Shanghai noodles
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Eindelijk!
Artisjok met vermouth saus
Snijd de toppen van de bladeren van de artisjokken, en een schijf van een halve centimeter van de onderzijde
Wrijf het snijvlak direct in met azijn of citroensap
Kook de artisjokken in licht gezouten water met wat azijn of citroensap; de punten van de bladeren mogen boven het water uitsteken
De artisjokken zijn gaar als de bladeren makkelijk loslaten
Eet de voet van de bladeren met vermouth saus, verwijder de rest van de bladeren en het hooi en eet dan de bodem met de saus
Combineert prima met nier
Vermouth saus
Laat een mengsel van Noilly Prat en room, met wat p/z erdoor, flink inkoken, regelmatig roerend
Serveer koud met koude artisjokharten
Of serveer warm met gegrilde gamba's en bief, een soort surf 'n turf dus
Of serveer koud (na redelijk wat inkoken) bij warme friet
Of serveer warm bij koude tonijnsalade
XO saus, aangemaakt
Gegrild met yoghurtsaus
Meng twee delen yoghurt met een deel goede olijfolie.
Breng op smaak met citroensap en p/z
Serveer bij gegrild of gebakken vlees of vis of groente
Chinees roerei (wat olie erdoor)
Inktvis in zwarte saus
Txipiroiak beren tintan
Baskenland
Inktvissen schoonmaken, de inktblaas bewaren
De inkt op een bord knijpen (rauw is dat giftig) en aanlengen met ietsje water en een scheut witte wijn of Noilly Prat
Roer er koude visbouillon door en laat een half uur rusten
Bak de lijven in flink olijfolie, met ui en knof
Bak even later ook de vinnen en tentakels mee
Bloem toevoegen en met het inktmengsel een saus maken
De inktvissen gaar stoven in de saus
Asperges met Florentijnse saus
Florentijns betekent meestal met spinazie, maar hier niet
Kook asperges en serveer ze met een dikke Sauce hollandaise met mandarijnsap op correcte dikte gebracht
Met Maltezer saus
Met bloedsinaasappelsap