dinsdag 31 januari 2012

Witte cognac, Einstein op de plee en Chinese TV (dat rijmpt!)


trashumancia, schapentocht

Foto's vandaag: de Trashumancia PJ!. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Eerst maar even de planning, toch?!
Vanavond zou ik naar Groningen gaan, maar ja, BTW aangifte, laatste controle herschreven SketchUp cursus, tig afbeeldingen met gotisch schrift ombouwen naar Nederlands, huiswerkcorrecties, examens schrijven (SketchUp en Flash)...
maar ja dus, dat werd laat...

Vanavond een loempia uit de diepvries, maar wel met een enorm lekkere saus, al zeg ik het zelf (loempia in de lengte opensnijden en die saus erover).
Black bean garlic sauce, 3 op 2 mengen met Kung Po, wat sake erdoor en ietsje mirin.

Ik heb een hele tijd zitten denken of er wat gembersiroop door moest.
Antwoord: ja, maar ietsje-ietsje...

trashumancia, winterplek naar zomerplek

Zo min of meer deed ik de trashumancia zelf, in de Pyreneeën.

Planning nu. Eindelijk.
Morgen iets erg lekkers: heel langzaam gestoofde prei'tjes (alleen het wit!) in witte wijn. Baskisch. Met heel mooie mayo.
Gebruik daarvoor die mini-prei'tjes (zie enkele dagen geleden; ze zijn goed verpakt).
Verder iets met gebakken aardappeltjes en Quorn-balletjes of zo.

Overmorgen ei, kweepeer en sla. Geen idee nog, vrees ik.

En dan! Escargots, zuurkool (is bekende combinatie maar nooit gemaakt), met het restantje van dat pondje krieltjes.

schapentocht Spanje

Kwam weer een pasta tegen die ik niet ken. Tonarelli. Een grof soort "handgemaakte" spaghetti. Doe een Google en ga naar Afbeeldingen.

O ja, die "witte cognac".
Ja, daar was een jaar geleden of zo gedoe over in de pers (later hoor je er nooit niks meer van), en ik dacht toen Waar ken ik dit ook weer van. Uhh, in die pers was er sprake van Doorbraak in Rusland, maar zoals ik zeg, nooit meer wat van gehoord.

Maar in de Dictionnaire du Gastronome kwam ik tegen waar ik aan dacht: Blanche d'Armagnac.

Armagnac, enkel van de druif Folle blanche, en direct op de fles (dus niks hout).
Wordt gekoeld geserveerd "net als wodka" (kijk!), bij (serieuze eters, geen Russische nouveau riches) gerookte vis, vis-eieren in het algemeen en speciaal kaviaar.

Schapen van zomer-weide naar winter-weide

O ja! Vandaag op NDR 3 (klassiek) Einstein on the Beach. Phillip Glass. Niet om aan te horen. Je wordt er stapelgek van.

Hoor hier.

Daar ga je toch van schiften?!

En niet voor niks dat Peter Schickele ("P D Q Bach" maar ook de Sesamstraat muziek) er ogenblikkelijk een parodie op maakte, Einstein op de Plee hier.

schapentrek pyreneeën

Ja, zo was dat, in de Pyreneeën...

Uhh, over Schickele gesproken.
Je hebt mensen, heel redelijke en intelligente lui, en die vinden de Ouverture 1812 mooi.
Zie hier.
Maar laat je die mensen één keer de 1712 Overture horen, dan kunnen ze die 1812 niet meer horen zonder van hun stoel af te vallen van het lachen.

De originele 1712 muziek hier, en een uitvoering die toch wat minder is, rommelig, vind ik hier.



Zie deze link hier.

Daar moeten we wat duidelijker zijn, en wat correcter.
Half februari is onzin; wordt geproduceerd tot half maart.
En dat hars-verhaal is klets. Dennenhout OK.

Vacherin-Mont d'Or is Zwitsers; Vacherin du mont d'or, let op de schrijfwijze, is Frans.
Beide = Jura.

Daarnaast heb je een V. Fribourgois en een V. du Savoie (uit dezelfde vallei als de Abondance). Dit terzijde.

trashumancia in Madrid

Link, dank PJ.
De Muurgedichten van Leiden hier.

FF Chinees nou.

CCTV
(de Chinese staatstelevisie) hier.

Televisie
in het Chinees hier. Ff volhouwe mense!

Mahjong verslaving hier.

UFO's hier.

De trashumancia

Zo heb ik ook gelopen, maar dan in m'n eentje...

