zaterdag 30 oktober 2010
Pfffffff..........
Ben met alles met de comp klaar, behalve met her-installeren. Comp naar winkel, oude harde schijf overzetten (gratis! Nieuwstraat Zuidhorn), herinrichten gedaan, spul oude harde schijf, backup... Pffff...........
Gisteren wel enorm lekker gegeten.
(Tot morgen nog geen Photoshop dus)
Fruits de mer ontdooien indien nodig.
Kriel met notenolie in de oven.
Olijfolie, ui, knof.
Kleine verse chorizo'tjes bakken (AH iig), uit.
Fruits idem (ik deed het in de oven, door de olie gehusseld natuurlijk, zie foto, maar dit lijkt me nog net ietsje beter).
Stukje paddoblokje, cayenne, rozemarijn, witte wijn, vocht ontdooide fruits de mer, paprikapoeder.
Gedroogde tomaat uit de olie kleingesneden erbij en idem zwarte olijven, droge soort.
Rode paprika kleingesneden door de kriel en ff in de oven.
Kleingesneden chorizo erdoor en de fruits en de paddoblokje-troep.
Serveer met fruitjes erover.
Like wow man. Beetje cajun, beetje gumbo...
Recept
Gepaneerde mosselen, Mexico
Maak mosselragoût: kook mosselen; maak een roux; maak er een dikke saus van met hete melk, gezeefd kookwater mosselen, witte wijn, laurier, tijm, foelie, kruidnagel, peper en zout.
Roer daar stukjes gekookte mossel door.
Laat goed koelen en vul er mosselschelpen mee.
Paneer en frituur, of bak op z'n kop in de pan.
Door de heisa deze dagen gemist: ongepubliceerd recept bewerken / publiceren, en gedicht. Vandaag dus.
Had Kipje rozijn (Gerard Reve) al klaar, maar ja, dat publiceerde ik al. Search op rozijn. Maak het wel binnenkort.
Kastagne-ijs
Kreeg ik ooit in Bordeaux, ze wilden niet zeggen hoe, hoop geëxperimenteer zomer 2007, gelukt.
250 gram ongezoete kastanjepuree, 100 gram rietsuiker, 1 ei, 225 cc volle melk, 100 cc room.
Alles in een bak en dan met de mixer op lage snelheid of stijve garde goed mengen.
Goed koelen.
In de ijsmachine.
Tegen het eind (dit soort ijs wordt vrij abrupt een klont die nergens meer mee mengt of je moet gaan kneden) een scheut Armagnac erdoor.
In de vriezer.
“In de vriezer”: echte vriezer, niet dat vakje van de koelkast.
Tirade 1959
Vanavond ga ik wat klungelen met bakbanaan, wortel en ei. Geen idee.
Gedicht
Huilend hebben ze me gevonden
in een hoek van een kerk,
in de ruïne van mijn leven
Om jou verander ik niet;
omdat ik een goede zigeuner ben
ging ik recht door het leven,
recht naar mijn ongeluk.
Ik heb haar verloren, dronken gezien,
teveel! Een dansende tafel.
Ik zag haar vanuit mijn ziel,
dronken, verloren,
water op dor land,
ze antwoordde, huilend,
aj...
Het graf van een moeder,
het graf met een kind.
Ik heb het koud!
Ik heb honger!
Moedertje sta op!
Een Saeta van Manitas de Plata
Morgen, misschien overmorgen, ook iets erg lekkers bedacht.
Heb van die kleine oranje paprika'tjes. Vullen met verse kaas gemengd met die Zwitserse strooikaas (Geska) en nog wat vulling (stukkies ui bv). En dan, tsja, en dan...
Links van B.
Planten dus.
Köhres hier (alle links hier in een nieuw venster).
Orchideeën / Orchids hier en hier en hier en hier.
D. nu.
Hoi Maarten,
Nou ja...ik werd helemaal week van heimwee van die reizigerspalm. Mooi! Hebben we hier niet.
Ik vind koya tofu trouwens best lekker, van een heel ander kaliber dan zelfgemaaktze zachte tofu die je door een beslag haalt en heeeeeeeeeeeeeel even frituurt, maar toch: lekker! Heb je enig idee hoe je dat zelf kunt maken, koya tofu? Of kan dat alleen gevriesdroogd worden? De zon is hier genadeloos en met een luchtvochtigheid van 10% kom je een eind denk ik. Maar ja....tofu en blote buitenlucht gaan niet goed -en zeker niet lang- samen.
Tsja. Ik ga niet vertellen waar je woont, maar wat noordelijker dan je zit, daar moet je prima kunnen vriesdrogen (want dat is het). En het gaat om dag op nacht verandering.
Als je niet begrijpt welk gebied ik bedoel, mail me dan. Ennuh, buitenlucht = netje eromheen.
De ware reden dat ik schrijf: ik moet even weten of er echt nog kweeperen te koop zijn in Nederland? En zo ja: waar koop je die in Groningen e.o.? (voor een dierbare kweepeergeleiverslaafde in Nederland, we hebben ze hier in de tuin, maar ze zijn nog amper groter dan een walnoot. Lente!)
Kweeperen: ik denk vanaf volgende week op de markt, maar nu al bij de "Turk" (Tunesiër in Folkingestraat; niet goedkoop, zeg maar gerust dat alles wat hij heeft op de markt de helft kost. Winkel wordt gefrequenteerd door "dure soort gezonde vrouwtjes").
Heb trouwens zaad ook.
Heb je ook een adresje voor kweepeergelei of -jam? Zoniet, dan moet ze dat zelf maar koken.
Nee, althans afgezien van de Spaanse winkels in Amsterdam dan.
Oja en vraag 2: heb je nog leuke ideeën voor mispels behalve mispeljam en mispellikeur? Er komen kilo's aan.
"Appel"taart en dat soort dingen. Net als van Japanse kwee.
Groeten van trás os montes,
D
Trás os montes"?? Dat ligt in Noordoost Portugal. Daar woont Komrij...
(Wordt vervolgd)
Publié par Maarten van Thiel à 17:50:00
vrijdag 29 oktober 2010
Tsjongejongejonge...
Nieuwe computer. Een dag om Windows 7 te doorgronden. Een dag om alles over te zetten wat over te zetten valt. Een dag om alle software te installeren (updates!).
Tsjongejongejonge...
Uhh, nog geen Photoshop dus...
Gisteren
Sjalottenpuree.
Olijfolie, heel veel sjalot heel klein, gemberwortel en wat knof.
Witte port (vrij droog) en geraspte gemberwortel.
Paddo blokje (stukje), Worcestershire, grove witte peper.
Wat heet water als nodig.
Heel lang heel laag doorstoven.
Proef en als goed = + in kleine stukjes gesneden gemberbolletjes.
Ook lekker met rode port, bij varkenshaas gegratineerd met Cheddar. Die oranje Cheddar. Elizabeth Cheddar.
