woensdag 31 oktober 2018

Deeg en zo




Bladerdeeg

Met witlof en kaassaus


Rozijnen weken

Coppa kort droog bakken

Witlof schoonmaken, in de lengte in tweeën, hart eruit, met keukendraad opbinden

Acht minuten in water met zout koken

Uitlekken met het snijvlak naar beneden
Touw eraf

Rozijnen uitlekken

Boter, sjalot, knof, p/z, Worcestershire...

Blauwe kaas in de pan op laag vuur en onder een deksel laten smelten
Ik gebruikte Crozier Blue, en dat was perfect voor dit gerecht

Kaas versauzen met Crème fraiche

Deeglap dubbel vouwen, een plakje coppa onder elke halve witlof
Rozijnen, kaassaus
Oven




Maistortilla's

Met pompoen en krabbetjes


Vlees rondom aanbraden in flink boter
Uit de pan

Ui, knof, peterselie...

Flink varkensbouillon (Thaise blokjes; betere toko), Worcestershire, laurier, vers gemalen korianderzaad...

Het vlees erbij en pipiche (zie hier; alle links hier openen in een nieuw venster); geen pipiche? gebruik geen korianderzaad en wel korianderblad

Uurtje stoven

300 gram Masa harina met een scheut olijfolie en zout in de machine en langzaamaan 450 cc lauw water erbij tot mooi deeg
Niet plakkerig, maar ook niet droog aanvoelend
Dit is voor 18 kleine tortilla's

Pompoenblokjes erbij

Proef op p/z na even

Balletjes deeg tussen dat witte bakpapier door de tortillapers en bakken in de chapati-pan

Deze tortilla's kan je niet bewaren, ook niet gebakken, ook niet rauw of gebakken vriezen, ook niet het deeg vriezen




Vol-au-vents

Met mosselragoût met champignons


Zie mosselragoût hier

Voordat de bloem erbij gaat champignonplakjes meebakken

In feite maak je blanquette, zoals dat altijd van kalf of kip in de vol-au-vents gaat; Bouchées à la reine

Bakjes vullen en in de oven




Pie

Met zuurkool, merguez en bundelzwam


Zuurkool klaarmaken zoals altijd
Zie hier

Goed uitlekken en vocht opvangen

Potje paddo's uitlekken en vocht opvangen
(Gebruik nu liever geen verse)

Wat van het zuurkoolvocht bij het paddovocht en proeven
Nog wat meer?

Piedeeg maken van 200 koude bloem + zout

In de machine (de bak stond in de koeling) er 100 gram koude boter doorwerken

Een koud ei erdoor en koud water, voorzichtig, tot je mooi deeg hebt

Kneed er een bal van met koude handen, folie, koeling (half uur)

Uitrollen en snijden zodat het flink over de randen van een vierkante ovenschotel hangt
Zuurkool erin, paddo's erop, bundelzwam, in de lengte doorgesneden merquez, dichtvouwen (moet niet helemaal dicht zijn; ongeveer tot halverwege de rand en het midden)

Oven

Af en toe wat van het vochtmengsel erin gieten

Serveer met mosterd




Blauwe tortilla's

Met kip en tomatensaus


Kip aanbraden en uit de pan
Neem bv. dijfilets

Ui, knoflook, Spaanse peper...

Tomatenprut, rode wijn...
Groene kruiden...