Loopt er niemand achteraan (stof te happen)? Vreemd...

maandag 30 januari 2012

Reuzen, refo's, zeewier, BTW en hondengevechten




(Fuero makame, gedroogd zeewier, kelp; hierboven en hieronder)

Want ik heb het ongelofelijk druk; twee dagen tijd voor examen SketchUp, BTW-aangifte, controle cursus SketchUp NL-Engels en huiswerk-correcties (altijd forsch ná het weekend...). Tsja.

Maar ik hep wel een heleboel brieffies met notities...

Fuero makame
Vijf minuten weken in ietsje lauw water, en dan afgieten / uitdruppen, en mee-koken of opbakken. Erg lekker.

fuero makame zeewier

Las in dat Australische ingrediëntenboek over -mij onbekende- Valentine steaks. Dat is een (lams of kalfs) half-hartvormig stukkie vlees, wat doormidden gesneden wordt en, uitgeklapt, dan hartvormig is. Tsja...

Met dat ingrediënten-boek ben ik klaar (letterlijk en figuurlijk), en ben weer bezig in die Dictionnaire du Gastronome.
Elzas: zuurkool met slakken. Dat staat genoteerd!
Kijk, prachtig hier (alle links hier in een nieuw venster).

O ja, had het met iemand vandaag over Aligot.
Dat kwam hier eerder ter sprake, daar niet van.

Maar goed, zie deze Portugees, en luister iig. naar de klank van de taal hier.

Dit is de echte Franse: hier.
Een half uur later staat ie nog te roeren!
Ennuhh, PJ: trashumancia!

Een fraai recept met Aligot hier.

Een heel andere aligot hier. (Uhh, een paso doble!)
Werkelijk schitterend!

Interessant trouwens; die reuzen zie je in Spanje én in België...

Bels hier. (Schitterend! En wie kan zich zoiets voorstellen in een dorp met Groninger refo's? Oehahahahahaha!)

En zie hier.

Bergen op Zoom hier. Grappig, maar weinig subtiel.

Zag ook enkele Engelse tubes over Aligot. "Ellie go", wat ik ook dikwijls tegen mijn ex gezegd heb...

kaas-aardappelen gerecht aligot

Aligot

Las vandaag over Yuca (lees Yucca) kroketten.
Geen idee...

Zag Amores perros (hondenliefdes).
Mooi!
Bloederig, hondengevechten... Maar een heel sterk verhaal.

Op een gegeven moment wordt het wel wat vreemd, iemand schiet iemand anders (ja, natuurlijk lul) dood, krantenartikelen afstrepen, ik weet het niet...

Nou ja...

zondag 29 januari 2012

Maori-baars, erotische citroenen en "varken, groenten of suiker"


Over Maori-baars las ik wat in dat oorspronkelijk Australische boek Ingrediënten.
Dat moet ik eens aan die visboer hier in het dorp gaan vragen.
Die weet niet eens wat hangmosselen zijn...

At...
Gisteren restje snow fungus met tofu en nog wat, vandaag restje kastanjechampignons, wat eieren erbij en wat pasta.

Die pasta was mijn laatste restje filei, waarvan ik met weemoed afscheid neem...

Pasta-soort fileï

Maar ja, ik heb nog wel casarecce, wat vergelijkbaar is.

Nog niet genoemde inkopen nu.

Eerst maar even die rice cakes, zie onder.
Dat is wel een uiterst veelzijdig te gebruiken product (bestaat er ook niet-witte?).

Ik vertaal even de tekst op het pak.

Het is wit als een lelie.
Eenmaal geweekt in water wordt het stevig en zacht.
U kan het bakken of sudderen, zoals u wilt.
U kunt het zoet maken met suiker of combineren met heerlijke ingrediënten.
Als u het in een diepe ijzeren pot
[bedoeld is een skillet] bakt dan wordt het opgeblazen rijst.
Geschikt voor entertainment or home cookery.
Week 12 uur in de zomer of 16 - 20 uur in de winter.
U kan het ook 5 tot 7 dagen weken en ververs dan elke dag het water.
Haal geweekte rice cakes uit het water
[en laat uitlekken] en bak het in hete olie of frituur het in diep of ondiep vet [Spaans frieten bakken zeg maar, in een cataplana].
Voeg zeer lekkere of gewone ingrediënten toe en bak nog even verder.
U kunt uit zeer veel ingrediënten kiezen zoals varken, groenten of suiker u ziet maar.




