woensdag 31 augustus 2011
Woensdag-berichten...
Eerst maar ff de planning.
Vanavond pompoensoep van kippenbouillon die ik nog had (joods, met veel prei), met daarin gedroogde Oosterse paddo's, verse gebakken paddomix en gefrituurde tofu.
Morgen iets met zalmvissticks, aardappel en paprika.
Overmorgen nu. Bij de Poiesz (een supermarktketen in Noord Nederland; uitspraak pois; volgens mij zijn dat oorspronkelijk van die na de opstand gevluchte Hongaren) hadden ze lahmacun (zie boven) in de aanbieding (merk Mekkafood, woehahahahaha! Pizza merk Romefood!). Dus daar doe ik dan wat mee.
En dan de dag erna een moeilijke combi. Sperzie met verse koenjit, maar, én, iets van kaas. Oei.
Dank PJ!
Trouwens, wat had je gedacht? Dat ze `n boot met komkommers zouwe kapen??
(O, ik zie trouwens, Google, dat mijn in de NRC gemunte term woestijnjurk voorzichtichjes populair wordt.)
Had het met iemand over vis (of kip of varkenshaas of...) in zoutkorst. Dat je de zoutsmaak er in krijgt maar niet het zout. Net als dat je met Yasa (search the blog) er de limoensmaak in krijgt maar niet het zuur.
Je vind heel wat recepten voor poisson (of wat dan ook) au gros sel, en dikwijls is er sprake van het mengen van dat grof zeezout met eiwit. Dat moet je alleen maar doen als je iets in dat zout bakt, waaruit redelijk wat vocht zou kunnen komen.
Zie bijvoorbeeld hier (alle links hier in een nieuw venster). Maar bij een varkenshaas of een forse (spul moet wel altijd dik zijn, volumineus, niet plat) kalkoendij is dat totaal niet nodig.
(Uhh, als je zeer heet zeer snel bakken kan, dan kan je ook "plat" verwerken. Bretonse tong au gros sel!!)
Kip in grofzout
Proefde vanavond voor het eerst tofu van de Surinamer. Goh. Beetje dat zurige van tempeh. Ligt aan het fermentatiemiddel natuurlijk...
Recept. Eindelijk.
Mexicaanse lasagne, Champandongo [tsjampandÒngoo]
Bak in olijfolie wat ui en knoflook uit.
Bak in dezelfde pan rundergehakt rul, met komijn, stukjes walnoot en amandelen.
Bak flink stukken tomaat mee, prak, en breng op smaak met wat citroensap en suiker.
Bak Mexicaanse tortilla's.
Maak in een ovenschotel, op een laagje room, een lasagne met achtereenvolgens en om-en-om lagen van tortilla, vleessaus en plakjes kaas (liefst Monterrey Jack).
Bedek op het laatst met nog een laagje room.
Bak in de oven.
Serveer met een bonen-rijstmengsel, BB met R of zoiets.
Net als met die lahmacun zijn er alleen maar gore grauwe foto's te vinden als je op chapandongo zoekt. Vandaar hierboven die BB met R.
Uhh, kreeg een enorme zwik DVD's binnen, acht of zo. Begin vanavond met The Queen. Een prachtig mens vind ik dat. Met haar hondjes, gin-and-tonics en die rondkwakende echtgenoot...
Perfect...
Publié par Maarten van Thiel à 17:55:00
dinsdag 30 augustus 2011
Daar zijn we weer, na alweer een bezoek aan Groningen...
Ennuhh, o ja, dat schip, dat koken voor die Deentjes, dat gaat dus door. Zondag t/m zaterdag. Verwacht niet teveel berichten die dagen, want vanaf een schip is internetten erg traag.
Had ik dit hierboven nog niet verteld? Nee... Enorm lekker.
Tuinbonen, verse maïs en belegen schapenkaas...
Tuinbonen koken + iets kruidenbouillonblokje, afgieten, koudspoelen.
Olijfolie, sjalot, knof, lombok.
Laurier, fijngewreven komijn, iets kruidenbouillonblokje...
Witte wijn..., gerookt paprikapoeder..., proef.
Tuinbonen erbij..., maïs, warme ovenschotel (maar gaat niet de oven in), kaas erover raspen, ff wachten...
Wow... Eergisteren...
Gisteren nu, laat thuis gekomen, dus simpel.
Zie hierboven. Heinz Beanz met verse zalm...
Pindaolie, sjalot, gemberwortel, knof, lombok...
Kleine stukjes Chinese zoutevis als zout...
Blik Heinz Beanz, wat rode wijn, sudderen...
Kouseband die ik nog, al gekookt, had, kleine stukjes rauwe sjalot...
Wat ikan teri (gedroogde Indonesische visjes) en wat oedan kering (gedroogde garnalen)...
Proef.
Rauwe zalm in stukkies erdoor, ff...
Geniet!
Wat is dit hier (alle links hier in een nieuw venster) nou allemaal voor gelul. Die dingen heten helemaal niet "Truffes de Chine". Truffes de Chine zijn erg minderwaardige Chinese truffels. Die paarse aardappelen heten Vitelottes...
Recept
Lasagne met witlof
Bak in olijfolie ui en fijngesneden witlof kort aan.
