zaterdag 31 maart 2012
Vanalles dus maar weer...
Vandaag las ik dat boekje hieronder. Erg aardig.
Wat mij verbaasde is dat "en ook weemoedigheid / die niemand kan verklaren" uit een gedicht van Elsschot komt. Ik dacht Achterberg. Hoe kom ik daar nou bij...
Nou ja, het zóu gekund hebben.
O, maar wacht ff. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Fanmail, L., dank!
Dag Maarten, ik hoorde zojuist dat Peter van Straaten zijn laatste tekening voor de krant heeft ingeleverd en ik moest denken aan het aardige boekje "Mae West in Giethoorn". Het zogenaamde "veehoudersdagboek", met mooie omslag van Jan Cremer, over een jaar uit het leven in Giethoorn van Peter van Straaten, Rijk de Gooyer, Eelke de Jong en Herman Pieter de Boer, met af en toe bezoek van Jan Cremer en Hans Sleutelaar. (Het is het jaar dat de boerderij van De Gooyer in de fik werd gestoken). Ik dacht: Eens even kijken wat er op 31 Maart wordt vermeld, nou er is alleen 30 Maart en er staat o.a. Het werd donker. De vleermuizen kwamen uit het moeras. De buurman stak zijn hooivork in de lucht. "Kijk!" zei hij. Hij liep weg met de gaffel boven zijn hoofd, en de vleermuizen kwamen hem achterna.
Dag, L.
Ja, van Eelke de Jong.
Ik kwam in die tijd ook wel eens in de buurt daar want ik had bekenden in Nederland, dat ligt er vlak bij.
Kijk, vandaag in NRC!
In die film van gisteren, Unforgiven, komt de Blue Bottle Saloon voor.
Vond daar dit over:
Beer on tap: pint mug $0.05
Bottle of Carlsburg: $0.10
Bottle of Henry Weinhardt's Special: $0.15
Shots (all $0.25 each)
Pancho Villa tequila
Reddton Rye Whiskey
Sour mash Bourbon
Bottles are $3.00
Special Menu:
Shot of Jack Daniels $0.50 (bottle $6)
Shot of Early Times $0.35 (bottle $4.25)
Shot of Glenfiddich $0.75( bottle $9)
Whoring:
Poke $2.00
All night (with clean sheets) $10
Hieronder: dat speelt zich daar af.
O, wacht ff!
Het moet hier over koken gaan... Tsjee...
Recept
Olijven-tapas
Maak spiesjes (van tandestokers) met een ontpitte groene olijf, een champignon en een garnaal.
Haal door beslag en frituur.
Serveer met wat Mushroom Soy, een soort zoute paddestoelen-ketjap.
Een soort Zuid-oost Aziatische Maggi. Maar wel veel goedkoper en veel lekkerder dan Maggi; een liter kost nog geen drie Euro bij de toko.
En nog maar een, ter compensatie.
Spaanse erwtensoep, Olla [Olja] podrida; betekent verrotte pot. Stoofpot dan.
Week bonen (spliterwten hebben ze in Spanje niet), liefst in bouillon.
Kook ze gaar met de bouillon, zout, peper, wat olijfolie, wat tomaat, redelijk wat prei, wat groene paprika, redelijk wat wortel, wat ui, knoflook en laurier.
Kook tegelijkertijd in water zonder zout gespleten varkenspoot en/of varkensoor en verder een stuk rookspek, een stuk droge bloedworst en verse chorizo.
Haal eventueel de groeten uit de bonen (zo gaat dat in Spanje; ik laat het erin zitten; daar eten ze het appart, op brood).
Laat het vlees uitlekken, snij in stukken en doe bij de bonen, eventueel met wat vlees-kookvocht.
Laat voorzichtig aan de kook komen en voeg dan gebakken ui toe en paprikapoeder.
Dit lijken bruine bonen, maar het zijn rode.
Iha worden pochas [pOtsjas] gebruikt, erg lekkere witte bonen. Pocha betekent lelijk, maar in dit geval komt het van de Baskische naam Potxa.
Doe pochas worden enorm vertroeteld, dat schreef ik al eens. Met patrijs, met kokkels, met kabeljauwwangetjes...
Las over Lei Feng, een ideaal-Chinees, uit dezelfde streek als Mao, Hunan.
Zie hier.
In Hunan eten ze pikante vis- en varkensvleesgerechten. Zie hier.
Die Cow peas, die hebben we ooit gehad hier. Een soort grove oogboontjes. Maar op die foto, dat lijken me gepekelde sperziebonen of zo.
Vergat gisteren te melden dat ik weer eens, na 20 jaar of zo?, Pont l'Évêque kocht en at. Lekker. Vergat ook daarvan een foto.
Zag Peacemaker.
Onbegrijpelijke flauwekul over op elkaar afstevenende Russische treinen met kernwapens.
Enzovoorts, zeg maar.
Publié par Maarten van Thiel à 19:20:00
vrijdag 30 maart 2012
Hoochi Goochi,
ook wel Hootchie Gootchie of Cootchie.
Erotische dans. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Hoe heet die man nou ook weer? Frutte? Prutte? Klutte? Slutte?
Die van die erotische dans met die blotebillenkop bedoel ik.
O ja, vertelde wat in Groningen.
Had ooit een relatie met een sjiek tiepe. Kast van een huis overkant Waal Nijmegen.
Gaan we wat drinken in Nijmegen. Ik zeg Samson, dat is best wel een aardige rustige kroeg, maar ja, het is jaaaaren geleden dat ik er geweest ben.
Maar goed. Wij daar naar binnen. Ober in het zwart, wat of ze wilde drinken. Sherry natuurlijk. En toen tegen mij U oude jenever met ijs?
Jaaaaren niet geweest...
Nu!
Hootchi(e) Gootchi(e) man.
Muddy Waters hier (alle links hier in een nieuw venster).
Etta James hier.
(Hoochie Coochie GAL!)
Eric Clapton hier.
Buddy Guy hier.
Chuck Berry hier.
Dylan niet te vinden. Vond dit hier.
Hootchie cootchie...
Recept. Eindelijk.