Hieronder nóg wat inkopen, gepekelde citroen.
Erg lekker. Bij pasta, bonen...
Je snijdt citroenen kruisgewijs in tot op het wit en pekelt ze.
Eet het vanavond bij die pasta met champignons en ei (dat ei kan die gepekelde citroen gebruiken!), waar ik trouwens ook droge zwarte olijf bij eet.

Wat ook erg lekker is, en ook Noord Afrikaans, maar moeilijk te krijgen: gedroogde limoen.
Laat stukjes meesudderen in stoofschotels... Wow...

citroen, gepekeld

(Erotisch met een glimlach...)

Links

New York. Er zijn mensen (Hofland!) die The Big Apple fantastisch vinden.
Ik vind enkel Bordeaux als stad fantastisch, en zeker niet Amsterdam of Parijs of NY...

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
En hier.
En hier.
Alle drie aardig design, en alle drie heel verschillend.

Ik eet elke avond gedroogd fruit (en bittere chocolade), en gisteren dacht ik in ene Ik moet die pitten van die gedroogde pruimen kraken en het interieur opeten.

Zo gezegd, zo gedaan.
Heerlijk.
"Droog" en subtiel...

pruimen, gedroogd

Film
Joan of Arc
Heel erg mooi. Recht door zee. Geen gelul.
Geen film voor Henk en Ingrid dus.

Een erg lange film die tóch blijft boeien, en ook nog een fantastisch einde heeft.
(Als Ingrid wordt verbrand.)
(Uhh, Jeanne.)
(Uhhuhhhh Wilders...)

In ene kwamen, ik weet niet waarom, die monniken van Santo Domingo de Silos in mijn kop.

Zie hier. (Die NTI, daar wordt je toch brakens ziek van, toch...)

Geen live gezang te vinden.
Maar zie, of beter hoor hier.



Wow! Die getorste zuilen...

zaterdag 28 januari 2012

Gisteren, vandaag en morgen


Niet dat het nou zo interessant is, daar niet van.

Gisteren, na Groningen, restje van die bietjes en een flink stuk Tilsit met Brabants rog.
Vandaag tweede helft van die white fungus - tofu schotel, die ik dubbel maakte; heerlijk trouwens, proefde stukkie tofu al...
Morgen ook niet spannend. Restje kastanje-champignons van laatst, met ei en met pasta of zo.

baby mini prei

Mini prei.

Die ga ik Baskisch maken.
Lang langzaam pocheren in mooie bouillon (al het groen weg!).
Serveer koud, met een hele mooie olijfolie-mayonaise en, tsja, kaviaar...

Heel fraai!
Karel van het Reve, Verzameld werk, deel 6.

Hahahahahaha!!!!!!!

Zie de chronologische volgorde van de leiders van de Sovjet-unie.
Kaal, niet kaal, kaal, niet kaal enzovoorts...

Lenin

Lenin, kaal

Stalin

Stalin, haar

Chroestjov

Chroestjov, kaal

breznjev

Breznjev, haar (Gatverdamme, trouwens...)

Andropov

Andropov, kaal

tsjernenko

Tsjernenko, haar

gorbatsjov

Gorbatsjov, kaal

Hahahahahaha!!!!!!!

Links

Cobra / Klee hier (alle links hier in een nieuw venster).

Koninklijke wachtkamers hier.

Slechte restaurants (wat waren ze woedend) hier.



O ja, ik schreef al dat ik dat boek Ingrediënten had gekocht, maar een plaatje, en trouwens ook commentaar er op, ontbrak nog.

Wat commentaar volgt nu, en dat is niet voor het laatst.
Soms negatief soms positief.

Het boek is blijkbaar van origine Australisch. Uhh, vertelde ik dat al niet? Er staan tig Australische en Tasmaanse kazen in...

En wat is "Kerriekruid"? (niet kerrieBLAD)

En zie dit hier.
Recept, trouwens, hier.

O ja, en Pijlwortelbloem.
Hoe heet dat eigenlijk ook weer, pijlwortel. Het staat in de sloot rond elk Indonesisch dorp, en je oogst de wortel.
O ja! Arrow-root, Maniok.

arrow-root, maniok

Maniok

vrijdag 27 januari 2012

Inkopen (mini-prei, white rice cakes, gedroogd grey seaweed, kweepeer, gepekelde citroen)


(en nog vanalles meer, maar dat kompt later.)

rode bietjes, dijonnaise, yoghurt

Gisteren
Die -uiterst- lekkere saus bij die -koude- bietjes, die vertelde ik gisteren al. Uh, óver die saus, dát vertelde ik al...