Doe er een flinke scheut béchamel bij en kleine stukjes geblancheerde rauwe ham.
Laat op zacht vuur de witlof garen. Maak lasagne, beginnend met wat béchamel, dan de lasagnevellen, de witlofsaus, lasagnevellen et cetera.
Jaaaaaaren geleden....
Kookte voor vrienden, bruiloft, maar het moest goedkoop zijn.
Varkensvlees, ja dat was OK. Varkensvlees in sinaasappelsaus. Ja perfect.
Zo gezegd zo gedaan. Klassiek Frans recept. Cœur de porc à l'orange.
Nou, heerlijk was het. Maar wat voor soort varkensvlees was dat nou? Ik zeg "Heel symbolisch. Hart".
Kreeg, nou ja, kreeg, vandaag op de markt twee varkenstongen. Wilde eigenlijk lamstong maar daarvan waren ze niet zeker te kunnen leveren, althans niet in één week (krijg ze later).
En bestelde varkenshart voor volgende week.
(O, moet dat wel afzeggen! Werk op schip!)
Maar goed. Bijna een kilo varkenstong, prachtig vlees, prijs € 2,20...
Publié par Maarten van Thiel à 19:20:00
maandag 29 augustus 2011
Plopatou
Dat schoot me vanavond in ene te binnen. Plopatou. Zat bij Huis de Beurs en vertelde C3 dat ik Plopatou nog gekend had. Oh, zegt ie, die zie ik elke week nog wel eens lopen. Ik zeg Verrek, ik dacht dat die dood was.
We hadden het over hoe 30? 35? jaar geleden De Drie Gezusters open ging, zeer sjiek, obers in jacquet, leestafel met tot en met de Pravda, komt Plopatou binnenlopen. C zegt "Gehuld in een gewaad". Ik zeg "Nee, gewikkeld in een vloerkleed..."
(De Drie Gezusters: nu zo'n studenten shittent van die zich opgehangen hebbende ex-horeca tycoon, hoe heette ie ook weer...)
Hermans schreef ook over hem. "Pouxpartout", vol vlooien.
C zei nog dat het geen prettig persoon is. Nee...
[Ik zat met PJ in Huis de Beurs vandaag, 9 6 '15, komt Plopatou langslopen, zegt PJ "Hij is weer netjes gekleed. Laatst liep ie in een jurk..."]
Vreemd trouwens dat ik op Plopatou foto's zoekend ook Wally Tax tegen kom. Wie kent die nog. Schreef al wel over hem, in relatie (relatie!!) tot Laurie Langenbach.
Laurie:
"De telefoon rinkelde,. Het was R. 'Het gaat niet door vanavond,' zei jij. 'We waren vergeten dat er voetbal op de televisie was en dat willen we zien.'
'Ja, natuurlijk.'
'We zien elkaar wel weer.'
'Ja.'
Ik hing op en ging weer liggen."
O, zoek op dit blog op Heeresma. Fantastisch verhaal uit brief van hem aan Laurie. De tweede moet je hebben, want je krijgt natuurlijk deze als eerste.
Als je op foto's van Laurie zoekt dan krijg je ook tig keer Wally Tax. Wally hier (alle links hier in een nieuw venster). Zie over Laurie daar. "Na de dood van Langenbach ging het bergafwaarts met Tax."
Die dood, dat was een zelfde verhaal als de dood (en de rechtzaak erna) van Sylvia Millecam.
Groningen, afspraak. Zou vanavond pompoensoep maken met iets van vis. Uhh, het idee! How stupid can one get.
Trek vanavond een blik Beanz open, doe daar rauwe zalm in (ja, na sjalot en knof naturlijk, en ook wat ikan teri en udang kering), en die pompoensoep die eet ik morgen met vraagteken.
Zo.
Dat gelul...
L. Dank!
Miet, ja, die eierdozen, dat was ik even vergeten, en dat café om de hoek, heette dat niet 'd'n Tit'?
Ja, ik geloof wel, ja.
Als er iemand "van buiten" bij ons logeerde, heb ik menig fietstocht gemaakt: langs Eeneind (Nuenen) Papenvoortse heide, Stiphout (goed café op de hoek), Croy ( ongezellig café) Aarle Rixtel (Miet), terug over Lieshout (leuk café op het plein) Nuenen, enz. enz. Was altijd een groot succes. Ik kende die tocht van de oude schilder, die véél te lang bleef doorzakken in die café's en daarna onder "de Peppels" de sloot in reed: "Wat lig ik hier g..verdoeme in die kathedraal te doen".
L.
Ja, Eeneind! Zie Band of Brothers (deels, die shots trouwens, in Gerwen, daar waar je de kerk ziet). Papenvoortse ken ik niet. Stiphout: daar woonden mijn ouders. Welk café?? Croy: ja, ongezellig. Lieshout: geen idee.
Wat? Culinair bericht?? Hoezo???
Nou ja.
Lamszwezerik
Van het lam kan je ook de zwezerik van het hart gebruiken trouwens.
Maak klaar zoals kalfszwezerik (search the blog op zwezerik), maar het kan allemaal
wat simpeler; vergeet het zware bord.
