maandag 30 april 2018

De nationale culinaire rokershoest




Smak van Dinter

kokhalst er in twee dagen negen pagina's uit,

de culinaire schuimbek



Het Avontuur dat Noma heet


Net zo'n nep als de "Verkiezing van het beste restaurant ter wereld"

Elke foto van de keuken: vieze baarden, en niemand een petje op




Gang 1
Twee mosselen (twee!), geserveerd op kiezels

Gang 2
Ragout [ragoût ja] van paardenmossel
"40 jaar oud" maar in artikel twee wel vier pagina's vol kwijlen over het milieu

Gang 3
Gebarbecuede kabeljauwkoppen met bosmieren
Geen bosneukers gelukkig

Gang 4
"Salade van rozen van vorig jaar"
Als je daar serieus over in de krant schrijft, dan ben je toch enkel een enorme lul?
Zie de stiekem gereformeerde slingeraap hier! (alle links hier in een nieuw venster)

Gang 5
Foreleitjes in de vorm van een zeester
(Het lukte die Redzeepie namelijk niet om zeester te bereiden; ik zou zeggen Google eens op starfish chinese recipe)

Gang 6
Inktvis op een matje van bostakken
Daar kan die boer Jonnie nog veel van leren, met zijn augurkenschuim

Gang 7
Salade van stukjes wulk in een mandje van bijenwas

Gang 8
120 jaar oude noordkromp
"Een tikje kauwgumachtig; moet je van houden"

Gang 9
Zwarte peer met zeewierijs


En? Bent u al op weg?




Alles lokaal!

"Geen olijfolie, geen citroen, geen paprika's of tomaten, zelfs geen peper"
"Wel rendiertong, diepzeegarnalen, paddenstoelen, duindoornsap en wildpluk"

Een deel van het jaar enkel vis, een ander deel enkel groenten

Daar moeten we heen!


De Smak die lult me een eind weg...
"Uiteindelijk staat er in elk seizoen vis, vlees en groente op tafel"
Twee regels verder "In de zomer komen er alleen groenten op tafel. Geen vlees."
Kwaak! Kwaak!

"We zitten aan ronde tafels"
Foto van rechthoekige tafels ernaast


"Is het lekker? Dat is de verkeerde vraag. Het gaat om de belevenis"
Flikker op, ontzagwekkende zak!

€ 450,- pp!
Inclusief drank, dat wel. Maar ja: sap van plankton...

"Vergelijk het met een bezoek aan een kunsttentoonstelling [uit wat voor omhooggevallen milieu moet je komen om dat woord te gebruiken...]; dan vraag je je ook niet af of alles vakkundig is ingelijst"

Nee, maar wel of het mooi is, en dat is hetzelfde als je afvragen of het lekker is als je in een restaurant eet

Gristus wat een opgeblazen flapdrol...



(Œuf mimosa)


Lezen voor een minder vlezige toekomst


Acht boeken over minder vlees eten

Een uit 2012, een uit 2009, een uit 2006, dat schiet op

Stuk voor stuk geschreven door veganistische apelullen, zoveel is wel duidelijk
Althans aan mij, niet aan dat reutelende veenlijk natuurlijk


"We moeten minder vlees gaan eten, maar hoe krijg je jezelf zover? Culinair journalist Smak van Dinter over de boeken die hem hielpen anders te gaan eten"

Twee opmerkingen
* Je kan het ook kort zeggen: "Ik kan niet koken"
* Over dat "anders gaan eten" geen woord, jaja...



(Pekelvlees)


"De auteur houdt zijn eigen[gelukkig maar!] zucht naar vlees in bedwang door dagelijkse meditatie, yoga en koud afdouchen"

Dan heptie meteen z'n pik ook onder controle!


"De stap van vrijwel dagelijks vlees naar helemaal geen vlees"

Kijk, als je het zo wilt aanpakken dan kan je maar beter beschaamd je bek houden


Een klapper als afsluiter nog

"toreador"

Smak van Dinter, de culinaire vierderangs operettefiguur...

De culinaire bosneuker... (Reve: "de vleesgeworden geborneerdheid", ja! ja! Zie alleen die kop al! Zie hier!) (Ik zou die kop Godverdomme niet eens als sierkurk willen zien...) (Nou ja, wel eventueel als siervis... Dat je je kan bescheuren...)