Die wilde eendeborst nou.
Olijfolie, wat rode ui, knof, geplette stelen van kastanjechampignons...
Grove witte Muntok peper, laurier, wat paddo-blokje...
Witte wijn... Proef.
Schijfjes champignonkoppen er in, aan de kook, laag vuur, deksel...
Vrij snel die eendeborst er met de vleeskant naar beneden inleggen oplaag vuur.
Vijf minuten of zo, met deksel.
Wow.

wilde eende-borst

Vanaf zondag 14.00 NL II De Koosjere Hamvraag.
Dat zijn gegarandeerd weer van die smerige Ashkenazi, gegarandeerd! Wij sefardiem, wij "krijgen nooit geen beurt!"

Maar goed.
In de krant stond over dat programma "De Joodse identiteit wordt gevormd door wat je laat. Je bent wat je niet eet."

Ik eet alles, dus ik ben niks!

Karel van het Reve, 1989, Islamitische halsafsnijders. Kijk. 1989...

Link
Dinosaurus eieren en zo hier (alle links hier in een nieuw venster).
Museum zelf: mooie decente Flash intro hier.
En kijk eens naar het tentoonstellingsprogramma. Daarvoor mag de gemiddelde Nederlandse museumdirecteur van schaamte zijn karpatenkop afsnijden. Zie hier.

eendeborst, kastanje-champignons

Zag weer allemaal films, of beter: probeerde allemaal films te zien.
Gottegottegot...

Revolutionary Road. Eerst krijg je een half uur promo van erge shit, en dan komt die film, die dan nóg ergere shit blijkt te zijn...

Bad lieutenant.
Zelfde gezeik aan het begin, dus (ja, dus!) weer een zeikfilm.

The Bank Job
Weer hetzelfde gezeik en gezeur, en dat Holland Video House mongolen gedoe.

Maar kijk, de volhouder (of misschien beter: de persoon met enige, hoe weinig ook, geestelijke bagage) wint!
Jane of Arc.
Prachtig.
(Ben vanwege dat gezeik hierboven pas halverwege die film...)

deense_tilsit

Dit kocht ik vandaag, en proefde net: Tilsit. Tsja, Deense, maar werkelijk prima hoor. (Eerder had ik het hier al eens over die werkelijk perfecte Deense artisanale blauwschimmelkazen...)
(En ook eerder had ik het hier over die Oost-Friese op die Tilsit gelijkende kaas, ook prima.)

Ik stuitte ergens op een mij onbekende paddo, Pleurotus (melkzwam) ferulae, blijkbaar populair in China, Bai lin go of ook wel Bai ling.
Uhh, zoek op afbeeldingen van bai ling mushroom, want met afbeeldingen van bai ling krijg je iets heel heel anders...
Geen idee wat het is trouwens. Die paddo dan dus.

bai ling, bailing, pleurotua ferulae<br />id=

Kocht vanavond dat plaatwerk Ingrediënten. Waarover later meer. Uhh, dat soort boeken zijn altijd in hun uitgebreidheid onvolledig. Hoe uitgebreider, hoe onvollediger. En je komt heel veel fouten tegen en omissies. Maar toch: altijd leer je wat. Ik kom daarop terug, en op dat boek (wat overigens van Australische origine is, dus je wordt geconfronteerd met bijvoorbeeld 25 Australische en 15 Tasmaanse kazen, die je nooit of te never ergens tegen zal komen...)

Ik kwam een -door mij vergeten- vrucht in dat "Ingrediëntenboek" tegen, "markiza", uhh, marquisa, ja! Markiza bestaat niet.
Marquisa, ik was het helemaal vergeten, is een soort passievrucht die je uitperst, en die vreemd genoeg een mandarijnsmaak heeft.
Je krijgt dat in sommige streken in Noord Sumatra dagelijks.
In het begin denk je Lekker! Maar na anderhalve dag kan je die smaak niet meer "zien"...

marquisa

Marquisa. Je ziet aan de achtergrond dat het Indonesië betreft...

En o ja, kijk, ik zei toch: je leert altijd wat.

Ik loop al een jaar of dertig te denken wat of dat nou toch geweest was, die druifvormige (per stuk dan, geen trossen) donkerblauwe vruchten waar Lombok mee vol hing.
Je moest wel een localo bij je hebben als je ze wilde eten, want die kon precies zien welke zoet en welke zuur waren; zelf zag je geen enkel verschil.

Het is iets botanisch raars, van achter de Wallace line. Zie hier.

Maar zie: het komt ook elders voor, ja, Jezus, geëxporteerd natuurlijk. Brazilië, Jaboticaba [zjaboetiekAAbah].

