donderdag 31 mei 2012

Geen idee nog...


Wel eerst even nog wat over dat Boerenverdriet, zie dinsdag.
Het is werkelijk enorm belangrijk dat deze kaas, net uit de koeling en in blokjes gesneden, volledig en totaal op kamertemperatuur is. Zo niet dan is niet alleen de smaak minder, maar de kaas (heel jong dus) stijf. En dat stijve maakt de smaak nog eens extra minder, afgezien van niet lekker kauwen.

Zo.


(Geen tijd om ze netjes uit te snijden en recht te zetten...)
(Uhh, dit is bij Tuchinski; het tapijt daar is ook Deventer, net als Paleis het Loo en bij mij.)
(Ennuhh, de afbeeldingen komen uit dat fantastische verzamelalbum, boek + acht CD's Drs. P. Compilé Complé)

Ging vanavond loempia's maken, of eigenlijk morgen want vanavond moest ik weg, maar ja, verzwikte mijn enkel. Maar goed, loempia's. Maar bedacht in ene een "loempia-pastei" te maken. Kijk, want met die rijstvellen (ook die gele bij de toko zijn rijstvellen), dan schiet bewaren niet op, of je dat nou rauw doet of gebakken.
Die gele van de Chinees of uit de super, dat is maizena-spul, dat is wel bewaarbaar. Maar ja, dat hebben ze bij de toko niet...


Gisteren.
Geen foto's want jullie weten allemaal hoe een biefstuk en krieltjes eruit zien.
Jodenhaas, kriel, sjalotten-puree.
Redelijk wat boter in een sauspan, zeer flink zeer dun gesneden sjalot, wat vrij fijne knof, laurier, versgemalen witte peper (Muntok!) en heel zachtjes aan de sudder laten komen. Heel zachtjes een minuut of 10 laten doorsudderen.
Flinke scheut witte wijn, scheut witte port, kruidenblokje, aan de kook en heel lang heel zacht sudderen. Zolang dat je echt puree overhoudt.
Kriel voorfrituren op 160.
Bief beide kanten dichtschroeien in boter en op beide zijden niet al te lang bakken.
Kriel afbakken op 190.
Met olijfmayo en piccalilly...


Die Jodenhaas is zeer fijn van draad, toch met nogal wat beet, en zeer fraai van smaak. Lijkt me dus ideaal voor carpaccio.

Marieke nu. Met de koffers al gepakt in de gang gauw nog een stukkie, waarbij de kwaliteit niet lijdt onder de haast.

Wij hebben hier al jaren een schilleboer!
En ja, ik heb in Drente met zo'n huifkar rondgereden. Dat paard wist precies, pats naar rechts, waar je sliep. En ik zág het in Ierland: file's huifkarren op vrijdagmiddag ingang grote steden in het westen. En heeft jullie paard wel eens op je Bommels gestaan? Mijn paard wel, op mijn Church's.
Prei-wit = haute cuisine, prei-groen = la campagne. Ik gebruik zelfs de peulen van de tuinbonen...
Mustert: mutsert.
Passevit, kaaskoppen, dat is een draaizeef!

Prachtig verhaal Marieke!
Kunnen die Foodloggers en culischrijvende en andere kwakers een voorbeeld aan nemen.
(Wacht, nee, dat kunnen ze niet, daar zijn ze te stom voor...)


Die ?planten nu. Dank planten-C!
Zie voor die planten enkele dagen geleden.

De eerste is de blauwe (of paarse) morgenster. Tragopogon porrifolius. Morgenster: vandaar dattie in de ochtend opent en rond het middaguur weer sluit. Staat veel langs paden in open gebieden, bv op dijken. Altijd een mysterie: je loopt een rondje langs een weiland, in de berm stikt het van die blauwe bloemen. Op de terugweg geen bloem meer te bekennen. De eerste keer dat je dat meemaakt sta je lang nadenkend op je kop te krabben: ben ik nou gek, of..?

De tweede is de smalle weegbree, Plantago lanceolata. Het smalle slaat op het blad, niet op de bloem. Die trouwens wel behoorlijk smal is overigens. Bloeit veel leuker dan de gewone weegbree. Deze heeft groenige aartjes waarlangs de meeldraden in kransen gedurende de bloeiperiode omhoog kruipen. Doet mij altijd denken aan die ouwerwetse sterretjes, die je als kind met oudjaar/nieuwjaar mocht afsteken. Dat koudvuur kruipt ook in kransen. Niet omhoog maar omlaag, nu ik erover nadenk.

Groet!
C1 


Dank! En ja, dat die bloemen in ene weg zijn, dat weet ik ja. Kom je thuis van boodschappen doen, zie je die bloemen, boodschappen uitpakken, email, ff wat eten en naar buiten met het fototoestel. Niks bloemen...


Shit. Vond ineens dit hier (alle links hier in een nieuw venster). Gert de Rijk. Ouwe vriend van me. Overleden.
Ik sta onder "Literatuur".

En, o ja. Mijn vrouw en kind verongelukt, ik en tijdje in een herstellingsoord, schilderen, wilden ze spul van me kopen voor hun kunstuitleen, merk ik in ene nu (pas) dat ik daar als psychiatrisch patiënt te boek sta, de ongelofelijke mongolen. Zie hier en ga dan naar Home. Mijn advocaat is al gebeld...

Wat een ongelofelijk slechte afbeeldingen trouwens, als door melkglas. Ook dat moet anders, verdomd.


Wales. Schitterend en ongelofelijk zie hier. Uhh, dat stond in de krant omdat de Olympische vlam over dat ding heengevaren is in een trekschuitje.

Piano tot slot.
Een bepaald soort pianospel.

(Uhh, zag die Jussen broertjes nog eens laatst. Quatre mains. Goh, hoe hun blonde haren in elkaar raakten telkens...)

Zie hier.Heel goed, maar toch te jong (en ze kan niet bij de pedalen, wat hier af en toe nodig is). En wie hoort het minimale foutje op 2.10?

Zie hier.
Dit is al veel beter, maar ja, 3 jaar ouder, 50% ouder.
Moeilijk hoor, om te vergelijken.
En eigenlijk kijk ik met meer plezier naar die 6 jarige.
Die is onbedorven; deze 9 jarige is veel beter, zodat je veel beter de fouten hoort.
Uhh, beiden spelen zonder bladmuziek. Logisch. Op die leeftijd ken je het uit de kop, want van de muziek af spelend red je dat niet...