Kook, snijd in stukjes, bak die kort aan, en serveer in een gebonden saus met bijvoorbeeld waterkers erdoor (bak in flink boter, haal uit de pan, voeg bloem toe, roer god door en maak er met wat warme melk en wat witte wijn een saus van).
Serveer dat bijvoorbeeld bij tagliatelle.
Zag gisteren trouwens een film met Lee van Cleef (een Nederlander, trouwens). Hij rookt dezelfde peperdure pijp als ik (letterlijk, niet overdrachtelijk). Peterson Dublin. Waarschijnlijk is de mijne duurder, want dat is een Special Edition (ef el 480 in 1981).
O, wie heeft er trouwens contacten in Duitsland? Zoek twee tweedehands boeken, van Unica Zürn. Dunkler Frühling en Der Mann im Jasmin. Waanzinnig (mooi én werkelijk). Ben ze kwijt (uitgeleend etc.).
Foto Man Ray.
Publié par Maarten van Thiel à 19:11:00
zondag 28 augustus 2011
Twee maal kaas, eerst...
En alweer een verandering in het stramien (de vaste pagina-opmaak). Zie de kop hierboven ('size="+2"' ipv de +3 bij de hier gebruikte initialen).
Maar goed, die twee kaas dus.
A] die Stilton. Die was erg lekker, en mooi "droog". Of beter "mooi droog", dit itt. (goede!) Roquefort bv.
Uhh, ik bedoel: het "droge" is híer een goede eigenschap, tegenover de goede "natte" Roquefort eigenschap. Hèhèh, het is eruit...
B] die belegen schapenkaas, die op de eerste plaats waarschijnlijk Bels is: Nederlandse en Franse teksten erop. Die is werkelijk ook heerlijk.
Die schapenkaas, trouwens, is voor vanavond, bij tuinbonen en -kliek- verse maïs. Hoe? Tsja...
Bouygette
Die kaasboer is fantastisch. Die geiten Pecorino, die extra belegen komijn, die (niet-nep!) Cabrales en wat was het allemaal nog meer, eerder. Ja, die Parmezaan! En o ja: volgende keer enorm lekkere (liet me proeven) Friese zoetige gatenkaas. Ik vertelde dat ik die eerder proefde, maar waar... O ja, bij Van der Ley natuurlijk. Welke winkel ook prima spul levert. Stuk duurder, maar hij heeft wel "alles".
Op mijn lijstje voor hem staan Bouygette, Pecorino romano, Pecorino sardo (2 x schaap), Noorse zoete, Idiazabal (Baskische gerookte kaas; heeft hij af en toe), Portugees schapenkaasje-naam-vergeten, Bra duro en Artavaggio. Dus.
Pecorino romano.
Wat is dat voor mesje? Lijkt in de verte op een Parmezaan-breek-mesje. Parmezaan snij je nooit, daar wrik je stukken af met een soort oestermesje-achtig ding.
Vergat gisteren natuurlijk weer om foto's van die longhaas te maken en zo.
Nou ja. Bakte sjalot en knof in olijfolie.
Gemengde paddo's, laurier, iets paddoblokje, grove witte peper...
Witte wijn en Malaga...
Proef. Wat room, inkoken, proef.
Longhaas prepareren (zie foto's eerder).
Ovenaardappelen voorbakken met olijfolie.
Maïskolven koken.
Boter smelten. Maïs met boter serveren.
In rest boter longhaas bakken. Jus maken!
En er bleef dus over want het was veel te veel.
At gisteren de rest van de longhaas met de rest van de aardappelen én met kouseband.
Kouseband altijd net als sperzie en haricots in stukkies in koud water, goed afgieten, wokken, stoven.
Uhh, net als die paddo's: dat vreet ik niet in m'n eentje op hoor...
En o ja! Sjongejonge...
Maakte botersla met rauwe eekhoorntjesbrood-stengel, notenolie, umi azijn. Wow!
En een echte (niet Nederlands kapotgeslagen en alsdus steen op de maag) omelet met truffelolie en de kop van dat eekhoorntjesbrood. Re-Wow!
En weer foto's vergeten, gotsammekraakuh...
Truffelolie
Mail, L., bedankt!
Die Jan was toch echt Miet haar man hoor. Ik weet ook nog wel dat hij aan het doodgaan was, werd inderdaad gezegd, maar hij verrekte het blijkbaar. Heeft hij haar toch mooi tuk gehad. Die zoon daar weet ik ook van.
Goh...
"Di is Jan. Jan is minne mens. Jan hee kaanker." -"Joa, ik het kaanker".
Dat "schauwe" café om de hoek is nog eens bij de NCRV op televisie geweest. Ik heb toen met verbazing zitten kijken, dat die lui daar naar binnen gingen. Vanzelf kwamen ze even later bij Miet, om het hoekje, binnen.
Idiazabal
Ja, maar dan is er wel wat veranderd. Eerst kwamen ze óf bij Miet óf in dat skaw café...
Wat een stomme oen ben ik, niet door hebben dat Hein voor een schilderij zat, ik heb ook niet echt goed gekeken.
Ik ga Casanova uitlaten, hij is nog steeds niet te vertrouwen in het park. Dag, L.
Casanova is een hond hoor...
Bra duro
O ja!!
Ik ga bij m'n ouwe vriend Toon op z'n schip werken, een week. Als kok.