O wacht, Jaboticaba = oorsprong Zuid Amerika. Oh...
Zouden ze naar Lombok, en enkel Lombok geëxporteerd zijn?
Nee, natuurlijk niet, shit.

Met andere woorden: de queeste gaat verder want we weten nog steeds niet waarover we het hebben wat dat Lombokse fruit betreft.
Tsja...

Stukkie Lomboks dan maar.
Patut patuh paju!
[patoet, patoe, padzjoe]
Allen samen[werken =] geluk!



Jaboticaba

Doehoei!

donderdag 26 januari 2012

Wilde eend, Dinosauriërs, Boer Koekoek en de Eerste Wereldoorlog


Gisteren eerst maar.
Paprika, Old Amsterdam en fideus (lange heel dunne macaroni, die je eerst moet bakken; dient tot het maken van Fideuá, paella met pasta ipv rijst; zie hier; alle links hier in een nieuw venster).
Dit recept kan ook met gewone maar dan wel harde-tarwe-macaroni gemaakt worden.

Uhh, eigenlijk zijn Fideus kromme stukkies Bucatini...

Olijfolie, rode ui, knof, wat lombok...
Fideus erbij..., laurier, stukkies gedroogde tomaat (droge; niet uit de olie)...
Dry sherry, heet water, wat lamsbouillonblokje...
Groene kruiden... proef. Het moet dus zo, dat als de pasta gaar is, dat dan de vloeistof zowat ingekookt is. Denk aan paella.
Stukkies paprika erdoor...
Eten met die kaas erover (kom, spul, kaas, ff wachten...)

pasta, kaas, paprika

Vanavond.
Heb die wilde eend gesecteerd (het was een kooi-eend; geen schot namelijk)(uhh, zou dat althans dan moeten zijn...) en hield over twee borststukken en een diepvrieszak met karkas en twee poten.
Het is een mooi jonge eend, van dit jaar. Veel vet vel moest ik er wel afsnijden.
Vanavond een borststuk, gestoofd met paddo's. Zie morgen.
Niet al te veel vlees, dus ik eet vooraf gestoomde biet (koud) met een mooie Dijonnaise van mijn soort: yoghurt, olijf-mayo, Colman's mosterdpoeder en ook nog wat Dijon mosterd.
Maal er flink muntokpeper over en ietsje Guérande zout.

Heerlijk smaakte dat sausje...
(Uhh, en heerlijk die bietjes mét!)

wilde eend

Tsjee. Bestelde gisteren Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog van Koch, lees ik vandaag dat ie overleden is...

Ja, wij kennen dat niet in Nederland, dat de Eerste Wereldoorlog de "Grote" was... La Grande Guerre. De datum dat die over was is nationale feestdag in Frankrijk; de datum van WO II niet.

O, en ligt NRC Next kookblog op z'n gat?
(Verbazen zou me dat niet...)

Link
De Camino de Santiago (waaraan ik DRIE keer heb gewoond; Bordeaux, Arsac en San Martín) hier.

Boer Koekoek

O ja! Las bij Karel van het Reve over Boer Koekoek.
Wie kent die nog... "Lijst Boer Koekoek! Voor recht, vrijheid en gezag!" (Volgens mij hebben we nou een Limburgse Boer Koekoek...)

Hij kreeg ooit geen toestemming in de Tweede Kamer om de microfoon te gebruiken, zegt ie "Ik krijg nooit geen beurt!"

Mail van L.

Goedemorgen Maarten.
Aangaande jou en je dokter: iemand die ik ken, ik noem geen naam, roept altijd: "Ge moet oe goostrol in de gaten houwe, das heel belangrijk".

Verder kocht ik bij Selexys een apart kookboekje, afgeprijsd voor 5,90 euro van ene Elizabeth David, getiteld: "Een dame in de keuken". Leuke verhalen en recepten, mooie tekeningen (Frits Müller), met voorwoord van Diny Schouten en medewerking van Johannes van Dam(!!). Die bemoeienis van die laatste vind ik vervelend, maar die David is, voor mij althans, de moeite waard. Zat die Diny nou vroeger ook niet op jouw site te reageren??? Dag, L.


Ach, die Van Dam is niet slecht, integendeel, maar wat ie daar doet en hoe, dat weet ik dus niet.
David heb ik goed gekend; goede vriendin van vrienden van mij. Charcuterie and french pork cookery is een fantastisch boek.
Ze woonde in dat dorp met die fantastische charcutier, dat dorp ook waar die door dinosaurische vogels uitgehakte grotten zijn en die daar hun naam van hebben. Hoe heet het ook weer...