Olijfolie, sjalot, knof.
Wat fijngewreven komijn.
Kidneybonen erdoor. Proef op p/z.
Ingevette ovenschotel, bonenspul, plakjes Port Salut (of zo)(kocht PS omdat er een actie was, "Win een originele 2CV")(nop), kaas inkwasten met notenolie.
Oven.
Serveren met die sjalotten"puree",
Vanavond
Tsja. Ik had het planningsbestand dus niet voorhanden. Gebakken verse chorizo uit de diepvries getrokken. Inkopen gedaan. Twee rode paprika's en een pond krieltjes. Daarbij waren die twee minieme chorizo'tjes wel wat iel. Denkdenk. O ja! Fruits de mer in de diepvries!
Culi links
Oma's keuken hier (alle links hier in een nieuw venster).
Visrecepten hier.
Dat ziet er lekker uit hier.
Andere links
Dat "nieuwe" kasteel hier.
Vliegkunsten hier.
Recept
Gemengd zuur
"Zuur", want we maken het eerst met zout.
Los in water 70 gram zout per liter op.
Doe in een pot en voeg toe stukjes wortel, paprika, bloemkoolroosjes en verse zilver-uitjes; laat een dag staan. Gebruik eventueel ook stukjes rode peper.
Giet de helft van de pekel af en vervang door witte wijnazijn.
Serveer, goed uitgelekt, met stukjes augurk en zwarte en groene olijven.
Citaat
There is much pleasure to be gained from useless knowledge.
Bertrand Russell.
En nu gaan we koken en herinstaleeren en...
Zag een mij onbekende plant vandaag (dat is zeldzaam, in Nederland althans).
Brighamian insignis.
Ik had er m'n kop om verwed dat het een Euphorbiaceae zou zijn. Gelukkig niet verwed. Campanulaceae.
Hier en hier.
Publié par Maarten van Thiel à 18:33:00
donderdag 28 oktober 2010
Vanallus
Vanavond kidney beans met Port Salut gegratineerd, en sjalottenpuree erbij.
Port Salut? Ja, want er was een actie en ik dacht Ach...
Actie hier (alle links hier in een nieuw venster). Kristemeziele wat kinderachtig...
Maar ik moet zeggen, die Port Salut, eenmaal op temperatuur, smaakte uitstekend.
Die sjalottenpuree (met witte port en gember) hoort eigenlijk gemaakt te worden met die dunne erg lange Provencaalse sjalotten. Google > Afbeeldingen > eerste plaatje. Afkomstig dus van dit blog natuurlijk. Van toen die gereformeerde groenteboer het banane-sjalot noemde...
Over die kaas gaat trouwens notenolie, voordat het de oven in gaat. Lekker toch?
Bekeek in de nieuwe Photoshop (CS5, Photoshop 12) een nieuw ding, "Uitvloeien". Krachtig tool, of beter verzameling tools. Krimpen, zwellen, uitrekken...
Raar hoor, zo'n vent met zo'n grote neus, die z'n kop heeft geblondeerd... Ik heb ook een grote neus, Sefardische afkomst, maar m'n kop blonderen...
O ja!
Dokter, ik hep so las famme neus. Heppu dat eerder gehad? Nee dokter, offuhh, ja toch wel dokter. Wanneer? Uhh, tusse 1940 en 1945 dokter...
Eerste beelden tsunami Mentawai hier.
Gisteren
Kweepeer-partjes bakken in boter, zie foto's.
Olijfolie, sjalot, knof.
Vers geraspte gemberwortel. Gedroogde gemberwortel dan dus.
Stukkie paddo-blokkie, mirin, wat water.
Proef.
Harder-stukjes erdoor, ff warmen, uitgelekte maïs erdoor.
Serveren met Japanse soyasaus met wasabi erdoor.
Die AH "Zuiderling" (wat een naam & zie gisteren) geproefd.
Geen waarde-oordeel, simpel: minder vet, meer beet.
Recept
Gemberboterkoek
Drie delen bloem, twee delen bruine basterdsuiker, twee delen boter en een deel fijngehakte stemgember mengen.
Bakken in een cake-vorm op 180 graden tot gaar (naald!).
Gemberkoekjes
Meng 300 gram bloem met 100 gram volkorenmeel.
Voeg gemberpoeder toe naar smaak, wat zout en bakpoeder.
Klop 250 gram boter romig met 125 gram rietsuiker.
Werk er een ei door en werk dan de twee mengsels door elkaar.
Werk er 75 cc stroop (appel- of rietsuiker) door, en citroensap naar smaak.
Rol tot een plak van een halve centimeter dik, steek er figuurtjes uit en bak die op een ingevette plaat iets meer dan tien minuten bij 190 graden.
Citaat
"Il faut cultiver son jardin", jaja, maar "cultiver son jardin, c'est attendre doucement la mort"...
En
"Rechtvaardigheidsgevoel, waarheidsliefde, loyaliteit, gebrek aan ambitie, evenwichtigheid. Bovendien ben ik, als ik zo vrij mag zijn dat te zeggen, erg intelligent."
Henriëtte Boas
"Wordt vervolgd" schreef ik, en ook "[Tekstueel of juridisch...¦¬]"...
Publié par Maarten van Thiel à 18:54:00
woensdag 27 oktober 2010
Zuiderling,
dat ben ik ook, en sinds kort heb ik concurrentie.
AH. Waarom het Gezonde Keus is als het uit Madagascar komt en traditioneel gerookt is, dat ontgaat me.
Trek het morgen open en deel dan meer mede. Vandaag kan ik al wel mededelen dat AH haring in de aanbieding had en dat die ranzig smaakte, en van pappige ellende van de graat viel. Maar het was nog tot november goed, dat wel.
Hahahahaha! Als je hier na veranderingen aanbrengen klikt op Publiceren dan krijg je een zeg maar tussenpagina, waarop je moet klikken op Tonen en waarop Blogspot advertenties zet. Hahahahahaha!!!! Naar aanleiding van dit bericht meteen een advertentie van AH!
Culi-links
Nederlandse streekproducten hier (alle links hier in een nieuw venster).
Bourgondische boer met prehistorische website hier.
Geiten hier en hier.
Nog meer zuivel hier.
Volsmaakt hier.
Eetschrijven hier.
Spinazie Academie hier.
Tokowijzer hier.
Mes en vork hier (rechts en lager ook meer links; onduidelijk; "Lees meer" en dan is er geen tekst maar plaatjes...
Ik zal voortaan geen foto's meer maken bij lamplicht...
Kocht gisteren trouwens ook gedroogde gemberwortel, heel dus. Je zal zeggen Nou en. Maar daar is om onduidelijke redenen moeilijk aan te komen tegenwoordig hoor! Probeer maar...
Enorm lekker vers geraspt over meloen...