14 kinderen vermoord in Afghanistan

En die aanstellerige religieuze dierentrut in de Tweede Kamer zich maar druk blijven maken over plofkippen...

Volgens mij is dat een SM type

Dat verwacht je niet, en als je hoort dat het een SM type is dan denk je Die is M
Nee hoor!
Precies hetzelfde met onze nationale softo Fiep Jan Faber
Ik had een vriendin, die was "eerder met Fiep", SM, en ja hoor, Fiep liep met het zweepje!



zondag 29 april 2018

Rijst




Rijstpasta

Met grote garnalen, paprika en pecel


Petjel / pecel is, ik schreef het laatst al, een Indonesische satehsaus met kentjoer / kencur erin
En het is een soort Surinaams-Javaanse Gado gado met dezelfde saus

Het ziet er een beetje raar uit hierboven: zo'n blok pecel smelten in kokosroom (alle foto's vandaag zien er wat viezig uit; jammer maar helaas: het was allemaal overheerlijk!)
Doe dat
Er zal misschien wat melk bij moeten

Bak paprika kort in pindaolie en uit de pan

Ui, knof, rawit...

Mengen met de saus
Proef (wat ketjap?)
Paprika erdoor

Rijstpasta koken

Grote garnalen grillen (die vergat ik te fotograferen)




Pandan rijst


Met roerei en (alweer) paprika

(Maar ja, ik heb dit natuurlijk niet net na het vorige recept gegeten...)


Sauteer de paprika weer, en weer uit de pan

Olijfolie, ui, knof...
Pikante Turkse paprikapuree...
Rode wijn, groene kruiden...

Inkoken, en op zout met Oxo of zo

Paprika door de saus

Kook de rijst

Bak het roerei




Rijstvellen voor loempia

Met Mock chicken en tauge

Die Mock chicken dat is Antiliaans soja spul met kipsmaak en -structuur
Zeggen ze
Maar: het smaakt prima
Product voor vegetarische hindoestani


Kook de Mock chicken in kippenbouillon (wat niet hoort natuurlijk), afgieten, bouillon bewaren

Bak even op in pindaolie

Pindaolie, iets sesamolie, ui, knof, gemberwortel, laos, rood pepertje (ik gebruikte een morita paper, een lichtgerookte jalapeño die je eerst roostert), sereh...

Inkoken met Chinese witte wijn (druivenwijn dus) en wat van de bouillon

De Mock chicken erdoor

Taugé erdoor

De loempiavellen bevochtigen, loempia's maken met die handel en meteen frituren
(Kan je niet even laten liggen want dan kan je ze niet meer oppakken zonder dat het uit mekaar flikkert




Basmatirijst

Met kipdijen uit de slow cooker, en paprika

Ja, alweer paprika, maar ja, we zijn alwéér zo'n zeven dagen verder...


Kip bloemen met maizena waardoor zwarte peper en zout

Pindaolie, ui, veel grof gesneden knof, lente-ui-groen

Alles in de slow cooker met vocht:
Light soy, zwarte peper, ketjap manis kental (die dikke), rode rijstazijn, wat palmsuiker, gembersiroop

Na twee uur omroeren

Na een uur paprika erbij

Nog een uur

Kook de rijst




Nog twee dingen, die beide niet compleet zijn


Kleefrijst

Met Calamares a la romana en een Rouille façon mayonaise

Rouille: pikante saus voor bij vissoep en zo

Recept: zoek op het blog
Je moet rouille met de rieme die je hep

Geen foto's te vinden, noch het recept...


Amerikaanse rijst

Met kip met lemoncurd marinade


Uit de Telegraaf maar aangepast

Zie hieronder, maar ik publiceer het recept later, want ik was niet tevreden met de saus

(Die rijst was in donkere bouillon gekookt)





zaterdag 28 april 2018

Culinaire video's



Francesinha saus
Erg vreemd, erg lekker



Oesters openmaken


Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

"dat die vis niet geraakt is door het mes"
Een fors deel zit Godverdomme in de tweede schelp die haastig weggegooid wordt
Je moet bij creuses aan de zijkant beginnen, en meteen naar de spier

Platte oester: idem dito
Weer een fors deel oester weg

Verdomd als het niet waar is: mijn bovenste schelpen zijn altijd stukken schoner...



