woensdag 29 mei 2019

Alweer patatten!



Rauwe kriel bakken in ganzenvet
De rest van de foto's vandaag: "vanalles"



Geen recent gemaakte dingen vandaag, maar

ongepubliceerde recepten

of lang geleden gepubliceerd en nu geactualiseerd



Pikante aardappelen met rozijnen

Indonesisch koloniaal


Kipje rozijn van Reve is ook koloniaal
Dat is Ajam kiesmies, kip Kerstmis


Kook de aardappelen met in het kookwater selderijzout, sambal, flink rozijnen en in een linnen zakje laurier, kardamom (de pitjes uit de peul halen) en geplet piment

Houd de aardappelen warm en maak met het kookwater een gebonden saus

Serveer met gehaktballen, en roergebakken witte of Chinese kool met komijn



Dikke aspergepunten voor bij een vette kotelet


Aardappel-soufflé

Soufflé de pommes de terre


Frankrijk dus


Maak puree met weinig melk erdoor

Meng met geraspte kaas, gebroken hazelnoten, bieslook en voldoende eigeel om er een smeuïg mengsel van te maken

Klop eiwitten stijf en spatel die door de puree

Doe de puree in een ingevette vorm, strooi er nog wat kaas over en decoreer met hazelnoten

Bak een half uur op 175 graden in de oven

Serveer met bieslook erover



Matze met gerookte zalm


Boerenaardappelen

Frankrijk



Snijd ui, knof en gekookte ham (geen plakjes; een stuk) in stukjes en bak die in een grote koekenpan in boter licht aan

Beleg de bodem van een ingevette ovenschaal met schijven rauwe aardappel; z/p erover

Beleg met de helft van het ui-hammengsel, waardoor je scherpe mosterd hebt geroerd (dat scherpe gaat eraf; gebruik daarom scherpe want anders krijg je flauwe troep)

Weer aardappelen, mengsel, aardappelen

Giet er een scheut kippenbouillon over en zet drie kwartier in een oven op 190 graden

Bak of liever gril verse worstjes kort; verse chorizo'tjes! merguez!

Giet een scheut crème fraîche over de ovenschotel en bestrooi met geraspte Gruyère

Beleg met stukjes van de worstjes

Zet nog 10 minuten in de oven, bestrooi met gehakte peterselie en serveer



Inktvis, schoon
Tubes heet dat


Stoofpeer met spek en aardappelen


In ietsje olie rookspekblokjes uitbakken
Uit de pan

Stukjes stoofpeer (met huid en al) erin aanbakken
Uit de pan

Ui aanbakken

Knof, gemberwortel en rode lombok erbij

Aardappelblokjes (met huid en al) kort omhusselend meebakken, met wat boter erbij tegen het aanbakken

Kruiden met laurier, nootmuskaat en zoet paprika-poeder

Direct een beetje water erbij, aanbaksels losroeren, weer wat water erbij (steeds op hoog vuur), net zolang totdat het water niet meer direct wegkookt

Peer en spek terug in de pan

Ketjap manis erbij, omroeren, en op laag vuur laten sudderen totdat de aardappel gaar is, eventueel met wat extra water



Zalm of wat dan ook "op de huid" bakken?
Altijd eerst de vleeskant en de zijkanten dichtschroeien!
Probeer maar uit!
Dan merk je wat een luloer die Kleynejan is