Recept
Gemarineerde asperges
Groene of witte.
Kook asperges en laat ze afkoelen.
Marineer ze twee uur in olijfolie, witte wijn en sherry-azijn, met mosterd, basilicum, munt en peper.
Serveer met blokjes aardappel (koud dan dus), wat van de marinade en geraspte kaas.
Vanavond
Maïs-ui-knof met kruiden, stukjes harder erdoor die ik nog had, en gebakken partjes kweepeer erbij. Met mirin, Japanse soya en die wasabi van gisteren. Is dat multiculti of is dat niet multiculti?
Zocht een foto van de sago palm (zie hieronder) maar vond niks aardigs en dacht toen in ene aan de Reizigerspalm (omdat ie altijd min of meer op een bepaalde windrichting staat), Ravenala madagascariensis.
Merapi hier.
Van Mentawai natuurlijk nog geen beelden. Sago hier.
O ja, helemaal vergeten sinds terug uit Frankrijk (alwaar geen eigen internet). Wekelijkse online scan met HouseCall. Ja, want af en toe was de comp traag, maar dat bleek uiteindelijk een of ander Adobe "clean" programma te zijn wat ik er af heb geflikkerd.
HouseCall hier. Vreemd trouwens: het exe file wat je bij je downloads krijgt is niet waarmee je het programma opzet, maar het programma zelf. Kopiëren naar map Onderhoud of zo dus. En kies bij settings voor Full system scan. Duurt wel ff (bij mij half miljoen bestanden = 6 uur) maar is uiterst goed.
Gratis? Ja natuurlijk. Die lui verzamelen verkoopbare gegevens over welke virussen etc. waar en wanneer.
Recept
Gemarineerde Feta
Laat Feta-blokjes 24 uur marineren, regelmatig omscheppend, in zonnebloemolie waar doorheen kerrie, gekneusd korianderzaad, idem venkelzaad, idem komijn en selderijzout is gemengd.
Serveer op sla, tomaat en komkommer, met een deel van de marinade en wat witte wijnazijn als dressing.
Gemarineerde inktvis
Snijd de lijven van kleine inktvissen in ringetjes. Als het vel onbeschadigd is, haal het er dan niet af (mooi effect).
Doe de ringen in kokend water met zout, en kook tot ze gaar zijn.
Giet af en spoel koud.
Maak de marinade: meng witte wijnazijn en olijfolie, en kruid met venkelzaad, korianderzaad, groene kruiden, laurier, zout, cayennepeper en Worcestershire; voeg gesnipperde ui en idem knoflook toe, en geknipt selderijblad.
Doe de marinade in een pot en voeg de inktvisringen toe.
Laat twee dagen marineren op een koele plek, regelmatig goed omscheppend en zonder deksel tegen de anaerobe bacteriën vanwege die knoflook.
Serveer op een salade van sla, tomaat, komkommer, ui en zwarte olijven.
Niet bewaren.
Citaat
De eigenschappen die een arme man in staat stellen rijk te worden, zijn precies dezelfde eigenschappen die hem naderhand verhinderen ervan te genieten.
Rivarog.
Tot slot.
Had -per ongeluk- biologische maïs van AH. Enorm vezelig en nauwelijks zoetig. Echt iets voor als je verstoppingen hebt. Maar die hep ik nie...
Publié par Maarten van Thiel à 17:35:00
dinsdag 26 oktober 2010
Mentawai,
en niet "Mentawi" want dat bestaat niet (in de pers vandaag), althans die orthografie is een foutieve. Ik bedoel: daar was die tsunami, en niet in "Mentawi".
En het is niet "ten zuiden" van Sumatra, maar zuidoost van Centraal Sumatra.
Erg mooi daar op die Mentawai eilanden. Ben er vanuit Nias heengevaren. Tocht bleek "jaren" te duren...
Nacht van de Nacht 2 hier (alle links hier in een nieuw venster).
Mail! Ja! Over Dikker en Thijs...
Pfoe! Het is nog veel erger dan je denkt. In het pand van Dikker & Thijs (Leidsestraat) zit nu de Etos...
Wist ook zo'n anecdote, nu met Philip Mechanicus in de hoofdrol. Kan ik niet meer vragen want die is verdomme ook al dood.
Welterusten
C1
Ja, schande zeg...
Maar die anecdote ("Ober, geef mij maar een bord warm eten") hoorde ik van Peter Vos over Peter van Straaten. Nou ja, het kan allemaal waar zijn zeg maar. Die waren allemaal structureel bezopen. Herinner me Peter Vos, die om een uur of vier 's morgens bezopen te voet van Utrecht naar Amsterdam vertrok...
Bedankt voor het welterusten, maar ik hep nog ff te gaan. (Maar "Het stoutje wat ik heb gedaan / Rekent Jezus mij niet aan".)
Trouwens, mocht je dat Guérand zout vinden, vraag dan meteen naar Fleur de sel.
En wat dacht je van ruiling tegen Himalaya rose rotszout en zwart vulkanisch zout? Beide enorm lekker, werkelijk, en daár kan ik wél aan komen. You name it. En met als toegift geheel gratis Waddenzout!
Groningen vandaag. Inkopen. Hierboven pipali peper, daar hadden we het al eens over, ook wel pippali. Deze is wel heel erg lang, en je hebt een bepaalde kortere soort, die gekweekt wordt om te kunnen gebruiken in molens. AH kwam daar ooit mee, maar geen succes. Hoe dan ook: erg lekker. Is ook een Ayurvedi of hoe heet dat medicijn. Lekker toch?!
Had een bespreking, ging er met de bus "binnendoor" richting Groningen heen. Een tijdje geleden had je de verkiezing van de mooiste Nederlandse plaatsnaam. Dat werd Doodstil. Uhh, dat betekent Dood's til, de brug van Dood, niet dood stil. Maar goed, vandaag was ik in Slaperstil, niet slaper-stil maar slaper's til. Plaatsje heet zo, café ook. Bushalte heet "Nieuwe Klap", en dat klap betekent ook "brug".
Zo leer je nog eens wat, toch?
Weer wat geleerd!
Wasabi, de echte. Want kijk, dit is poeder, en dan is het meestal "Japanse mierikswortel" of zo, en dat is echte. Maar als je pasta, "klaargemaakte" zeg maar koopt, dan is het zowat altijd gember met groene kleurstof.
(Hahahahaha!!! Ik zeg tegen die Chinees Maar wat is het verschil tussen die rode en die grijze Chinese olijven? "Kleulstof meneel". Chinese olijven: ingekookt / gepreserveerd met zout, of met zout en suiker, of enkel met suiker. De zout-suiker variant vind ik de mooiste, al zeggen bezoekers dat het naar drop smaakt. Nou ja, so what?)