Nog een meisje, zes jaar, wat minder.
Zie hier.

Ook zes jaar, redelijk voor die leeftijd. Beter dan ik op m'n 65e in ieder geval...
Zie hier.
Zelfde meisje, moeilijker stuk hier.

Ik heb nog een hele zwik. Later...


Een hele ouwe opname. Staat ie nog op Youtube (ik vond het als plaatje)?
Jawel! Zie hier!!
Schitterend!!

En zie trouwens  hier!
En hier! Duys wist er duidelijk geen raad mee, wat Drs. P. verrukte.


DUURZAME ‘PAREISOEPE’

.
(Allereerst: Tijdens de vakantieperiode zal mijn frequentie wat lager liggen, maar echt weg zal ik niet zijn.)

We moeten duurzame groente, varkens, kippen en vis eten. Want die laatste wordt duurzaam gevangen, dus is de vis duurzaam. Je schijnt zelf te kunnen proeven of vis duurzaam gevangen is. Ik houd het er op, dat, ondanks dat alles inmiddels duurzaam is, en van labeltjes en stickers is voorzien, er weinig essentieel verbeterd is.
Duurzaam betekent letterlijk ‘voor langere duur bruikbaar’. De Bommels van mijn man zijn duurzaam, want al zeker 4 maal in 8 jaar verzoold door een echte stielman. Daar kan geen Nike tegen op.
Duurzaam wil voor mij ook zeggen, dat wanneer ge kookt, ge niet knoeit en zoveel mogelijk gebruikt en hergebruikt. Ik kreeg een steek in mijn hart, toen ik enkele jaren terug Janneke Ènnèrsee (wat een naam !) in een filmpje het wit van prei zag gebruiken en al de rest achteloos weggooien. Van een ‘doorgestoken pareisoepe’ met croutontjes nooit gehoord. Als ge kookt, probeer dan weinig mogelijk weg te gooien. We hebben een schaap, maar we hebben vrijwel nooit keukenafval voor haar.

Op Foodlog geloven hele volksstammen, dat vooral in de grote steden men grootschalig varkens kan kweken van voedselafval van mensen en horeca. Dat zou pas duurzaam zijn. In de wetenschap dat restaurantafval niet zonder meer in de voedselketen van varkens mag komen en hoe dat met het voedselafval van particulieren moet, vraag ik mij af of we hier niet in de buurt van dierenmishandeling komen. Een varken is namelijk geen vuilnisvat. Een varken is een alleseter, maar of daar resten van pizza’s, Mona toetjes en beschimmelde restaurantoverschotten toebehoren inclusief alle E-additieven en kleurstoffen, betwijfel ik. En dat honderd jaar geleden de kwaliteit van wat men in de stad at natuurlijker was, en wel kon dienen voor varkensvoer, zal wel, maar is niet meer.


Op de site van ‘Duurzaam varkensvlees’ kunt ge lezen dat restanten, bijproducten en overschotten van de levensmiddelenindustrie aan hoge eisen moeten voldoen om verwerkt te mogen worden. Het geschikt maken van wat burgers en de horeca aan restanten over hebben en te verwerken tot droge varkensbrokken kan zonder veel subsidie nooit financieel haalbaar zijn. Naast de zwarte, groene, blauwe nu ook nog een stinkende paarse vuilniscontainer ? Maar misschien komt de schillenboer en zijn paard door deze crisis wel terug ?

Toen we in 1972 een kleine rondreis maakten van drie weken door Ierland met een ‘tinker’-kar met paard, oefenden we met het paard van de schillenboer, en het dorp verstond zich er niet aan, dat wij reden, terwijl de schillenboer de deur langs ging. Al gauw ging het verhaal, dat wij schillenboer wilden worden.. Maar veel plezier gehad aan onze lessen om paard en wagen te rijden. Hieronder een foto van mij in Ierland, incl. een zigeunerrok en hoofddoek. Veertig jaar terug…

De kweekvarkens van nu hebben nu al last van continue diarree, terwijl een varken dat goed gevoed wordt keutels heeft als van jongvee. Wat zegt ge ? Keutels ? Jawel. Ook al schijt het gemiddelde industrievarken continue diarree door de ligroosters. Het laatste varken dat wij slachtten rook fris toen het open lag, en toen de endeldarm en anus uitgesneden werden, kneep de slachter daar een gewone keutel uit.

Wat at een plattelandsvarken vroeger :
Voornamelijk patatten , al dan niet met meel tot een brei gekookt met desnoods maïsmeel en afval van de boerderijkeuken er doorheen. Maar dat laatste was beperkt, want veel afval had men dus  niet, en het beetje dat men had ging naar de hoenders. Het vreten voor het varken werd tot de 50er jaren vorige eeuw meestal gekookt  op het ‘fornuis’ in de varkensstal, dat gestookt werd met takken van de ‘mustert’ (stapel met takken van snoeien).

Recept 'Pareisoepe'
Ik gaf u eerder een receptje voor lente-uitjes. Het loof daarvan snij ik af , en gaat regelmatig met afval van prei (niet de vergeelde stukken) in zakjes in de diepvries.

Pareisoepe (Preisoep):
- Stoof met boter wat ajuin en fijn gesneden prei
- Voeg water toe met een schenkel en soepvlees (nadien koud te
   eten met uw brood), waarin
- Een paar schone preien grof gesneden (houd wat binnenste
  van prei apart)
- Selder
- De restjes van eerdere prei en lente-uitjes..
- Een paar aardappelen
- Peper, zout en laurierblad

Indien alles gaar, haal het been, het vlees en het laurierblad er uit, en doe alles door de passevite, of blender alles tot alles fijn is.
Op smaak brengen. (niet met die verfoeide Maggi-flesjes !) Snij dan het apart gehouden deel binnenste van de prei in fijne ringen en voeg toe en laat nog wat mee stoven.
Wij eten het vlees (bouillie) apart. Koud met mosterd.
Serveer de soep met croutontjes (blokjes boterham even in de pan met olijfolie gebruind) Meteorologische bijwerkingen: 'Onweer met windvlagen'
Lente uitjes
Op te knabbelen met het sausje van olijfolie, wijn, geperste knoflook, grof gemalen peper, zeezout en eventueel wat Balsamico uit Modena, die waarschijnlijk duur zal worden vanwege de vernietiging van voorraden door de recente aardbeving…
Met inderdaad het hieronder fijn gesneden loof voor de ‘pareisoepe’.


