donderdag 14 november 2013

Hongaarse chorizo zeg maar



Kolbász

Ik zet bovenaan wel chorizo, maar het gaat over Kolbász [uitspraak iets tussen koel- en koolbaahsj in]. Hongaarse paprikaworst. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Kocht ik gisteren, en zojuist werkte ik mijn twee Hongaarse kookboeken door, op zoek naar recepten waarin het wordt gebruikt. En die recepten kunt u prima met chorizo maken, voor het geval dat uw deli geen Kolbász verkoopt.

Het eerste recept dat ik vond was met bonen, maar dat dit soort worst lekker is bij bonen, daarvoor hoef je geen culinair expert te zijn. Dat weten ze zelfs bij, ach, laat ook maar. En ik meende me te herinneren dat ze een recept met witte bonen en Kolbász hadden, maar dat bleken kidneybonen. Zie de volgende foto. Dat recept geef ik hier niet om de simpele reden dat ik het in de volgende planning heb gezet, dus dat komt vanzelf ("Waar is het brood bij het gehakt mevrouw?" -Da zit er durhinne jonge". "En het zuur?" -"'t Zuur da kumt vanzellufs jonge").


Bonensoep
Bableves
[bòhhhhblÈvèsj]

Het tweede wat ik vond is roerei met worst.
Dat heet naar de Italiaanse schermer of degenvechter of zo Santelli, die in Hongarije woonde in Hotel Gellért en het daar altijd als ontbijt nam.

Gerookt bacon in blokjes in reuzel bakken.
Worst-schijfjes erbij...
Groene puntpaprika erbij (die heel licht geelgroene)...
Tomaat erbij en roerend droog bakken.
Ei kloppen en in de pan roerei maken.
Z/p.


Roerei met kolbasz
Kolbászos tojásrántotta
[kOOlbasÒsj tojasrèhntoota]

Rundvlees met Kolbász en bacon
Stoofvlees op de manier van Debrecen

Bak stukjes gerookte bacon.
Bak ui mee... paprikapoeder erdoor roeren en blokjes runderstoofvlees erbij.
Bruinen, en daarna wat zouten.
Droog bakken, knof en bouillon erbij.
Deksel, stoven...
Bijna gaar: die worst erbij, tomaat en weer die lichtgroene puntpaprika.
Serveer met Tarhonya (zie hier) wat in Bulgarije Pasta heet. Soort kleine fregola.
En inderdaad, stoofvlees met pasta is een enorm lekkere combinatie.


Stoofvlees uit Debrecen (een stad)
Debreceni tokáni
[dÈhbrèhsenie tokkanie]

Koteletten met zuurkool

Maak eerst Székely gulyás, Hongaarse zuurkool.
Gulyás is normaliter soepig maar deze niet. Deze is iets tussen gulyás en pörkölt in, en pörkölt is wat wij goelash noemen.

Maak een pörkölt met varkens-stoofvlees, spek, ui, paprikapoeder, knof, karwij. Geen zout.
Werk als bij het recept hierboven, maar stoof natuurlijk korter.
Als het vlees begint te garen deksel eraf, vuur hoog en droogkoken.
Zuurkool erbij en weer die groene paprika's. En bouillon. Stoven...
Zure room en dille.


Zuurkool op de manier van Székely
Székely gulyás
[sEEkei goeljaasj en die L hoor je nauwelijks]

Nou die koteletten met zuurkool, koteletten op de manier van Hargita (een streek)

Koteletten door bloem met zout, en in reuzel bakken. Eruit en bewaar het vet.
Blancheer koolbladeren.
Maak die zuurkool; als je er de zuurkool bij doet en de bouillon, dan ook de worst. Die worst gaat er in zijn geheel bij, zonder vel, en wordt in schijfjes gesneden zodra je die pakketjes hieronder gaat maken..
Bak ui in dat vet... Zout, peper, majoraan... Varkensgehakt...
Maak, als de zuurkool half gaar is, gevulde koolbladeren met het mengsel en een schijfje worst erboven op (ín het pakketje).
Bak bacon en roer mét het vet door de zuurkool, evenals knof. Vuurvaste schaal.
Leg er de pakketjes op en bak een uur in de oven op een 170°. Voeg indien nodig wat bouillon toe.
Pakketjes er af, zure room door de zuurkool, koteletten er op en de pakketjes, warm door en serveer met dille erover.


"Zuur kool" staat hieronder
Savanyú káposzta
[sjÀvvanjoe kAAposta]

Laatste recept wat ik vond.
Zuurkool uit Transsylvanië. Vampieren zuurkool.

Maak weer die zuurkool en houd de helft van de uien apart..
Als het half gaar is flink bouillon erbij en er rijst in gaarkoken.
Stukjes speklap bij die achtergehouden uien, met p/z, knof en majoraan.
Laat dit een tijdje sudderen en doe er dan de Kolbász bij. Laat langzaam droogbakken.
Ovenschotel, afwisselend lagen zuurkool, daarop worstmengsel, daarop weer die lichtgroene paprika en tomaat. Enzovoorts. Eindig met zuurkool.
Zure room en gesmolten reuzel erover, en paprikapoeder.
Bak met een deksel erop een half uur in de oven op ongeveer 170°. Deksel eraf, eventueel bouillon erbij, en de bovenkant laten bruinen.
Peterselie.


Zuurkool uit Transsylvanië
Savanyú káposzta Erdély, want transsylvanië heet niet Transsylvanië daar
[sjÀvvanjoe kAAposta Èrrdeej]