woensdag 9 oktober 2013

Vego



Even eerst maar al die vego's die ik at na Bordeaux

Was wel nodig met al die bœuf en die foie gras...

Ik zag trouwens in de Volkskrant een ongelofelijk hijg- en blaas-verhaal over "het beste vegetarische gerecht dat je in een restaurant kunt eten". (Uhh laat een ding duidelijk zijn: culi-praat is in alle kranten van tegen het zwakzinnige aan.)
Zie over het initiatief van de Vegetariërsbond, waarover het hier gaat. helemaal aan het einde van dit bericht.

Als ík over een "vegetarisch gerecht" schrijf dan bedoel ik een hoofdgerecht. En het tragische is, met de desbetreffende koks of de desbetreffende leden van de Vegetariërsbond (je zal er maar dood gevonden worden!), dat ze, als hoofdgerecht bedoel ik, dingen eten als, ik citeer, schorseneer met hollandaise en komkommer, of sjalot met rode kool en knolselderij en beurre noisette, of knolselderij met portobello en raapstelen en linzen, of spruitentaart met kastanjes en dadels en noten en peer.
Net zoiets als dat recept van die vego-truus van Wakker Dier vandaag: bloemkool en kikkererwten en rozijnen. Dat is geen "gerecht", dat zijn voorgerechtjes. Vego gerechten, dat is met kaas of met ei of met tofu.

Nou vreten die Groene Knopen inderdaad van die smerige combinaties als hierboven, maar het kan nog veel erger.
Ik citeer: rotolo met tomaat en paranoten en gepofte gele biet (een "rotolo" is bijvoorbeeld zo'n opgerolde fricandeau met vulling als rollade, maar dat zal het hier wel niet zijn). Of wat dacht u van gefrituurd rendiermos? Of van schuim van Oosterscheldewater? Of van "Proeverij met vleesvervanger"? (Doet u mij maar die vleesvervanger ober. Saignant graag!)

Maar goed.
Hieronder een paar vegetarische recepten die wel normaal en compleet vreten zijn.


Kaas

Aardappelen met cheddar-saus en salade

Bovenste foto.
Niet verder vertellen, ik heb niks gezegd, maar je begint met rookspekjes uit te bakken!

Kook aardappel-blokjes niet te gaar.

Olijfolie, rode ui, knof, grove witte peper...
Wat tomatenpuree...
Gouden Carolus...
Warm er de aardappel in op en bind met arrowroot.

Je kan er een ovenschotel mee maken of niet.

Breng op het laatst op smaak met mosterd en serveer met wat citroen.
En met een groene salade, die ik aanmaakte met mooie olijfolie en verjus (sap onrijpe druiven; Turk; "Unrip Grap Juice").
Met die verjus kan je mooi spelen want je kan er meer van bijdoen als je met azijn zou doen.

En kaas, bier, mosterd, dat is Welsh Rarebit, een Engelse tosti, maar dat moet met Porter.

Heerlijk was het, al miste ik wel die knolselderij met raapstelen.


Artisjokharten, rookkaas-saus, friet

Rookkaas met die artisjokharten is een fantastische combinatie. Net zo fantastisch als komijnekaas-saus met krieltjes. Jonge komijnekaas gebruiken!

Blik artisjokharten uitlekken, dingen op z'n kop in het vergiet en ook nog wat uitknijpen ook.
Aardappel ietsje voorkoken, zie onder. Koudspoelen.

Tomatenolie (dat is olie waarin je meerdere keten overrijpe aan de plant gerijpte tomaten in de oven uitgebakken hebt, voor die olie dan dus, of je gebruikt de olie uit een pot gedroogde tomaat op olijfolie, welke olie je dus altijd opspaart), sjalot, versgemalen korianderzaad...
Witte wijn, rasp er de kaas in, smelt de kaas en bind met alweer arrowroot.
Proevend dacht ik dat het ook mooi zou zijn met die iets zoete Chinese witte wijn (ook enorm lekker om tomatensaus mee te maken!).
Verse knof in dunne superdunne schijfjes erdoor (of gewone knof samen met de ui) en een gesnipperde jalapeño zonder de pitjes...
Proef.

Artisjokharten gehalveerd in de saus opwarmen.
Grove friet bakken in niet te heet blanc de bœuf zonder voorbakken, maar dus ietsje voorgekookt.

Heerlijk ober! En die gepofte gele biet kan nou wel doorkomen!


Ei

Ik vergiste me.
In plaats van twee keer ei en twee keer tofu at ik drie ei en een tofu.
Nou ja.

Dadar isi

Daar hoort gehakt in maar dat doen we niet. Wij zondigen met ebi, gedroogde garnaal, toko en Jumbo.