Die Poetin, dat is natuurlijk een ongelofelijke enge smeerpijp. Temeer daar hij tegenwoordig ook de repressieve tollerantie heeft ontdekt. Scholieren moeten nu verplicht De Goelag Archipel lezen. "Stalin was erger jongens!"
Kocht trouwens ook sumak. Hier. Erg lekkere zuurmaker, over sla bv.
Gisteren nu. Koya tofu (of dofu) = gedroogde tofu, spitskool en heel dunne Chinese mie.
Eerst maar de koya tofu.
Deze link hier is prima. Alleen wat toevoegingen hier. Zeker dat gewicht gebruiken (bij mij die kom). En ook na het draaien, wat op de website niet duidelijk is. En zeker ook bij het koelen met koud water nog steeds dat gewicht gebruiken, wat op de foto's op de website ook niet duidelijk is. En inderdaad goed koelen met koud water voordat je het begint uit te knijpen!
En vanaf dat moment kan je beter mijn aanwijzingen volgen.
Knijp het goed uit onder lopend water, laat het onder lopend water weer water opzuigen, knijp het dan heel goed uit náást de waterstraal.
Zo drie keer, dat is voldoende.
Iets anders echter is of je het lekker vindt. Het is "sponzig", in zoverre dat bij het er op bijten vloeistoffen los komen. Maar de structuur zélf van het blokje is totaal niet sponzig, als je het goed hebt voorbereid zoals hierboven aangegeven.
Ennuh, je hóeft het niet eten...
Dan die heel dunne mie. Dat zijn van die nestjes, erg lekker maar wel ingewikkeld. Maar toch de moeite waard.
Weken in koud water, losroeren, kort in kokend water, afgieten en koudspoelen, droogzwiepen en kort opbakken. Tsja.
Arachide olie, ui, knof, gemberwortel, spitskool.
Gebroken komijnzaad.
Sambal manis, kippenfond, iets Chinese rijstwijn. Fish sauce als zout.
Koya tofu door de rijstbloem en aan twee kanten goudbruin bakken.
Uit de pan en in blokjes.
Die blokjes bij de spitskool, en serveren met de mie.
Succes...
Ik at er die kleine gedroogde Chinese platvisjes bij; zie foto hieronder rechts onder. Erg erg lekker.
Overigens, ik had dus die hap enorm lekkere kippenbouillon (als ik dat al niet vertelde) en wilde wat soepigs maken daarmee, en kwam hier op ideeën.
Op Foodlog ging het vandaag over een enorm fraai product, Botarga in het Italiaans, gepekelde gedroogde harder-kuit. Frans poutargue. Hier.
Googlede wat (schrijf je dat zo?) en vond een erg aardig blog over "eten en vroeger" zeg maar. Maar ja, jammer maar helaas pindakaas, wel in het Spaans dus.
Hier. Inktvis-eierstokken!
Ik kom later wel eens terug op dat blog, als ik het heb doorgespit.
Citaten
Gerard Reve, over die Hare Krishna's:
Staan ze met een kale kop "Hare Hare" te zingen!
Aert Kuipers:
Wanneer er twee redenen worden gegeven is er meestal een derde.
Michail Zotsjenko:
Het is niet erg als je je begeerten niet bevredigen kunt; het is pas erg als je geen begeerten meer hebt.
Rudy Kousbroek:
De hel, dat is tot in de eeuwigheid moeten luisteren naar Harry Mulisch die zijn verzameld werk voorleest, afgewisseld met uitleg van dat werk door Arnold Heumakers.
Hahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!
Nog eentje van mijzelf, als digestif:
Het is een niet uit te roeien misverstand, dat kunstenaars in de kroeg zitten voor hun lol.
Mentawai
Publié par Maarten van Thiel à 19:18:00
maandag 25 oktober 2010
Tsja...
Eerst maar even wat recepten, dan hebben we wat adempauze.
Gele rijst met gedroogde visjes
Surinaamse of Amerikaanse rijst opzetten in koud water met koenjit, wat santen, wat sereh, wat daoen djeroek poeroet en iets zout.
Niet te snel aan de kook laten komen.
Als het water kookt gedroogde visjes toevoegen (Ikan teri) of gedroogde garnalen (Udang kering).
Alle ingrediënten bij de toko.
Uitspraak teri: "trIE"; kering: krIng. In beide gevallen slikken we, of althans bijnabijna, de stomme E in want het is een schwa indogermanicus. Die dus niet zo erg Indogermaans is. Trouwens het valt me altijd zo op dat kepala (e = weer schwa) zo verwant lijkt aan kephalos, beide "hoofd", en respectievelijk Indonesisch en Grieks. Nou ja, je hebt de Gandhara cultuur natuurlijk, tussen Grieks en buddhistisch zeg maar. En Sumatraans Batak schrift is afgeleid van Sanskriet. Enzovoorts zeg maar.
Gandhara
Fondue uit Neuchatel, Fondue Neuchâteloise
De laatste fondue en niet eens een echte.
Sneetjes oud stokbrood begieten met flink droge witte wijn, liefst Zwitserse, en ze in een oven bijna droogstoken (halverwege een keer draaien).
Bestrooien met gemalen kaas, gruyère of appenzeller, en gratineren.
Eventueel wat zoet paprikapoeder over die kaas.
Dat boek Congo wat ik laatst besprak heeft de Libris prijs gekregen. Ik vind dat niet correct om de simpele reden dat het een groot gebrek heeft: het staat vol colloquial taal, populaire straattaal. Die, dat is het extra ergerlijke ervan, ook nog in ene om de twee of drie bladzijden in de verder normale tekst lijkt binnen te springen, onverwacht maar toch met regelmaat en heel erg storend. Ook grove fouten in het register. Iemand treedt op in het boek in jaar A, maar in het register pas in jaar A + 10, net voordat ie vermoord wordt. Lumumba of Kasavubu of Mobutu of een andere halsafsnijder.
Vandaag koya tofu, spitskool, en die ingewikkeld klaar te maken heel dunne Chinese mie. Zie morgen, want precies weet ik het allemaal nog niet.
Gisteren.
Bak kip in arachideolie aan alle kanten licht bruin, uit de pan.
Peultjes (die in stukjes in koud water gelegen hebben en goed uitgelekt daarna) idem.
Arachideolie, ui, knof, gemberwortel, lombok.
Ketjap manis en iets Light soy.
Wat citroensap en proef. Bedenk dat er later misschien nóg wat citroensap bij moet omdat de zuurtegraad gezakt is.
Stukjes kip erbij, ff stoven.
Maïs erin opwarmen, peultjes erbij en stukjes petehboon uit de pekel.
Vanavond bij die koya etc. de daarbij ideale wijn, Gewürztraminer.
Had er trouwens laatst een van de Aldi. Hoe ik daar op kom: zie verder. Ik bedoel, iha zijn de producten van Aldi helemaal niet slecht, maar die Gewürztraminer had een vies zoetje. En nou hoe ik daar op kwam. Simpel. Kocht zaterdag magere yoghurt bij Aldi, zoals wel meer, proef: ongelofelijk vies! Of d'r wat peut of zo door zit.