Lekker partjes van krieltjes frituren...


Gevulde eieren


Holtkamp
Altijd goed

Zie hier

Ja! Hij weet het! Niks schrikken, maar kneuzen en in het water laten liggen

"Verse eieren"
Jawel, maar die pellen moeilijker

Ja, dat wel, bij verse eieren zit de dooier mooi in het midden
Je kan ook een doos uit de super twee dagen op z'n kop zetten

Hij maakt de superklassieker met kerrie
(Welke kerrie? Ik zou zeggen djawa + wat meer witte peper)

Jezus, neem echte kaviaar!

Ansjovis niet uit olie maar uit zout nemen, en in melk wat ontzouten
Veel lekkerder

Mooi, die rolletjes met tong en rookvlees!




Crostini alla pizzaiola

Zo heet het namelijk


Zie hier

Maar pizzaiola heeft niks met "mini pizza's" te maken!
Alle pizzaiola (of pizzaiolo; de pizzabakker)) is een bereidingswijze!

En dan tomatensaus gaan maken van kerstomaten
Ik bedoel: er zijn bijvoorbeeld heel mooie Siciliaanse sauzen van kerstomaat, maar Goddomme niet op pizza!

Hij somt de ingrediënten van arrabiata op, en vergeet het allermeest essentiële element: rode pepers

Deze Italiaanse apelul (Pene di scimmia) kijk ik niet verder



Gnocchi in tomatensaus
(Níet van kerstomaat, hahahahaha!)
(Testa di cane!)


Huzarensalade


Zie hier

"ontwikkeld door de huzaren" Lazer op, onderontwikkeld veenlijk!

"Zij maakten salades zonder vuur"
En hoe kookten ze die eieren dan?
("Die staken ze bij die nicht in zijn gat")
(En zie je trouwens huzaren "salades" maken??)

Niet verder kijken hoor!

Het enige interessante wat er in Nederland ooit gezegd is over huzarensalade staat hier



Deze kip met spek kwam uit de Römertopf
Maar die moest in een ovenschaal, om elders in een kleinere oven opgewarmd te kunnen worden



vrijdag 27 april 2018

Suikerbrood



Zoals zo dikwijls hier hebben de foto's niks te maken met de tekst

Fallot is de beste
Deze mosterd "au vin blanc" is mooi scherp
Scherper dan de Dijon van hun zonder witte wijn



Geroosterd suikerbrood


Dat is erg lekker

Met zoute boter! Hele goede zoute boter! Issigny!

Pas op: het moet goed geroosterd zijn, vrij donker
Dan contrasteert de bitterheid met de suiker

Wat ook kan: nogal dun snijden en gewone tijd roosteren



Nog niet geproefd
Ik heb het niet zo op mosterd +, maar er zijn uitzonderingen
Met dragon bijvoorbeeld, of met mierikswortel
En zie verderop


Je kan geroosterd suikerbrood met allerlei lekkere dingen erbij serveren

Gebruik dan de dunne methode


Klop room stijf met fijne suiker, vanillesuiker (echte!) en kaneel
Dat bij geroosterd suikerbrood waar je ietsje bruine rum over hebt gesprenkeld


Of wat dacht je van mascarpone of ricotta en aardbeien?
Met munt!
Of met zoute spekjes!


Of van frambozen en heel goed geblancheerde citroenschilstripjes?



Twee keer mosterd +
De linkse, à la Provençale (rode peper, paprika, knof), proefde ik nog niet
De rechtse (Cassis de Dijon) is overheerlijk
Ze hebben ook mosterd met Dijon kruidkoek
Dat is niks



Je kan met suikerbrood ook tosti's maken


Een bekende is met roomkaas besmeerd
Dan dunne plakjes zure appel op de ene kant en daar ook wat honing op
Andere kant met enkel die kaas erop etc.


Of met boter besmeerd
Appel op de ene kant en daar wat kaneel over


Of met brie en gebakken ontbijtspek!



Ook nog niet geproefd vrees ik...


Ook befaamd: wentelteefjes van suikerbrood


Maak als normale wentelteefjes

Een ding: bak in Beurre noisette!
Erg belangrijk voor de smaak!