Die vaart met, ik had het er al eerder over, Deense en Duitse en Zwitserse pubertjes door de Noord- en Zuidhollandse wateren. Erg populaire schoolvakantie in die landen, alhier niet bekend. Erg leuk werk. Deed ik vroeger professioneel als in de zomer het webdesignwerk op ze gat lag.
Toon hier (alle links hier in een nieuw venster).
Maandagochtend over een week 5 aug. komen ze vroeg aan! 8.00 uur, dus kunnen we zondagavond al afspreken.
We hebben dan al het merendeel eten in huis: Maandag spagetti bolognese en sla en yogurtjes toe, dinsdag gaan ze uit eten, woensdag: soep en kip kerry en wat augurkjes/komkommer, donderdag friet en hamburger met ijsje (Cornetto).
Tussen de middag af en toe iets lekkers: eitje/knakworst o.i.d.
Krijg aantal en vega's nog toegestuurd.
Vrijdagochend 9.00 smeren ze em weer!
Doe het nu enkel voor me plezier hoor! Ennuh, Luik / Namen vakantie erdoor uitgesteld... Ja, ennuhh, super culinair is het natuurlijk van verre; 15 jaar zijn ze...
Pecorino sardo
Twee films.
Hereafter. Tsunami. Iemand verdrinkt. Beetje shittig. "Droombeelden". Daarna gebeurt er eigenlijk niks meer...
Hidalgo. Als je alleen maar ziet wat je in het "voorprogramma" aan enorme shit voorgeschoteld krijgt, dan weet je het al.
Maar goed. Niet echt slecht of zo, maar vrij saai, niet écht goed, geen klasse.
En dan wordt het in ene overdreven met allerlei doden en zo...
Weg dermee.
Die Noorse zoete kaas (rechts).
Waar vond ik die foto? Dat dacht u al. In dit blog...
(Wordt vervolgd)
(Huhh? Vervolgd? Soderop!)
(Uhh, L., herinner je je zie eierdozen tegen het plafond bij Miet nog?)
Publié par Maarten van Thiel à 16:29:00
zaterdag 27 augustus 2011
Foto's van dat eten met die longhaas,
die ik gisteren beloofde: morgen. Tsja, gisteren laat terug uit Groningen, blik ravioli (schreef ik dat niet al? ui, knof, lombok enz.). Dus vanavond die longhaas en dus vanavond maak ik die foto's.
Die longhaas werd al behoorlijk faisandé, adellijk...
Gefaisandeerde snip...
Mail. L. Dank en erg leuk!!
Dag Maarten, dat jij "Dikke Miet" kent! Weet je dat ik je er laatst over wilde schrijven? Wij zijn er regelmatig gekomen. Die Jan in zijn fauteuil, voor de ijskast en zijdelings naast de bar gezeten.
Jan? Welke Jan? Die waarmee ze getrouwd was moet eerder dan zij gestorven zijn. De eerste keer dat ik er kwam stelde ze hem aan me voor. "Dee is Jan. Jan is minne mens. Jan hee kaanker" en daar zag die ook naar uit. Minstens 25 jaar geleden...
Miet, die de groente zat schoon te maken achter die bar en dat gemene kaarten van haar met al dat "schouw" volk. Al die slimme figuren uit het gesticht aan de overkant, die er allemaal in de middag binnen kwamen lopen.
Ja, ze riep heel hard dat ze die niet binnen liet. "Bende gai van zouwe [maakt drinkend gebaar] of van zauwe [wijst naar haar voorhoofd]". Als ze van drinken waren, dan kregen ze niks. Zei ze.
Het is "schauw" trouwens.
Ja, dat toepen, zij haar kaarten onder de bar...
Ik heb Fentener Van Vlissingen er nooit getroffen, hoewel ik er in 1985 toch ook wel kwam. Miet die voor droeg uit eigen werk, veel doodgeboren "kiendjes" en veel ziektes kwamen erin voor. Willem Adams, kunstschilder met een grote bek, is nog eens door de hond van Miet in zijn kont gebeten en heeft toen nog injecties in het ziekenhuis moeten halen. Miet is al lang dood, Jan doet, of deed, het café en dat doet/deed hij goed. Hij verzamelde trouwens Jeeps en Harley Davidsons.
HD's ja. Jeeps (met Rolls motoren) zijn zoon.
Hij liet me z'n Harleys zien, ging op de mooiste, 'n witte, zitten, die stond op een podiumpje, en ik dacht "over enkele dagen komt ie er niet meer op..."
Ben je niet met d'r oudste zoon in de war, die z'n vrouw vroeg verloren heeft of zoiets?
Ik had hem, toen zijn vrouw nog leefde, nog nooit horen praten, maar hij was heel aardig. Nooit smaakte een pilsje zo lekker , als na een lange fietstocht bij Miet zo'n lekker koud Bavariaatje.
Ken jij ook dat café om de hoek daar bij het kanaal? Dat was voor mij de hel, althans ik denk dat de hel er zo uit ziet. Daar hadden ze een kratje bier onder de tafel, ze hadden niet eens een tap. Ik ben eens door de eigenaar rondgeleid door zijn woonruimte, bezijden het café. Hij had een petroleumstel naast zijn bed staan, daar kookte hij op. Ik dorst "geen poot te verzetten", zo vies was het er.