Oliebollen ("ollybolly" volgens Samuel Eilenberg)
Reken op minstens 500 gram bloem voor vier personen.
Gebruik 3/4 normale bloem en 1/4 boekweitmeel.
Meng het merendeel van de bloem met wat zout, twee eieren, gist voor 500 gram bloem en een flinke schep rietsuiker.
Meng goed en maak er met melk een redelijk stevig deeg van.
Laat op een warme plaats rijzen, af en toe omroerend.
Zodra er blaasjes in het beslag ontstaan is het goed; gebruik dan de rest van de bloem om het zo dik te maken dat het net niet van een lepel afloopt.
Maak het frituurvet warm (160 graden).
Schep een soeplepel vol uit de massa, werk met een andere lepel aanhangende beslagdraden op de lepel en schuif met die tweede lepel het beslag in het vet.
Enzovoorts, en de oliebollen enkele malen draaien tot ze rondom mooi bruin zijn.
Serveer met poedersuiker.
Soms wordt door het deeg ook melkpoeder gewerkt en/of boter.
Variaties: werk stukjes appel door het deeg en/of rozijnen en/of
stukjes sukade.
Oliebollen met bakpoeder (als het niet anders kan): gebruik half melk half pils.
Hootchie cootchie revistited...
Vrijdag = gedicht van de week.
Lévi Weemoedt, Dak-kapel
Ik zie zo vaak verliefde paartjes
even stilstaan voor mijn huis:
'Daar woont Weemoedt', wijst de jongen.
En het meisje slaat een kruis.
Gisteren die canelloni met corned beef.
Foto's vergeten, maar een ding: heerlijk.
Geïnspireerd op Oost Spaanse "canelones": met een soort van bolognese met daardoor een soort van leverpastei en stukkies kip.
Béchamel maken.
Olijfolie, ui, knof...
Klein blikje tomatenpuree...
Flink citroenpeper...
Iets kruidenblokje, iets rode wijn...
Fors corned beef erdoor.., proef. Het moet fors dik zijn.
Vul de canelloni met de saus.
Laag béchamel in de ovenschotel, canelloni, kaas, béchamel enzovoorts.
Oven.
Serveer met eikebladsla en een simpele vinaigrette.
Wow...
Herzag gisteren Unforgiven. Ongelofelijk hoe goed...
En o ja! Zie de Nationale Pannekoekendag hier.
Publié par Maarten van Thiel à 19:40:00
donderdag 29 maart 2012
Antiboise
Maar eerst mijn gram over Ziggo. Twee keer vandaag geen internet...
Ik kwaad bellen, die tiepe zo van Als u zo reageert dan moet ik... Ik zeg Daar heb je training voor gehad, je zal dus wel veel kwaaie lui aan de lijn krijgen...
(Dank PJ!)
Ja, uitstekende kaviaar uit de wateren bij Margaux en Pauillac...
Maar goed, Antiboise dus. À l'antiboise, op de manier van Antibes (Rivièra).
Grote culinaire speurtocht.
En ja, vandaag, donderdag, is de dag van het Ongepubliceerde Recept, dus dat kompt mooi uit.
Canapés à l'antiboise, Frankrijk
Voor deze canapés heb je brood nodig wat je het beste zelf kunt maken, omdat het toch niet te vinden is.
We praten over dat iets grijzige Franse boerenbrood, maar dan gebakken in een cakevorm.
Snij de bovenkant er af en de drie andere kanten, om in doorsnede rechthoekig brood over te houden. Snij in sneden en die in driehoeken.
Besmeer een kant van de sneden licht met boter.
Smeer daarover ansjovisboter.
Laat een blikje tonijn op water goed uitlekken en prak het met geraspte Emmentaler, een hardgekookt ei, kapertjes, gehakt bieslook en platte peterselie.
Maak er met wat witte wijnazijn en mayonaise een mooie spread van. Meng alles goed.
Besmeer er de sneden mee, decoreer met een ruitvormig plakje Emmentaler en daarop een schijfje tomaat.
Leg er de tomaat juist vóór het serveren op, omdat het vocht ervan de kaas verkleurt.
Ansjovisboter, beurre d'anchois, Frankrijk
Snijd ansjovis filets (uit blik uit olie) fijn, maar niet heel fijn zoals je wel leest; je moet in de boter nog stukjes zien zitten.
Prak door ongezouten zacht-geroerde roomboter een filet op 25 gram.
Breng op smaak met citroensap en versgemalen witte peper.
Koel.
Zuidwest Frankrijk. Ik ken het als de (vergelijkbare) gerechten Mouclade en Mousclade.
Schelpdieren à l'antiboise, Frankrijk
Doe een gelijke hoeveelheid venusschelpen en kokkels in een pan en giet er droge witte wijn bij.
Doe er wat vierkruidenmengsel bij, en kleine hoeveelheden van zeer fijngehakte salie, basilicum, rozemarijn en bieslook.
Breng langzaam aan de kook en laat de schelpen opengaan.
Hak kervel en dragon fijn, roer er flink mosterd door, eigeel, en maak er met olijfolie een soort mayonaise van. U hebt ongeveer 1/3 kom nodig op twee liter opgeopende schelpen.
Haal de uitgehaalde schelpdieren door deze "mayonaise".
Houd enkele schelpdieren ín de schelp apart als garnering.
Vier kruiden mengsel, Chinees en Frans, dat is hetzelfde
Meng gelijke delen gemalen kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember (in de blender: de nootmuskaat eerst met een hamer in stukjes hakken).
Variant met piment: geen gember dan.
Surinaams Snees poeiri: met steranijs (of kopen bij de toko); "Vijf kruiden mengsel".
Prei-pastei (met béchamel) uit de Picardie (dat is waar die film speelt, Bienvenue chez les Ch’tis).
Macaronis à l'antiboise, Frankrijk
NB Gebruik gewone "Nederlandse" macaroni, geen maccheroni.
Sauteer fijngehakte knoflook in olijfolie.
Pel wat tomaten na ze door kokend water te hebben gehaald, snij ze door en haal vocht en zaad er uit. Snij in blokjes en voeg toe aan de knoflook.
Voeg bouillon toe, een bouquet garni en peper.