Vroeg om in Groningen niet te vinden Guérande zout.
Ik koop mijn zout altijd op de markt. Zit daar in zakjes, ik zal kijken of ze ook het gevraagde hebben. De zouthype is wel een beetje op zijn hoogtepunt geloof ik. Er schijnt zelfs een winkel in A'dam te zijn die uitsluitend zout verkoopt. Daar kon je 5 jaar geleden toch geen fatsoenlijke boterham mee verdienen. Heb jij suggesties, behalve deze speciaalwinkel dan, waar ik Guérande zout kan vinden, als ze het op de markt niet hebben?
C (1!)
Speciaalwinkel? Dikker en Thijs, als je het toch over A'dam hebt. Of bestaat die winkel niet meer en is het alleen nog maar een hotel?
Vertelde het al ooit. Dikker en Thijs is? was? ook een erg sjiek restaurantje. Daar zat Peter van Straaten ooit. Heel erg aangeschoten. Kon zijn ogen niet op de kaart krijgen. "Doet u mij maar een bord warm eten, ober."
Uhh zouthype? Tsja, ik vind het toch wel erg mooi om te wisselen. Rock salt hiervoor, Himalaya daarvoor, zwart daarvoor, Wadden daarvoor...
Zal ik je wat van deze zouten sturen?
Marieke, weet je nog, die zwoor trouwens bij guérande.
Links
Nacht van de nacht hier (alle links hier in een nieuw venster).
Practically edible, "The Worlds Biggest Food Encyclopaedia" hier.
Plastination hier.
Museum M Leuven hier.
Naturalisme hier. Wat een ongelofelijk hinderlijk en enorm lelijk dropdown menu! In de poepkleur van het huidige kabinet ook nog...
Hier kan je cultuur bij je in de buurt vinden. Ja, zeggen ze.
Recept
Gemarineerd spek
Leg vingerdikke plakken spek in een marinade van droge witte wijn, wat Chinese rijstwijn (liefst soort met ook sojabonen erin verwerkt), iets citroensap, wat dark soy en sambal.
Draai regelmatig en lek uit.
Kook (in bouillon) of bak of gril, en laat afkoelen in de marinade.
Citaat
The tragedy of life is not that beautiful things die young, but that they grow old and mean.
Chandler
Ik probeer hier steeds maar Ayers en Hare ter sprake te brengen, maar ja, dat moet niet uit de lucht komen vallen. Eigenlijk moet ik een truc vinden om ze "sprekend in te voeren". Maar ja... Trouwens, Ayers wil ik alleen als "feit" te berde brengen zeg maar, feit waarop Hare majestueus reageerde: "Problems of moral are not like crossword puzzles, of which you can find the solution in the next day's issue".
Of Wittgenstein... Daar kan je ook een tijdje mee bezig zijn. Hij, zijn filosofie, zijn broer en diens linker hand, en het Wittgenstein huis, en Hermans dan natuurlijk...
Je wordt oud en je denkt aan dingen. Zie hierboven. Of hieronder.
Hier. "Kitchen sink drama" heet het daar.
Those where the days zeg maar.
¿Qué? hier. En die Burro, die heb ik zelf ooit meegemaakt. Italiaan in Spanje wilde boter. Burro. Grote bevreemding, maar goed, wacht u even. Wat later "De burro staat buiten". Staat er een ezel klaar.
Wittgenstein, die overigens hoogstwaarschijnljk op de lagere school met Hitler in de klas zat.
"Don't get involved in partial problems, but always take flight to where there is a free view over the whole single great problem, even if this view is still not a clear one."
Zat nog wat te denken.
Die Blotebilderskop, dat is inderdaad een fascistoide hetser. "Vrijheid", jaja. Maar vrijheid bestaat enkel als vrijheid in gebondenheid. En "gebondenheid", if any bij de PVV, stinkt daar, dat kan niet anders, naar bruine poep.
Vrijheid, alleen maar bestaand met gebondenheid, zoals het hoort, dat is vergelijkbaar met wat de Dalai Lama me ooit zei: Binding is leed.
Vraag me af wat die Bilders denkt over de Dalai Lama. "Dubbele nationaliteit"?
God bespaar ons dat kakhoofd.
Publié par Maarten van Thiel à 18:06:00
zondag 24 oktober 2010
Mail, Formule 1, you name it... (Worst!)
Mail eerst maar even.
Nou, ik ben d'r gewoon hoor.
Gelukkig!
Ja Marsman. Daar heb ik altijd al problemen mee gehad. Veel van zijn gedichten vind ik een hoog bakvis-gehalte hebben. Geschreven voor zwijmelende pubers. Niet alle natuurlijk, we gaan niet generaliseren. "Herinnering aan Holland" blijft een magistraal gedicht. Maar als je eenmaal een vooroordeel zoals bovenstaand hebt opgebouwd (en ik geef toe dat het oordeel niet vrij van vooroordelen is) verlies je je nieuwgierigheid naar en belangstelling voor zo'n dichter een beetje. Je citaat helpt ook niet om het vooroordeel omver te gooien. Vooral de tweede zin ("liefhebbend genoeg om niet jaloersch te zijn" etc) geeft te denken. Dan kom je al snel tot jouw conclusie. Hier is een sterk ego-centrisch denkend persoon aan het woord. Terwijl het heel mooi is, natuurlijk, om van het begrip vrijheid uit te gaan in de liefde, iemand de vrijheid van denken, eigen ruimte, alleen zijn etc. gunnen. Maar dan wel naar twee kanten toe graag...
Ja, ik vind de meeste gedichten ook niet goed. Maar ja, sommige dingen zijn wél goed. Dat "liefhebbend..." is wel heel, ja, utopisch-waar zeg maar. Feitelijk een diepe waarheid, maar ja, de praktijk...
Dank voor de kop trouwens. Was weer een vrolijk stemmende, met z'n half geopende lippen en stralende kraalogen.
C1
Geen dank, jij bedankt.
Hieronder geen vrolijk stemmende, geen half geopende lippen en geen stralende kraalogen...
(Waarom kunnen die lui van Blogspot niet gewoon zeggen "Het is momenteel te druk", in plaats van je acht keer een plaatje te laten uploaden voor jan lul?) (En altijd in het weekend. Kan die Wilberts dat werkvolk niet gewoon verbieden om in het weekend te internetten?)
(Ze laten je trouwens wel denken dat het geladen wordt, maar als je goed kijkt zie je, heel kort en vlak voordat er staat "Uw afbeeldingen worden opgeladen", staan "Done". Dan weet je dat het mis is en dat je in de maling genomen wordt.)