Op smaak met Oxo of zo

Kip erin gaarstoven

Werk er gedroogde olijven door (die groene wat opgerolde opengesneden olijven, of droge zwarte)

Tortilla's maken zoals hierboven, maar dan met Masa harina van blauwe mais
Fantastische geur, het deeg alleen al
Het ruikt naar huitlacoche, "Mexicaanse truffel", en dat is ook blauwe mais in feite, maar dan als ziekte van gele mais

Ook deze weer: op geen enkele manier te bewaren





dinsdag 30 oktober 2018

Nog wat opmerkingen



Chausson tonijn-paprika maken



Een fantastische inkoopreis vandaag


Ik kocht in de Russische winkel laatst Georgische knoflook-"sambal"
Vandaag Abchazische idem

Kocht er ook Smetana
Fantastisch mooie zure room die je ook in de warme keuken kan gebruiken (is vetter)

En o ja! Stroop met dennentoppen
Heerlijk!
Ik kende Limburgse dennentoppen-chutney al, voor bij wild



In de grote toko kocht ik (heel kleinkorrelige maar wel langkorrelige) "nasi rijst"

En Koreaanse rijstsiroop
(Ik maakte ooit iets Koreaans, ongelooflijk lekker, aardappel met Koreaanse maissiroop; zie Gestoofde aardappel hier; ff scrollen; alle links hier openen in een nieuw venster)

En Chu hou saus
Zie hier
Geen idee nog

En eindelijk hadden ze ze weer!: Ume boshi (zie hier)
Ingemaakte Ume (iets tussen abrikoos en pruim in; zie Prunus mume hier)





Wat heb ik veel niet-Franse wijnen gekocht!


Was een wintervoorraadje aan het opbouwen
Dus geen lang-lig wijn, geen slobber, maar er tussenin

Diverse krachtige heel Bordeaux-achtige wijnen
(Krachtige Bordeaux is heel wat anders dan krachtige Bourgogne!)

Maar: slechts eén Bordeaux, hoe kan het
Château Mansirot, Haut Médoc
Een echte goede Bordeaux: "il pique", hij prikt

Eén andere Fransoos
Costières de Nîmes Lamargue
Stevig, en zeg maar breed-mooi
In brede karaf decanteren en goed walsen

Eén Oostenrijker
Vereinte Winzer Horitschon, Blaufränkisch druif, Burgenland
Krachtig en tegelijk fris
In brede karaf decanteren en goed walsen

Twee Duitsers
Niersteiner Spätburg, Rheinhessen
Ook "il pique" maar: niet zwaar

En
Dornfelder Pinot Noir
Vol maar fris, en dat is altijd mooi

Eén Spanjaard
Viñas Viejas, Cariñena
Heel krachtig en vol
In brede karaf decanteren en goed walsen

En ik proefde ergens een Rioja, lang geleden dat ik die dronk, Viña Lorea, die ga ik een dezer dagen herproeven; die zou er best wel eens bij kunnen komen





Planning


Nou ja, planning...
Ik ben er al voor de helft doorheen, maar het gaat om de combi's

Kijk, in dit blog publiceer ik niet wat ik van dag 1 tot dag 7 eet, maar vijf recepten met aardappel die ik maakte, vijf met rijst, pasta...

Maar goed

Dag 1 kaas
Taleggio op een ovenschotel van Spätzle en sugar snaps
Met groene peperbolletjes erdoor

Dag 2 gevogelte
Kip dijfilets
Aangebakken, en dan gestoofd in tomatensaus
Met gedroogde groene olijven erdoor
En met tortillas van blauw maismeel

Dag 3 tofu of zo
O, dat was Chinese seitan met pinda's
En met rijst en tauge

Dag 4 vis
Heel lang gestoofde zuurkool
Met zalm en gekookte kriel

Dag 5 ei
Gekookte eieren
Gebonden paddosaus
Kadayif, want dat kan je ook prima als gewone pasta gebruiken ipv enkel in zoet spul

Dag 5 vlees
Mooie zelfgemalen burgers (van Skirt steak)
Bombay potatoes (de tweede keer aardappelen, maar vooruit)
Visjes uit de tuin (gepaneerd gefrituurde sperziebonen)





Paddo poster downloaden?