Ennuhh, o ja, die Diny dat is denk ik de vierde kikker, die ik dus vergeten ben...

Brabantse zult met Colman's mosterd

Dit is die Brabantse zult (veel minder gelei-ig dan die uit de super of van de Sleurslager) met die Colman's mosterd.
Colman's mosterdpoeder aanlengen met iets lauw water (niet koud dus, zoals op de instructie staat) en 10 minuten laten staan. Het moet sausdikte hebben.
In Engeland vroeger veel gegeten met gekookt rundvlees...

Donderdags: ongepubliceerd recept. Wel, zie hierboven ergens, dat sausje, toch?

Recept
Tsjechische noedels
Meng 120 gram bloem met een ei, kneed er 50 gram boter door en maak er een deeg van met drie eetlepels melk en wat zout.
Werk er indien nodig wat meer bloem door.
Maak er bolletjes van en laat die een minuut of vijf in kokende soep garen.
Serveer mét de soep. Dus.

Elizabeth David, At Elizabeth David's Table

Taling?
Mag bij ons niet...

Nep overigens hoor.
Als je dat eendje gaar hebt, dan zien die vijgen er niet meer zo uit...

woensdag 25 januari 2012

Stierenvechten, sneeuwpaddestoel, Lichtenberg en Karel van het Reve


(Ik mag dat wel, deze nieuwe soort titels...)

Geschilderd portret van Luis Francisco Esplá, stierenvechter in ruste

Luis Francisco Esplá, een goede bekende.
Prachtig "primitief" portret.

"Als kunstenaar kan je niet 's morgens wakker worden, en denken 'Ik ben geen kunstenaar meer'.
Als stierenvechter kan je wel wakker worden en denken 'Ik ben geen stierenvechter meer'".

Maar goed.
Had iemand op bezoek, Radio Clásica bracht een erg mooie paso doble die ik niet kende (zeldzaamheid), en één ding: je kan er bij Radio Clásica niet achter komen wat er op een bepaald moment speelt of speelde. Althans niet in dit geval.
Maar goed.

Ik leg uit dat dat een paso doble is, en dat me bij die paso dobles de rillingen over de rug gaan (als het een goede is, dan), omdat ze tijdens stierenvechten gespeeld worden. En dat ik geen voorstander ben van stierenvechten, maar ook geen tegenstander. Ik "weet het niet".
En nog wat: het argument dat het laf is, is extreem gelul. Die lui zeiken af en toe in hun broek, terwijl ze toch beroepsmatig op de vuist gaan met een stier van 600, 700 kilo.
Maar goed, een combinatie van zo'n paso doble en de durf van een stierenvechter hier (alle links hier in een nieuw venster).

Fraaiste paso dobles (ook wel pasodoble; zoek daarop in dit blog, of kijk bij Youtube op paso doble): Mi Jaca, España Cañi en El Gato Montés.

snow fungus

Snow fungus, White mushroom, White tree ear fungus (ear: eronder de Indonesische familie-ervan kuping tikus, oor muis; beide zijn een soort gedroogde elfenbankjes), Silver ear.
"Goed voor de huidskleur" (voor Chinezen dan dus, die een lichtere huidskleur willen).

Dit is weer zo'n vrij smakeloos (ik bedoel dit neutraal) maar wel een zeer speciaal mondgevoel hebbend ingrediënt. Net als waterkastanje.

Ook in zoete soepen, met papaya en/of amandelmelk.

Weekt zeer snel in lauw water (een kwartier is al meer dan genoeg), kontjes die weggesneden moeten worden kleuren oranje. Flink snijden; alle harde stukkies weg, en dan valt het vanzelf uit mekaar in hapklare stukkies.

Zie hier.

white tree ear fungus

Prepareer de paddo zoals beschreven en laat goed uitlekken.
Palmolie, rode ui, knof, iets gemberwortel, lombok, daoen djeroek poeroet en daoen salam (2 x fijngewreven), verder geen kruiden omdat ik de eerste keer dat spul proef.
Groentefond... Proef. Zout? ja, taotjo.
+ tofublokjes (rauw dus) en stripjes pannekoek (had ik nog)...
+ die paddo...

Ongelofelijk lekker...

silver ear

Vanavond die kaas-pasta-groenten.
Pasta = fideus (soort erg dunne erg lange macaroni), dus die moeten eerst een beetje gebakken worden; is eigenlijk voor paella-met-pasta-ipv-rijst. Kaas = Old Amsterdam en groente = rode paprika.
Dat wordt smullen...