Week gedroogde garnalen in heet water.
Maak sjalot-water door wat gehakte sjalot langzaam en lang in ietsje blokje-bouilon te laten trekken. Ik kookte overigens van die sjalot-balletjes, die eentenige sjalotten, die ik ergens anders in gebruikte.
Seroendeng maken of kopen.

Maïsolie, rode ui, knof, gemberwortel, flink prei...
Sambal, liefst sambal ebi, anders sambal trassi, en iets tomatenpuree...
Gebroken garnalen erbij (weekwater wegmikken)...
Proef.

Kroepoek oedang bakken.
Omelet bakken.
Omelet "vullen" met het spul en seroendeng erover en dichtklappen.

Het was vies vuil lekker. Goor lekker gewoon. Bah! Gefrituurd rendiermos zeg maar!


Labio met gekookt ei

Labio dat is Georgische bonenprut. Meestal zonder tomaat erbij maar hier wel.
Foto vergeten.

Kook eieren niet té hard, schrik en pel.
Lek kidneybonen (deed ik maar lekkerder dacht ik achteraf met velderwten / jonge capucijners).

Olijfolie, rode ui...
Paprikapuree (Turk), geroosterde geplette fenegriek, bonenkruid, tomatenpuree (ik was deze dagen enorm op tomatenpuree)...
Bonen erbij en verse knof (of gewone samen met de ui), peterselie...
Proef.

Als zout droge zwarte olijven in stukjes erdoor en na even de eieren in stukken erin opwarmen.

De kruidencombinatie is fantastisch. Lijkt me ook erg lekker bij spruitentaart met peer.


Omelet-strips, Bulgaarse "Pasta", gedroogde paddestoelen

Week gedroogde Oosterse paddestoelen in heet water.
Po ku, shiitake (dat is níet hetzelfde!), witte en zwarte zwam (respectievelijk white fungus bij de Chinese toko en muizenoortjes / koeping tikoes bij de Indonesische toko).
Regelmatig omroeren.

Bak zo'n platte goed geklopte "omelet" voor stripjes zoals voor over de nasi.

Ik had bouillon gemaakt, zie het volgende recept.

Paddestoelen afgieten (weekwater bewaren, is het niet voor dit gerecht dan wel voor iets anders), in stukjes snijden, uitknijpen  en sauteren, wokken zeg maar, met wat sesamolie.

De bouillon warmen en er die Bulgaarse "Pasta" (grove balletjes die pasta heten) in koken. Of andere kleine pasta of Turkse vogeltong maar dan de grofste. Weinig bouillon, veel pasta; het moet dikke prut worden.

Op smaak brengen met tamari.
Paddo's erin en stripjes ei.
Serveren met sriracha (recept op dit blog of koop, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Die "pasta" maakt het "glutinous", hoe zeg je dat.
Erg mooi!
Het lijkt wel schuim van Oosterscheldewater.


Tofu

Tofu-stengels, rijst, bamboe

Die tofu-stengels zie hier. Geen nieuw venster want we blijven thuis. Terug dus met de terugknop.
Maar goed, ik ging ze nou niet bakken maar stoven, dat zouden we nog steeds eens doen.

Bamboe uit blik uitlekken want ik ben er nog steeds niet aan gewend dat ik tegenwoordig verse heb, nou ja vers, gekookt en geseald maar heel dus in ieder geval.
Stengels weken, uitknijpen, in stripjes snijden en witte (niet goed geweekte) delen weggooien.
Rijstmie koken, ik bedoel niet mihoen maar rijst-tagliatelle zeg maar. Vietnamees. Toko. Zie hier maar ze zijn wit.

Bamboe sauteren in pinda-olie, uit de pan.
Rode ui, knof, gemberwortel, jalapeño...
Groentenfond erbij (dit wordt ook die bouillon voor het vorige recept)...
Op smaak met sweet bean sauce (of eventueel hoisin),,,
Deel apart nemen en in de rest die tofu stengels stoven.

Pasta en bamboe erbij.

Lekker hoor!


Nog even over die Vegetariërsbond.

Zie hier.

Tijdens De Vegetarische Restaurantweek laten de deelnemende restaurants zien hoe lekker en verrassend de vegetarische keuken kan zijn.
Dat kan je wel zeggen ja!
De chefs verstaan hun vak en worden geselecteerd op hun creativiteit. Voor De Vegetarische Restaurantweek worden zij gevraagd een menu te ontwikkelen dat met recht de titel ‘bijzonder’ mag dragen.
Wow!
Een rotolo van rendiermos en paranoten met raapstelendressing...

Een beter vegetarisch aanbod in restaurants door De Vegetarische Restaurantweek en keurmerk Gastvrij voor Vegetariërs.
Nou, dat schiet op zo.