele stukken abrikoos klein).
Schep regelmatig om.
Week 5 blaadjes gelatine volgens de aanwijzingen.
Pers een sinaasappel uit en doe het sap in een kommetje.
Rasp de schil van een onbespoten sinaasappel tot aan het wit, en laat het raspsel steeds direct in het sap vallen; schep regelmatig om.
Voeg nog een halve geperste sinaasappel toe en roer om.
Maak het mengsel warm maar laat het niet koken.
Roer er de gelatine door volgens de aanwijzingen.
Laat het mengsel afkoelen maar niet geheel stollen.
Roer 500 gram kwark door de bitterkoekjes, samen met het sap en de rasp.
Sla 120 cc room stijf met wat suiker en spatel de slagroom voorzichtig door het mengsel.
Wrijf een vorm in met wat boter en giet er het mengsel in.
Laat in de koeling opstijven, ongeveer een halve dag.
Houd de vorm in heet water en stort de inhoud op een schotel.
Garneer met fruit en/of slagroom en/of verkruimelde bitterkoekjes.
Huygens op Titan. Maar over die Huygens wou ik het niet hebben. Wel over deze hier (alle links hier in een nieuw venster). Excuses voor het gekwak.
Ook hier nog wat.
Publié par Maarten van Thiel à 18:55:00
woensdag 26 mei 2010
Taro en nog zo wat
Je hebt taro en tara. Tara dat is Singh Varma, beter bekend als Tara Boemdiee. Taro is een knol. (Ik ben best wel goed in bijnamen. Toen IM was verschenen bedacht ik eerst Connie Walmen, maar wat later een verbetering: Connie Feren.) Maar goed.
Ik zou gisteren die taro-schijven dus langzaam en op laag vuur bakken, itt. laatst, kort koken en dan kort bakken. Nou, methode van gisteren is stukken beter, wat ook wel te verwachten valt van een knol die erg lekkere chips produceert.
Taro, ei, tauge
Taro in schijven en zie boven. Uit(lekken) en apart houden.
In bakvet ui, knof, gemberwortel, heet pepertje (die Maleise goronong).
Mosterdzaad, sesamzaad, geplet korianderzaad, idem komijn, half paddo-blokje, wat "chilivlokken" (ik vind het nog steeds een gotspe om heel sjiek platgedrukte gedroogde Spaanse pepers zo te benoemen).
Even roerend bakken, rijstwijn, even trekken, proeven.
Pocheer er eieren in, snij die in grove stukken (immer nog in de pan natuurlijk), stukjes taro erdoor, warmen en ff kort de tauge erdoor husselen.
Vanavond bakbanaan-chips, en in kippenbouillon met witte wijn gestoofde soepgroenten, waardoor op het laatst garnalen. Met? We zullen zien zei de blinde.
Gisteren The English Patient. Heel aardig maar ietwat "vertragend" tegen het einde, negen Oscars of geen negen Oscars.
Lees Reve, Verzameld Werk deel zes, daar had ik het al over, verspreid werk. Tot pagina 229 (midden '59) is het een worsteling maar dan komt Vakantie Zonder Vrees en dan val je uit je stoel van het lachen. Je moet een donker klein achterkamertje inrichten als een goedkoop Parijs' hotelkamertje, en daar ga je dan zitten. "[...] het wastafeltje, in de afvoer waarvan U zoveel bosjes haar hebt laten verdwijnen dat het nog slechts langzaam doorloopt".
(Dat flesje rode wijn staat klaar voor morgen of overmorgen: pasta, mooie tomatensaus met rode wijn, geraspte kaas. Ik bedoel: ik maak het nogal heet en dus gaat er geen goede wijn door...)
(Die appelstroop dat is dus echte, geen bietenzooi, "beetwortelsap", maar je hebt betere nog, echt rins, biologisch, waar ook weer?)
(En o ja, is die Zwitserse berg niet de Jungfrau? Daar is een prachtig verhaal van, verteld door Nabokov. Dat Freud een Zwitserse patiënt had die "het" alleen maar kon met maagden, en dat kwam omdat die tiepe zich als puber had zitten aftrekken thuis op de plee, en door het plee-raampje zag je de Jungfrau. Enfin, Nabokov vertelt dat en Karel van het Reve vindt dat een prachtige grap. Maar wat blijkt? Freud heeft dat echt beweerd! De Weense Kwakzalver!)
(Sommigen zullen mij beknorren om die fruity orange. Maar ik doe het om en om, om de vrede te bewaren.)
Een paar dagen geleden of zo was het Saintes Maries de la Mer, de heilige Maria's van de zee. Ik heb dat als kind ooit gezien en, gezien het plaatje hierboven, is er sedertdien weinig veranderd. Hier (alle links hier in een nieuw venster). Dat zwarte beeld, dat zwarte gezicht dan dus, dat is niet de Zwarte Maagd, maar een dienares van de Drie Maria's, Maria Magdalena, Maria Cleophas en Maria Salomé.