Laat heel zachtjes sudderen; hou de tomaatblokjes zoveel mogelijk heel.
Bak ondertussen stukjes van champignon-schijfjes in iets boter, tot ze vrij droog zijn.
Kook de macaroni in gezouten water.
Schil aubergines, snij in schijven, bestrooi met redelijk wat zout, draai na 10 minuten en bestrooi weer met zout. Spoel ze na 10 minuten goed af en knijp er vocht uit. Dep droog, haal door de bloem en bak ze snel goudbruin in een mengsel van olijfolie en boter.
Doe de champignons bij de tomaat, en ook kleine stukjes van plakken rauwe ham. Breng na even de saus op smaak met zout, indien nodig.
Giet de macaroni af, hussel er kleine stukjes boter door en bestrooi met geraspte Emmentaler.
Serveer macaroni, saus en aubergine.
Bouquet garni
Neem een stuk wit linnen, goed uitgespoeld, en knoop daarin een
laurierblad, een takje verse tijm, eventueel wat zwarte peperkorrels en verder een gepelde teen knoflook en/of peterselie.
Fourme d'Ambert. Heerlijk.
Antiboise-toast
Ontvel tomaten na ze door kokend water te hebben gehaald. Halveer en verwijder de pitten maar handhaaf het vocht (houd dat apart). Snij in blokjes.
Breng kippenbouillon met fijngesneden sjalot aan de kook, met knoflook, dragon en basilicum.
Laat het flink inkoken, tot méér dan de helft.
Druk door een fijne zeef, waarbij ook het vocht uit de sjalot wordt gedrukt.
Roer er wat van het tomatenvocht door, wat rode wijnazijn, wat balsamico, wat citroensap en de tomaatblokjes.
Serveer op toast, waarop geroosterde vis (kan koud) of mozzarella of gekookte pens (warm).
Daarover hoeven we geen woorden vuil te maken...
Snoekbaars à l' Antiboise
NB Dit gerecht wordt in Zuidoost Frankrijk veelal gemaakt met witte zeevis. Maar het kan prima met snoekbaars omdat dat een fijn smakende vis is die toch niet makkelijk door saus overheerst wordt.
Maak een tomatensaus waarin redelijk wat rode wijn is verwerkt. Maak de saus wat te dun en bind met beurre manié.
Roer gehalveerde ontpitte zwarte olijven door de saus, wat het beste smaakt als je die droog aangeleverde zwarte olijven gebruikt.
Bak de vis en serveer met de saus met daar kapperjes overheen en met aardappelkroketten.
Je kan ook wat minder saus serveren maar ratatouille daarnaast.
Beurre manié
Werk gelijke hoeveelheden (aan volume) van boter en bloem door elkaar.
Koel, en vorm kleine balletjes zodra nodig.
Gebruik de balletjes om sauzen en zo mee te binden door ze er roerend in te laten oplossen.
De beurre manié kan vrij lang in de koeling bewaard worden.
Kastanjes, heerlijk. Puree... IJs daarvan...
In mijn naslagwerken vind ik zowat niks.
La Cuisine Familiale: gevulde tomaten à l'antiboise, gevulde tomaten op de manier van Antibes, Frankrijk
Haal tomaten door kokend water, pel ze, halveer ze en haal ze uit.
Wrijf ze van binnen in met wat witte wijnazijn en zout ze. Laat ze op z'n kop een kwartier uitlekken.
Maak een smeuig mengsel van tonijn uit blik (op water), redelijk wat ongezouten boter, redelijk wat olijfolie, zout en peper.
Vul de tomaten met het tonijnmengsel, en serveer met gehakte krulpeterselie.
Garneer met ansjovis (gebruik dan minder zout, of week de filets 10 minuten in melk) en/of droge zwarte olijven.
Gaston Clément geeft een vergelijkbaar recept (Larousse Gastronomique idem), en ook een zonder tonijn maar mét champignons. Dat gaat onder paneermeel en boter de oven in.
En op het web vind je nog à l'antiboise kabeljauw, lamsbout en nog zo wat.
Dit kwam aan als Provençaalse zuurkool. Dat kan niet. Dat bestaat niet.
Een Provencaalse bierpul? Hoho...
Sauce antiboise tot slot
Stevige mayonaise, ansjovis-essence, tomatenpuree, dragon
Publié par Maarten van Thiel à 18:00:00
woensdag 28 maart 2012
Als er één dag "vanalles" is,
Dan is het wel vandaag...
Uhh, wéér naar Groningen, afspraak in café Hooghoudt.
Broodjeskaart. Groninger kaas??
En ossenworst en geitenkaas: kijk, daar zie je de belachelijkheid van die N. Osse en geite, dat ís al genitief. Dus die N, dat is dubbelop! Worst van osse, kaas van geite...
Die kocht ik gisteren op de markt. Vroeger, toen ik in Noord Spanje woonde, toen had je daar enkel van deze meloenen. En daar hoorde ik toen een grap over.
Nou moet je weten dat Spaanse grappen altijd enorm melig zijn.
Hoe dan ook. Een meloenenverkoper had er nog twee in z'n wagen, kwam langs een Godverlaten dorp, vrouw, zegt die man Ik heb nog twee olifanteneieren. Die kan je in bed uitbroeden. Maar niemand vertellen! Die vrouw dus in bed op die meloenen, op een gegeven moment hield ze het niet meer, d'r kerel op die meloenen, zij naar de buurvrouw, olifanteneieren, buurvrouw komt onder de lakens voelen, zegt ze Ze komen uit! Ik voel een slurf!
Huil maar even uit en vertel me dan straks maar wat er aan de hand is
(Dank, PJ!)
Eén Spaanse grap is wél aardig.
Franco doodziek, al maanden op sterven, in het geheim naar Lourdes met een stel nonnen erbij, daar in dat koude water gedompeld, hartstilstand, rent een van die nonnen naar buiten Een wonder! Een wonder!
(O ja, die Pinochet die in rolstoel in Londen het vliegtuig in kwam en er in Santiago de Chile lopend weer uit. Die is langs Lourdes gevlogen!)
(En, o ja, die tiepe die met rolstoel en al dat Lourdeswater in reed. Kwam er met nieuwe banden uit...)