Dat is geen café, dat is een illegale tent. Maar die werd getolereerd omdat ie gespuis van de weg af hield. Ik vroeg Miet ooit of ze daar geen concurrentie van had. Niks. Daar kwamen de lui die bij haar niet binnen mochten.
Die foto van Hein is, volgens mij, bij Miet gemaakt. Groeten, L.
Ja, misschien, maar als je goed kijkt zie je dat het een foto is van Heintje gezeten vóór een schilderij of zo. Wel van bij Miet, dat wel ja.
Dit is trouwens een Willys. Veel mooier. Die rijden ook rond in Band of Brothers.
Publié par Maarten van Thiel à 18:31:00
vrijdag 26 augustus 2011
Ja!!!!
Eekhoorntjesbrood!
Nou ja, fungh porcini, maar toch...
Eerst de steel in dunne schijfjes rauw door mooie sla (echte sla, geen iceberg!), aangemaakt met notenolie en -mij lijkt- abrikozenazijn, ume su.
Daarna de hoed in een omelet (geen Nederlandse kapotgeslagen steen-op-maag omelet natuurlijk, maar een echte) met wat zwarte truffelolie. Woehahahahaha!!!!!
Ik houd u op de hoogte!¬]]]
Ding kostte 4 Eu trouwens...
Maar goed, was in stad dus.
Kouseband
Planning
Gisteren kwam er een tiepe minder, dus er bleef wat over. En de foto's en bespreking komen later, als ik het her-maak, want gisteren vergat ik de foto's, behalve van de paddo's.
Vanavond (laat terug uit Stad) een blik ravioli (eerst ui, knof en lombok bakken natuurlijk) met de overgebleven haricots erin. (Dat die over waren, dat legde ik al omstandig uit eerder. Wel opletten, ja?!)
Morgen die longhaas met twee overgebleven ovenaardappelen en, jawel!, kouseband.
Overmorgen Tuinbonen, belegen Franse? schapenkaas (zie onder), en overgebleven maïskolf van gisteren.
En als ik het allemaal overleef de dag daarna vraagtekenvis, pompoen en overgebleven paddomix (die al in room-Malaga saus zit...).
Dit is die iets bejaarde schapenkaas. Franstalig, dat moet, zie het etiket. Bels? Nederlands én Frans op het etiket. Lekker! Soort Pyreneeënkaas maar dan romiger.
OK. Beloofde doodsklaroenen gedicht (zie gisteren).
Insomnia
Denkend aan de dood kan ik niet slapen,
En niet slapend denk ik aan de dood,
En het leven vliet gelijk het vlood,
En elk zijn is tot niet-zijn geschapen.
Hoe onmachtig klinkt het schriel "te wapen",
Waar de levenswil ten strijd mee noodt,
Naast der doodsklaroenen schrille stoot,
Die de grijsaards oproept met de knapen.
Evenals een vrouw, die eens zich gaf,
Baren moet, of ze al dan niet wil baren,
Want het kind is groeiende in haar schoot,
Is elk wezen zwanger van de dood,
En het voorbestemde doel van 't paren
Is niet minder dan de wieg het graf.
Kocht ook Stilton. Lang geleden. Dat ik die kocht dan dus. Uhh, zo'n constructie heet "the fallacy of misplaced concreteness", ook wel (Kousbroek) "the fallacy of concreteness". "Ik kreeg van Henk die bloemen. Wat zou daar achter zitten?" Kind gaat achter de bloemen kijken. Uhh, kind, of autist zoals ik...
O ja. Was weer bij die Surinaams Javaanse toko, waar ik opnieuw Nasi moksi meti extra had besteld. "Koud want ik moet het een eind meenemen, en ik kom vanaf 4 uur, maar dat kan ook 6 uur zijn". Alweer niet klaarstaand. "U had gezegd 4 uur". Doei forever als ik twee keer ergens voor lul kom.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) die bewakingscamerafilm van die inbraak, zie de kranten van vandaag, welke dus blijkbaar niet op internet geplaatst mag of mag gaan worden. Die eigenaar zegt "Het mag niet vanwege hún privacy. Hoe zit het dan met míjn privacy als ze bij mij inbreken?". Kijk, hier had de PVV eindelijk wat goeds kunnen doen. (Ik verwacht geen goeds van de PVV, maar je mag toch verwachten dat ze af en toe althans proberen te scoren in zaken waarover ze toch constant met overslaande stem staan te brullen...)
Nee, blijkbaar moet de politie gaan beoordelen of je wel of niet mag publiceren of zo (negen weken later krijg je bericht), of dat ze het zelf plaatsen (zes maanden later). En je moet er niet aan denken dat een team zoals bijvoorbeeld dat van mijn dorp ergens over, waar dan ook over, moet oordelen, als je ooit met ze hebt kennis gemaakt. Dat is de onnozelheid en de kokervisie in het kwadraat...
Recept
Gestoofd lamsvlees, Chilindrón [tsjieliendrÓn] de cordero, Navarra (zie hierboven, waarin ook tomaat, en hieronder zonder)
Hak een flink stuk lamsvlees met bot in niet te kleine stukken.