Kali heet ze, Kali Ma, zwarte moeder. "Ze is tegelijkertijd baarmoeder en graf". Ik dacht dat dat Shiva was, "leven en dood". O, maar wacht; "Kálii" is een van de drie vrouwen van Shiva. Daar heeft ze het dus van, zeg maar.
Maar goed, die zigeuners van dat feest, die zullen inderdaad dus wel uit India komen, oorspronkelijk.
Kali. Ja, enorm Shiva verwant. Armen, doodskopjes... Geen makkelijke kop ook. Die bijt zo je handel weg...
Recept, dat werd tijd.
Biefstuk van wild zwijn met peer
Bak niet te dunne plakken van stevige peren kort aan in flink boter.
Doe er suiker bij, wat water en gemberpoeder.
Laat op hoog vuur droogkoken en zo dus carameliseren; schep regelmatig om.
Bak de biefstuk snel aan beide zijden bruin.
Maak jus door met droge witte wijn de aanbaksels los te schrapen.
Serveer met de peren.
Nou jullie weer.
Ongetwijfeld zo'n foto met een "verborgen" camera.
Ik beloofde Arubaanse gerechten, maar dat komt nog. En wat dies meer zei: ook nog Andorraanse ook nog! Wow...
Publié par Maarten van Thiel à 18:26:00
dinsdag 25 mei 2010
Daar zijn we weer.
Niet erg uitgebreid vandaag, want net als gisteren is er de schrijf- & vertaal-druk, vandaag ook nog die druk aangedikt door een conflict met een kabel-tv leverancier die zich wel heel erg vies gedraagt. Ik noem geen namen want het komt voor de rechter, maar tzt. brand ik los! De viezerds! Wow man... De smeerpijpen...
Schreef-vertaalde vandaag een stuk over Aruba, gisteren Mexico, stuitte daar op Eldorado. Maar dat schijnt toch in Colombia te liggen, het mythische goudland. Wat Aruba trouwens ook was . Aruba = aura rubia, goud rood. Er schijnt daar erg veel goud weggesleept te zijn.
Maar goed. Met al deze vage praat spoel ik mijn kop schoon na uren werk aan een juridisch stuk aangaande die kabelkwal.
Wat Groninger marktfoto's vandaag. Afrikaanse witte aubergine.
Eergisteren (zie foto's gisteren) die taro, schijven kort gekookt, daarna gebakken. Vandaag de schijven enkel gebakken, lang, en laag vuur. Met taoge (mosterdsaus?) en gepocheerd ei.
Dit is mooi! Visueel Kieskompas hier (alle links hier in een nieuw venster). Voor die mensen in die tehuizen waar ze de stemkaarten weggooien. Deed 'm zelf (toch?!-) en moet zeggen dat de uitslag beter klopte dan die normale stemwijzer of kieswijzer of hoe heet die. Veel meer SP dan die andere.
Okra, oker, lady's fingers, gumbo
Zag gisteren Twister. Niet echt slecht.
Kreeg Big Night, een of andere kook- of eetfilm, verhaal komt.
Kreeg antiquarisch Millioenenstudiën van Douwes Dekker, maar of dat nou zo'n interessante lectuur is...
O, en heb trouwens klein zaaigoed van granaatappel. Uiterst geschikt voor de beginnende bonzai-kweker. Kleine plant: blaadjes blijven klein en er vormt zich een relatief dik stammetje met mooie bruine bast.
Het hoekje met de kwartels, duiven en eenden
En schreef ik al dat ik Verzameld Werk deel 6 van Reve lees? Verspreide stukken. En klaar heb liggen Mijn betere ik / [alweer] Verspreide stukken van Rubinstein. Heet vreemd genoeg op de kaft De onbekende Tamar. En dan heb ik ook nog Tegels lichten van Hofland liggen. Dat moet uiterst interessant wezen. Indonesië, Nieuw Guinea, Greet Hofmans, you name it.
Recept. Eindelijk.
Biefstuk met Szechuan peper
Maak een dun mengsel van maizena en Sake en breng op smaak met Japandse soya-saus en mirin (Japanse winkel).
Rooster Szechuan peper in een droge wok op laag vuur, haal uit de wok en stamp fijn.
Bak biefstuk-reepjes snel bruin in de wok met arachide-olie en de Szechuan-peper.
Doe de biefstuk in een kom en giet er het braadvocht over.
Wrijf de wok schoon en warm er weer arachide-olie in op, nu met wat sesam-olie erbij.
