zondag 30 september 2018

Tochtje



Inkopen weer eens

Pimentón ahumado: paprikapoeder gerookt
Dus denken al die culinaire wrakken van de Volkskrant dat het altijd gerookt is
En dat het altijd pikant is
Hierboven zie je dat het niet altijd pikant is
En hier bijvoorbeeld dat het niet altijd gerookt is
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Culinaire notities en zo

Van een reisje naar refoland



Belegd broodje van stations-AH (kip pesto) mwah
Belegd broodje van die broodjestent op de stations (zalm) prima


Ede
Enorm veel cafés op het plein bij het station
Hotel de Paasberg, prima en goedkoop



Deze Reine Claudes waren perfect



Even in Barneveld geweest, bij bekenden
Links en rechts wat gedronken, soms behoorlijk prijzig
Tot tweemaal toe borrelhapjes besteld die nooit kwamen
Kaasstengels: een soort dik filodeeg, lekker
Dat filodeeg bladert niet, en daarmee kan je dus bv. ook een banketstaaf maken
Ik bedoel: gewoon filodeeg bladert daarvoor te veel


Altijd weer dat gelul dat als je smaak hebt je geen Chardonnay drinkt maar Sauvignon blanc
Ja, als je zelf goeie wijn inslaat wel ja
Maar zeker niet in een café, want matige Sauvignon is slechter dan matige Chardonnay


Safari
Nooit geproefd
Weer zo'n meidendrankje, net als Passoa
Waterig, weinig alcohol


Kalfsentrecôte
Het Schaap, Barneveld
Prima vlees, maar het lijkt erg weinig op een normale entrecôte en mist daardoor wat
Ik was vergeten dat ik dat ooit eerder al registreerde
Dit moet je veel meer kort aanbraden en dan pocheren of zo
Ik kreeg er béarnaise bij, dat hoort veel meer bij bief en ribeye (ook kalfs) en gegrild spul
Je moet er saus bij eten zoals je bij een medaillon eet of bij zalm
Beurre blanc!



Stroopwafel lolly
"Met echt stukjes erin"


De amuse was dit met dat en zus en zo en dinges
Niet te vreten dus


Geen enkele reforok gezien
Dat was vroeger wel anders
Vreemd, op woensdag aan het eind van de middag blijven alle winkels gewoon open
In Kampen (ook geen reforokken) is dat wel anders: catechisatie!


Broodje Filet américain
Hoe kan je het toch lekker vinden, een hele partij eierschijfjes daarop...


Kampen
Enorm veel types met werkelijk enorme hangbuiken


Mooie droge witte Valencia wijn
Moet ik meer doen



Krakauer worst


At in Kampen in een uitstekend Indiaas restaurant, Swagat
Rustig, sereen, goed
Wel veel portretten van de klysmafiel Gandhi
"Garnalen madras (vrij pikant)"
Daar heb je het weer
In Venlo, bij Sittar, is "vrij pikant" iets pikant, in Assen (New Delhi) vrij pikant, en hier echt pikant
Maar lekker hoor


Wat zijn Bombay potatoes?
Ff opzoeken
Zie hier
O! Dat is een van de dingen die ik enorm lekker vindt, aardappelen met kerrie

 
Wat is Keema naan? Naan dat weet ik wel
Ff opzoeken
Zie hier
O ja, dat at ik bij Sittar


O ja, en wat zijn Kamper uien?
Zie hier



Tía Maria is lekkerder
Fijner, subtieler



zaterdag 29 september 2018

Konijn!



Ter compensatie foto's van fruit



Konijn in Rodenbach


Braad stukken konijn in boter mooi bruin

P/z, haal uit de pan en bak daarin uienringen

Giet flink Rodenbach in de pan, breng aan de kook met de stukken konijn erbij en roer de aanbaksels los
Laat een uur zacht doorstoven

Haal het konijn uit de pan en houd warm

Roer room door de saus en laat inkoken

Breng op smaak met p/z, Dijon mosterd en peterselie

Serveer met gebakken paddenstoelen en amandelkroketten (kroketten met gebroken amandelschilfers als paneermeel)





Konijn met knoflook


Een konijn in ei-grote stukken hakken en die op hoog vuur snel rondom aanbraden in olijfolie
De kop hoort er ook bij

Op halfhoog vuur eventjes flink grote ongepelde en dwars in tweeën gesneden knoflooktenen meebakken, en z/p