Muziektip (Ik moet van Maarten altijd iets cultureels te vermelden hebbben.. Anders gooit hij me er af !)

 
We kwamen op internet al bedragen tegen van meer dan 100 US$ voor een undergroud plaat in goede staat uit de 60er jaren, die in kleine kring bekend is. In de vroege 90er jaren gebruikte de VPRO een van de nummers van deze groep 'The United States of America' voor een serie over vervlogen tijden. Op hun enige plaat staat een bijzonder mooi gevoelig nummer, waarvan de tekst uit een boekje van Winnie the Pooh komt. 'Cloud Song'.
Droom er eens bij weg.

Winnie en Teigetje.., en voor ge het weet geraakt ge weer bij "Nader tot U", van onze volksschrijver met zijn diepgaande liefde voor een goddelijk ezeltje, dat hij naast zijn liefde voor Moeder Maria zo bedeesd en schuchter aanbad.... Zou Gerard dit stukje muziek ooit gehoord hebben ?

woensdag 30 mei 2012

Enkele mededelingen




Op de eerste plaats: Marieke laat zich verexcuseren want ze  is op d' n vacans.

Veel plezier! Veel lekker eten er er over komen te vertelllen, met foto's en zo!

Een recept eerst maar even.
Gedroogde paprika uit de oven
Was gedroogde paprika`s (ook als ze niet stoffig zijn!).
Laat op een warme plek bijna droog worden.
Leg ze in een zo heet mogelijke oven, eerst vijf minuten met de ovendeur dicht, daarna vijf minuten met de deur open.
Breek in hapklare brokjes.


Tsa, vandaag strips jongetje + meisje

Uit dat Gronginger boekje van PJ even die Soep van Jeu.
Snijdt twee pond rundvlees van den bil in dunne schijven en klop die murw, leg dezelve in een platte pan digt bijeen, met snippers van ene ham of mager spek, voeg hierbij een ui, wat peterseliewortels, en eene gele wortel [pastinaak], alles aan schijfjes gesneden en laat het wel toegedekt zachtjes fruiten [in reuzel].
Wanneer het van onder de pan donker bruin is, giet men er water of bouillon op, doe er wat kruid [peper] en zout bij, eene korst wittebrood en laat het koken totdat het vleesch gaar is, giet het dan door ene teems [vergiet] en men bekomt goede jeu, welke voor soep gebruikt kan worden. Men maakt deze soep ook, onverschillig van welke jeu men voor handen heeft, of ook wel met het nat van gekookt rundvleesch, waarin men dan rijst en broodballetjes met citroensap doet [rijst, en daarnaast broodballetjes]. Deze broodballetjes maakt men van oudbakken witbrood fijn gekruimd, een weinig jeu, eyeren en noot[musskaat]. Dóór deze soepen kan men bij het opdissen eyerdojers roeren.

Die balletjes, dat zijn in feite Semmelklösse, maar dan zonder spel of lever...


Vanavond die Jodenhaas, sjalottenpuree met witte port, en gefrituurde krieltjes (met olijfolie-mayo en piccalilly). Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaw

Recept morgen. Geen foto's want ik hep 't al op... Nou ja, zo spectaculair zouden die foto's nou ook weer niet zijn geweest. Kriel, bief, shalottenpuree...

Zag wat films.

The day the earth stood still.Veel gezeur voordat 't begint, en als 't begonnen is is het een flauwekul-zeurfilm.
Elizabeth, the Golden Age. Afgezet na 20 minuten reclame.
Fracture Zelfde shit.
La Piscine. Komt 'n ex bij z'n vrouw logeren, met 18 jarige dochter. Wordt die vrouw weer op die ex verliefd, of hij op haar of zo, en haar vent op die 18 jarig.
Enzovoorts. Pffffff.


Maigret nu. Luik, dat weet u nog wel. die kleine straatjes...
Chez les Flamands. Heel aardig. Er werd Skidame [Schiedam] besteld. De vrouwen dronken mee.
Onderbuikgevoelens Vlamingen vs Walen. Mooi. En die ouwe scheepvaart op de Maas...

Maar ja, je hep ook bijvoorbeeld A history ov Violence. 20 minuten reclame (dat weet je het feitelijk al), uhh, een heel half uur wel ja, beginte 't maar nog nooit een film gezien die zo traag op gang komt. Wat een prutsfilm... Der gebeurt hélemaal niks! He-le-maal niks...
Pope Joan. Ook weer een half uur vage shit films. Maar goed, het begint. Her big night. Fraai begin maar ja het zakt af als een broek zonder riem of knopen of bretellen van een papzak afzakt...

Woody Allen nu. Small time crooks, Leuk! En die koekjeshandel boven die tunnel die ze naar die bank graven (of wat was het), die dan in ene een enorm succes wordt. Leuk hoor"


 Olleke en Bolleke

Napoleon; I de Beginjaren. Er is over geen ander mens zoveel geschreven, zo leerde ik.
Het was meer een documentaire, en een goede ook
Je vergelijkt met Lenin en Hitler, maar die jutten het volk op, Napoleon was bang van het volk.
Heel goed, heel mooi, heel duidelijk.


Eastern Promises. Heel zeer zware shit.
Scar Face. Over dat toen in ene al die Cubanen naar de VS mochten varen. Al Pacino, waarschijnlijk niks dus. Maar ach, "aardig". Te gemaakt en niet echt goed. En die aardigheid die ik net noemde, die slijt erg snel...




Oorlog en Vrede, deel 1, Bolkonski. Het boek, daar kom ik niet door. Maar het schijnt als je op pagina 40 bent, dat het dan wel lukt.
Koos Engels, volgde een eindeloze Russische aftitteling.
Toen was het Frans gesproken, en ja, dat klopt wel met het boek, en gelukkig is mijn Frans prima.
Maar ja, alles bij mekaar was het toch een hele hoop gedoe, zo van Lamaar...
2, Rostova. Jezus wat een kostuumdrama... Toen was het echt Lamaar.



Jo en Suus. En o ja, en Jokko niet te vergeten. Jo, Zette et Jocko.

Doei!

dinsdag 29 mei 2012

Boerenverdriet, 10 Voor Taal verdriet en poen verdriet


Dat heerlijke (haha!) Boerenverdriet eerst maar.



Dat is dus ongelofelijk lekkere kaas. Ongelofelijk omdat het heel jong is en tegelijkertijd uiterst pittig en kruidig.