Bak er nieuwe Szechuan-peper in, met rode peper, verse gember en knoflook, op niet te hoog vuur.
Doe er de biefstuk met het vocht bij en de Sake, voeg peultjes toe, breng aan de kook, laat kort doorkoken en serveer.
Verwijder voor gebruik altijd langere steeltjes van de Szechuan peper. Dit kruid is trouwens, geloof het of geloof het niet, een heel klein gedroogd sinaasappeltje. Of nou ja, citrusvruchtje.
Erpel, zoals ze in Helmond zeggen.
Morgen Aruba!
En, o ja, heb dus gmail maar installeerde vandaag Thunderbird. Gekoppeld naar Gmail natuurlijk. Is toch wat handiger. Je hebt het spul niet alleen online maar ook op je computer, elke 5 (of wat je wilt) minuten kijkt ie of er wat is, is er wat dan krijg je een bericht + een sound, etc. Voor freelancers (freelance.nl) is dat erg belangrijk want een klus kan in 10 minuten "op" zijn.
Publié par Maarten van Thiel à 19:36:00
maandag 24 mei 2010
Mexico, vandaag
Ik bedoel, wat die proefvertaling betreft. Eten, dat lukt natuurlijk wel, en de rest ook wel want ik ken het land, maar ja, af en toe zit je met de handen in het haar.
Maar: mooie gelegenheid om mijn favoriete Mexicaanse gerecht te posten.
Mole [saus] poblano [uit de staat Puebla], kip of kalkoen in saus
Bak stukken soepkip of oude kalkoen ("grootmoeder" heet dat daar) rondom aan met ui en knoflook in olijfolie.
Voeg flink stukken goed rijpe tomaat toe, roer om, prak en voeg bouillon toe; maak zo een tomatensaus en kruid ook, behalve met de normale tomatensaus-kruiden dan dus, met cayennepeper, anijs en kaneel; gebruik eventueel ansjovis in plaats van zout.
Voeg pijnboompitten en/of gebroken amandelen en/of idem pinda`s en ook rozijnen toe, eventueel geweekt als ze erg droog zijn.
Stoof het gevogelte gaar in de saus en breng die op smaak met geraspte bittere chocolade of beter nog couverture.
Bind de saus met gebrokkelde tortilla`s.
Die rijst, dat is arroz a la mexicana, rijst van de Mexicaanse.
Week Surinaamse of Amerikaanse rijst vijf minuten in warm water, spoel af en laat uitlekken.
Bak in olijfolie ui, knoflook en wortel.
Laat de rijst meebakken.
Voeg tomatensap, bouillon en peterselie toe, en eventueel groenten die snel gaar zijn.
Laat de rijst garen.
Warm in de rijst eventueel stukjes banaan op.
Mariachi, zie hierboven, dat kwam natuurlijk ook ter sprake. Hier (alle links hier in een nieuw venster) een "jij-buis" zoals iemand laatst schreef, en waar ik even over na moest denken.
Recept wat aan de beurt was:
Biefstuk met saus van blauwschimmelkaas
Bak de biefstukken aan in boter, haal ze uit de pan, bestrooi met peper en zout en houd ze warm.
Roer de aanbaksels in de pan los met droge witte port en los in de vloeistof blauwschimmelkaas op.
Serveer bij de biefstuk, met gebakken appelschijven.
Gisteren taro-schijven kort gekookt en daarna gebakken (zie hierboven). Smaakt niet slecht, maar qua structuur verwacht ik meer van (morgen) rauw en langzaam en lang bakken.
Voorlopig of misschien definitief houden we het hierop voor vandaag want ik heb nog te doen.
Nou ja, vooruit dan. Nog een mooi Mexicaans recept, althans ik vind het heerlijk en spannend. Arroz americano, Amerikaanse rijst. Of wacht, nee, huevos americanos, Amerikaanse eieren. Ff zoeken wie er gelijk heeft. Ah, huevos heeft gelijk. Maar heb ik dat niet bij de A al gepost? Search, nee. Goh.
Maak tomatensaus met verse dragon ipv. de normale verse kruiden.
Maak gele rijst met saffraan en het weekwater daarvan. Ja, of arroz a la mexicana natuurlijk.
Bak eieren in olijfolie.
Serveer alles bij elkaar, waarbij de rijst wordt geserveerd in torentjes (in een borrelglaasje proppen en omkeren).
Vond geen plaatje, maar wel dit:
Arroz carreteiro, wat Portugees is voor rijst van de ossenmenner of zoiets. De kar-drijver. Ei in ieder geval, blokjes gekookte ham? Ja, "left over meat". Hier. Geen ei daar, maar op het plaatje is dat draadje midden-onder toch ei? Toch?
Publié par Maarten van Thiel à 17:22:00
Abonneren op:
Posts (Atom)