Zie hier



maandag 29 oktober 2018

Gekookt





Mushroom ketchup


In de 19e eeuw bekender dan Tomato ketchup

Waanzinnig lekker bij Mozzarella

Pot, lagen dikgesneden (kastanje)champignons met steeds wat grof zeezout, wat peper, wat geplette piment
Gebruik ivm fermentatiegassen geen goed afgesloten pot


Elke halve dag omschudden

Zie de volgende foto hoe het (bruine) product zich ontwikkeld en hoe het inklinkt al na een halve dag

Na weer een halve dag aanvullen en omschudden
(De plakjes elke keer wat dunner)

Na weer een halve dag oud en nieuw door mekaar roeren

Na weer een halve dag aanvullen en omschudden

Etc.

Als je nauwelijks meer kan bijvullen dan nog vijf dagen laten staan, af en toe omschudden

Uitpersen

Het vocht aan de kook
Laten pruttelen met tijm, laurier, gemberwortel (dunne schijfjes)
Lijkt nu heel sterk op ketjap (waar de naam ketchup vandaan komt)
Op het laatst wat tomatenpuree erdoor

Zeef, koelen, flessen





Kippenvleugels gemarineerd met Koreaanse oestersaus


Ik heb veel met die vleugels geëxperimenteerd
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster) en hier

Maar nu heb ik een recept ontwikkeld, daar kan niks meer tegenop
Like wow man

Overgiet de vleugels met bruine kleefrijstwijn (van rode kleefrijst; Black Glutinous Rice Wine)
Het moet 1/3 onder staan als je een bak met platte bodem gebruikt

Zelfde hoeveelheid 50/50 Koreaanse oestersaus (Spicy Oyster and Seafood Sauce) en Light soy of Thin soy (resp. Chinees en Thais; ik prefereer de laatste)
Bedenk het volgende
Proef die oestersaus en merk dat die goed pikant is
Regel de mate van pikantheid door bv. 40/60 te gebruiken of 30/70

Flink vers gemalen knofvlokken (geen verse knof!) en limoensap naar smaak

Regelmatig roeren

Bakken op bakpapier in de oven, ± 15 minuten
Regelmatig keren en bekwasten





Hieronder hoe ik een loempia eet


Die ik zelf maak natuurlijk

1/4 Dark soy, 1/4 Ketjap kental, 1/2 Sambal peteh, mengen, erover





Jam van kaki

Cq. van Sharon fruit


Ik koop ze altijd als ik iets zachte tegenkom

Jam, ijs, fruitsalade met Nashi peer gemarineerd in sterke Earl Grey...
Of gewoon in m'n mik stoppen...

Vijf stuks = schoon ± 500 gram

Stukken, mengen met 200 gewone kristalsuiker
Enkele uren op een koele plek, en regelmatig omroeren

Langzaam aan de kook op een plaatje, en na even prakken met de aardappelstamper

Pruttelen, en na weer even prakken, nu met de plaatstamper (zo'n zwarte kunststoffen ovale plaat met gaatjes)

Flink citroensap
Schone potten
Wecken

Kaki bevat enorm veel pectine, dus je zou mooie combi's kunnen maken met spul met weinig pectine





Druiventaart

Kan met alle soorten fruit, maar met druiven, vooral witte, werkt het erg mooi

Aldi heeft af en toe van die enorme grote witte druiven, en dat is er ideaal voor


Oven op 175°

Drie eieren goed kloppen met wat zout, 75 gram witte basterdsuiker

Beslag van maken met 75 patisseriebloem en 150 cc melk

Vorm invetten
Spul erin
Gehalveerde druiven erin (een bakje, 250 gram, is waarschijnlijk net teveel)
Druiven die met de snijkant naar boven drijven draaien

In de oven tot het mooi bruin is (op de foto ziet het er raar uit)
Als dat naderbij komt dan begint het ook mooi te ruiken

Hoort lauw geserveerd te worden, maar ik vind koel lekkerder

Met poedersuiker erover en slagroom ernaast





Roomijs met Southern Comfort


Ik heb veel geëxperimenteerd met roomijs met likeur erover
Zie hier

Maar deze hier die staat in dezelfde klasse als die kippenvleugels: de mooiste!

