Bonen kunnen we deze dagen wel gebruiken!
Witte bonensoep, simpel
Bak ui en knoflook in maisolie
Kruid met laurier, komijn, foelie, kruidnagel en wat groene kruiden inclusief bonenkruid
Doe er een blik witte bonen bij (of zelf geweekte gekookte natuurlijk) en een flinke scheut droge witte wijn
Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de bonen uit elkaar beginnen te vallen
Breng op smaak met ketjap, grofgemalen witte peper en zout
Serveer met chutney van rode uien
Witte bonensoep, wat sjieker
Neem kleine witte boontjes, Aldi, of Franse coco blanc
Die grote Franse (soissons) of die enorme Griekse (gaar zijn ze zo groot als een mannenoor) zijn ook wel lekker, maar niet voor soep
24 uur weken
Er zijn allerlei theorieën over wel of niet wisselen van weekwater, met schoon water opzetten of juist niet etc.
Ik zet ze altijd met schoon water op, en als ik het resultaat wat fluweliger, wat gebondener wil, dan gooi ik er juist nadat het aan de kook gekomen is een scheut koud water bij. Of eventueel zelfs twee keer
Zo doen ze dat in Spanje, zeker doen als je soep maakt
De bonen opzetten op zo laag mogelijk vuur met flink water, met wat ui, wortel, bleekselderij of selderijblad, en knof
Verder laurier, komijn, foelie en kruidnagel en bonenkruid natuurlijk
Ook nog wat peper en een of twee bouillonblokjes
Als het kookt eventueel wat afschuimen, en zachtjes door laten koken
Eventueel water bijvullen, en een scheut Malaga erbij
Als er al wat bonen kapot beginnen te koken is de soep klaar, maar je kunt ze ook verder kapot laten koken
Zet de pan dan wel op een plaatje, en roer regelmatig om
Gekookte eieren smaken er prima bij, met of zonder ketjap.
Witte bonen-puree
Italië
Gebruik een op een bonen en aardappel, aan gewicht dan dus
Kook witte bonen over-gaar
Bak in olijfolie met wat boter blokjes aardappel bruin en gaar
Voeg halverwege gesnipperde ui en knof toe
Meng de uitgelekte bonen met de aardappel, pureer, en maak smeuïg met Mascarpone
Proef op p/z
Witte bonen met rode kool
Frankrijk
Week en kook de bonen
Kook de rodekool op zijn Frans
Serveer bonen en kool naast elkaar en met met gekookte eieren.
Rode kool
Frankrijk
Snijd de rode kool heel fijn
Snijd op een middelmaat rode kool twee goudrenetten in blokjes en idem een flinke ui [+ knof!]
Maak in een braadpan ganzenvet redelijk heet en bak daarin de kool kort en steeds roerend aan
Voeg de ui toe, roer even om
Laat even sudderen
Voeg de ui toe; roer weer om en laat sudderen
Voeg z/p en een flinke scheut bouillon toe, roer om, doe een deksel op de pan en laat anderhalf uur sudderen
Proef op z/p
Maak de rode kool zoetzuur met rietsuiker en rode wijnazijn.
Witte bonen met kaas
Week en kook de bonen
Gebruik in ieder geval ui, knof, kruidnagel, peterselie en selderijblad in het kookwater
Giet af
Bak in wat olijfolie blokjes bacon bruin en bak halverwege ook gesnipperde ui mee
Roer de bacon etc. door de uitgelekte bonen en proef op p/z (proef wat bonen samen met een stukje vlees)
Roer er iets gesmolten boter door en wat geraspte kaas (Gruyère, Appenzeller...; geen Emmentaler)
Doe in een ovenschotel, bestrooi met flink geraspte kaas
Gratineer op 180 graden
Witte bonen met Eisbein
Week en kook witte bonen
Giet af, en spoel koud
Bak in olijfolie ui, knof en flink prei
Kruid op laag vuur met komijn, laurier, cayennepeper, foelie en kruidnagel
Voeg wat bouillon toe, breng aan de kook en stoof de prei gaar
Proef op p/z
Voeg blokjes Eisbein toe en even later de bonen; warm door
Serveer met wat Ketjap manis erover
Wilders verwacht volledige medewerking van de Russen bij de nasleep van MH17
God wat een lul, wat een ordinaire oplichter...
De politieke winkeldief...
[Gisteren: Rusland wil uit het Europese Hof stappen; vandaag: Poetin kondigt nieuwe soorten kernwapens aan. En het gecoiffeerde blotebillengezicht bazelt verder...]