Bedenk dat konijn, net als bijvoorbeeld koteletten, snel gaar is maar daarna snel taai wordt, waarna het lang moet worden doorgestoofd


Dit gerecht kan ook in de oven worden klaargemaakt; zo doen ze het in Navarra

In dat geval dezelfde procedure maar wel regelmatig bedruipen

Zodra het konijn gaar is (hete oven!) wat witte wijn erbij, de aanbaksels losroeren en kruiden met p/z, paprikapoeder en rozemarijn

Beide recepten idem met kip





Konijn met mosterd


Marineer op een koele plek een wild konijn 24 uur in karnemelk, of een tam konijn 10 uur
Draai regelmatig

Laat het konijn uitlekken, dep het droog en wrijf het in met pikante mosterd
Wees niet bang van dat pikante want dat gaat er bij verhitting af
Laat een uur liggen en herhaal

Bestrooi met p/z en tijm

Doe in een ovenschotel een scheut olijfolie met daarin grofgesneden ui, blokjes hamspek, laurier, rozemarijn en peterselie
Leg het konijn in de schotel en bak 50 minuten op 200 graden, regelmatig draaiend en bedruipend
Voeg eventueel nog wat mosterd toe

Haal het konijn uit de schotel en houd het warm

Giet overtollig vet uit de schotel, en roer met witte wijn de aanbaksels los

Maak met room een saus van de inhoud van de pan en serveer die bij het konijn





Konijn met paddestoelen

Lapin sauté chasseur


Frankrijk


Hak een wild konijn in hapklare brokken en bak die met de kop in hete olijfolie rondom bruin

Haal uit de pan en bak dan in de pan blokjes rookspek krokant

Voeg paddestoelen toe en de lever en de nieren van het konijn

Roer het aanbaksel los met een scheut witte wijn, doe het konijn weer in de pan, z/p en voeg een bouquet garni toe
Laat met een deksel op de pan drie kwartier sudderen
Roer af en toe om

Kook in blokjes gesneden aardappelen bijna gaar en giet af

Karameliseer niet te kleine verse zilveruitjes

Bind het kookvocht van het konijn met crème fraiche en laat nog vijf minuten staan

Bak ondertussen nog wat blokjes rookspek uit in iets olijfolie, doe er wat boter bij en bak daarin de aardappelblokjes bruin

Serveer konijn, saus, aardappelen en uitjes





vrijdag 28 september 2018

Food quotes



Banketstaaf filodeeg dadelspijs



Net terug van een reisje door de Veluwe en de Betuwe

Niet veel tijd...

Had nog wat liggen



All you need is love. But a little chocolate now and then doesn't hurt.

Charles M. Schulz
(Peanuts)


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.

Virginia Woolf



Lamsschenkel marineren


Ask not what you can do for your country. Ask what’s for lunch.

Orson Welles 


After a good dinner one can forgive anybody, even one's own relations.

Oscar Wilde


There is no love sincerer than the love of food.

George Bernard Shaw



Panir en pepers


I cook with wine, sometimes I even add it to the food.

W.C. Fields


The secret of success in life is to eat what you like and let the food fight it out inside.

Mark Twain


My weaknesses have always been food and men — in that order.

Dolly Parton



Dried tofu cake



O ja!

Marcouch
"een daadwerkelijke risico"



O ja!

Nieuwslezer over de ouders van die twee verongelukte kinderen in Oss, en waarvan het oudste kind in het ziekenhuis ligt
"hun jongste kind in het ziekenhuis"
Nu wel ja
Die moeten ze doodslaan...
De totale ongeïnteresseerdheid (behalve dan natuurlijk in zichzelf)



O ja!

Hahahahahahaha!
Vertaling speech Erdogan
"in Duitsland onze 3,5 miljoen soortgenoten"
Woehahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Als je apelullen en apekutten wil zien, dan moet je in Nederland naar het journaal kijken...



donderdag 27 september 2018

Het lekkerste met (12)



Chausson met artisjokhart maken
Mozzarella
Zoals gewoonlijk hier zijn afbeeldingen en tekst twee verhalen


Het lekkerste met appel


Zie de eerste aflevering van deze serie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende



We hebben gestoofd, gegrild, gekookt, gebakken, gefrituurd, gestoomd, gebraden...
Maar natuurlijk springt er niet altijd een gerecht uit
En bv gestoomde appel ken ik helemaal niet