Southern Comfort op kamertemperatuur drinken, ach...
On the rocks, ach...
Maar met roomijs, wow!!
Bittertje tegen zoetje
(Roomijs ja, geen vanilleijs)





IJs van vijgen en dadels

Nou ja, dadels, dadelstroop


300 gram gedroogde dadels nieuwe oogst (zie de volgende foto; mooi zachte wat langwerpige, niet platte)

Steel eraf (ruim snijden zodat je een mooi snijvlakje hebt; zie de foto)

In kokend water, weer aan de kook, van vuur af, koud laten worden, af en toe omroeren

Afgieten en het vocht bewaren

400 gram afwegen (ze zijn namelijk zwaarder geworden)

Blenden met 200 cc weekwater en idem room

Goed aanzoeten met dadelstroop (betere toko; Basra Date Syrup)

Proeven of er citroensap bij moet

Koelen

IJs draaien





IJs met amarene-kersen en mango


Ik heb, daar gaan we weer, veel in de ijsmakerij geëxperimenteerd, maar jammer genoeg heb ik er geen overzichtpost van

Hoe dan ook (Hoe Lang is een Chinees, en Hoe Dan ook), hoe dan ook: dit ijs gaat naar hetzelfde rijtje als die vleugels en dat ijs met Southern Comfort
De mooiste!

Amarene-kersen: Aldi heeft regelmatig potten in de aanbieding, prima kwaliteit en je hebt maar weinig nodig want de smaak is erg sterk
Vries wat je overhoudt

Mango uit blik, afgieten, vocht opvangen
Idem die kersen

200 cc room, 200 cc vocht (50/50 kersen en mango)

Blenden met 270 gram mango en 135 amarene (2 op 1 dus)

Witte basterdsuiker erdoor werken tot het goed zoet is

Citroensap?

Koelen

IJs draaien







O ja!

Zie hieronder!





zondag 28 oktober 2018

Notities



Chausson tomaat - gerookte brie
Enorm lekker
Ronde pizza deeglap, pruimtomaat
Ui-knof in redelijk wat olijfolie gebakken
Die olie ook erop
Dan zwarte olijven



Mixer


Ik zocht een traploos verstelbare mixer
Mixers draaien in de laagste stand altijd te hard

Winkel 1
Jazeker hebben we die! Kijk, negen standen
Ik zei "traploos", meneer

Winkel 2
Jazeker hebben we die! Kijk, 365 Euro

Maar nu ben ik klaar voor € 16,95
Mixer bij Hema, dimmer bij Hornbach




Vlees eten


NRC, Martine Kamsma, 25 oktober 2018
De gemiddelde Nederlander eet zeventig gram vlees per week, bleek uit de laatste voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Begin deze eeuw was dat tien keer zoveel. Toen kwam 62 procent van onze eiwitten uit dierlijke producten (pdf); nu is dat minder dan 15 procent. Melk is er voornamelijk nog voor babyvoeding.
Dat is 10 gram per dag, dat kan natuurlijk niet
Dat zo iemand dat uit z'n pen kan krijgen
Nadenken ho maar

Verder zoeken
Trouw, Emiel Hakkenes, 20 oktober 2017
Per persoon aten Nederlanders in 2016 gemiddeld bijna 77 kilo (botten meegerekend) vlees per persoon. Van 2010 tot 2015 daalde die hoeveelheid van zo’n 79 kilo naar ruim 76 kilo. Varkensvlees wordt het meest gekocht: bijna de helft van het totaal. Daarna volgt pluimvee (bijna een derde en vooral kip) en vervolgens rundvlees (een vijfde). Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.
77 = zeg 70 ex botten (denk ook aan al die kippenbotten)
Dat is 190 gram per dag; dat zal wel kloppen




Goulash


Hertengoulash gemaakt
Scheut cognac erin
Lekker

Goulash van wild zwijn erin
Was lekker
Scheut cognac erin
Ronduit vies, terwijl het recept (komt nog) exact gelijk was






AH


Die bakvormpjes, die letters, die zitten verpakt in niet recyclebaar plastic
Anti uitdroog plastic

Waar is dat nou voor nodig...