(Corrigeer momenteel een cursus web en netwerk. Er wordt gewaarschuwd voor het feit dat het internetverkeer sneller toeneemt dan de capaciteit...)
Recept
Gekookte tong, koud
Trek bouillon van het keelstuk, laat afkoelen en ontvet.
Breng aan de kook en doe er de tong in, van welke soort dan ook.
Als gaar: pel en laat goed koelen.
Serveer in plakjes met vinaigrette of met mierikswortelsaus.
Smaakt ook prima met gerookte tong; gebruik dan mierikswortelsaus.
Fondue
Fondue met roomkaas
Maak een kaasfondue met 400 gram Emmentaler en 400 roomkaas, bijvoorbeeld 200 Camembert en 200 Brie (kaas met witte korst zonder korst verwerken).
Of gebruik Kernhem.
Uit De Parelduiker, 2001, 4/5.
Italiaanse verse worst, daar ging een of andere discussie over. NRC Next?
Met anijs en/of venkelzaad. Hot of sweet.
De recepten, ik bedoel: ik dook er even in, variëren enorm, en het kan bv. venkel én anijs, of venkel óf anijs zijn. En geen enkele combinatie is specifiek voor hot of sweet.
Recepten voor het worstvlees variëren van
2 tablespoons salt
3 teaspoons fennel seed
2 teaspoons sugar
1 tablespoon crushed hot pepper
1 teaspoon caraway seed
3 teaspoons coriander (zaad)
5 pounds coarse ground pork butt
1 cup dry red wine
3 cloves garlic, crushed
tot
5 pounds boned pork shoulder (pork butt)
2 1/2 tablespoons of dried anise
1 tablespoon of pickling salt (coloroso-zout; kali-zout)
1 teaspoon of fine ground black pepper
1 teaspoon dried thyme
1 teaspoon dried oregano
1 cup ice water
en dan wel of geen "chili-vlokken".
Italiaanse worstjesdiscussie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Diverse verse worst hier. Vreemd. Je vindt het met Google italian sausage anise fennel maar in het desbetreffende recept hier wordt het niet gebruikt, enkel in de aanlooptekst.
En iemand in die discussie had het over chipolata, en dat staat ook hier.
En, o ja. In zuidelijke Europese landen betekent "worstje" dikwijls verse worst, en "worst" droge. Hier, Groningen en zo, heb je gedroogde dunne, en in Nederland etc. dikke verse. Maar in warmere klimaten kan dat blijkbaar beter niet. Moet ik nog eens diep over nadenken. Trouwens, je hebt hier -origineel- geen dunne verse, en in het zuiden geen dunne gedroogde of dikke verse...
Formule 1, Korea.
Gedenkwaardig, zeg dat wel ja.
Gisteren
Blik artisjokharten lekken, in vieren snijden of eventueel meer nog, lekken.
Eieren niet te hard koken.
Pannekoekbeslag maken met half boekweitmeel.
Olijfolie, ui, knof.
Grove witte peper.
Artisjok kort meebakken, ietsje witte wijn, snel bijna droogkoken.
Pannekoek(en) bakken in boter.
"Vullen" met stukjes ei, en artisjok etc.
At twee keer, de eerste keer met "fruitjes" erover, de tweede keer met die Tianjin kool.
Vandaag kip, die peultjes, maïs en petehbonen.
Las vandaag weer eens over Héloise en Abélard.
Citaat
Het universum is niet alleen vreemder dan we denken, het is vreemder dan we kúnnen denken
Haldane
Vraag niet wat voor ziekte de persoon heeft, vraag wat voor persoon de ziekte heeft
Osler
Stierenvechten is noodzakelijk. Net als kunst. Net als geloof.
Esplá
O frischer Duft,
O heller Klang:
Nun muss sich
Alles alles wenden
Publié par Maarten van Thiel à 18:23:00
zaterdag 23 oktober 2010
Gisteren
was niet alleen dat blog een hele klus, maar daarnaast moest ik de Spaanse lespagina klaar krijgen. En koken.
Vandaag zeg maar vier keer koken: appelmoes, peultjes sauteren waar ik gisteren niet aan toe kwam, champignons stoven en "koken". Koken: pannekoeken met flink ei, en "gevuld" met iets met artisjokhart.
En dan moest ik vandaag (ik bedoel: het is al richting 19.00 uur) ook nog Photoshop hoofdstuk afwerken, inkopen doen, orchidee waarover ik was getipt gaan kopen, glaasje wijn drinken bij Holt... O, én kwalificatie Formule 1 bekijken.
Vettel pole. Nou ja, die begaat toch weer een stommiteit. Daar hoeven Webber en Alonso zich niet druk over te maken. Interessant circuit trouwens, dat nieuwe Koreaanse. Na start twee bochten naar links en dan een lang recht stuk...
Button in de brand
Uhh, dat champignons stoven hierboven verdient misschien enige uitleg.
Kijk. A] omdat ik nog steeds op dieet ben en B] omdat ik het lekker vind eet ik 's middags groente + proteïne. Kijk. In de diepvries heb ik een zak met stukjes kip, idem met vis (bv. koolvis), en in de koeling eieren. En dan eet ik dag 1 een gebakken ei met groenten, 2 vis met groenten, 3 gekookt ei, 4 kip.
En die groenten, kijk, die zijn dan een dag of vier of zo gelijk. Vandaag maak ik een forse bak gestoofde champignons, had tot vandaag idem puntpaprika, en na die champignons neem ik bv. courget.
Alles met enkel ui en knof. Kruiden, zout, peper dat beslis ik per dag.
Lekker hoor. En gezond. En als je honger hebt: simpel: dat is die appelmoes van hierboven. Grove stukken appel, bodem water, stoofpan, deksel, ..., prakken, afkoelen (met deksel want anders gaat het snel schimmelen), doos, koeling. En elke keer als je honger hebt dan neem je gewoon een paar lepels van dat spul. Lekker hoor! Vooral helemaal rode appels nemen.
Hierboven bimi gisteren, maar eerst nog even die pado's van daarboven weer.
Olijfolie, ui, knof.
Platgedrukte paddo-stelen.
Geen zout of peper of "peper" dus, maar wel bv. ietsje paddoblokje.
Scheut witte wijn en scheutje warm water.
Paddo-koppen in schijfjes erbij, omhusselen, hoog vuur, af en toe omhusselen, eventueel inkoken.
Koelen, in bak in koeling, dagelijks een paar lepels bij die proteïne. En kruiden met chili-saus, die Tianjin kool van gisteren, mosterd, you name it...
O, en als je toch moet inkoken, dan kan je er mooi gesnipperde gedroogde paddestoel bij doen! Ik deed er gesnipperde gedroogde oesterzwam bij. Oesterzwam heeft niet zo'n sterke smaak, maar gedroogde (wat sterker smaak) hierbij, waarin ál paddo's en iets paddoblokje, dat is perfect. Want ik proefde dus net. Wow... Werkelijk wow!
