Ik bedoel:
geen pasta, rijst, aardappelen of bonen
als koolhydraten, maar taro, brood, mique en pizza
Macedonische pizza
Althans zo'n pizza als boven serveerden ze een jaar of 30 geleden in een Macedonische pizzeria (waar ze verder gewone pizza's verkochten) in Aalst onder Eindhoven
Ik maak het elk jaar wel eens
Pizzabodemdeeg maken en ingepakt koel wegleggen
Groene pepers uit de pekel uitlekken, in tweeën snijden, eventueel de pitjes er uit
Door stevig smakende olijfolie halen
Dunne plakjes knof door dezelfde olijfolie halen
Olijfolie (mildere soort), rode ui...
Een scheut witte wijn en wat zaätar en inkoken
Pizzabodem rollen
Ui erop, knof en pepers
Flink geraspte kaas (ik gebruikte Gruyère; gebruik geen witte kaas)
Gehalveerde groene olijven erop en in de oven
Roma sla erbij met komkommer en ui
Heerlijk!
Mique
Dat is hetzelfde woord als ons woord mik, maar het is niet precies hetzelfde
Mique is brooddeeg, gekookt in groentenbouillon
Périgord
Normaliter een grote bal, die ja na 20 minuten draait en vastzet tegen terugkiepen (want de gekookte kant is dikker en zwaarder) met drie vorken/rand pan rustend
Je eet een helft, die je met twee vorken in brokken trekt en in de soep doet
Van de andere helft snij je de volgende dag plakken die je opbakt in ganzenvet
Ik maakte voor het eerst kleine balletjes, en dat was prima en heerlijk
Mooie groentensoep
Beginnen met spekjes
Ui, knof, soepgroenten, selderijzaad, laurier, grof gebroken zwarte peper, peterselie, water, wat witte wijn, kippenbouillonblokjes...
Wit brooddeeg, laten rijzen
Balletjes, nou ja, ballen van kleine nasibal formaat in de soep
Serveren met die soepgroenten (soep vooraf eten)
Ik bakte er een omelet van wilde ganzenei bij
Heerlijk!
Gumbo
Pindaolie, roux maken, niet pikant paprikapoeder (chorizero kan hier uitstekend bij), vers gemalen knodlookpoeder, oregano, tijm
Zeer lang zeer laag af en toe roerend laten pruttelen tot donker
Versauzen met witte wijn en kippenbouillon...
Okra kop kontje, snijden, sauteren, apart houden
(Vraag om niet slijmerige soort!)
Taro schillen, spoelen, dikke schijven, koken met zout, afgieten, apart houden
Varkensstaarten (Surinaamse winkel of betere toko) in water aan de kook, afgieten, weer eens, en dan proeven of het voldoende ontzout is
In stukken hakken
In de saus laten sudderen
Taro en okra in de saus, met garnalen
Op smaak met Worcestershire en groene Louisiana saus ("Tabasco")
Heerlijk!
Uiensoep met Guinness
De dag ervoor sneden stokbrood, rooster, goed droog laten worden
Boter en milde olijfolie, heel dun gesneden gele uien, redelijk lang en laag stoven...
Iets bloem erdoor roeren
Guinness, runderbouillon, knoflookpoeder (ik ben dezer dagen de zegeningen van vers gemalen gedroogde knoflook an het uitproberen), peper en tijm...
Dat brood op een bakplaat, besprenkelen met witte wijn, en in de oven driekwart droogbakken
Flink geraspte Gruyère erop en terug in de oven
Bij de soep serveren
NB Door de soep wat sherry-azijn roeren!
Heerlijk!
Kaasfondue met aspergefond
Je gaat asperges eten, je maakt van de schillen en de kontjes een fond, je kookt ze er in
Maar nu kocht je wat extra asperges, hakte ze fijn en maakte extra fond
Dat reduceer je met flink witte wijn en daarvan maak je kaasfondue
Gewoon met knof en Kirsch, maizena, nootmuskaat? peper? citroensap?
En ik gebruikte Gruyère, en met andere kazen ga ik nog wel eens experimenteren
Ik at er trouwens met spekjes en ui en knof gebakken kastanjechampignons bij, wat fraai combineert
Ik zat al aan de fondue toen ik me in ene die champignons herinnerde...
Heerlijk!