Stoven met


Ik at wat pepernoten (echte; taaitaai) en bedacht dat het wel mooi zou zijn om zoervleisch te maken met taaitaai (of kruidnoten!) ipv ontbijtkoek
In Duitsland maken ze Sauerbraten met Lebkuchen...

Blijk ik al gedaan te hebben met kippenbouten en wortel...

Maar nog niet met rund! Dat gaan we in de slow cooker doen
(Samen met ossenstaart, die er dan langer in blijft)




Aldi


Ik kocht er laatst een Costières de Nîmes, Lamargue
(Goed decanteren en walsen!)
€ 9,99 op het bonnetje, wat ie wel waard is

Kocht er twee dagen later nog een; had ruimte in m'n tas
Zie ik dat er € 7,50 bij staat

Wil een klacht indienen bij Aldi
Lukt niet, want je moet per se een artikelnummer en een "chargenummer" invoeren






Wilbrink, Telegraaf

Omelet

Die eieren moet je klutsen schrijft ie...

En die omelet moet je omdraaien schrijft ie...

En (omelet met) groene saus dat is geen sour cream met tuinkruiden, of in azijn geweekt brood met tuinkruiden
Dat is zoiets als dit hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Witteman over Ottolenghi

Otto Legging zei iemand in een boekwinkel


Ze somt wat typische ingrediënten van die tiepe op

Urfa-chilivlokken
Urfa biber heet dat maar dat wet die vertaler natuurlijk niet
Erg mooie Turkse "rode peper" (het is zowat zwart)
Pepers worden overdag in de zon gedroogd, `s nachts bedekt zodat er condens op komt, weer in de zon gedroogd etc
Bij de betere Turk
Moet bijna zwart zijn, anders is het flauwekul

Berberisbessen
Erg mooi in sommige Chinese gerechten
Bij de betere toko

Granaatappelmelasse
Werkt heel mooi zoetzuur
Bij de betere Turk

Zwarte knoflook
Dat vind ik drie keer niks

De eerste drie dingen heb ik in huis, maar ik zal er niet mee koken op z'n Otto Lullo's






Agar agar


Aziatische Ingrediënten
Verhouding: 1 zakje poeder (12g): 1 liter vocht

Foodies
Gebruik per 1 liter vloeistof 8 gram agar-agar poeder.

Zoetrecepten
Wanneer je normaliter 20 gram gelatine gebruikt voor een liter vloeistof zou je in dat geval 5 gram agar-agar poeder nodig hebben.


Meukvrij met Monique
Globaal gezien bindt 2 gram Agar Agar een liter vloeistof



zaterdag 27 oktober 2018

Portugal



Geitennek
(Ik was gisteren bij de Marokkaanse slager)


Portugese recepten


De Portugese keuken is fantastisch

Kip aan het spit met piri piri
Varkensvlees met kokkels
Bacalao met oogboontjes



Doce de tomate

Zoet van tomaten, tomatenjam



Pel tomaten (kruisje, kokend water etc.), snijd in stukken, pitjes en vocht weg
Zes uur uitlekken
Af en toe omscheppen

In een pan de tomaten met suiker mengen
Als je volledig in fraaie klimaten aan de plant gerijpte tomaten hebt, neem dan 2 op 1 aan gewicht, en met Tasty Tom 1,5 op 1
Met "Hollandse" zou ik het maar op 1 op 1 houden
Wat wel helpt als je mindere tomaten hebt: de tomatenstukken met suiker mengen, en een uur of 12 laten staan, af en toe omroerend
Je krijgt vochtontwikkeling maar maak je niet druk