Kijk. Je hep in ene zo'n onverwachte hete periode, en (we praten nu over vroeger; tegenwoordig vergeten ze even die koelingen als de kans op Boerenverdriet zich voordoet) dan slaan die bacteriën keihard toe.
Resultaat is die enorm lekkere kaas, maar ja, die is dus niet houdbaar. Dus alle kaasboeren in de omgeving moesten al hun kazen snel kwijt zien te raken. à f 0 dus, want de kaaswinkels wisten ook dat ze die kaas heel snel verkocht moesten hebben.
Boerenverdriet...

En ook 10 Voor Taal verdriet.
Van 10 voor Taal hep ik puzzelboekjes. Heel goed, vrij moeilijk, intellectueel zeg maar, maar zoals ik eerder al eens meldde: regelmatig met enormiteiten erin. Tête à tête laatst.

Vandaag ongelofelijk. Hoe heet de oprichter van Microsoft die onlangs gestorven is (Bill Gates was de oplossing). Maar dat had dus Apple en Steve Jobs moeten zijn...
Sjongejongejonge...



(Karel van het Reve veronderstelde dat in het rij'tje jaja, neenee, poehpoeh, nounou etc. tsjongejonge een uitzondering was. Dat geloof ik niet. Ik denk dat tsjongejonge een verbastering is van jongejonge (goh jongen!).

Maar goed, Huis de Beurs nu. Groningen. Mijn favoriete tent.

Kreeg er vandaag (en laatst; dat meldde ik al) Groninger koek bij de thee. Maar die van vandaag had een zeer donkere binnenkant en een enorm krokant buitenkantje. Vroeg en kreeg een stuk mee. Dat was lichtkleurig van binnen en iets minder smeuïg dan dat eerdere stuk, maar de smaak was ook prima.
Of dat korstje even krokant was, dat kan natuurlijk niet gezegd worden want we maakten de fout het in plastic te stoppen en dan wordt krokant vochtig = slap.

Maar een ding: Huis de Beurs is een fantastische tent met zeer toegewijd personeel, en prima eten voor weinig geld.


En ja, ook nog Poenverdriet nu.
In Huis de Beurs zag ik Lubbers zitten.
Kijk, mijn moeder, en die was nogal dom, die had opties op aandelen Nedschroef aan ABN verkocht. En later verkocht ze die aandelen aan Lubbers (die ze eigenlijk niet mocht kopen want die was minister president en had zijn handel in een stichting moeten steken).
Maar goed, moeder de pijp uit, ABN (want de koers steeg forsch) wilde eerder die opties uitoefenen maar ja, die aandelen waren er niet meer. Proces. Erfde ik. Verloren natuurlijk. Kostte me f 640.000...

Kom je bij je advocaat, Pels Rijcken & Droogleever (nomen est omen) Fortuijn (familie?), ja want die had Nedschroef al voor mijn moeder ingeschakeld.
Goed. Kom je dus daar. Afspraak 4 uur. Zegt die tiepe (30 jaar geleden of zo; f 400/uur) "Ik zit al een half uur op u te wachten." Zegt ie daarna "Ik heb nog geen tijd gehad om het dossier te bestuderen".
En daarvoor kom je uit Helmond drie uur naar Den Haag getreind, het tuig...


Dit is een betere foto van die mysterie-plant van gisteren.
Bloeit kort rond 11.00 en gaat dan weer dicht...
Lijkt de four 'o clock plant wel, maar dan staat de klok wat vóór. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Maar goed, poenverdriet.
Want het ging nog even door.
Jaren heeft het me gekost om de al over die 640.000 betaalde successierechten terug te krijgen.
Op een gegeven moment was het Basta nu. Ik naar Den Bosch. Hep u een afspraak? Nee, maar Godverdomme!
Enfin. Moest op de eerste verdieping in de gang op een bankje wachten. Iedereen die langskwam keek me verbaasd aan want de chef ontving nooit iemand (hoorde ik later) en de rest al helemaal niet. Ook tiepes die rond de hoek van de deur naar me keken, zo van "Daar zittie".
Maar goed. Binnengeroepen. Kamer met allemaal foto's van bulldoggen of zo aan de muur, en tiepe met allemaal kettingen en ringen en zo. Zwart leer.
Hij wijst op een kast, en zegt Dit is nu aan de beurt en (enkele planken lager wijzend) u staat hier.
Ik zeg Ik ga hier niet weg voordat het is geregeld want ik wacht al meer dan twee jaar Godverdomme. En die belasting die ik moet betalen, die betaal ik dus ook niet meer.

Verdomd.

Twee weken later had ik de poen...


Foto van een van mijn cursisten. Want ik schreef ook twee fotografie cursussen...
("Er had ruimte boven de kop van die reiger moeten zitten.")

Vandaag in NRC Next (om onduidelijke redenen is de bezorging, na opzegging krant ivm fatale bezorging, weer heropgestart) Paardebloemsalade. "Franssen noemen de blaadjes pissenlit". Maar dat is geen paardebloem, kwaker, dat is met zand bedekte paardebloem, bleek als Brussels lof, dat heet in het Nederlands molsla.
God wat een gediplomeerde kwaker...

Maar we gaan verder met dat NRC Next. Bericht eronder.
"Schotse whisky heeft een typische rooksmaak, die wordt veroorzaakt door het feit dat (ik zou schrijven "rooksmaak omdat") de whiskey (moet zijn "whisky") drie keer wordt gedestilleerd".

Gelul.

Wiki.
"Het proces begint met het bevochtigen van gerst waardoor de gerst zal ontkiemen tot mout. Dit heet mouten of malting. Daarna worden de moutkorrels boven een open vuur, of met hete lucht gedroogd, het eesten of kilning.Dit deel van het proces heeft grote invloed op de uiteindelijke smaak van een whisky aangezien de rookgeur diep doordringt in de moutkorrels. De voor het vuur gebruikte brandstof kan bijvoorbeeld wel of geen turf bevatten."

Waar vinden ze al die kwakers in 's hemelsnaam? Is daar een bepaald bureau voor of zo? "Culinaire bellenblazers voor weinig geld"?


Deze supermooie pasticcio vond ik gisterenavond laat nog.

Vergat ook nog, mbt Monaco zondag, wat die naam van die bocht in dat circuit, "Rascasse", betekent. Dat is een vis die in de vissoep gaat, want wat anders kan je er niet mee. Zie namelijk hier.
Je ziet er ook ergens een zeeduivel, derde rij links, en die hoort daar niet thuis.
Derde en vierde rij rechts, dat is "de bocht".

