Gnudi met basilicum en parmezaan erin, en met spinazie ernaast
Zie het recept hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Aardappelsoep met spek
Bak stukjes rookspek krokant in ietsje olie
Voeg wat boter toe en bak blokjes aardappel rondom aan, samen met soepgroenten (wortel, prei, ui, knof, peterselie, selderijblad)
Kruid met laurier, foelie, gekneusd geel mosterdzaad en idem piment, majoraan, z/p
Voeg bouillon toe, roer de aanbaksels los, laat aan de kook komen en laat de aardappel op laag vuur en met een deksel op de pan gaar worden
Serveer met gehakte peterselie erover
Parmezaan
Aardappel-linten
Schil aardappelen en trek er met een dunschiller linten van
Blancheer die vrij kort in kokend water met zout
Giet ze af, spoel ze even onder koud water (om het garingsproces te stoppen, maar ze moeten nog enigszins warm zijn) en roer er een mengsel van mosterd en room door
Serveer met z/p en fijngescheurde basilicum erover en mooie olijfolie
Balletjes
Aardappelpuree met zure room
Maak puree van gekookte aardappelblokjes (opgezet met kokend gezouten water), zure room en boter
Proef op p/z
Gekookt
Bryndzové halusky
Nationaalgerecht Slowakije
Noedels met (een soort) feta
Met noedels bedoel ik dingen net als gnocchi
Rasp rauwe vastkokende aardappel
Kneed er de helft van het gewicht van de aardappel aan vrij fijn volkorenmeel door
Verhoudingen kunnen verschillen ivm soort aardappel / meel
Doe er eventueel wat water door
Zout naar smaak
Maak balletjes
Bedenk dat meer bloem erdoor = makkelijker werken = ook minder smaak, dus maak ze liever als quenelles, met twee soeplepels
Haal ze even door koud water en kook als gnocchi, door ze in kokend gezouten water te gooien
Als ze drijven zijn ze gaar
Haal door 1/3 van het aardappelgewicht aan stukjes Bryndza (of Feta dus) en de helft van dat gewicht aan gebakken spekjes
Spinazie met room
Poolse aardappelpuree
Packzi ziemniaczane
Prak gekookte aardappelen
Maak smeuïg met eierdooier, boter en crème fraîche (of beter smetana, Schmand)
Werk er geraspte ui door
Breng op smaak met flink z/p en maak stevig door er bloem door te werken
Schep met een lepel hoopjes puree op een ingevet bakblik en druk wat plat
Bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met paneermeel
Bak op 190 graden tot goudbruin
Zie de volgende aflevering hier