In Hooghoudt hing een "oud" Frans affiche van een likeur, liqueur bonal, als soortaanduiding. Huhh?
Dat blijkt gentiaanlikeur te zijn. Tegenwoordig heet dat Suze.
Kocht gisteren kaas voor fondue. Kocht een redelijk stuk Grana padano (ook voor 's avonds, borrelhapje; links) en als combi daarmee Tynjetaler.
Grana omdat die niet té sterk is, Tynjetaler omdat dat zoetig is.
Maar ja, proefde die Grana, prima hoor, maar ook iets zoetig.
We zullen zien zei de blinde...
Zag 102 minutes that changed America.
Eerste toren: geen aanval, iets anders. Maar wat.
Paniek, al vóór toren 2.
Heel mooi. Heel goed.
Verhaal in NRC Next over de rijkste Afrikaan. Cement. Zijn opa bouwde, toen er weinig afzet was, die pinda-pyramides.
Ook NRC Next, verhaal over Noord Koreaanse restaurants búiten Noord Korea. Ook nu in Amsterdam.
Pyongyang, Osdorp.
9 gangen-menu 79 € pp, 5 gangen 49. Vego mogelijk.
Koreaanse BBQ, oesters met spek, kimchi (search the blog), bi bim pap (en dat is dus géén pap, ja!), zwarte kippensoep, zeewiersoep...
Pyongyang restaurants, dat is een keten, in Thailand, Cambodja, Singapore.
Het beste Noord Koreaanse restaurant overigens is Haedanghwa in Peking.
Ik heb wel eens ooit Koreaans gegeten ("Zuid Koreaans" dan dus), en dan kreeg je de gerechtjes op zo'n groot draai-plateau. In vergelijking met klassiek Chinees is dat erg handig want je draait de gerechten simpel naar je toe (je mag alleen maar van kommetjes tegenover je nemen). In China is dat gedoe. Dan moet je de persoon tegenover je vragen of die je dit of dat wil aanrijken, en die moet dat dan doen met de "achterkant" van zijn stokjes, en vanuit die stokjes moet jij dat dan weer aannemen met de achterkant van jouw stokjes...
Doemenelol...
Mag dat wel van je moeder?
O ja, iemand mailde me met een vraag die ik al meer gehad heb.
Waarom kan je hier geen commentaar leveren.
Kijk. Ik heb dat geprobeerd, maar dan ben je een uur per dag bezig de shit er uit te gooien. En als je het zo instelt dat je het eerst te zien krijgt voordat het wordt gepost, ook dan een uur...
Dus wat ik wil is: ik geef aan wie mag posten. En dat kan dus niet...
Hé.
Had weer die bio AH Merlot uit Chili. Nu na hap eten, prima. Vorige keer op nuchtere maag: wat een zielloze wijn.
Link.
Kuifje-kunde hier (alle links hier in een nieuw venster).
Peter maar geen wijn meer
Fanmail nu. L.
Goedemiddag Maarten, aangaande kommetjes met een scherf eraf en smoezelige theedoeken, hier een verklaring voor mijn aversie.
Mijn vader was, samen met zijn verharende kater Karel, achtergebleven in het ouderlijk huis. Eén van mijn zussen beeldde zich al jaren in dat ze gelukkig was met een korfbalspeler. Elke vrijdag bezocht die zwager mijn vader vanwege diens financiële bijdrage aan zijn noodlijdende korfbalclub. Hij at vanzelfsprekend mee. Al zijn schoonzoons aten graag bij mijn vader, mijn man o.a. at zich in de loop der tijd twee confectiematen groter. Wij, de kinderen, aten niet meer thuis. Mijn broers woonden te ver weg en mijn zussen en ik vonden de keuken niet schoon, overal zat vet en dan die dikke kat met al zijn haren.
Op een keer viel het me op dat ik mijn vader niet meer hoorde mopperen op die slome zwager, als ik ernaar vroeg werd er overheen gepraat. Later vernam ik van mijn zus dat haar echtgenoot op vrijdagavond doodziek thuis was gekomen. De hele week die volgde, was hij nog beroerd gebleven. Wat bleek, toen ik eens goed door vroeg bij vader? Op die bewuste vrijdagavond had hij een doosje met eieren op zijn kokosmat in de keuken laten vallen. Hij had alles zorgvuldig van de mat geschraapt en toen een omelet gebakken voor de zwager.
Roald Dahl had er een mooi verhaal van kunnen maken.
Ineens vind ik het verhaal weer niks, ik word er nog misselijk van, maar het is echt gebeurd. Enfin, je ziet maar. Ik heb overigens nog nooit bij een "fanclub" gezeten. Waarom meld jij dat steeds? Ik heb zelf wèl fans! Dag, L.
Dank!
Frituur Het Draakske in (Belgisch) Deurne, waar die politieke ventpens De Wever zich volvreet...
Nog meer fanmail!
Hallo Maarten,
Dr. John meteen uit de kast getrokken en op de draaitafel.
Geweldig, nog steeds!
Ook zijn leermeester Professor Longhair blijft fantastisch; zie hier.
En natuurlijk Alan Toussaint, hier.
Groet, P.
Wow man, werkelijk fantastisch!
O ja! Dolly Parton!
Bedankt, en ook voor Mama Roux natuurlijk!
Verteld vanavond iemand over een "losmen", logement, ergens in Atjeh in de rimboe.
Twee meiden van 15 of zo die daar aan het werk waren, die zich kuis op een andere manier dan die van overdag in hun doek wikkelden en zich voor mijn voeten op de grond te slapen legden.
Ging naar de "badkamer". Geen licht, enkel wat uit de gang. Ik stapte in ongeveer 30 cm. hoog zwart water. Ratten schoten links en rechts weg.
Atjeh
O ja!
Iemand suggesties voor een hoochi coochi man (ook wel hoochie coochie) post?
Muddy Waters en Clapton heb ik al...
Publié par Maarten van Thiel à 18:45:00
dinsdag 27 maart 2012
Tsja, daar gaan we...
Was op de markt bij die fantastische slager die "alles" heeft. (Heel wat anders dan die eikel in Leerdam, toen ie geen lamskloten kon krijgen: "Uhh, die, uuh, dingen, uhh, die kan ik niet krijgen".)