Serveer met kaneelijs (en gebruik weinig kaneel in de teefjes)

Serveer met perzik
Of met gebakken lichtzure appel

Serveer met bacon
En/of gekarameliseerde ui

Serveer met zoute spekjes erop en daar wat ahornsiroop over

Ach ach ach ach ach...



Met noten
Oók nog niet geproefd...


O ja!



Maak broodpudding met suikerbrood!

Met gepocheerde halve abrikozen erbij!!



Maak suikerbrood, maar dan als Pain brioché!

Maak daar tosti met Foie gras van!!

Met een saus van ingekookte balsamico, port en appelstroop!!!


Godgodgod wat gaan die culinaire zakken van de Volkskrant en van NRC toch mank en strompelend door het leven...
(Morgen een verhaal over die evolutietechnisch onderontwikkelde culinaire aap Smak van Dinter!)



Vijf bloemen!



donderdag 26 april 2018

Planning en zo



Inkopen!
Japanse mispel
Licht zuur
Heerlijk dessert mee gemaakt met stroopsaus



Vanavond ben ik bezig met

Fondue parmesan

Dat is geen fondue, dat zijn kroketten
Met daarin gesmolten ("fondue") kaas

Dat moet uren koelen, dus die eet ik niet vanavond, besefte ik in ene

Gelukkig had ik nog een bord staan met rijstpasta, grote gegrilde garnalen en Pecel pindasaus

Vreemd
Als je zoekt op recette + fondue + parmesan krijg je recepten met Parmezaan en Emmentaler, of Parmezaan en Gruyère, of Parmezaan en -behoed ons in dit geval- Cheddar (bedoeld is natuurlijk Farmhouse Cheddar, maar toch)
Echter: zoek je op recette + croquettes + parmesan, dan vind je enkel Parmezaanse kaas...

Nou ja

Je serveert ze, ik morgen aan mezelf dus, met gefrituurde krulpeterselie en citroen



Wow! De echte Amaretto veneziano!
Van amandelen ipv abrikozenpitten (zoals die met die vierkante dop)
En jawel: ook hier staan de ingrediënten er keurig op vermeld
"Aged italian brandy" o.a.



Planning


Kip met Lemon curd

Dat is een recept van Felix Telegraaf

Met ook sherry en sinaasappelsap en espressopoeder

We zullen zien zei de blinde


Een tartiflette

Maar dan met stinkende Chimay

En zoete ui en aardappelen...


Tonijn met kappertjessaus

Sicilië

Die saus dat is een "confiture" van kerstomaatjes met kappertjes

Daar eten we pasta bij



Pecel [peetsjèl], hier heb je 'm
Pikant en niet pikant
Altijd met kentjoer erin
Op Java is pecel pindasaus, in Suriname is het Gado gado met die pindasaus


Quorn

Stukjes, naturel

Daar kook ik af en toe graag mee

Met flageolets, paprika en Turkse pikante paprikasaus


Lamsstoofvlees

Marokko

Met kweepeer

Uien, knof, gember, kaneel, saffraan...

Ik bak er tortillas bij


Omelet

Uiterst baveuse

Met kastanjechampignons erin

En een saus, precies weet ik het nog niet, met munt (erg Engels bij paddo's)

En mooi stokbrood



Ontzettend mooi mee gekookt
Francesinha saus


Vanalles



Las ergens over dat programma Stratenmaker op zee

Dacht Kookboekenschrijver in Nederland, zeg maar



Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en scroll naar beneden

Zie de groene tekst, zie Jubileummenu

Ik zeg Die link werkt niet
"Nee, want het is een verassingsmenu!"
God samme krake...



Dat Poetin een ontzagwekkende hondelul is, dat wisten we al

Sinds vandaag weten we dat hij de meest schurftige hondelul ter wereld is



Uitstekend!
Ik dacht altijd dat het een soortnaam was...



woensdag 25 april 2018

Tonijn



Hoe herken je een echte Sabatier?
De naam is namelijk niet beschermd
Wel beschermd: dat aluminium verbindingsstukje tussen blad en heft


Ik maakte een fantastisch recept met tonijn uit blik

Dat leerde ik kennen toen ik een relatie had met een Oost-Duitse gymnasiaste, hoe heet dat, niet gymnasium maar gymnastiek bedoel ik (fantastisch in bed!)