Bak in olijfolie wat ui en knoflook aan.
Doe het vlees erbij, braad rondom aan en laat het dan langzaam gaar worden met iets water erbij en een deksel op de pan.
Minder mals vlees kan op deze manier gaar worden door steeds als het water verkookt is weer wat toe te voegen.
Als het vlees zacht is gaat er klein gesneden rode paprika doorheen.
Zodra de paprika warm is het gerecht met peper en zout op smaak brengen. Wanneer alleen smakeloze kas-paprika te krijgen is gebruiken we wat meer en laten de helft met het vlees meestoven.
Prima gerecht ook voor wat ouder lam.
O ja. Was bij die groene winkel, en naai die rechtlijnigers altijd met vragen als ik wat ik zoek, nu bierazijn. Dan zeg ik "Hebt u macrodynamische bierazijn?"
Tsjee, die boerderij uit 1385 die afgebrand is... Hier.
O jee, daar is ie. Pim Lier.
Hier.
Vandaag in een verhaal in Trouw over een biografie van Prins Hendrik.
Lier woonde in Gemert en was advocaat, maar een van "kwaaie zaken" zoals dat heet. Ik kende hem omdat ie bij café Dikke Miet (Aarle-Rixtel) kwam. Waar ik weer kwam toen ik undercover voor de CRI werkte. Handel in valse honderdjes daar.
Maar goed. A] heb ik hem een keer ingeschakeld in een familiekwestie, en omdat het een advocaat in kwade zaken was, was na arriveren van zijn brief de zaak Pats! geregeld hahaha. B] Rond Kerst 1985 of zo heeft ie z'n doodzieke vrouw vermoord, "uit medelijden". Dagen op de vlucht, zich aangegeven, enkele jaren in de bak, veel juridische advies aan medegevangenen. Uit de bak, een keer nog gezien bij Dikke Miet en toen was ie dood.
In dat café kwam ook Heintje van Vlisingen, ook een zeer speciaal tiepe. Hier.
Die heb ik daar ook in zijn nadagen mogen meemaken, rolstoel incluis. In tegenstelling tot Lier mét decorumverlies.
Ilja Gort avant la lettre
Publié par Maarten van Thiel à 18:57:00
donderdag 25 augustus 2011
Zo; vandaag lukt het...
Eerst maar even eergisteren, hierboven. Groningen geweest dus weinig tijd. Blik Heinz beanz in tomatensaus, blokjes Roquefort erin. O, eerst wat ui en knof en lombok gebakken natuurlijk. Werkelijk overheerlijk.
Gisteren portobello's met een ei erin gebroken, in de oven. Eerst natuurlijk weer wat knof en ui gebakken en dat eerst in die hoeden. Met haricots verts met heet paprikapoeder.
Gebruikte miso, gerookt paprikapoeder en witte wijn. Heel apart en lekker. En opvallend hoe miso zo simpel combineert met Europees spul...
Vandaag bezoek. Die longhaas, ovenaardappelen en gemengde paddo's. Voor maïs, na fruit. Foto's morgen, maar hieronder vast het fileren van die longhaas. Net als in Mexico altijd heb ik ze ook in kleine stukjes gesneden. Die longhaas zit op het middenrif (twee stuks), en is de adem- en hikspier. Grote zeen in het midden. Middenrif is in het Spaans faja [fÀchaa], sjerp. En die biefjes zijn dus fajitas. Volgens mij komt het voor in dat boek van Esquive, met de ridicule Nederlandse titel Rode rozen en tortilla's. Spaanse titel luidt vertaald Als water voor chocola; in Spanje en Mexico en zo drinken ze altijd water bij de warme chocolade, met in dat water een groot citroenschuimpje opgelost.
Longhaas: onglet. Hier. Alinea 3 is gelul.
Hanger steak hier. Alinea 2 is gelul.
Toch een flinke partij perfecte bief voor vijf Euro...
Donderdag, dus niet eerder gepubliceerd recept.
Stoccafisso (stokvis, jawel!) alla Ghiota
Week de stokvis tot redelijk zacht en minstens verdubbeld in volume.
Sauteer in olijfolie ui, bleekselderij en wortel en laat zachtjes doorpruttelen tot redelijk zacht.
Voeg toe, alles grof gehakt: paddo's, pijnboompitten, knof, platte peterselie, iets in melk geweekte ansjovisfilets en groene olijven.
Voeg stukken vis toe, zonder vel of graat. Warm op hoog vuur en laat dan sudderen met tomaat, aardappel, zout, peper en wat witte wijn.
Na 10 minuten warm water erbij en laat anderhalf uur sudderen.
Brussel. In cursus gebruikt. Cursus InDesign klaar trouwens. Nu een cursus website usability.
Lamsvlees met yoghurt, mansaaf, Noord Afrika.
Breng blokjes lamsvlees (schouder of zo) langzaam aan de kook in
weinig water en schuim af.
Laat gaarkoken met stukjes wortel, peper en zout.
Laat op het laatst de vloeistof zonder deksel op hoog vuur flink inkoken.
Bak in olijfolie ui en knoflook, en roer er op laag vuur raz hanout door (bij de marokkaanse slager of maak het zelf) en geroosterde pijnboompitten.