Gisteren luisterde ik weer eens naar Ravi Shankar. Ragi, enkelvoud rag. Moest denken aan Bahjee, vooral Bahjee van ui. Ja, sorry hoor, ben nou eenmaal op koken gefixeerd.

(Uhh, George Harrison krijgt les van Shankar,  hier.)
(Deze is heel interessant: hier.)

Ontzagwekkend lekker. Zie hier.
En zie het recept hier. Voordat je het maakt, bekijk dan het foto'tje. Dan begrijp je hoe je "add a large spoonful of the bhaji mixture" moet voltooien.

Varieer ook met wat dikker gesneden ui en meer per stuk gefrituurd, tot heel dun gesneden en in bosjes gefrituurd.


Nou kocht ik de goeie. Sushi azijn in plaats van (ook lekkere, hoor) Japanse rijstazijn.

Erg lekker trouwens die sushi azijn. Zoetzuur. Beetje Mirin-achtig.

Zag trouwens, maar had geen plek meer in m'n tas, dat je ook Japanse azijn hebt, half rijst half tarwe. Staat genoteerd!

O ja, die duif Marieke. Uhh, ik bedoel natuurlijk "die duif komma Marieke"!
"Rondtrekkende duiven" dat is pigeon migrateur, passenger pigeon (vreemd genoeg), en voluit pigeon ramier sauvage migrateur.
Maar culinair heet het palombes.
Ik heb dat enorm veel gegeten in Frankrijk (uhh, voor zeer veel personeelsleden van de bakkerij / banketbakkerij klaargemaakt) omdat allerlei jagers ze kwamen brengen. Die kregen dan hun brood gratis of goedkoper of zo.
Zie hier.
Vreemd trouwens. Je vindt het op palombes maar niet op palombe...


Die kocht ik ook nog vandaag. Kleine groene pruimpjes. Bij de betere Turk.
Vorig jaar liet ik die lang liggen, dan werden ze wat geel en dan kon je er fantastische chutney van maken (met veel knof!).
Maar nu ga ik eens uitvinden wat je er zó mee kan seekuu "moet" doen.

O ja, Marieke. Wat dacht ge van plofkip met foie gras? "Plofkip Wakker Dier"?

Doei!

(O ja, wow, Bangladesh, niet schrikken, hier.)

maandag 28 mei 2012

Géén truffel 3,


want die zwarte dingetjes die je op de tweede foto hieronder ziet, dat is zwart sesamzaad.
Het kan niet alle dagen truffel zijn. Wel dikwijls natuurlijk, maar niet álle dagen.


Zoute kappertjes wat ontzouten, velderwten (jonge kapucijners) en maïs uitlekken (jaja, veel blik, in navolging op Marieke's plofkip), en zure abrikoos weken.

Knip de afgegoten abrikozen in vieren. Laat niet te lang weken, het weekt snel omdat het plat is, en het moet niet pappig worden. De mais moet echt goed zijn. Bonduelle crispy is prima.

Maak vrij grof roerei.

Reuzel, rode ui, knof...
Laurier, zwart sesamzaad, geel mosterdzaad, wat witte port en wat heet water (in omgekeerde volgorde)... Iets sudderen, niet teveel inkoken. Proef.
Als zout deed ik er Oxo bij en als hot Tabasco.
Zure abrikozen erbij... Kapucijners erbij (kapsijnders in het Uterechs)... Maïs en ei erbij... Kappertjes erover.


At de helft. Morgenavond, na Groningen, de rest. Met wéér ontzoute kappertjes.

Actie McDonald's: Verzin je eigen hamburger! Kan je recepten insturen en winnen. Meteen gedaan natuurlijk. Hamburger gekookt paardehart.

Las ergens, waar toch ook weer, dat iemand  erg van caillettes hield. O ja, die BMW designer (vreselijk) in NRC DeLuxe of hoe heet het. Nooit van gehoord of het moeten kleine kwarteltjes zijn. Maar dat zijn het niet, uhh, dat is het niet. Het is een soort prut van varkensvlees en snijbiet waar je ballen van maakt met varkensnet (buikvlies) erom heen. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).


Dit is de AH wijn die ik vandaag open trok. Duur, en tevens zure troep. Weggeflikkerd.
Maar ja, dat het bocht zou zijn, dat kan je natuurlijk aan dat shit-etiket al zien, lul...

Nog even Couperus.
Heb de biografie uit, 700 bladzijden.

In het hele boek wordt er zeer dikwijls uitgebreid en lekker en duur gegeten, maar je hoort eigenlijk nooit wát. Karel van het Reve schreef daar een paar keer over. Je hoort niet wát ze eten, je hoort niet wát voor een auto / revolver / welke krant / -vul maar in- het was. Dat is pas later litterair noodzakelijk geworden. Wel gemeld: mosselen in Italie (met de vaporetto naar het Lido, net als Karel) en ook in Italië ooit een "pasticcio". Zie hier. Die met die pasta gaan we ook een keer maken. Maar dan wel zonder dat vuile paars eronder.


Wat viel me nog meer op. Dat hij in het buitenland, vertaald, erg bekend was. Tot Amerika toe. En dat hij op basis daarvan een enorm onthaal kreeg in Engeland in 1921. Ook daar in Londen een lunch als eregast in de Reform Club, die we hier op 13 mei ook al tegenkwamen met Phileas Fogg, Reis om de Wereld in Tachtig Dagen.

Ook viel op dat NRC DeLuxe, of hoe heet het dan dus, veel over München te vertellen had, althans dat de stad zeer geschikt is om in te flaneren, iets wat Couperus ook vond. Niet te groot en niet te klein; "je komt elkaar steeds tegen", wat trouwens ook voor Bordeaux geldt.

München zie hier en hier en hier en hier.


De laatste link = Augustiner, hierboven = Zum Augustiner, dat is wat anders.

Zag gisteren na Monaco en Indianapolis ook nog die Senna film. Nou dat is dus enkel en alleen een manier om legaal voor Marlboro reclame te kunnen maken, want dat staat steeds op zijn wagen. Totaal oninteressant. Opgeblazen en aangehijgd niks.

Radio-reclame, in Naturalis een heel fraaie tentoonstelling. Skeletten en opgezette beesten. Web-adres erbij. Maar op de website hier niet te vinden natuurlijk...

Zette vandaag alles op een nieuwe server. Die BRR! pasta vind ik nog steeds erg leuk. Klik op de BRR!-pasta hier. Spry techniek.