Dat was in Oost-Duitsland een feestgerecht, want tonijn was duur en verse groenten waren er nauwelijks in de stad; wel peterselie



Tonijn uit blik

Met kriel en peterseliesaus

Het werd ook dikwijls met pasta gemaakt


Kriel koken

Boter, sjalot, knof...
Fors peterselie...
Bloem...
Visbouillon, witte wijn, p/z...

Uitgelekte tonijn erdoor (de olie voor wat anders gebruiken)
Nootmuskaat

Room...
Proef (citroensap?)

Kriel erin warmen



Bündnerfleisch!


Je hebt tonijn uit blik en je hebt "echte" tonijn, rode tonijn, tonijn die rood blijft als je het verwarmt

Tonijn uit blik: albacore, bonito, skipjack, white tuna

In heel wat gerechten gebruik je dat; vers of niet

Die Schele hagedis van de Kookboekenwinkel maakte Vitello tonnato (24Kitchen: tonato; in de ton gedaan?) met rode tonijn; dat werd me een gore blubber... Trouwens dingen die je nooit gemaakt hebt live gaan maken terwijl je ook nog nul verstand van koken hebt... Die Schele hagedis ging de drie favoriete recepten van Johannes van Damp maken toen ie de pijp uit was: de kroketten mislukten, de erwtensoep was niet te vreten, en de griesmeelpudding bleef vloeibaar... Je zou ze Godverdomme in de Amstel stampen...

Bij AH verkopen ze verse bonito (en al die vrouwtjes denken dat het "echte tonijn" is!)

Uit blik: neem stukjes; moot is duurder en flikkert toch uit mekaar
Neem op olijfolie (en dus niet "met een vleugje olijfolie" Godsammekrake...)
Nooit never ever op water!

Rode tonijn in blik bestaat niet



Kreeg het cadeau (dank PJ)
Ik heb het enkel vluchtig bekeken
Ondanks de titel is het niet echt slecht


Tonijn met citroen



Met rijst en paprika



Bak bio citroenschijven (met schil!) van iets minder dan pinkdikte zachtjes aan beide kanten in olijfolie in een koekenpan
Doe er fijn gesneden knof bij en stukjes ontpitte zwarte olijven (droge soort)
Roer om en laat weer even doorgaren

Roer er stukjes tonijn uit blik door en laat weer even garen

Doe er op het laatst nog kappertjes door en zwarte peper

Serveer met pasta of rijst

Ik at het dus met rijst (olijfolie, ui en knof bakken, kruiden erbij, rijst meebakken, bouillon en witte wijn, roerend de rijst gaar laten worden) waar ik op het laatst paprikablokjes doorgeroerd had



U zal begrijpen dat ook dit een cadeautje was
God Gristus wat een onnozel boek...
Dat Koken met Kanjers zal wel een serie zijn
Deel 2: die dikke mossel
Kanjers zeg maar...


Tonijn-burgers

Tuna burgers


USA


Maak van goed uitgelekte tonijn, dikke aardappelpuree, peterselie en p/z een soort deeg, en maak dat dik met paneermeel
Laat steeds even rusten zodat het paneermeel vocht kan opnemen

Vorm er koekjes van en bak die in arachide- of zonnebloemolie bruin, eventueel gepaneerd of door bloem gehaald





dinsdag 24 april 2018

Kort



De markt in Ventimiglia


Ik ga vanavond ergens koken, en in zulke gevallen schrijf ik het blog overdag, maar ja, dat ben ik dus vergeten...

We houden het kort



Propria Cures

Voorpagina

"Afgekluivert"


"De verschijning van Koken met Shane markeert een zwart [no pun intended] moment in de geschiedenis van het Nederlandse kinderkookboek. Bakken met Rudolph, De Taarten van Abel, Het Poepkookboek, het aantal infantiele volwassenen dat iets met kinderen en het aflikken van gardes wil maken, ligt van oudsher al griezelig hoog, maar nu de bedreiging vanuit de doelgroep zelf komt, moeten de alarmbellen op het ministerie van Volksgezondheid pas echt gaan rinkelen."

"Laat Shane Kluivert caponata bereiden, en het is alsof de Hutu's en de Tutsi's elkaar na meer dan twintig jaar opnieuw te lijf zijn gegaan met botte hakbijlen en vleesmessen."