Laat wat afkoelen, en roer er dan flink yoghurt, gemengd met wat maizena, door.
Daarna dat mengsel bij het iets afgekoelde vlees en op laag vuur nog een tijdje laten stoven.
Smakelijk eten...
Trompettes de la mort hier (alle links hier in een nieuw venster).
Hoorntjes van overvloed, maar letterlijk betekend de naam doodsklaroenen.
Morgen vrijdag = gedichtdag, dus dat worden die doodsklaroenen van Bloem.
Stem voor Wakker Dier (vandaag! waarom stuurden ze dat niet eerder...) hier.
Films de afgelopen dagen.
The usual suspects. Zeurfilm.
Boys don't cry. Niet opschietende puberfilm. Ding eruit en The guns of Navarone erin. Toch?!
Shawshank redemption. Heel aardig, ja. Lang, maar erg mooi. Uhh, daarna komt de gedachte "Té lang". Daarna "Gristus, is die film een keer afgelopen??"
Onglet
Publié par Maarten van Thiel à 14:56:00
dinsdag 23 augustus 2011
Koenjit en zo
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). "Verse koenjit kan in een gerecht worden meegetrokken en voor het opdienen verwijderd. Wees spaarzaam met het gebruik van koenjit; te veel kan het gerecht een bittere smaak geven."
Zie hier. "Verse koenjit kan in een gerecht worden meegetrokken en voor het opdienen verwijderd. Wees spaarzaam met het gebruik van koenjit; te veel kan het gerecht een bittere smaak geven."
Zie hier. "Verse koenjit kan in een gerecht worden meegetrokken en voor het opdienen verwijderd. Wees spaarzaam met het gebruik van koenjit; te veel kan het gerecht een bittere smaak geven."
Et cetera ad infinitum. Dat soort volk wéét gewoon niks...
Verse koenjit. Bij de Tunesier, verdomd. En hij kende alle namen. Ik zeg Koenjit, zegt ie Curcuma. Ik zeg Geelwortel, zegt ie Turmeric. Of omgekeerd, dat kan ook.
O ja, ik zou bij die Surinamer Nasi Moksi Meti Extra ophalen, klaargemaakt en afgekoeld, want dat is een stuk beter dan warm en verpakt meevoeren. Tsja. Ik vergiste me een uur en zou 20 minuten moeten wachten. Vrijdag, nu.
Vanavond een blik Heinz Beanz (in tomatensaus dus) met Danablue. Toch?
O ja! Kwam T. tegen. Ik zeg Kom eten! Ik zal je verrassen. Komt ie donderdag en ik kocht bij die !-slager op de markt een forsche longhaas. Wow! Met ovenaardappelen (Charlotte) en een saus met gemengde bospaddo's...
De lekkerste bief die er is, en wat kost het? Dit stuk van minsten 1 kilo kostte € 5,25...
Planning, dus.
Nou ja, vanavond hep je gehoord.
Morgen portobello's uit de oven, met in elk een ei. Harrikots in ?sausje.
Donderdag T. dus. Die longhaas, ovenaardappelen, wijnsaus met gemengde bospaddo's.
O ja, dat vertelde ik iemand vandaag.
Toen ik een jaar of vier was kreeg ik in een uiterst sjiek hotel een kroket met een groen uitgeslagen punaise erin. En toen ik 11 of zo was in Normandië een crêpe met twee spelden erin. Op mijn 18e of zo, Nijmegen, automatiek, bamiding met een moertje erin.
Sindsdien is het me bespaard gebleven...
Knockknock...
O ja, iemand zag die varkensnet-dingen van gisteren. Ging zowat over de nek.
Recept
Lamstestikels Plumery
Ontvlies de testikels en snijd de grote in drieën en de kleine in tweeën.
Draineer een uur in een marinade van olijfolie, dragonazijn, peper, zout, tijm, laurier en peterselie.
Schep regelmatig om.
Stort in een zeef, besprenkel met citroensap en laat een half uur in de zeef liggen, regelmatig omscheppend.
Haal de testikelstukjes uit de zeef en dep ze droog.
Haal door bloem en bak ze goudgeel in olijfolie met wat boter.
Serveer met gefrituurde peterselie.
Smaakt naar zwezerik.
Bestelde ze ooit in Leerdam (woonde in Aquoy). "Meneer, die, uhh, dingen zijn ook aangekomen".
Doei!
Publié par Maarten van Thiel à 18:19:00
maandag 22 augustus 2011
En ja, tsja, maandag...
Eerst maar even de planning. Die nog niet volledig is want ik ben -morgen- nog niet naar de markt geweest.
Morgen (want vandaag hep ik nog van gisteren want dat was wat te zout voor de buurvrouw, dus dat eet ik zelf).
Oh, tsjee, morgen, speciaal! Plande al een heel aantal weken dat, als het zo zou uitkomen, ik bij Warung Jawa (Zuiderdiep; Surinaams-Javaans) "Nasi Moksi Meti Extra" zou gaan halen. Nou, morgen dus!
Overmorgen zalmvissticks (die leerde ik in Frankrijk kennen, maar nou zijn ze er ook hier. Ja, misschien al jaren, maar het viel me dan niet op), aardappel, harriekotsgroen.