Ennuh, laat maar lekker doorstoven / inkoken. Als je geen erg super speciale paddo's hebt dan maakt lang stoven niks uit.
Ennuh, je kan besluiten wat "teveel" vloeistof toe te voegen, daarbij gedroogde paddo's én wat langer stoven / inkoken.
"Koken. Echt koken."
Maar nu gisteren dan dus. Tsja. Echt waar hoor: weer enorm lekker. Heb me er aan overeten of hoe zeg je dat.
Penne koken met ietsje paddo-blokje (alweer!), afgieten, koudspoelen, door olijfolie husselen.
Olijfolie, ui, knof, peterselie.
Witte wijn, heel klein gesneden stukjes gedroogde tomaat, niet uit de olie maar droog (fantastisch zoetje in de smaak van de saus), en gesneden en daarna uitgelekte stukjes pepperoncini. Ook nog weer ietsje paddo-blokje.
Proef.
Andere pan, olijfolie, bima stelenstukjes roerbakken. Uit de pan en bij de ui etc.
Pasta door de ui etc. en ook de rest van de bima, de roosjes, al is dat een groot woord hier.
In vette ovenschotel, bedek met plakken Münster of zo'n soort kaas. Bestrijk de kaasplakken met ietsje noten-olie.
(Waarom ik "noten-olie" schrijf? Dan scoor ik in Google op notenolie én op noten olie. Dus.)(Niet verder vertellen hoor!)
Nog even die gedroogde oesterzwam. Ooit, een maand of twee geleden, hadden ze die, om onduidelijke redenen voor wat hun publiek iha betreft bedoel ik, althans hier in Zuidhorn, bij Super d B. Ik denk dat je ze nu zelf zal moeten maken, wat natuurlijk niet zo erg moeilijk is. Schijfjes op een rooster (van welke paddestoel dan ook) en dat op een warme plek, eventueel een oven op 70° en met de deur open.
Ik kom er op terug omdat ik, na juiste inkoking, herproefde. Ongelofelijk. En daarnaast in de voorsmaak ietsje zoet (van die oesterzwammen?) en in de nasmaak een prachtig bittertje, dát zeker van die oesterzwammen.
Dus.
Zou hier vandaag wat over verse worst schrijven. Dat beloofde ik. Maar ja. Ik wil het beter, diepgaander doen, daarvoor is tijd nodig, dat wordt morgen dus.
(Kop voor C1)
Dagelijks recept
Geitenkaas-paprika taart
Ietsje tuinbroekig, maar goed.
Maak brokkeldeeg en bedek daarmee de bodem en de wand van een lage ovenschotel.
Bak het deeg blind op 200 graden, met droge bonen erop dus, tot het mooi bruin is.
Laat koelen.
Grill rode paprika, laat koelen, pel en snijd aan stukken. Ja, of gebruik paprika uit blik. Heel goed mogelijk dat de smaak stukken beter is. Wel goed uitlekken, en met het lekvocht kan je allerlei mooie dingen doen. Ik treed niet in details.
Beleg de bodem van de taart met stukjes paprika.
Meng zachte geitenkaas met eieren (een ei op 75 gr. kaas), en kruid met peper, zout en dragon of basilicum.
Vul hiermee de taart en bak een klein kwartier op 200 graden.
Kaasfondue recept, zoals beloofd
Fondue met roomkaas
Maak kaasfondue met 400 gram Emmentaler en 400 roomkaas, bijvoorbeeld 200 Camembert en 200 Brie (kaas met witte korst zonder korst verwerken).
Of gebruik Kernhem!
Link.
Fair trade hier (alle links hier in een nieuw venster).
La Tulipe, van die Ilja Gort, daar hadden we het laatst over. Dronk vandaag die rosé die "de beste van Frankrijk" is. Nou, geloof je het zelf? Raar vaag zoetje in de nasmaak. Ook nog 5,50 de fles of zo. Bij de Aldi kan je Navarra rosé krijgen voor de helft, en stukken beter.
En met wie had ik het laatst, en waar?, over die Tierenteyn mosterd?
Kijk. De Parelduiker (nooit van gehoord), jaargang 6, nummer 4/5, 2001. Reinaert De Ridder of Elsschot De Vos. Perfecte mini biografie van Willem Elsschot / Alfons de Ridder. Perfect. En een wel zeker uiterst comlex leven, dat toch weer steeds op zijn pootjes terug komt.
Maar goed, hier gaat het natuurlijk niet over cultuur of dat soort dingen, hier gaat het over eten en drinken.
Tierenteyn mosterd dus. "De zakenman was weer lijmer pur sang en bezorgde grote firma's als de Sabena een mooie plaats in Snoecks Almanakken. Maar ook de kleine mosterdfabriek van Ferdinand Tierenteyn had zijn volle aandacht. Elk jaar maakte De Ridder zijn opwachting bij de madam op het Bisschop Seghersplein te Gent, met een vers lofdicht op haar mosterd in de hand. Gretig vernieuwde zij dan die reclame [oftewel de inkomsten van Elsschot]"
Tierenteyn mosterd hier. Waw man, wat een Flash! Daar denk je Elsschot of "die weduwe" niet naast...
Tierenteyn winkel Gent
Citaat
Marsman
(Uhh, niet dat ik het ermee eens ben!)
Alleen van een vrouw, die mij niet vervolgt met haar liefde, en met haar behoefte daaraan, kan ik op den duur blijven houden. Alleen van een vrouw, die liefhebbend genoeg is om niet jaloersch te zijn op mijn werk, mijn gedachten, mijn alleen zijn; zij zal mij integendeel ruimte en eenzaamheid geven.
Volgens mij is hier iemand aan het woord, die zichzelf belangrijker vindt dan de ander. Ik bedoel: in de trant van "Maar natuurlijk ben ik toch belangrijker! Het idee!"
"Liefhebbend genoeg": lees: onderdanig genoeg. Toch?! (Waar ben je, C1?)
Ik had een oom die zo was. Uiterst rijk, altijd uiterst grote fascistoïde bek, peperduur appartement met verzorging (De Pettelaar bij Den Bosch), maar ja, peperduur verzorgd of niet, het was ze daar niet opgevallen dat ie al anderhalve dag niet om z'n medicijnen en eten gekomen was...
Publié par Maarten van Thiel à 18:31:00
vrijdag 22 oktober 2010
Grote klus, dat blog vandaag...
Nieuwe Spaanse les (met recepten!) hier (alle links hier in een nieuw venster). Deel 1, later 2 want volgende week herfstvakantie = geen les.
Morgen klassificatie, overmorgen race Formule 1. Korea. Eerste keer. Voorspeld was dat er te weinig hotelcapaciteit zou zijn, en inderdaad, technici zijn ondergebracht in bordelen. Nou ja, ach...