"Het verschil tussen de ontlasting van Desi Bouterse op een slechte dag en een aangename tropische versnapering is bij de meeste toko's die Surinaamse broodjes serveren makkelijk aan te wijzen, zo niet bij Toko Kluivert."

En die trut van de NTR maar beweren dat mijn verhalen beledigend zijn...





maandag 23 april 2018

Gedroogd



Foto's vandaag
Aardappelen, spek, paprika
En Salsa seca (droge salsa)

Hierboven morita pepers roosteren
Morita zijn gedroogde rode jalapeños, maar fijner van smaak dan chipotle
Sneller gedroogd en zo minder rokerig



Gedroogde aardbei


Was 250 gram aardbeien, dep ze droog en ontkroon ze

Snijd de aardbeien in dunne plakjes en dep ook die droog

Leg ze op een bakplaat (110 graden), bedekt met bakpapier of een anti-aanbak vel en zet het in de oven

Als ze na ca 1 uur wat gedroogd zijn: omdraaien

Laat ze nog 1 tot 1½ uur in de oven staan tot ze knapperig zijn, maar niet beginnen te bruinen.



Geroosterde morita



Gedroogde paddenstoelen met Pernod


Droog paddestoelen in stukjes in een lage oven met de deur open, of schijfjes aan een draad geregen
Bewaar in luchtdichte potten

Week gedroogde paddestoelen
Laat ze uitlekken en bewaar het weekwater (zeef dat door een fijne zeef, zo´n koperen, wat een paardeharen zeef heet)

Bak wat spekjes uit, wat knof en sjalot erbij, die paddestoelen meebakken, flamberen met Pernod, weekwater erbij en snel inkoken

Nog wat crème fraiche erdoor op laag vuur

Proeven op p/z

Met melkzwam smaakt het het lekkerst, maar dat is natuurlijk weer ingewikkeld hier



De ingrediënten van Salsa seca
Het recept staat op het blog en linksboven is er een zoekvenster



Gedroogde paprika

Algemeen gebruik


Gebruik liefst gedroogde stevige paprika's, die in de open lucht zijn gekweekt

Was gedroogde paprika`s (ook als ze niet stoffig zijn!)

Laat op een warme plek bijna droog worden

Leg ze in een zo heet mogelijke oven, eerst vijf minuten met de ovendeur dicht, daarna vijf minuten met de deur open

Breek in hapklare brokjes en doe ze meteen in een goed afgesloten pot

Dat kan mét en zonder olijfolie erover



Salsa seca


Gedroogde tofu

Koya tofu

Gezonde winkel


Algemeen gebruik

Maak een flinke hoeveelheid marinade, bijvoorbeeld van sake, Japanse sojasaus, Aziatische rietsuiker, sambal
Leg de plakken erin en draai ze onmiddellijk

Draai na een halve minuut, na een minuut, na vijf minuten

Laat in totaal 15 minuten marineren en knijp wat uit

Snijd in blokjes en gebruik als gewone of als gerookte tofu

Of bak ze, na een deel van het vocht eruit te hebben geknepen, met wat ui en knof op

Serveer met rijst en met de ingekookte marinade

Uhh, zo doe ik het maar het "moet" heel anders hoor
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Trouwens Japanners doe het ook wel net zoals ik, zie hier



Spek uitbakken
Aardappelen meebakken


Gedroogde tomaten


Zongedroogd, dat kan hier niet natuurlijk

Snijd goed rijpe en niet te grote pruim- of Roma-tomaten in de lengte in tweeën

Leg ze op een rooster boven in de oven met het vel naar beneden, zet die op de laagste stand en laat de deur op een kier (als de deur niet omlaag maar naar opzij klapt het rooster in het midden van de oven
plaatsen)

De tomaten zijn goed, uuuuren later, als ze zowat plat zijn

Bewaar ze in olijfolie maar pas op met anaerobe bacteriën; roer af en toe door zodat er wat lucht in komt of steriliseer de pot.