Maar goed, die fantastische slager zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Vroeg oftie jodenhaas had. Natuurlijk. En kalfswang en kalfshart. Natuurlijk. Ik zeg "Zie maar volgende keer, kalfswang of hart."
Vroeg hem wat dat vierkante rode platte lappie was, wat ie studenten voor de BBQ verkocht (studenten die ik uitlegde hoe longhaas te verwerken). Vergeten.
Vertel me volgende keer hoe dat lappie heet!
Recept. Eindelijk.
Oliebollen, Belgisch (Smoutebollen)
(Eindelijk!)
Laat melk zachtjes trekken met een gespleten vanille-stokje.
Laat koelen en verwijder het stokje.
Maak deeg met bloem, in lauwe melk opgeloste gist, de vanille-melk en eierdooiers; het deeg moet vrij dun zijn.
Klop eiwitten stijf met suiker en spatel voorzichtig door het deeg.
Laat het deeg rijzen.
Frituur en serveer met poedersuiker.
Ik had het laatst over Scryption en die schrijfmachines van Hermans.
Kreeg van PJ een knipsel over ene Anton Leferink, die zijn schrijfmachine-verzameling hier heeft ondergebracht.
Een museum waar je ooit in je leven geweest zijn moet lijkt me.
Kuifje in Schotland, een originele tekening met opdracht
De planning, dat is al weer helemaal omgeslagen...
Morgen canneloni gevuld met iets met corned beef erdoor. Lijkt vreemd, maar zie de Oost Spaanse "Canelones". De Oost Spaanse keuken is zeer verwant met de Italiaanse: door de bolognese doen ze in Spanje stukkies kip, maar ook "foie gras", wat Spaans is voor leverkaas. Dus die corned beef, dat kan prima.
Overmorgen zeer fraaie kaasfondue, maar de geheimen daarover zie morgen.
Dan krab, papadum en bospaddestoelen.
Dan ganze-eieren, stoofperen en ?groente, en dan tofu in sumpia's (kleine lumpia's) cq vlammetjes (nog kleinere), alweer met ?groente, en tot slot van de planning die kip-chorizoworst (zie verderop) met, eindelijk!, die grote groene rozijnen en alweer ?groenten.
Wat is dit ook weer, de Juwelen van Bianca Castafiore (Witte kuise bloem, hahahaha!), of is het Het Zwarte Goud?
Chorizo-kipsaucijzen nu, AH. Wat verzinnen ze allemaal...
Pakkie van vier.
Bakte er twee voor op brood (ik kreeg een baard van die -vetarme- gekookte ham en kipfilet met tuinkruiden, vandaar), lekker hoor dit, alleen vetarm niet echt nee...
Die twee andere worstjes zie hierboven in de planning, waarvoor ze extra geschikt lijken. Diepvries dus.
Heb nog dat Antiboise-verhaal liggen, en ook nog sedert vandaag een verhaal over Noord Koreaanse restaurants buiten Noord Korea, en ook nog wat uitgebreids over die WO II DVD serie. Dus dat blijft op de plank. Ja, Antibes of WO II of Noord Korea, dat hep toch geen haast? Toch?
Blijkbaar een of andere advertentie. Ik ben de context kwijtgeraakt.
Nog even die Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog.
Kijk. Het ging er toch laatst weer over (Sarkozy) of die Turken die Armeniërs wel of niet hadden uitgemoord?
"Een van de wapenstilstandsvoorwaarden van de geallieerden was de berechting van de verantwoordelijken voor de massamoorden op de Armeniërs in 1915, die tijdens de oorlog grote verontwaardiging hadden gewekt."
Bedenk, lezer, eer gij het volgende gaat lezen, dat deze voorwaarden door de Turken werden geaccepteerd!
"Op 5 februari 1919 begon het Bijzondere Militaire Tribunaal in Constantinopel, een soort voorloper van de Neurenberger processen na de Tweede Wereldoorlog. Van de vele honderden aangeklaagden wisten de meeste echter aan vervolging te ontkomen." Cursivering van mij.
Nou jullie weer. Of beter: die Turken.
Raket naar de maan
Twee notities
De Titanic, daarvan zou je een simulatie van het zinken kunnen zien op ngm.com/titanic , volgens het National Geographic Magazine.
Niks dus, maar wel daar het hele artikel. Mooi, dat weer wel.
En, dat vroeg me iemand "Is het echt dat Ede Staal een liedje over Friesland heeft geschreven?"
Ja. Heel mooi ook nog. Hoor hier.
Kuifje in Tibet
OK, fanmail nu.
(Ik werd heel terecht aangevuld en gecorrigeerd aangaande Dr. John.)
(En deels komt mijn reactie later, daar waar het gaat over de "Leermeesters".)
Hallo Maarten,
Dr. John meteen uit de kast getrokken en op de draaitafel.
Geweldig, nog steeds!
Groet,
P.
ps kijk altijd met veel plezier naar je kommetjes
Dank P!
Uhh, 25 maart, dat was de dag van al die Dr. John links.
Dat wat er bijgekomen is, dat heb ik er op de 25e bijgezet.
En kijk, P. corrigeerde me. Wat "Mamalou"?, Mama Roux!
(O ja, ja, verdomd...)
"Helaas geen beelden van een optreden".
Nee, maar de sound hier.
Ook op de 25e toegevoegd...
Later: Het gebroken oor
Publié par Maarten van Thiel à 19:09:00
maandag 26 maart 2012
Beetje laat, maar goed.
Zo laat, acht uur, ben ik nog nooit hier begonnen. Kwam omdat er een boek uitgelezen moest worden, dat dringend naar de bieb terug moest. Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog. En ja, als je dat leest, dan begrijp je waarom WO I in Frankrijk de Grote Oorlog heet...
Gisteren, heerlijk, het leven gaat door
Gekookte aardappel (rattes), taugé, zachtgekookt ei, pindasaus
Bak wat ui en knoflook in ietsje pinda-olie.
Maak er met een pakje (geen gelul) en water satésaus van. Houd warm.
Kook blokjes rattes niet echt helemaal gaar en houd warm.