En dan nog een vraag aan planten-C.
Er komt in de tuin weer allerlei raar spul op, ongetwijfeld van dat zakje "wilde planten" van vorig jaar, maar wat vorig jaar nog niet opkwam. Zie hierboven en hieronder. Help!

En ik draaide wat van Normaal, zegt iemand "Wat is dat voor hoempa-muziek?" Zegt iemand anders "Dat is Normaal!" Zegt die eerste "Het is maar wat of je normaal noemt".
Schitterend. De oudere lezer zal zich ongetwijfeld Pudding en Gisteren herinneren.

Had nog drie Oedipussen.
Oedipus Wrecks hier.
Oedipus Tex hier.
En ook nog UiDiePoes. Dat zit zo. Een vriend had een ongelofelijke hekel aan zijn moeder, en koesterde enorme liefde voor zijn vader. En die tiepe is erg rijk. Dus die had echt alles behalve een Oedipus-complex. Dus die kreeg van mij met Sinterklaas een als poes aangeklede ui. Een Ui die Poes is.


Doei!

zondag 27 mei 2012

Truffel 2


Gisteren casarecci, puntpaprika, Baskische schapenkaas. En truffel.


Het was, alweer, ongelofelijk lekker, al zeg ik het zelf. Verdomd.

Kook de casarecci, steeds roerend want anders gaan ze aan de bodem plakken, met wat groentebouillon-blokje. Moeten lang koken. Afgieten, koud spoelen en olijfolie erdoor.

Snijd wat guanciale (gepekeld kinnebakspek) in vrij kleine blokjes.
Bak ze uit in wat olijfolie. Hou rekening met het zout wat uit de guanciale komt.
Bak sjalot mee, knof en wat soepgroenten (ik heb altijd een pak in de vriezer).
Vrij veel witte wijn, laurier, versgemalen korianderzaad, ietsje fijngewreven komijnzaad, ietsje idem venkelzaad...


Als de wijn redelijk is ingekookt de paprika in stukkies erdoor... Proef en kies voor peper en zout. Ik had geen zout nodig (denk ook aan de kaas) en gebruikte grof gemalen witte peper.

Vet een ovenschotel in, haal de casarecci door de paprika en stort in de schaal. Rasp er zomertruffel over en roer om.
Beleg met blokkies Franse Baskische schapenkaas (Aldi: prima maar niet zo goed als Etorki en zo).

Laat de kaas in de oven smelten.

Serveer met pepers uit het zuur (zie foto verderop).


God wat lekker met die truffel...

Marieke nu.  

Sinksen?? O wacht, dat is Pinksteren op z'n Vlaams... Sinksen...

En we kijken vooruit naar die duiven-port sessies! En jawel, we gaan ze allemaal zien...

Die Paloma blanca, die gebruik ik trouwens in de Spaanse les die ik af en toe geef. Luisterend vertalen.

Hieronder  links die guanciale, dan zelf ingemaakte niet te hete groene pepers, rechtsboven iets hete Roemeense (Roemeense winkel Groningen) en rechtsonder zelf ingemaakte vrij hete rawit. Vreemd overigens is dat die rawit allemaal hun steeltjes kwijtraken.


Recept

Paddestoelen drogen
Schoonborstelen en eventueel in stukjes snijden; een gemiddeld grote champignon snijd ik in vieren.
Op een bord leggen en dat op de kachel (niet te heet) of radiator zetten.
Regelmatig draaien.
Ze moeten niet kurkdroog worden.
Bewaren in een goed afgesloten pot, regelmatig omschudden en controleren op schimmel.

Mooie tentoonstelling, El Greco en de Modernen, hier (alle links hier in een nieuw venster).

En Couperus had niks op met Modernen. In tegendeel.
(Ben op pagina 550, bijna op 2/3.)


Maar goed.

Dit weekend Mille Miglia hier.

Indianapolis hier. Is op dit moment nog bezig. De ene crash na de andere...
En onze Arie Luyendyk (Luijendijk) is er een legende. Won twee keer, onder andere de snelste race ooit.

En natuurlijk Formule 1. Zie hier.
Wat enorm jammer dat aanstormende talenten als Maldonado en Grosjean al pijlsnel uitgeschakeld waren.
En wat een verdiende eerste plaats voor Webber.

Hieronder, dat opende ik vandaag. Niet erg goedkoop, niet echt lekker.


VAN DUIVEN & ANDERE ZAKEN

.
Dat wijsheid vandaag op Sinksen in u moge dalen.

Filet à pigeons voyageurs
(Net om rondtrekkende duiven te vangen)

Ik heb het zeer druk maar zal werken aan ‘filets de pigeon au porto’, maar zal dat in diverse sessies doen met telkens een link naar de voorafgaande artikelen. Van welke duiven geschikt zijn en waarom, la muerte,  salmonella-gevaar, fileren, de bouillon, hoe die te serveren en tot slot de getrancheerde borstfilets. En zal de saus en bouillon zo samenstellen dat een ieder ze kan maken.
Alhoewel ik ernstig twijfel of iemand het gehele traject zal volgen..


 
Vanmiddag naar de Opera in Gent. We hebben een abonnement voor het zesde jaar. Parterre, en het is altijd even slikken voor onze vaste dure plaatsen die we voor het leven hebben, mits we elk jaar ons abonnement vernieuwen. Parterre, waar mijn man zijn probleembeen recht vooruit kan steken, en we dus alle ruimte hebben. Vanmiddag Le Duc d’Albe. Over die koene Spaanse graaf, die het Vlaanderenland zo dapper verdedigde tegen de Duitse roofadel die vanuit Holland er brandschattend en moordend rondtrok. In de neo-barokke zalen (begin 19e eeuw) wordt er voordien altijd een lezing gegeven over de achterrond van de opera, wat erg verhelderend kan zijn.

Donizetti componeerde Le Duc d’Albe voor de Opera van Parijs, maar voltooide hem niet. Nu, anno 2012, maakt de Italiaanse componist Giorgio Battistelli de opdracht af. het is dus een wereldpremiere..
Gent, dat een aantal jaren geleden diep in het rood zat, heeft van Brussel en van 'Brussel' miljoenen gekregen onder voorwaarde dat ze vernieuwende opera moeten brengen. Brussel & Luik gaan nog wat meer voor de oude costuum- en decoraanpak.
Dat resulteert in een zeer bijzondere, experimentele aanpak, waarmee Gent wereldfaam krijgt.
Zeer intrigerend, soms bizar.
Zo lang ze de partituur er maar geen geweld mee aan doen....
Maar het blijft een beetje vreemd om b.v.
Siegried op een vuilnishoop van oude koelkasten en computers te zien treuren... Of Die Entfuehrung aus dem Serail van Mozart in een kantoortuin...
Of, zoals in september j.l., naakte mensen te zien paren en masturberen in
Aufstieg und Fall von Mahagonny van Brecht/Weil...
Sommige toekijkende oudjes kregen het 'verschot', zoals we dat hier zeggen...
Maar met een glaasje plat water kwam alles weer goed.