En morgen ga ik die wilde eend aansnijden...

Kijk. Dat bedoel ik. Betrapte Karel van het Reve voor de tweede keer op een fout (wat heel erg weinig is, als je weet hoeveel ik van hem heb gelezen; het Verzameld Werk zijn zeven kloeke delen...).

Eerste keer ging het over evolutie; hij gelooft niet in Darwin.
Ik ga hier meer duidelijkheid achterwege laten, omdat ik er een keer uitgebreid op wil ingaan, in een of andere publicatie. Als dat zo uitkomt.

Tweede nu. Verzameld werk 6, pagina 463.
Vertaling aforismen Lichtenberg, door Morriën en Mulder.
"Omdat weinig dingen het hart zo verheugen als het ontdekken van fouten in andermans werk, heb ik ijverig gezocht naar fouten" maar "ik vond niets".
Kijk, ik wel.

"De simpelste dingen zijn het moeilijkst te vertalen. Neem de zin 'Ich habe noch niemanden gefunden, der nicht gesagt hätte: es wäre eine angenehme Empfindung Stanniol [zilverpapier] mit einer Schere zu schneiden'. Morriën en Mulder vertalen [...]. Maar merk op: het Duits heeft geen woord voor 'knippen' [ja hoor: knipsen!] en moet daarvoor de omslachtige vorm 'snijden met een schaar' gebruiken".

Dat klopt allemaal niet. Wat Lichtenberg bedoelt, dat is dat bekende effect van met een geopende schaar, zonder knip-bewegingen te maken, door een vel zilverpapier heen te snijden.

Ik weet wel dat knippen ook "schneiden" is, maar niet "schneiden mit eine Schere"...

Lichtenberg vindt het gelul...

Mail van L.

Over Selexyz

(Daar kocht ik, Groningen, die Dictionnaire. Maar dat meldde ik toch niet? Hoe dan ook, bedankt!)

Vroeger had je in Tilburg Gianotten en in Eindhoven Van Piere. Je literatuur kocht je er fijn bij een stofnest wat ergens, al lezend, tussen de kasten vandaan kwam. Van Piere kreeg een andere naam en weer een andere naam totdat ze uiteindelijk die onuitsprekelijke naam "Selexyz" kregen. Ik snapte dat niet: ervaring met lezingen leerde mij dat veel mensen bang zijn om voor dom versleten te worden. Ter promotie van zo'n literaire middag ging ik naar de boekhandel om te vragen of ze wat extra boeken wilden bestellen, i.v.m. het signeren van de schrijver. De mensen gingen zelf niet naar de winkel, je kon het vel uit je keel praten. Ik heb meegemaakt dat ze voor 1.200 gulden aan boeken kochten en het ging toch meestal om een clubje van zo'n 30 mensen. (De schrijvers waren altijd verbaasd).

Ja, Gianotten ken ik.

De boekhandel werd op den duur Selexyz en een nieuwe werknemer vertelde mij "dat het voor de firma niet interessant was, om dat gedoe met die boeken aan te halen". (Ik bracht zelf nota bene het restant aan boeken plus het geld van de verkoop op maandagmorgen naar hun zaak).
Ik kom er nog regelmatig. Het bewijs is mijn hond: die loopt loodrecht de winkel binnen, niet omdat hij van boeken houdt, maar ze hebben een koffiehoek in de kelder.

Ik bestelde er gisteren een stuk appeltaart, dacht ik. Het bleek een soort droge handel met rozijnen en veel poedersuiker te zijn. Bij het weggaan wilde ik tegen het meisje, bij wie je je dienblaadje met restanten weer in een rek moet schuiven, zeggen "Die koek kan je ook bij de ramsj zetten, die hebben jullie langer in huis als de meeste boeken". Ze keek echter al heel moe, en het volle rek met vuile dienbladen (het was pas 11 uur!) moest nog leeggemaakt worden.

Zojuist las ik dat het salaris van hun personeel al vóór de Kerst bevroren is. Het gaat niet goed in de branche.
Dag, L




Scryption, Tilburg. Was ik directeur van en zo ken ik Gianotten.

Ze hadden, toen ik er kwam, ruzie met W F Hermans. Toen ik er wegging was dat bijgelegd, wat de basis was voor het overdragen van zijn schrijfmachine-collectie aan dat museum.

Links

Studentenkamers wereldwijd hier. "Een ding hebben ze gemeen: er staat overal een laptop".

Ergens hier, maar ja, waar, staat informatie over het uitsterven van vis door overbevissing.

Ik ga koken...