Oven-appels

Een wat verfijnde versie van een bekend verhaal



Snijd goudrenetten van steel naar kroosje in twee stukken

Hol ze wat uit rond het klokhuis en bestrijk de snijkant met wat gesmolten boter
Leg ze in een met boter ingevette ovenschaal

Meng suiker met kaneel (drie op een) en bestrooi de appels daarmee; strooi wat meer in de holtes
Leg in die holtes ook een klein klontje boter

Bak de appels in het midden van de oven op ongeveer 160 graden

Als de boter gesmolten is daarmee de bovenkant van de appels bestrijken



Ui en knof, in olijfolie gebakken


Konijn met gedroogde appel


Bak stukjes konijn rondom bruin in boter, en voeg halverwege stukjes rookspek, ui en knof toe

Giet er redelijk wat bouillon bij en doe er partjes gedroogde appel bij

Laat aan de kook komen, en op laag vuur en met een deksel op de pan garen

Kook zonder deksel de vloeistof in of bind eventueel; proef op p/z



Artisjokharten


Krabsalade met appel


Maak een salade van krab en appel
Gebruik goede krab (kook scharen etc.)
Gebruik geen te zoete of te zure appel; licht zuur is het mooiste

Haal de stukjes appel direct na het snijden door wat citroensap

Serveer met een dunne mayonaise; zelf maken en verdunnen met droge witte wijn en wat room

Er kan wat niet al te pikant paprikapoeder over, maar gebruik geen gerookt paprikapoeder



Parmezaansnippers


Toscaanse appeltaart


Roer 150 gram boter smeuïg met 150 gram fijne kristalsuiker

Werk er 300 gram patisseriebloem door, 150 gram gesmolten boter, rasp van een citroen, nootmuskaat, bakpoeder, wat zout en 100 cc volle melk

Vet een vorm in en bestrooi met bloem

Giet het beslag in de vorm en leg daar flink stukjes appel op

Bak een uur bij 170 graden en serveer, bijna afgekoeld, met slagroom



Ik had het deeg te vroeg uit de koeling gelegd
Plakkerig, niet goed te vormen


Kernhem met appel


Breng in een sauspan een bodem appelsap aan de kook, met een scheut niet te droge amontillado, wat citroensap en wat appelstroop

Zodra het kookt hierin snel appel-partjes gaarkoken (gebruik licht zure appel)

De appel uit de pan halen, warm houden, en de vloeistof snel inkoken
Proef op zoet (appelstroop) en zuur (citroensap)

Gebruik als garnering bij blokjes Kernhem

Koop Kernhem altijd bij een goede kaasboer op de markt, nooit in de super!
(Vergelijk maar eens...)





Zie de volgende aflevering hier



woensdag 26 september 2018

Tibet




Ekai Kawaguchi

Three Years in Tibet



De bezoekers van de bruiloft worden hartelijk onthaald op Tibetaanse thee en koude sterke drank, waaraan ze zich overmatig te goed doen; zowel de gasten als de gastheer en -vrouw laten zich het goede gebodene wel bekomen, en men heeft in het algemeen pret, of wat zij chachang pemma noemen, de gelukkigste staat ter wereld.

Tijdens het drinken wordt er niets gegeten, maar bij de middagmaaltijd eet men wat vlees en tarwekoeken. Het vlees is gewoonlijk jakvlees, of anders geiten- of schapenvlees; in Lhasa eet men soms varkensvlees, en rundvlees is in het hele land zeldzaam, zeker bij bruiloften. De bereidingswijze en het menu zijn vrij eenvoudig; er worden drie vleesschotels geserveerd, rauw, gedroogd en gekookt (op een bruiloft zal men nooit geroosterd vlees aantreffen). Het gekookte vlees wordt bereid in olie of soms water met zout en wordt als eerste opgediend, samen met tsu, een mengsel van kaas, boter en suiker. Wanneer dit allemaal op is wordt er een grote schaal gekookte rijst opgediend, gemengd met boter, suiker, krenten en Chinese persimmon [Sharon fruit, kaki].