Paloma
Om op de duif terug te komen. Met afgrijzen  luisterde ik vroeger naar de stampende Schlager ‘La Paloma Blanca’, maar een van de mooiste en ontroerendste liederen, ook qua gedicht, is Cucurrucucu Paloma, van  Caetano Veloso. ( Link )
De duif heeft niet alleen koks, maar ook dichters en zangers geïnspireerd.


Dicen que por las noches
no más se le iba en puro llorar
Dicen que no comía
no más se le iba en puro tomar
Juran que el mismo cielo
se estremecía al oír su llanto
cómo sufrió por ellay hasta en su muerte la fue llamando


Ay, ay, ay, ay, ay cantaba
Ay, ay, ay, ay, ay gemía Aï
Ay, ay, ay, ay, ay cantaba


De pasión mortal moría
Que una paloma triste

muy de mañana le va a cantar
a la casita sola
con sus puertitas de par en par

Juran que esa paloma
no es otra cosa más que su alma
que todavía espera

a que regrese la desdichada
Las piedras jamás, paloma
¿Qué van a saber de amores

Cucurrucucú, cucurrucucú
Cucurrucucú, cucurrucucú
Cucurrucucú, paloma, ya no le llores


Ze zeggen dat hij de nacht alleen nog maar
huilend doorbracht
Ze zeggen dat hij niet at
Hij bracht de tijd al drinkende door
Ze zweren dat zelfs de hemel
huiverde toen ze van zijn verdriet vernamen
zó leed hij voor haar..
en tot zijn dood bleef hij haar roepen:


Aï, aï, aï, aï, aï, zong hij
aï, aï, aï, aï, jammerde hij
Aï, aï, aï, aï, aï, zong hij


Hij stierf aan dodelijke passie
Dat een trieste duif
erg vroeg in de ochtend voor haar zal zingen
voor het eenzame huisje
met al zijn deurtjes open

Ze zweren dat het die duif is
Het is niet meer dan zijn ziel
die nog steeds wacht
Opdat de ongelukkige terugkeert
Wat zullen de stenen, duif
Ooit van de liefde weten?


Koekoeroekoe, koekoeroekoe
Koekoeroekoe, koekoeroekoe
Koekoeroekoe, duif, nu huilt hij niet meer om jou



zaterdag 26 mei 2012

Culatello en Pesto Calabrese en zo




Kermis Groningen alweer

Planning eerst maar. Ik dacht dat ik het recent verteld had maar vond niets. Nou ja.

Vandaag pasta (casarecce), puntpaprika, Baskische schapenkaas, truffel. O ja, en guanciale.
Morgen gepocheerd ei, "jonge kapucijners" oftewel "velderwten", saus van maïs, zure abrikozen en kerrie.
Overmorgen die jodenhaas, kriel en sjalottenpuree.

Vanavond ga ik drie soorten pepers uit de pekel vergelijken bij die pasta, zie blog morgen.
En overmorgen ga ik eerst die jodenhaas natuurlijk "sec" heel goed proeven, maar daarna ga ik er toch een klein experimentje aan weiden (wijden?): ik ga Szechuan peper ("peper") roosteren, platdrukken en over een stukkie serveren, idem die Afrikaanse peper cubebe, en idem -lang geleden- die pipali. (Op alles: search the blog.)


Maar goed. Liet me, omdat ik wilde controleren, meeslepen door zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Kocht sushi rijst, kocht ook sushi azijn.

Edoch.
Bril niet op, want ik zat in de trein naar die fles hieronder te kijken, zegt een tiepe naast me "Ik studeer Japans. Dat is rijstazijn". Ik zeg "O, ik dacht Sushi azijn". Nee hoor...

Nou ja. In ieder geval is mijn azijn-collectie van 14 naar 15 stuks uitgebreid...

En niet te vergeten: die Japanse rijstazijn is erg lekkere azijn! Prima in de Europese salade-keuken te gebruiken.
Die Chinese rijstazijnen, dat is toch veel meer voor speciale toepassingen.
De witte is keihard, de rode, nou, allez, die is met goede wil ook in de Europese keuken te gebruiken. Voorzichtig gebruiken ipv frambozenazijn.
En o ja, die zwarte is ook wel een beetje te gebruiken in het Europees koken trouwens, maar dan enkel in vinaigrettes. En ook als je pickled eggs wilt maken, maar dan zwart...

Maar toch.


 "Paardepis eerste kwaliteit bamboe-gerijpt"

Kocht vandaag Pesto Calabrese. Pikante rode pesto. Erg lekker.
 De "Pesto piccante" van AH komt in de buurt. Niet helemaal. Die mist het frisse.

Recept
Paardenbief met cidersaus.
Maak champignons op azijn *.
Maak cidersaus *.
(* Beide recepten hier.)
Giet er, als het vlees rondom in boter gebruind is, flink wat bouillon bij, laat aan de kook komen, en gebruik het merendeel van het vocht dan in plaats van de bouillon in de cidersaus.
Laat de cidersaus snel inkoken met stukjes rode paprika erbij terwijl de biefstuk regelmatig gedraaid wordt op laag vuur; voeg eventueel wat bouillon toe.
Breng de cidersaus op smaak met iets appel-azijn.
Serveer de biefstuk met de saus, gebakken krieltjes en de zure champignons


Dat kocht ik ook nog. Roche Baron.
Heel apart. Nergens mee te vergelijken.
Uhh, eten + korst.

En zie hierboven ergens een enorme stompzinnigheid.
Ik ging vanavond toch experimenteren met diverse pepers uit het zuur / pekel?
Met die pasta met truffel erin?
God wat een lul.

Al die pepers weggeflikkerd en dus enorm. enorm genoten (kúnnen genieten) van dat spul met die truffel.
Zie morgen.


Culatello, daar las ik vandaag over.

Zie hier en zie hier.

Maar goed.
Een muziekinstrument nu.
Cimbalom.
Eindelijk!

