zaterdag 16 maart 2019

Geen patatten





En ook geen rijst of bonen of pasta



Gnudi

Met spinazie-roomsaus


Flink basilicumtakken even in kokend water houden en meteen daarna koudspoelen

Droogknijpen, fijnhakken ex dikke stelen

Diepvriesspinazie in de magnetron
De helft van de aangegeven bereidingstijd
Prakken (is nog niet helemaal omtdooit)

Olijfolie, ui, knof, grofgemalen zwarte peper...

Roomsaus van maken
Proeven op zout (gebruik Oxo of Marmite of zo)

Spinazie erin warmen als die opgediend moet worden

Een kop ricotta mengen met een halve kop patisseriebloem

Drievierde kop versgeraspte (geraspte; niet gemalen) parmezaan erdoor werken

Een eigeel en de basilicum

P/z en nootmuskaat

Bloem in de ene hand, kwakje gnudi-deeg er met de andere in mikken (die hand gaat steeds even onder de lopende kraan), bloemhand dichtbollen, en schudden tot je een mooie gnudi hebt
Zie bovenste foto

Kook ze in kippenbouillon met citroensap tot ze drijven




Pasteitjes

Met een ragoût van ei en gedroogde oesterzwammen


In kleine stukjes gebroken gedroogde oesterzwammen weken in net genoeg kokend water
Regelmatig omroeren

Eieren hard koken, schrikken (foto van Petra Mossel laten zien), pellen, koelen

Paddo's na enkele uren afgieten
Weekwater opvangen!

Dep ze wat droog, en sauteer ze kort op hoog vuur in wat boter
Uit de pan

Flink boter, sjalot, knof, peterselie...

Bloem...
Weekwater...
Madera...
P/z...
Paddo's en stukjes ei...

Pasteitjes vullen en de oven in




Bakbanaan

Met Tempeh ketjap en Po ku


Tempeh ketjap zelf maken
Marineren
Tig recepten op het web
Of kopen bij AH
Prima spul

Blik Po ku (Chinese shiitake; niet precies hetzelfde; toko) uitlekken, of gedroogde in heet water wellen
In beide gevallen steel eraf
Kleinsnijden

Pindaolie, ui, knof, pepertje...

Redelijk wat rauwe trassi (geen Trassi bakar dus) (ik gebruikte de Javaans-Surinaamse soort) (niet de Surinaamse Trassi trafasi)

Tempehstukjes en Po ku meebakken...

Scheut Taiwanese Shaohsing erbij...

Stukjes bakbanaan frituren...




Semmelklöße

Met Russische paardenragoût en zuurkool

Dat paardenvlees was een blik uit de Russische winkel


Kippenbouillon maken

Eendenvet, ui, knof, grof gebroken witte peper...

Gebroken karwij, gespleten jeneverbessen, laurier...

Zuurkool erin, meebakken en met twee vorken uit elkaar halen

Uit de pan, speklappen erin, zuurkool erop, witte wijn en kippenbouillon...

In de rest van de kippenbouillon Semmelklöße koken (zelf maken of Duitse super)

Ragoût door de zuurkool




Gnocchi

Met heilbot en zeekraal


Kook gnocchi in kippenbouillon tot ze drijven
Uit, koel

Ik maakte ze zelf, maar goed
Wel ribbeltjes erin drukken met een vork = vergroting oppervlak
(Bij de Volkskeuken weten ze dat niet)

Blancheer zeekraal in die bouillon, eruit, spoel koud

Olijfolie, sjalot, knof, versgemalen witte peper...
Bouillon, droge amontillado...
Groene pesto...
Proef

Bak de heilbot in boter

Warm de gnocchi in de saus

Warm de zeekraal in de bouillon

(Heilbot kan, net als snoekbaars, goed tegen sterk smakende saus)