's Avonds worden de gasten opnieuw op een diner onthaald, waarbij ze een soort vermicelli van tarwebloem en eieren of puur Chinese gerechten voorgeschoteld krijgen. Zo krijgt men dagelijks drie, vier maaltijden te eten, en daarnaast wordt er tussen de maaltijden door voortdurend thee en sterke drank geserveerd. 



dinsdag 25 september 2018

Drie mooie recepten,



Olijfolie, ui, sjalot, flageolets


want voor meer heb ik geen tijd

Ik ga vanaf morgen wat toeren door de Betuwe en over de Veluwe


Café ergens daar, ooit
Komt een vreemd tiepe binnen
Roept kind van een vriendin Dat is vuile Piet!
Vriendin legt uit dat ze daar aan huis kwam om aardbeienplantjes te kopen
Moeder van Piet was er nog niet
Ga maar aan de tafel zitten
Zag ze dat ie zich zat af te trekken
Zegt iemand daarover Dat komt omdat het onweer tussen de rivieren blijft hangen



Pasta met overjarige komijnekaas


Bak in olijfolie ui en knof

Kruid met redelijk wat foelie, wat komijn, wat kruidnagel en zwarte peper

Giet er bouillon bij en droge witte wijn en laat flink inkoken

Roer er diepvries doperwten door en haal van het vuur, maar zet er wel een deksel op

Kook campagnole of een andere compacte soort pasta

Giet af en werk ze door de doperwten

Doe in een ovenschotel, rasp er de komijnekaas over en gratineer



Francesinha saus maken
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Entrecôte met aubergine en bloedworstsaus

Albi


Frankrijk


Bak een entrecôte en serveer die met aubergine in bloedworstsaus

Serveer met "grijze" rosé uit de streek.



Bloedworstsaus


Bak plakken bloedworst zonder vel lichtjes aan beide zijden aan in wat olijfolie, met wat ui en knof

Prak de bloedworst grof en voeg rode wijn en bouillon toe

Laat aan de kook komen en prak verder tot iets dunner dan sausdikte; voeg eventueel nog vloeistof toe
Laat inkoken tot sausdikte



Halve gekookte eieren in de saus warmen



Lams-spiezen

Shashlik dus



Marineer blokjes lamsvlees (uit de bout of van de nek) 24 uur op een koele plek in olijfolie, met gesnipperde ui, knof en p/z
Roer regelmatig om

Steek op spiezen (houten spiezen altijd eerst een tijd in water leggen met een gewicht erop) en gril, met de olie bedruipend

Serveer met pilav en gegrilde tomaten of tomaten uit de oven





maandag 24 september 2018

Basiskookboeken (4)



Cap of ribeye
Achtergrond: Flat iron steak



Zie de eerste aflevering van deze serie hier

(alle links hier openen in een nieuw venster)

Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende


Ik vergelijk zeer algemene kookboeken. Franse keuken, Duitse, Oostenrijkse...
Ook boeken als Fanny Farmer, Henk Molenberg, Sylvia Witteman

Ik kijk steeds naar de asperge recepten, om goed vergelijkingsmateriaal te hebben
Het is nu geen aspergetijd, maar de meeste buitenlandse recepten gebruiken groene asperges
Dat is zo normaal dat het er niet eens bij staat


Vandaag de USA



Stella Standard

Complete American Cook Book

Asparagus with breadcrumbs and cheese


Maak de asperges schoon en kook ze

Leg in een goed warme schaal, bestrooi met bruin vers gebakken broodkruim (rauw gegeten is dat stukken beter dan paneermeel)

Giet er gesmolten boter over (wat inderdaad veel beter werkt dan dat beleggen met klontjes boter)

Bestrooi met geraspte pikante kaas

Eet er zure room bij



Dat wordt een Calzone napoletano
Een calzone waarvan je de bovenkant afwerkt als ware het een pizzaboden


Van der Horst - Bakker

Amerikaans Kookboek

Asperges met peterseliesaus


Ff anders dan het vorige recept

Schoonmaken en koken

Broodkruim bakken in flink boter en halverwege dat bakproces heel fijn gesneden peterselie erdoor, op lager vuur

Warme schaal, asperges, saus

Het vorige recept moet je volgens mij maken met groene, en dit recept met witte



Dadelspijs


Justin Wilson

Cookin' Cajun 2

Asparagus-tuna casserole


Schoonmaken en koken
Kookvocht bewaren

Olijfolie, ui... (geen knof???)