Breng de pindasaus op smaak met kokosboter, ketjap manis en sambal trassi.
Kook eieren zacht.
Taogé door de pindasaus.
Serveer alles bij mekaar, met serundeng.
Gatverdamme wat een smerig bakje!!!!!!!!!!!
Nou ja, der is in ieder geval geen scherf uit...
Vergat gisteren bij Dr. John "Mama Lou". Maar ja, dat is dan ook niet te vinden. Wel vond ik het mij onbekende Iko Iko hier (alle links hier in een nieuw venster).
Zag gisteren, voor het eerst, op video, The Addams Family.
Na een kwartier was de lol er af.
Deze wijn van AH is prima in alle kleuren, zeven landerijen of zo zal de naam wel betekenen, maar prijs-kwaliteit alleen interessant als ie in de aanbieding is net als vorige week.
Fanmail nu. L. Dank!
Dag Maarten. De mevrouw met Alzheimer was zaterdag jarig. Vorige week had ik voor haar een boek gekocht waarin alle mogelijke vormen van optisch bedrog behandeld werden. Ik dacht dat het misschien haar hersens een beetje zou laten werken en had het haar al vast gegeven. Zij: "Oh wat leuk, interessant, nou daar ga ik eens fijn voor zitten!" Toen ik dus zaterdag binnen kwam, viel mij op dat het boek opengeslagen midden op de tafel lag. Ik: "Vind je het de moeite waard?" Zij: "Nou weet ik toch niet meer welke gek mij dat boek heeft gegeven. Ze denken zeker dat ik zin heb om me te verdiepen in die flauwekul. Het staat vol met van die 'Lekker pùh grapjes', of ik daar gatverdamme zin in heb!"
Groeten, L.
Doei!
Publié par Maarten van Thiel à 20:04:00
zondag 25 maart 2012
Heb vandaag
die uitgebreide post over gerechten à l'Antiboise afgewerkt, en hoe verschillend ze ook zijn, er zit wel een lijn in. Oordeel zelf. Als ik het morgen of overmorgen post dan, want voor vandaag heb ik wat andere dingetjes weg te werken.
Gisteren
Gerookte tofu, broccoli, linzen
Begin met zeewier te weken in heet water. Kort; pas op dat het niet pappig wordt (kleverig wordt het altijd, maar dat is wat anders).
Pindaolie, wat sesamolie, stukkies broccoli-stengel, rode ui, knof, iets gemberwortel...
Gebruik ivm de gerookte tofu geen zout.
Snijd long pepper, pipali (zie hier; alle links hier in een nieuw venster), in kleine stukjes en doe dat erbij.
Meteen een pot paddo-fond erbij en laat wat sudderen. Proef.
Broccoli-roosjes erin opwarmen en nauwelijks koken.
Gerookte tofu erin (ik sneed het te grof, zie hieronder)... Proef.
Uitgelekt blik linzen erbij en het kortgesneden zeewier.
Waarom blik linzen? Le Puy zijn op (besteld in Frankrijk) en rode wordt pap en dat moet hier niet.
Maar het was lekker, verdomd.
(Chinees in Benidorm: "Bolocoli".)
NRC, zaterdag, Marjoleine de Vos.
Plantenbak. Stort een laag grind in de bak en daarop een laag (biologische) compost. Daarop de aarde.
Kijk, als je wilt dat alle voedingsstoffen pijlsnel uit die bak gespoeld worden, dan moet je het zo doen.
Ik zou het anders doen. Compost mengen door de bovenste helft van de aarde.
"Pompoenschil voegt weinig positiefs aan de smaak toe".
Blijkbaar nooit pompoensoep geproefd, gekookt met stukken pompoen + schil en pitten...
("Les gens de mon métier sont si peu de mon métier."
Flaubert.
Deed daar overigens een Google op en ja hoor, Karel van het Reve,
Zie hier.)
O ja. Ik kan geld verdienen als ik advertenties op dit blog toelaat.
Wat voor advertenties krijg ik dan? Daarvan krijg ik een eerste impressie als ik foto's upload.
Wow.
Hieruit kan je één ding afleiden: dat ze mij niet goed kunnen inschalen.
Nee, natuurlijk niet, ik ben niet bepaald een doorsnee-tiepe.
Jammer van die advertentie-inkomsten (want met dit soort wil je niet dood gevonden worden; dikwijls ook afslanken en zo) en gelukkig van dat verkeerde inschalen, want dat betekent dat ik wat ben.
O ja, gisteren, ik bedoel commentaar op gisteren. Dame Edna, dat was toch niet culi?
Ja maar natuurlijk wel! Dat is een taart!!
O ja, wie was het ook weer gisteren. "Gris gris dat was wat anders dan The Nighttripper".
Ach. Zie hier.
"I got medicines, kills all yours ills..."
(Gris gris, voodoo, hier.)
"Zu Zu Mamou" hier.
"Guilded Splinters" hier.
"Right place, wrong time" hier.
"Mardi gras day" (Carnevals-dinsdag) hier.
[Het volgende kwam de dagen hierna ter sprake, en is voor de volledigheid, jaja, hier toegevoegd.
Iko Iko hier
Mama Roux hier
Tot hier de toevoegingen]
Las over Whole Foods.
Zie hier.
Enorme variatie, personeel krijgt beter betaald dan in andere supers, veel ambachtelijke producten (kaas, bier...) met als effect andere supers, zelfs Wall Mart, gaan het ook leveren met als effect grote stijging aantal ambachtelijke bio-producenten.
Maar niks vego of vaag hoor. Levende kreeften... "Organic".
En veel kant-en-klaar...
En service: je laten masseren terwijl iemand je boodschappen voor je doet (kijk, dat is natuurlijk fout; je boodschappen doe je zelf!).
Ik zag er vreemd spul. Enorm grote gele bloemkolen, en een klein broccoli-kopje op een lange dikke steel...
Formule 1 vandaag: fantastisch. De trend van verandering en spanning kwam er dus laatst eindelijk aan, zet zich nu door ook nog. En wat dies meer zij: in het kwadraat!