Plus paprika


Gedroogde minivijgjes


Iran

Bij de betere Turk

Eet zo, of leg een uur in warm water

Overal lekker bij





Ik had nogal wat platte peterselie over

Plande voor vandaag het super klassieke DDR feestrecept tonijn uit blik, petereliesaus, aardappelen of spaghetti

Ja want kijk, de hoofdingrediënten waren altijd te koop in de DDR, en de tonijn altijd duur

Maar goed, die saus, die is wel zo ongelofelijk lekker
Nou ja, als je het mooi maakt natuurlijk, niks DDR...
Met een roux van Isigny boter, mooie droge Loirewijn, zeer fraaie kippenbouillon, heel mooie room, nou ja, van alles wat ze in de DDR niet hadden zeg maar

God wat was het lekker

Dat houd mij wakker! Dat die Mossel en die Schele hagedis en die Vreugdeloos en die Kleynejan en die Huivers en die IkBenHomo!Klootweg, en die Broekbaard e tutti cuanti dit nooit zullen kunnen proeven...

Dat ze daar te dom voor zijn...





zondag 22 april 2018

Mangiare (een laatste keer)



Vandaag foto's van ovenaardappelen met dragon en zoete ui
Met daarnaast een mooie varkenshaas



Eerst maar eens

de drie fameuze uitzendingen


Ik heb ze opgenomen, zodat ze voor het nageslacht bewaard blijven

Tsja, je maakt deel uit van het Nationale Erfgoed (dit blog; zie boven) of je maakt er geen deel van uit (Mangiare dus)


(Voor wie het niet heeft gevolgd: alle drie de inzendingen zijn van mij!)

(O, en zie hier!; alle links hier in een nieuw venster)

(Ik loop nog vrij rond hoor!)





Het begon met het nierbroodje


Luister hier

Jaques Hermus kan er niet afblijven...
(Maar het had van hem zoeter gemoeten, de kletsmajoor)

Fenny van Wees: "Ik mis een moderne touch"
Lazer op ongelofelijke truus...

Die Francien die het klaarmaakte wilde gesauteerd zeggen; "gesorteerd"

Mossel: "Een goede inzending en een goed verhaal!"




Daarna kwam Labskaus


Luister hier

Mossel: "Wat een stoere maaltijd!"

Yolanda van der Jagt: "Heerlijk! Bietenstamppot heeft een mooie grove structuur"

Mossel: "Een hele goede inzending!

Die trut Francien had er ook gele biet doorgedaan...

Francien: "Een hit!"




De derde was Sop lontong


Luister hier

Mossel: "Een geweldig verhaal!"

Francien: "lonGtong"

Pascal Jalhay kwam er niet over uitgeprezen
* Ja! Muntok peper!
* Ik weet zeker dat je het proeft als die salam er niet in zou zitten
* Je proeft de balans erin
* Hele mooie ingrediënten
* Een waanzinnig mooie soep"
(Maar nooit van kentjoer gehoord)

Mossel: "Volledig in balans"




Ik mailde ook nog een reactie als Manon Troppo

Daar trapte die dikke mossel in!!


Moet je die recepten zien die er nu ingestuurd worden...

Toast met zalm
Gefrituurde boerenkool
Tomatensaus
Varkensvlees met abrikozen (geen abrikozen in de ingrediëntenlijst, wel groene paprika; abrikozen met groene paprika...) (Hahahahaha! Twee dagen hierna stonden die abrikozen er wel bij, woehahahahahahaha!!!!!)

En mijn recepten zullen inderdaad "niet stroken met het karakter van de radioshow" zoals NTR mij mailt. Nee; mijn recepten zijn géén kutrecepten namelijk!




Mossel
"Tarta Tin"
"OrleanS" voor Orleans

Hiske Versprillen
(Met zo'n naam kom je uit een reageerbuis)
"Dat het uit hemzelf komt en niet uit een trend"

Hillary Akers
(Zeg maar Kwakers)
Ze had "een ongare hoek" in d'r appeltaart (die ze NB met korstdeeg maakte)




Karpaten Koppios
"Kleur op je bord is een emotie geworden"
"Wat ik in Hoofddorp heb gedaan [slurp] is toch wel specifiek [slurp]"

Mossel: "Asperges hebben als enige groenten zo'n status"
Nooit van hopscheuten gehoord...

Dunne asperges koken ze even lang als dikke... ("Er sit meer diepte in")

"Dat we weten hoe en waar ze zijn gegroeid"
Over smaak ho maar