Kaneel erbij, citroenschil, en kruidnagel

Aan de kook en doorkoken tot het jammig wordt



Gevacumeerd
Kan je zo twee, drie weken in de koeling laten liggen
Wordt het alleen maar mooier van



Licor de leite

Melklikeur


Portugal


Smaakt naar Rivella, en ook in Taksi zit melkwei

Doe in een grote pot 1 kilo suiker (ik zou zeggen gele basterd) en 1 liter alcohol, 35 à 45%
Doe er een in de lengte gespleten vanillestokje bij
Verder een halve citroen in dunne schijven, en een halve citroen zonder schil in blokjes
Gebruik geen kleine erg bolle citroenen met dunne schil, en ook geen erg grote met dikke schil

Roer met een houten lepel, en herhaal dat af en toe totdat alle suiker is opgelost

Voeg 1 liter rauwe volle melk toe, desnoods niet rauwe uit de super

Roer om, doe er een deksel op en laat twee weken op een koele plek staan, dagelijks omroerend

Filter

Doe de drank in flessen en laat een maand staan op een koele plek



Schijf lamsbout


Lamprei

(rivier)prik, negenoog



Zuid-West Frankrijk, Spanje, Noord-Portugal
Vroeger ook in Duitsland (Neunauge) en Nederland
Schijnt weer terug te komen

Primitieve vis, nog primitiever dan de haai en de rog

Die Neunauge, "negen ogen" zijn de kiewspleten

Blinde vis met een ronde bek met veel tandjes, die andere vissen leegzuigt
Bepaald niet dagelijks op de markt hier, wat overigens goed is voor je portemonnaie

Waarschijnlijk beschermd, net als kikkers, kikkervisjes, glasaal en taling

Meest bekende bereidingswijze: Lamproie à la bordelaise
Met rode Graves en prei
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Ik vind het niet te vreten

Lamprei op zijn portugees

Snijd de uitgehaalde vis in moten, was ze, dep droog, haal door bloem en bak rondom aan in olijfolie

Giet er tomatensaus bij en stoof gaar

Serveer met grofgesneden frieten, gebakken in olijfolie, waarover grof zeezout



Gevacumeerd



Pato à moda de Albufeira

Eend op de manier van Albufeira



Braad in een hoge aardewerken pot een tamme eend rondom aan in boter, met blokjes niet gerookte rauwe ham, ui, iets knof en ietsje kruidnagel

Blus met Madera (ik gebruik altijd Malaga), doe er champignons bij en plak de deksel met een bloem-watermengsel op de pot

Laat een uur of anderhalf garen in de oven op ongeveer 170 graden

Steek het deksel los met een stevig mes, haal de eend uit de pot en houd warm

Ontvet de inhoud van de pan, doe er truffelstukjes bij, wat gevogeltebouillon en ietsje tomatenpuree

Kook in en serveer met de eend

Hier horen die onvermijdelijke Portugese rijst-torentjes bij



Dubbele lamskoteletten


Kip aan het spit

Frango no espeto


Een kip inwrijven met citroensap, een half uur laten liggen, weer inwrijven en
weer een half uur laten liggen

Twee keer herhalen

Flink ongesneden peterselie in die kip proppen met in het midden een stuk spek van rauwe ham

De kip inwrijven met een mengsel van Piri piri (de saus) en olijfolie, en dan grillen

Piripiri kun je eventueel imiteren door in flink olijfolie zachtjes sambal een tijd te laten sudderen, met komijn en knof
Of bij de Marokkaanse slager Harissa halen, en dat met olijfolie aanlengen



Gevacumeerd



Varkensvlees met kokkels

Carne de porco com amêijoas


Ook wel Carne de porco à Alentejana moda, op de manier van Alenteijo


Marineer blokjes zo mals mogelijk varkensvlees in witte wijn met flink witte wijnazijn, gekruid met gesnipperde ui, geplette knof, laurier, korianderblad, peterselie, geplette zwarte peperkorrels en geplette cayennepepertjes