Het kikker-koor

dinsdag 24 januari 2012

Dostojevski, Wiesbaden, Janis Joplin en bakbanaan


De planning eerst maar even.



O wacht.
Mijn hulp in de huishouding kon in ene niet 's ochtends, dus kwam 's middags, dus ik kon niet naar Groningen.
Dus ik kocht geen kaasje in Groningen, dus bij AH wel, dus deze.
Peperduur, maar 35% korting (en dan zijn ze dus beter gerijpt!).
Brugse kaas (geen Blomme), gerijpt in bier.
Nou, best wel lekker.

Planning dus.
Vandaag die witte Chinese paddestoelen (zie verderop) met tofu en -heb ik nog steeds- pannekoekreepjes, in groentenfond.
Morgen kaas, pasta, groenten. Wat precies, geen idee, maar altijd lekker.

Octopus

Gisteren.
Octopus, pannekoek-reepjes (daar zijn ze weer, maar erg lekker als toegevoegd koolhydraat; maak ze dan wel wat aan de dikke kant) en die pikante uien van de Jumbo.

(Uhh, die uien zijn heerlijk, maar je wórdt er toch winderig van... En niet alleen de hoeveelheid gas, ook de, tsja, samenstelling zeg maar...)
("Koolmonoxide is een reukloos gas". Ja, dat wel ja...)

Maar goed.
Snij octopus, doe de dikke delen eerst in kokend water met iets visbouillonblokje, midden-dikke delen wat later, dunne tot slot vrij veel later.
Dikke delen bijna gaar: afgieten, niet koudspoelen.
Olijfolie, ietsje rode ui, knof...
Laurier, héél korianderzaad, ietsje visbouillonblokje...
Dry sherry, wat heet water, gerookt paprikapoeder, wat Tabasco...
Proef.
Als bijna gaargestoofd: forsch van die pikante ui erbij, heel fijn gesneden.
Gaar = pannekoekreepjes erdoor.
Burp. En later dus ook dorsale burp...

Octopus, pikante ui, pannekoek-reepjes

O, wacht, niks info over die witte Chinese paddestoelen (Snow fungus) vandaag, want dat eten we vanavond en dus schrijven we daar morgen over.

(Mijn huisarts zei me vandaag dat mijn bloeddruk zowat perfect was. Ik zeg Ja, sinds ik niet meer naar Foodlog kijk... Zegt ie Nou enkel nog ophouden met naar dat NRC blog kijken...)

Link naar gouden spinneweb trouwens hier (alle links hier in een nieuw venster).

Nog een link.
Chimichurri [tsjiemietsjOErie] hier.
En hier.
Ik ken het en ik ben er niet erg kapot van.

Recept
Noedels van bakbanaan
Pureer de bakbanaan en maak er met "rood maismeel" deeg van, met wat zout en cayennepeper erdoor. Voeg eventueel water toe. Rood maismeel: volkoren maismeel, zeg maar. Gezonde winkel.
Kneed goed door en laat een uur rusten.
Maak er kleine iets platte balletjes van en kook die gaar in bouillon.
Of laat ze gaar worden in de soep waarin ze gegeten worden.

Bakbanaan

O ja. Verzameld werk KvhReve, deel 6.
Dostojevski was in 1862, 1863, 1865 (toen enige jaren zelfs, als ik het goed heb begrepen) in Wiesbaden.
Eduard Douwes Dekker, Multatuli, leefde van 1879 tot 1887 in Wiesbaden.

Waarom waren ze in Wiesbaden?
(Karel van het Reve stelt deze vraag niet, dat doe ik)

Simpel.
Casino...

Trouwens, pagina 340 van dat deel 6.
"Zelf boeken schrijven is niets, maar in het register van andermans boeken terechtkomen, dat is pas wat".
Kijk. Ik sta in het register van deel 2 van de Reve biografie...

Casino Wiesbaden

Casino Wiesbaden

Trouwens, hoe kwam ik daar in ene op, op Who the fuck is Alice? (Hoor hier.)
Geen idee. Misschien die Chinese paddo's...
(What y'r been smokin' man?)

En op een of andere manier (What y'r been smokin' man?) moest ik in ene denken aan Janis Joplin.

Heel weinig tubes te vinden, uhh, echte; video, niet plaatje-plaatje. En de minder gelukte nummers sla ik ook over.

Deze hier is mooi. Piece of my heart.
Try hier.
Move over hier.
My baby hier.

Nog lang gezocht, maar niks verder gevonden.
Plaatje-plaatje shit met shit advertentie er over heen...

Janis Joplin