Ovenschaal, asperges, geraspte Cheddar, geblancheerde champignonschijven

Citroenpeper erover

Tonijn uit blik bij de ui

Dit wordt de volgende laag

Dan nog een laag Cheddar, dan Parmezaan, dan weer citroenpeper

Klop eieren met zout, wat van het kookvocht en "Sauterne" oftewel Amerikaanse vrij zoete witte wijn

Over de schotel, paneermeel, oven



Diri kole ak pwa rouj
Du riz collé avec pois rouges
Kleverige rijst met rode (kidney)bonen
Haiti


Paul Prudhomme

Chef Paul Prudhomme's Louisiana Kitchen

Asparagus Hollandaise


Snij de toppen van schoongemaakte asperges, en hak de stengels grof

Sauteer ze in ghee

Kippenbouillon erbij en kook snel flink in

Pureer

Hak de toppen grof

Verhit ghee in een schone pan en haal van het vuur

Werk de aspergetoppen door de ghee en de gesauteerde stengelstukjes
Werk er eigeel door, witte wijn, Tabasco, citroensap, Worcestershire

Verwarm goed kloppend au bain Marie

Haal de pan uit de bain Marie en werk er langzaam en kloppend de ghee door

Direct serveren bij, tsja, dat staat er niet bij

Zalm zou ik zeggen, of gepocheerde eieren, of bij een kalfsmedaillon...

Of misschien zelfs wel bij een Filet mignon
Maar dan moet er truffel bij



Pannenkoek van meel van zoete aardappel




Zie de volgende aflevering hier



zondag 23 september 2018

Gekookt




Appelmoes


Maak ik altijd van rode Jonagold

Blokjes, scheutje water, aan de kook, omhusselen, afgieten, plaatje eronder, heet stoken, laag vuur, deksel...

Grof prakken

Goed koelen




Schitterend loempiasausje


Extra dikke ketjap (Ketjap kental), Sambal peteh, citroensap, gembersiroop, en -cruciaal- ietsje Nuoc mam



(Dit is hieronder, natuurlijk)


Mossel ragoût


Kook mosselen met wat witte wijn, afgieten, kookvocht bewaren, uithalen

Flink boter, ui, knof, selderijblad, peterselie, wortel (zeer fijn) en prei (behoorlijk fijn)...

Bloem, garen...

Kookvocht (door de fijne zeef), witte wijn...

Op smaak met p/z en room

Mosselen erdoor

Serveer in vol-au-vents bv.




Roomijs met Kahlúa


Het is "makkelijk" van smaak doordat het vol-zoet is

Met Tia Maria is het veel mooier
Subtiel

Ik denk dat Kahlúa mooi bij een Citron givré zal smaken





Ananasjam


Vrij kleine blokjes

500 ananas op 200 geleisuiker (van de soort waarvan je 250 moet gebruiken)
(Van een niet té grote ananas haal je 350 gram schoon)

Enkele uren laten staan, regelmatig omscheppen

Kook, prak grof, kook, prak fijn

Lekker fris




Mangojam


Niet te kleine stukjes

500 schoon op 200 geleisuiker (van de soort...)
(Twee flinke mango's, soort met kleine pit, = 500 schoon)

Uurtje laten staan, regelmatig omscheppen

Zachtjes koken

Grof prakken, sudderen, fijn prakken

Mooie tropische smaak



zaterdag 22 september 2018

Vandaag cultuur!



Eindelijk!


Aardewerk van de Vier Paddestoelen
Vier kleine Utrechtse pottenbakkers
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Prachtig Nederlands Art Deco
Het Princessehof Leeuwarden
 (Het verwante Utrechtse Jugendstil aardewerk Sint Lucas ontbreekt in het museum)
(Ook geen Meso-Amerikaans of klassiek)
Jan van Ham was de belangrijkste paddestoel, en die heb ik goed gekend
Tentoonstelling en catalogus over zijn werk gemaakt in mijn galerie
Vond de tekst "Van Thiel, M. 'Jan van Ham' Uitgeverij van Thiel Utrecht BV, 1979. 30 x 21,3 cm, losbladig in bruine map. Gedrukt n.a.v. de retrospectieve tentoonstelling "Keramiek van Jan van Ham" in Galerie Acquoy, maart en april 1979. In een beperkte oplage van 100 genummerde exemplaren (nr. 48). Heel mooi ex. €  30.-"
Jan: "Ik heb boter meegebracht; ik eet geen margarine."
En "Er zit toch geen knoflook in het eten?" -"Nee hoor Jan"



 Maar goed, ik bezocht dus het

onlangs heringerichte Princessehof


Het wemelt naast de entree van de mensen die de vestiaire niet kunnen vinden

Briesende vrouw van receptie, voor de 88e keer ernaar gevraagd:
Hét Stáát Aángégévén!!!!