Alonso 1, Vettel 11, en Perez, Sauber, (zie hierboven), rookie, 2. (Zei ik of zei ik vorig jaar hier niet "Let op Sauber"?)
Hamilton weer 3, prima toch, twee keer achter elkaar op het podium.
En gelul ook nog. Geen enkele van die bacteriën passeert ongeschonden je maagzuur...
Publié par Maarten van Thiel à 18:03:00
zaterdag 24 maart 2012
Vanavond maar weer eens een keer "Vanallussen"!
Eerst maar even een recept, toch?!
Okra-curry
Snij kop en kont van de okra`s en snij ze in schijfjes van een flinke centimeter dik.
Bak ze een minuut of 10 in een sauspan (dikke bodem), steeds roerend, op niet te hoog vuur.
Als de okra redelijk gebruind is toevoegen: gesnipperde ui, knoflook en rode pepers.
Even roerend laten aanbakken en dan op laag vuur kerrie erbij.
Eventjes zachtjes laten doorbakken en proeven op zout.
En dat vergat ik steeds te vertellen over okra. Als ze twee soorten hebben, dan moet je altijd vragen welke niet-slijmerig is. En hebben ze één soort, snij er dan een doormidden en trek de helften uit mekaar. Veel slijmslierten? Dan eten we wat anders.
(De heel erg slijmerige soorten, die ze overigens hier niet verkopen, die worden gedroogd en dan tot meel gemalen.)(Uhh, in Brussel, daar waar al die Afrikaanse winkels met gedroogde maden en zo, waar al die enorm chique geklede Afrikanen rondlopen, achter de Porte de Namur, daar kan je ze wel krijgen.)(Nou ja krijgen, kopen...)
Vandaag Jo, Suus en Jokko, oorspronkelijk Jo, Zette et Jocko.
Kleine verfijning van de planning.
Gerookte tofu. linzen, broccoli
Ei, taoge, rattes, pindasaus
Corned beef, stoofpeer sla
Fondue savoyarde, stokbrood, en dezelfde sla
Krab, pasta, bospaddestoelen
Kleine maar essentiële verschillen seekuu aanvullingen. Casu quo zeg maar...
O ja, las over Dame Edna, zie "haar" hier (alle links hier in een nieuw venster), en dat die schilderijen van Jan Frans de Boever (hier) verzamelt. Dan bent u ook weer op de hoogte.
Hoorde op Radio Clásica een soort Kodo achtig ensemble, niet zo goed als Kodo (het heette iets van Shihii of zo), maar nog altijd beter dan Slagerij van Kampen.
Een van de fraaiste nummers van Kodo hier. Niet het allermooiste, dat is Kazauta. Maar dat moet je beginnen te luisteren met een koptelefoon op, en het volume op 100%. (Wat je op het web vindt, dat is aangepast want anders zou je niks horen. Maar je kan je voorstellen hoe het klinkt: het komt vanuit het onhoorbare uiterst langzaam naar nét hoorbaar...)
Hoor hier trouwens een wat gechargeerde opname (wat de video betreft) van en ander bekend nummer.
Nog ff over die Saint Agur.
Je hoort wel zeggen De koning van de blauwe kazen, maar dat is kort door de bocht en gejat van Roquefort.
Kijk, proef eens een Roquefort en een Agur en een Gorgonzola naast mekaar.
De ene is zús goed, de andere zó.
Wel frappant is dat St. Agur een in de 80-er jaren ontwikkelde kaas is, niks klassiek. En dat Agur nergens op slaat. Niks heilige of een dorp of zo.
Maar wel super lekker!
(Maar tegenwoordig wil "klassiek" in de kazerij niks meer zeggen. Het gaat nu over genetische manipulatie van stremsel, niks mis mee hoor, en resulterend in Tynjetaler, Leerdammer, noem ze maar op.)
O ja, daarover las ik vandaag, over de "kunst bouwende" prieelvogel.
Zie hier.
En o ja, Spaghetti carbonara nu, spaghetti van de houtskoolbrandersvrouw.
Ik las vandaag een recept ervan wat ik erg betrouwbaar achtte. Uhh, ik ken het recept natuurlijk, maar je hep variaties.
Zodra ik het binnenkort maak geef ik dat recept. Maar ik moet dan eerst kinnebakspek zien te vinden, guanciale, hier, want dat schijnt de essentie te zijn.
O ja, ik werkte ooit proef, meer dan een half uur zal het niet geweest zijn, bij een "Italiaans" restaurant in Altea.
Kijk. Families hebben een pand in het centrum, toerisme!, dus in dat pand een restaurant. En het maakt geen fuck uit (ik vertelde dat laatst al eens) of dat eten te vreten is of niet, het zit toch wel elke avond vol, want ze zorgen er wel voor dat er geen overproductie van tafeltjes is.
Maar ja, daar had je in ene een jong echtpaar wat zo'n pand geërfd had, en die zagen Italiaanse restaurants floreren, dus die begonnen een "Italiaans" restaurant.
Twee of drie keer bij een Italiaan gegeten, en toen "wisten ze het".
Verdomd. "Carbonara, dat is met witte saus". Verdomd: maizena en water...
O, dat herinner ik me ook nog, van die kant van Spanje.
Nederlanders die een restaurantje begonnen waren, echt helemaal nergens verstand van, in de zeik, ik helpen. Maar dat schoot niet echt op. Viel de bediening in mekaar (hij en zij), zat zij te janken op de vriezer ("Mag ik er even bij, ik heb ijs nodig") en hij was bezopen.
Maar goed. Maakte personeelseten. Carbonara. Deden ze er ketchup op "want het is zo wit".
Ze zijn dan ook gruwelijk failliet gegaan, en terecht...
Vanavond het allerlaatste deel van die enorm lange serie WO II, en dan binnenkort het commentaar.
En o ja! Formule 1 zet zich voort zoals afgelopen weekend! Niks Red Bull hegemonie. Eindelijk weer spannend.
O ja, nog wat over de stupiditeit van dat "Italiaanse" restaurant. Buiten stond er een bord "Terras boven". Dat was speciaal, want in die straat, Calle Mayor, had je nergens terrassen. Klom je drie trappen op naar boven, kwam je op een zolder, bloedheet, waar strandstoelen en parasollen stonden. Niks terras, gewoon een bloedhete zolder...