Blokjes rookspek kunnen er ook bij en zeker ook, als groente, blokjes winterwortel

Marineer 24 uur op een koele plek, regelmatig omroerend

Laat uitlekken en vang het vocht op

Bak het drooggedepte vlees op hoog vuur snel rondom bruin in olijfolie, samen met alle andere ingrediënten van de marinade
Werk dus beetje bij beetje, want anders krijg je teveel vocht in de pan

Voeg een deel van het vocht toe, en kook dat zoveel mogelijk in; als het vlees dan nog niet gaar is weer wat vocht erbij etc

Voeg kokkels toe en laat die zich, al roerend, openen op niet te hoog vuur

Serveer met grof gesneden frieten, gebakken in olijfolie, en bestrooid met grofzout



Merguez
Je ziet dat deze artisanaal is
Darmen van verschillende dikte



Uhh, Portuges vagoterisch, dat hep je niet...



vrijdag 26 oktober 2018

Trip (2)



Venlo
Café restaurant Napoleon
Napoleon was ooit in Venlo, en ze hebben er Napoleon mosterd
At er prima, maar er was ook iets minder leuk
Twee meisjes, ± 13 jaar, liepen naar het toilet
Geen klanten, en werden door de uitbater uiterst grof weggeschreeuwd
Wat een zaklul...
Hij heeft ook een meid in de bediening die de hoerigheid zelve is richting hem
(En meteen toen ie weg was begon ze d'r mik vol te proppen!)



Zie de eerste aflevering hier

(alle links hier openen in een nieuw venster)



Ik was dus enkele dagen in Limburg



Zag ergens vegetarische bitterballen aangekondigd
Bieterballen
Flikker op!
En nog wat: bent u ooit een vegetariër tegengekomen met gevoel voor humor??
Dat bedoel ik



Bij de Zwei Brüder (zie hier; een fantastisch mooie supermarkt; vlees, vis, kaas...) (wild: ongelofelijk...) hadden ze geen ansjovis op zout meer, maar dat maakt niks uit want ik kreeg die uit Bergen op Zoom opgestuurd (kom ik op terug; zie hier)

En ze hadden geen Tabasco met knof meer

Ik kocht er Zwiebelwurst, Culatello, gerookte Ricotta, en Toscaanse pecorino ("Picorino")



Nieuwe Engelse winkel

Ik kocht Gunpowder mustard, Original Wiltshire mustard, en Bovril



At vlaai natuurlijk, rijstevlaai
Zoals altijd bij Prins Bernhard (geen website; nee, waarom zouden ze; zit het hele jaar elke dag vol met moffen...)
En zoals altijd vergat ik te melden Geen slagroom
Want ze serveren die vlaai anders echt volledig in slagroom verpakt, echt ongelofelijk




Het was kermis
Ik meldde al dat dat daar erg leuk is: over de hele stad verspreid pleintjes en op elk pleintje een stukje kermis
Kocht voor twee kindertjes een zuurstok en een kaneelstok



Kocht ook in de Pepernotenfabriek pepernoten
Echte pepernoten dan dus
Zie hier



Vond ergens truffelbouillonblokjes met echte truffel, witte en zwarte
Peperduur, maar ja...



De Locomotief
Twee forse glazen uitstekende wijn en 10 gepaneerde gefrituurde uitstekende garnalen, € 9,50
Kijk, dat bedoel ik



At ergens uitstekende kipsaté, maar met kleffe gele rijst



In beslag met Venloosch Alt gefrituurde kip schijnt erg lekker te zijn
Kocht een flesje



Puzzel in de krant in de trein
Broodbeleg
Moest pâté zijn
Nederland!





O ja!

Eindelijk eindelijk eens een tosti die niet óp maar náást het servetje ligt!



O ja!

Hoorde een Vlaamse roepen Uffra! Uffra!
Juffrouw