We zitten niet te wachten op virtuositeit (hier), we wachten liever op iets wat ons ontroert.

Dit hier is al ietsje beter. Ietsje.

Hotel California, Jezus, hier.



Festival hier (het wordt al beter).

Kijk! Dikke pens of geen dikke pens hier. Ff wachten tot die violisten hun kop houwen...

Straatmuzikanten? Dat geloof ik niet hier. Die krijgen veel te veel muntjes...

Straatmuzikanten nu wel ja, hier.

OK, we gaan nokken.

Doei!


Uhh, F 1
Super spannend weer trouwens. Webber in ene -voor de eerste keer dit jaar- op pole, en een halve seconde daarna Schumacher, en die al helemaal voor de eerste keer.
Maar ja, Schumacher ivm zijn bekende valse trucjes 5 plaatsen teruggezet, dus Webber op pole morgen.
Wow.
Wereldkampioen en team mate Vettel op plaats 10...

vrijdag 25 mei 2012

Marieke eerst maar,


toch?!

Ja, heel graag dat duivenborst-port recept!

En Sir Thomas Beecham zegt "Try everything once except folk dancing and incest".

En Karel van het Reve hamerde er steeds maar weer op: het is incést, niet íncest.

En wat Sophokles betreft: ja natuurlijk! (en dat "voorspelde": ach...)


Kijk, dit is die filo-schotel eenmaal uit de oven. Erg lekker hoor, verdomd. Zie gisteren.
Ja, geserveerd dus met die gele taotjo! Zie volgende foto.

Misschien moet ik maar eens filo-filosoof maken, filosoof (die stoofschotel met rund en veel ui en lagen aardappelpuree in de oven) in filo-deeg...

Ongepubliceerd recept nu, tsja, het is vrijdag en gisteren kwam ik er niet toe.
Malloreddus met saffraan, Sardinië
Deze pasta gebruikte ik regelmatig, maar nu gaan we die zelf maken, mét saffraan.
200 gram warm water en daarin een kwart theelepel saffraan 10 minuten weken.
Afgieten, vloeistof opvangen, mengen met 400 gram beste harde tarwebloem, een halve theelepel olijfolie en een theelepel fijn zeezout.
Roer, en kneed op een met bloem bestoven werkvlak tot soepel. 10 minuten of zo.
Laat, met folie bedekt, een half uur rusten.
Snijd in stukjes en die in kleine stripjes (doe een Google op Malloreddus en klik op Afbeeldingen, of StB) en wals die met een geribbeld plankje, of gebruik een vork.


Gele taotjo

Recept
Gewoon recept zeg maar
P`tits gris met aioli
P`tits gris zijn kleine escargots. De kleine wit of geel gestreepte slakjes die we in Nederland in de tuin vinden zijn prima geschikt voor dit recept.
Prepareer de slakken (Search the Blog).
Serveer ze met aioli (StB).

Paardebief met ui
Bak paardebief rondom snel bruin in boter, en laat dan op lager vuur kort garen.
Haal uit de pan en houd warm.
Bak flink uienringen in de pan iets bruin, giet er een scheut droge witte wijn bij, roer de aanbaksels los en laat even stoven met peper, zout, laurier, kruidnagel en wat foelie.
Bind door er stukjes beurre manié door te roeren (StB) en warm er de biefstuk in op.

 (Uhh, o shit... Zie hier...)

In Mierlo heb je een hotelletje, en als je daar biefstuk bestelt dan zeggen ze "Wilt u biefstuk of lekkere biefstuk?" Lekkere = paard.

Zie ook hier (alle links hier in een nieuw venster).


Gisteren, foto vergeten. Lekker.
Paprika, kleine in zijn geheel gekookte inktvisjes (zie foto enkele dagen geleden), restant lontong.
Sauteer de inktvisjes in half boter half olijfolie en haal uit de pan.
Olijfolie, rode ui, knof...
Laurier, korianderzaad, selderijzaad...
Visfond, wat medium sherry... Proef.
Tabasco.
Paprika-stukkies... lontongstukkies... inktvisjes...


(O, wacht, dit is nog steeds die paardebief...)

Eindelijk nu verder niet-culinair gedoe.
En o ja, vanaf morgen of zo ga ik weer eens aan het werk met rare instrumenten of rare muziek of zo. Eindelijk.

En overmorgen weer F 1, Monaco. De uitslagen van de vrije trainingen maken het weer heel erg interessant. Grosjean (Lotus, = Renault), toch een beetje een nieuwkomertje, doet het enorm goed. Ferrari ook vrij goed. Red Bull zeer matig. Sauber eerst beiden goed, daarna Pérez minder. Misschien die crash van vorig jaar? Zie hier.


Vrouwen hier.

Lees nu de Bastet Couperus biografie. Niet dat ik Couperus nou zo ontzettend interessant vind, maar de tijd wel.


Vrijdag, gedicht.
Couperus, ach, maar zijn gedichten dat lijkt me niks.
Trouwens we hebben al fraaie gedichten door Marieke geserveerd gekregen.


De Bonte Koe, Barneveld

Ha kerel!
Ha meid!
Dag Maarten!
Dag Thea!
Het oude recept?
Alles glimt als vanouds in de late middagzon,
de keteltjes aan het plafond,
de bril van Annie,
en de gebruikelijke ruzies worden als altijd bijgelegd.

Als je rood mist
ben je al je punten kwijt.
Der is nog post voor je.
Pas op,
Je hebt er twee gemaakt
en je staat op acht.
Nou gaan die jonge jongens biljarten,
die stukadoors,
die kijken teveel,
die zijn te serieus.
Ze maken der niks van ook.
Doe Dicky er maar een van mij.
Heb jij in het vorstverlet gelopen?
Wat zei je?
Nee, ik had het niet tegen jou.
Spinazie?
Nee, tuinbonen.
Moet je de krant zien?
Nee, tot morgen!
Tot morgen!
Smakelijk eten!
Smakelijk eten!
O nee, Je hebt al gegeten.
We worden allemaal ouder.
Jij wel ja.
Groetjes!


Rechts heb je hier momenteel een lunchroom, geheten De Straaljager, verdomd.

En door deze straat loop je op marktdagen, achter een boer (een echte boer!) met een meter achter hem zijn vrouw (rokken tot op de grond), daarachter een zoon met een poliobeen en daarachter een dochter, mongool. Ja of die zoon is mongool en die dochter die hep dat been. Dat kan ook.

Doei!