Jawel, een pijl met een bord waarop "Trap naar beneden", waarmee je uitkomt bij een trap naar boven...

En weer zo'n museum waarvan je na afloop van je visite jezelf afvraagt of je wel alles gezien hebt, want de looproute is totaal onduidelijk en het plattegrondje volkomen onbegrijpelijk

Zalen een duidelijk nummer geven, en dat nummer laten terugkomen op de plattegrond, dat hebben de Friezen nog niet uitgevonden
Frisia non explicat

Ja, of misschien vinden ze dat te ordinair, want het is allemaal nogal omhoog gevallen volk daar



Wat dacht u van deze belichting
Hoe durf je
Een keramiekmuseum zonder respect voor keramiek
Poen, dat is het enige


Maar goed


Ik las in Kousbroek's De Onmogelijke Liefde (Anathema's 7) de sectie Muziek (naast Dieren, Foto's, Liefde en Ergernissen)

Kousbroek is een van onze grootste schrijvers, maar weinigen weten dat, omdat de grote meerderheid te dom is om hem te kunnen volgen



Wie iets zo durft in te richten, die moet een enorme stamp onder zijn hol krijgen
Dat ie met z'n bolle harses door het glas gaat
(Of nee, want dan beschadigt dit prachtige ding misschien)


Muziek bij begrafenissen

Zelf kiest hij in tegenstelling tot Van Amerongen wel orgelmuziek (wat Van Amerongen "te kerks" vindt klinken)

An [niet Am, Kousbroek] Wasserflüssen Babylon
Ik heb het van Hans Fagius, op het Cahman orgel uit Leufsta Bruk, Zweden, 1728, maar dat overtuigt me niet zo, maar ja, zo zit het in het verzameld werk (het merendeel van wat daar verder in zit is uitstekend)



Van die rode vaas: rechts de tekst
Van die hoge: links
Van die achterste dingen: aan de achterkant
Van de drie voorste dingen: nergens tekst
Kan het klungeliger...


Hoor het orgel hier
De zang hier
(Ik nam, wat geen enkele link vandaag betreft, niet het eerste het beste, maar wat me het mooiste leek na heel veel gezoek) (Zo)

Je hebt ook At the ryvers of Babilon (geen schrijffouten)
Echter: niet zoeken op rivers want dan vindt je enkel schreeuwende negers; zoek op waters



Martavanen
Heb ik ze veel verkocht
De directrice toen, dat was een Duitse pot
Ging ze met mijn vrouw theedrinken "und sie gehen die Martabanen studieren"



Zie (beeld wiebelt) Saint Patrick's Cathedral hier
Zie King's College Choir, Cambridge, gewoon Psalm 137, hier

Zie de teksten hier

Een heel mooie Rus hier



Yixing heb ik ze ook veel verkocht
En vroege Spaanse tegels


Kousbroek zou op zijn begrafenis (is het ervan gekomen?) ook graag Abide with me laten horen "door de dunne stemmen van twee Britse dametjes, Dame Olive Kline en Miss Elsie Baker"

"Bij de eerste woorden lopen de rillingen mij al over de rug: '...Fast falls the eventide. The darkness deepens, Lord with me abide'"

Hoor die dametjes hier



Van dit tegeltableau heb ik een HD foto moeten maken
Die met Photoshop moeten bewerken
Om het althans nog enigszins goed te kunnen zien
Hangt meters ver en slecht belicht
En wat het voorstelt mogen we er zelf bij verzinnen


Wat duidelijker: King's College Choir, Cambridge, hoor hier

Ja, dat mag wel op mijn begrafenis

Abide with me

Verdraag mij



In dit soort flauwekul zijn ze erg sterk



O ja!

Vandaag is het Zonnewende

Dan drink ik altijd een extra fles wijn...



O ja!

Prachtig!

Cruz del sur, het zuiderkruis

Atahualpa Yupanqui

Hoor hier

Ook heel mooi in Duerme negrito (slaap negertje): "hermana de ella en color y vestido", zus van haar in [huids]kleur en kleding