Want ja, het aanbod bepaalt de markt... Toch?!
Kinnebakspek, guanciale.
Volgens NRC kan je hier (alle links hier in een nieuw venster) goed goede kruiden kopen. Tjee...
En ze hadden het over yuzu-mayonaise. Huhh? Je kan A] er niet achter komen wat het precies is, en B] niet waar je het kan krijgen. Dus dat schiet lekker op.
Nog drie links die ik uit die krant (zaterdag) heb.
Boerderij-zuivel hier (Jezus...).
Tuinspul hier (Egelvoer! Egels schijnen enorm lekker te zijn, gebakken in klei).
Eetbare planten (hep je die dan?) hier. Een shit site, technisch, want zonder www. werkt ie niet.
Kinnebakspek, gebakken. Heerlijk...
Gisteren.
Ei, kriel, kouseband. En wat guanciale!
Snij kouseband, ff in koud water, afgieten.
Maak een platte "omelet" van goed doorgeklopt ei, rol op en snij in sliertjes.
Snij kriel in gelijkmatige blokjes en kook kort in gezouten water. Giet af en spoel koud.
Olijfolie, guanciale bakken, uit de pan.
Kouseband in de hete olie wokken, rode ui, knof...
Laurier, versgemalen korianderzaad, selderijzaad...
Kippenbouillon en witte wijn, iets Oxo, wat inkoken, proef.
Wat gerookte paprika en wat chili"vlokken" zonder pitjes... Proef.
Kriel er in warmen, wat later ook het ei.
Serveer met de guanciale er over.
Vertelde iemand vanavond van dat ik "ontwikkelingshulp deed" (als ik van m'n werk op Sumatra een paar weken vrij had). In een katholiek ziekenhuis en later idem bijbehorend revalidatiecentrum.
Kwamen er Nederlandse chirurgen opereren, gratis en KLM betaalde de vlucht, en tegelijkertijd aan Indonesiërs leren hoe dat gaat, die operaties. Maand één horrelvoeten, maand twee hazelippen enzovoorts.
Ik deed de automatisering van patiënten- en medicijnenregistratie, ik woonde in de wachtkamer van de oogarts (bed met klamboe; mooi terrasje) en at bij de nonnetjes. Bejaarde nonnetjes. Maar ze waren in de 30er jaren een tijdje in Nederland in een of ander Brabants klooster geweest, en spraken Batak, Indonesisch, Engels en een 30er jaren Nederlands.
We aten 's morgens nasi met papaya na, 's middags nasi met papaya na en 's avonds, dat raadt u al.
"Bent u chetrawd menir?" -"Nee". "Bent u dan siek menir?" (homo). -"Nee hoor". "Maar dan u chaat naar chet verplichstershuis, allemaal meisjes fan sestien sefentien jaar, allemaal schoon op chet liechaam, en u secht 'Met jou wiel iek trouwe' en sei secht 'Ja menir!'".
Komt C. (niet C1) er in ene achter dat er ergens in Wijk bij Duurstede, in Café De Engel, een voorstudie hangt!
Een afbeelding van een gigantisch interieurschilderij (vergelijk afmetingen schilderij met aanwezige tafels en stoelen) [op een andere foto] van Huis de Beurs, dat al jaren een wand in café-restaurant De Engel in Wijk-bij-Duurstede - of all places - siert. Een werk van Joost Doornik. Zullen ze daar wel weten waar het hier om gaat?
Hoe dan ook, het doet leeg aan: er staan wat tafels, wat stoelen, de aanwezige mensen zijn nogal houterig en naïef weergegeven. Het doek lijkt een voorstudie op het schilderij dat we uiteindelijk op een ansicht van Huis de Beurs (in jouw bezit) aantreffen, een interieur van een bruin café met een warme ambiance dat is zoals het is.
Ik ontzoutte voor de eerste keer zoute kappertjes. At ze altijd zó. Ja, af en toe eentje, maar gebruikte ze nooit over het eten.
Vandaag dus wel, over opgeleukte pizza (zie morgen).
Apart. 10 minuten in een kommetje water, afgieten. Hebben ze nog steeds een zoute smaak, zijn niet echt zout meer, maar nu komt het: het is een ándere, stevige ook, smaak! Het juichte bóven de andere -behoorlijk forsche- pizza-ingrediënten uit. Heel mooi.
Zie Ithaka hier.
(Zowat elke avond op Radio Clásica "Viaje a Ithaka", reis naar Ithaka.)
O ja, kreeg vandaag de NRC Next keurig in de bus, terwijl NRC niet verschijnt.
En o ja, maandag, feestdag of niet, heeft Radio 4 de normale maandagplanning. Prima. Elk uur nieuws. (Nadat ik de eerste keer het nieuws heb gehoord schakel ik over...)
Een fraaie "Willink" van eerder genoemde C. Omgeving Turijn.
Fanmail nu. L.
Dag Maarten, reactie: het bord is schoon inderdaad, maar de compositie erop laat te wensen over!?!?
Ik ben die biografie van Elsschot aan het lezen.
Dag, L.
Huhh? (zie gisteren)
Een fantastische compositie! Ruim baan voor salade-toevoeging!
Doei!