Zag Indiana Jones (waarom kijk ik dat?).
Wat een gelul, met ezels door het oerwoud...
Lijkt wat op Kinski, met die operaboot in het oerwoud, maar ja, dat is stukken beter, stúkken...
Kinderachtige flauwekul.
Schietpartijen, maar volkomen onoverzichtelijk, dus niet interessant.
Gisteren
Champignons, gehakt in buiknet, rijst
Champignons afgieten. Ja, ik had een gewoon simpel Euroshopper blik. Prima hoor.
Gehakt (HOH) aanmaken met citroenpeper, Guerande zout, knof, sjalot.
Vorm geven, in net, in boter bakken.
Hou warm.
Olijfolie, wat soepgroenten uit de diepvries, sjalot, knof...
Rauwe rijst erbij, wat roerend bakken, heet water, kruidenbouillonblokje (beetje)...
Champignons erbij.
Een met ander eten.
Heerlijk...
O ja, met wat fruitjes erbij...
O ja. Kreeg vanavond ergens een van AH afkomstige vrij bleke Coburger ham. Die lag op AH dunne witte crackertjes "zeezout en oregano". Uhh, die ham was werkelijk erg perfect. Die crackers vrij goed, maar de combi, 2 x zout, was, u raadt het al.
Mail, L., dank!
Dag Maarten, ik bedoelde Kerststerren, wist helemaal niet dat Kerstrozen heel andere planten zijn. Ik weet echt niets van planten zoals je kunt bemerken. Zoiets als Amsterdammers die elke vogel een Sijs noemen en elke eend een Drijfsijs. Er waren er gisteren weer genoeg bij het Prinsengrachtconcert. Oh wat hadden ze het weer getroffen met elkaar in hun bootjes! De ogen half dicht, een glas in de hand, het hoofd meewiegend, bijna allemaal verliefd en ondertussen iedereen in de gaten houden, behalve de optredende muzikant.
Mooi!
Zijkant Beurs Brussel.
Gebruikte het in een cursus vandaag.
Mijn oude Golden Retriever vanochtend. Ik was juist uit mijn bed en hij ging bij de voordeur staan, wiebelend op zijn poten. Het was half zeven, geen kip op straat, ik doe een regenjas aan over wat ik 's nachts aan heb. We doen een klein rondje park, gelukkig niemand tegengekomen. Op het moment dat ik weer naar huis wil lopen ben ik hem kwijt. Hij staat verderop "de krant te lezen", althans hij is druk snuffelend. Ik roep hem, blijkbaar leest hij net een advertentie van een loopse hond, want hij begint te rennen de andere kant uit. Ik achter hem aan. Hij sprint met neus op de grond, het is geen golvende beweging: hij loopt als een nicht die enorme haast heeft. Elke keer, als ik hem bijna heb ingehaald, kijkt hij gluiperig om en rennen weer. Steekt rondweg over, park door, een grote straat, een nieuw stuk park, enz. enz... Had ik een steen in mijn handen gehad, ik zou niet weten... Terwijl ik weer een straat over moet steken, roep ik "G... K..hond!"
Juist op dat moment komt er een beschaafde man, die ik altijd op gewone tijden tegen kom, de hoek om en ik, doorgaans ook heel beschaafd, ren daar vloekend, in mijn ongewone outfit en op slippers. Ter hoogte van de binnenstad hield blijkbaar het spoor op. Over achten waren we weer thuis.
Dag, L
Oei!
Trouw, 20 augustus.
Wat een ongelofelijk achterbaks gelul! Je zoekt een artikel wat er zaterdag in stond, je moet je aanmelden, wachtwoord en zo, heb je dat eindelijk dan blijk je, om dat artikel te kunnen zien, dat je moet betalen! En ik ben abonnee! Wat zal ik blij zijn als ik jullie stinkende zwartkousen kan afschaffen als ik naar Luik verhuis! Achterbakse zeikerds met je gristelijke kruiswoordpuzzels...
Nou ja, Guérande zout hier (alle links hier in een nieuw venster).
En Trouw hieronder. Ik laat me niet piepelen door van die donker-knijpers...
"Mijn vader waste ook nooit zijn sokken / en toch was hij lid van de kerkeraad"
Was op zoek naar Meneer Foppe. Vond niks (aardigs). Wel Aso bank hier.
Enorm ouwe vieze man hier.
Gewoon vieze man hier.
Etalage Brussel; cursus vandaag...
Recept
Lams-spiezen (± Shashlik)
Marineer blokjes lamsvlees (uit de bout of van de nek) 24 uur op een koele plek in olijfolie, met gesnipperde ui, peper en zout.
Roer regelmatig om.
Steek op spiezen (houten spiezen altijd eerst een tijd in water leggen met een gewicht erop) en gril, indien nodig met de olie bedruipend.
Serveer met Pilav en gegrilde tomaten of tomaten uit de oven (zie gisteren of zo).
Grote Markt, Brussel. Gebruikte het, alweer, in een cursus vandaag.
Uhh, dat over de vensterbank leggen van een vlag is in België méér gebruikelijk dan een vlaggestok.
Ennuhh, meestal staat in de vensterbank op die vlag een Sanseveria...
Publié par Maarten van Thiel à 17:44:00