Ik denk dat, ook al vanwege de drukte en dat je nauwelijks ergens plek vond, dat de mensen maar neerzegen in die stoelen...
Groet, en Handen boven de dekens!
Publié par Maarten van Thiel à 17:22:00
vrijdag 23 maart 2012
Daar zijn we weer, terug van de markt en zo.
Gisteren
Kabeljauw (eerlijke), pitah, kippenbouillon, spinazie.
Iets Argan-olie, spinazie roerbakken tot nét voordat het inklinkt (griezelig lekker) en dan uit de pan en omscheppen zodat het wat afkoelt. Als stand-alone gerecht: zie gisteren.
Iets Argan-olie, sjalot, knof...
Redelijk wat citroenpeper, ietsje foelie en kruidnagel (een fijngewreven kopje), laurier...
Oven aan.
Die fameuze kippenbouillon van laatst erbij, wat Marmite, ietsje Worcestershire... Proef.
Bak iets natgemaakte pitah's in de oven.
Pocheer kabeljauw (ontdooid en uitgelekt) in de bouillon.
Spinazie erdoor, warm, en serveer met de pitah.
Nieuwe Mozart ontdekt hier (alle links hier in een nieuw venster).
Nog niet in audio te vinden, wel een van twee jaar geleden hier.
Zag vandaag op de markt Judasoor. Jammergenoeg "geen plaats in de planning".
Dacht, en kreeg later bevestigd, dat het familie is van elfenbankje en van kuping tikus (muizenoor).
Hieronder Crottin de Chavignoles, dat kocht ik op de markt.
Erg lekker. Dat licht-zure wat ook die Langres heeft.
Je schijnt ze ook te kunnen "roosteren" (rotir; ik neem aan dat dat betekent in de oven) en dat op toast serveren. Ja, geen fout idee...
Nu eerst even een gedicht want het is vrijdag ("want").
Uhh, had het met ik weet niet meer wie over die kamer in Utrecht waar ik woonde en waar Achterberg die hospita doodschoot. Vandaar dít gedicht.
HOSZ PITA
Hosz pitá
Aggou jehosz pitá
Dikkesgommelmettuntoet
Hosz pitá
Tibesz tehosz pitá
Di debedde vóron sdoet
Segge seffe, worruwáck kurdán
Mottu nogwa tvan debáck kurdán
Mottu melluk, mottekág gullán
El ke óg tente sél lufte dön.
Hosz pitá
Aggou jehosz pitá
Prut tult saggies inpro teszt
Hosz pitá
Tibesz tehosz pitá
Assun fön wattisz gepeszt.
Ar mesgápe, ag dabbèn nusze
Evvesgélde, èndan rèn nusze
Joggi spesz te, jadac kèn nusze
Elluc jariszte sél lufte dön.
Hosz pitá
Aggou jehosz pitá
Mettut boeki indur hand
Hosz pitá
Tibesz tehosz pitá
Sta tze ná stme ledi kant.
Segge seffe heppusén tedan,
Aste gék, kwort kom purrén tevan
Wat teppic kan distudén tepan
El kèmaan tweer de sél lufte dön.
Hosz pitá
Aggou jehosz pitá
Evvetrot sénmet tun lag
Stontze dáar
Tibesz tehosz pitá
Natéc samen mette vlag.
Nogmaals die Crottin (goh wat een mooi schoon bordje!)
O ja, ben nou in Een kleine geschiedenis van de grote oorlog aangekomen bij de eerste gifgas-aanval.
Een van de Britse slachtoffers was Private Herbert Chase. Op 24 mei was hij voor de gaswolk gevlucht. Een paar uur later werd hij in verwarde en uitgeputte toestand langs de weg aangetroffen. Om een voorbeeld te stellen werd hij voor de krijgsraad gebracht wegens lafheid in het aanschijn van de vijand. Zijn brigadegeneraal verklaarde dat de doodstraf onverwijld uitgevoerd moest worden: "Ik ben bang dat als er niet direct voorbeelden gesteld worden, de gevechtskracht van de brigade aangetast wordt." Op 12 juni werd Chase bij de trappistenabdij van St. Sixtus bij West-Vleteren geëxecuteerd.
Het hele boek ademt domheid, plank voor de kop en onderlinge machtstrijd tussen politiek en militairen, en tussen militairen onderling.
Dát heeft de helft van de slachtoffers gekost (hoeveel miljoen?).
Qua mentaliteit (en ik heb het enkel over mentaliteit ja!) ben ik enkel iets vergelijkbaars tegengekomen in Groningen.
In Groningen lopen de refo's niet in lange jurken, maar pas op: achterbakser bestaat niet.
In heel Nederland en daarbuiten wordt geroddeld. In Groningen niet. Daar wordt kwaadgesproken. De ene refo tegen de andere. Bah. Wat ben ik blij dat ik er binnenkort weg ben.
Ik heb te maken gehad met Culturele Raden (die van Leek was perfect!), adviescommissies, klachtencommissies, besturen van woningbouwverenigingen, noem maar op. Het was altijd de stiekeme achterbaksheid ten top.
Rijststroop. Heerlijk! Maar waar gebruik je het voor? Alslajemedood.
Wat ik wel ga doen is vergelijkende zoetzuur-gerechten maken, met rijststroop, Turkse druivenstroop enzovoorts. "De beroemde Zeeuwse keukenstroop", ik noem maar wat.
Recept
Okra, gebakken
Snij kop en kont van de okra`s en snij in schijfjes van bijna een centimeter dik.
Doe in een kom, strooi er zout over, giet er koud water op tot de okra onder staat en zet een uur in de koeling.
Giet af, laat goed uitlekken en hussel er dan "rood" maismeel door (volkoren maizena zeg maar; gezonde winkel) gemengd met wat peper en zout, zodat de schijfjes goed bedekt worden met een laagje meel.
Bak in een koekenpan met een flinke laag hete olie, beetje bij beetje, tot ze goudbruin en krokant zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier maar dien warm op.
Goji bessen. Tibet. Heerlijk...
Publié par Maarten van Thiel à 19:50:00