Inrit pitsstraat blijkt gevaarlijk.
Hamilton, Kobica en Button doen het goed. Webber 1e training slecht, 2e training 1e.
Sauber weer goed. 8e en 10e + 11e b(ben er nog steeds niet achter wat voor raar lettertype we hier hebben. Acht nul: 8 0.
Recept
Gehakt-risotto
Bak ui en knoflook in olijfolie.
Kruid naar smaak, en bak rundergehakt in dezelfde pan rul.
Voeg risotto-rijst toe en bak die ook even aan.
Doe er een scheut witte wijn bij en laat die, roerend, opgenomen worden.
Doe er steeds scheutjes bouillon bij, en laat die roerend door de rijst opgemonen worden, tot de rijst gaar is.
Er kan ook tomatenpuree door.
Inkopen gisteren. Haloumi, kweepeer en hierboven Tianjin kool. Hier. Volgende foto is die kool zelf zeg maar. Familie van Chinese / spitskool.
Alle inkopen op de Spaanse les besproken. In het Spaans...
O, trouwens: ik ga Wilders wraken omdat hij bevooroordeeld is. Toch?
Gisteren in Groningen bij zo'n ouderwetste Chinees gegeten. Nasi Rames. Lekker hoor. Wel erg veel van dat doorgestoofde rundvlees. Volgende keer minder vlees meer groenten. Herinnerde me dat ik met m'n ouders naar een Chinees in Eindhoven ging, ± 1955, en daar kreeg je ipv dat rundvlees walvisvlees. Toen...
(Weer wat mis met blogspot. Maakte deze foto helderder, nieuwe upload, nop.)
Vanavond, want het veranderde wat, penne gegratineerd met Münster (maakte ik ooit in Frankrijk; lekker!) en bimi erbij.
Morgen pannekoek met veel ei, "gevuld" met iets met artisjokhart. Overmorgen want gepland want weekend kip, kweepeer (gebakken partjes) en iets met peultjes. Die had ik al en die sauteerde ik vandaag, ter conservering.
Aardige link hier. Spaans gastronomisch woordenboek.
Snelkook-polenta. 3 minuten ipv 3 kwartier...
Kaasfondue recept
Fondue van blauwschimmelkaas
Maak kaasfondue met 400 gram Emmentaler en 400 blauwschimmelkaas.
Kaasfondue met geitenkaas
Maak een kaasfondue, maar gebruik witte wijn en appelsap.
En geitenkaas natuurlijk, harde soort, naast Emmentaler.
Voeg ook nootmuskaat toe en zoet paprikapoeder.
Had het gisterenavond laat, bij een glas wijn, met iemand die ik op het station tegen kwam, kennis van heel vroeger, over mijn familie.
Ik zeg Ik erfde een mooie kussenkast van m'n oma, tante was daar niet blij mee, smerige streek uitgehaald, kast nooit gezien.
Gaat die tante dood, erf ik die kast. Opnieuw! Dat zijn de Van Thiels... Ik ontmoette ooit iemand, d'r moeder was dienstmeid geweest bij Frans Jozef (die minister, en voorzitter 2e Kamer), ze zei Toen ze al dement was droomde ze er nog over.
Mirin, zoete rijstwijn.
Ga gari maken.
Leg plakjes geschilde gemberwortel een week in mirin.
Serveer (uitgelekt) bij Sushi. Of zo.
Las ergens dat appeltaart lekkerder wordt als je abrikozenjam door de vulling doet. Of als je de appelpartjes weekt in brandewijn.
Vandaag, of gisteren, dat kan ook, was het weer onuitgewerkt en ongepubliceerd recept publiceren, tsjonge.
Bonenpuree-salade
Plakken tomaat snijden.
Witte bonen pureren. Gekookte, maar dat dachten jullie al.
Mengen met gehakte uitgelekte ansjovis uit blik, fijngehakte knoflook, fijngehakte platte peterselie, olijfolie en citroensap.
Turkse slabladen op borden, ook wel Roma sla geheten, die tomaten erop, die puree daarop en bestrooi met ietsje zeer fijn gehakte en uitgelekte pepperoncini uit de pekel.
U begrijpt wat nu gaat volgen.
Het zijn er heel wat, want ik moet ze kwijt vóór de nieuwe lichting morgen.
Oorlogsbuit hier.
Sierk Schröder hier.
Ik weet niet meer over welke tentoonstelling ik hier las. Die Brands trouwens, daar heb ik ooit ruzie mee gehad. In Utrecht.
Nijmeegse tram hier.
Charlotte Salomon hier.
Klein Geluk hier.
Zout en Zilver hier.
Dit weekend nog in Leiden, Hollandse Watermannen: hier.
Grosz hier.
Volkenkunde, ook Leiden hier, en dáár ergens Kleuterspeurspel. Dubbelop dus. Ouders moeten eerst zelf naar die speurtocht speuren...
Sesamstraat hier.
Geschiedenis van het Damesblad hier.
Pfffffff....
Hele zwik info uit Huesca gekregen voor die Spanje-reis met Pasen 2011.
Citaat. Citaten.
Stem niet, lees Goethe (Wichman)
Het plezier dat wij aan muziek ontlenen is afkomstig van tellen (Leibniz)
Navigeren is noodzakelijk, leven niet (Plutarchus)
Wonderen moet je altijd verderop zoeken (Pius II)
Niemand wandelt ongestraft onder de palmen (Goethe)
En dan hebben we vandaag, of was het gisteren of eergisteren of zo, ook nog Gedicht.
Bloem, Insomnia
Denkend aan de dood kan ik niet slapen,
En niet slapend denk ik aan de dood,
En het leven vliet gelijk het vlood,
En elk zijn is tot niet-zijn geschapen.
Hoe onmachtig klinkt het schriel "te wapen",
Waar de levenswil ten strijd mee noodt,
Naast der doodsklaroenen schrille stoot,
Die de grijsaards oproept met de knapen.
Evenals een vrouw, die eens zich gaf,
Baren moet, of ze al dan niet wil baren,
Want het kind is groeiende in haar schoot,
Is elk wezen zwanger van de dood,
En het voorbestemde doel van 't paren
Is niet minder dan de wieg het graf.
Ter compensatie nog maar een recept.
Geitenbout uit de oven
Geitenbout: Marokkaanse slager.
Wrijf de bout in met (in Spanje dan) varkensvet en leg in een ovenschotel (het uiteinde steekt buiten de schotel maar dat is geen probleem), waarin een scheut olijfolie, grofgesneden ui en knoflook en grof gebroken korianderzaad.
Zet in een hete oven totdat de bout goed bruin is; draai en begiet regelmatig.
De bout kan ook op een rooster worden gelegd met daaronder een lekbak waarin de oliedruip etc. en blokjes aardappel.
Publié par Maarten van Thiel à 19:03:00
Abonneren op:
Posts (Atom)