Hoe aten we onze asperges dit jaar?
Witte natuurlijk
(Ik las gisteren dat Johannes van Damp groene lekkerder vond; tsja, dubbel kunstgebit en ook nog ontzagwekkend uit je bek stinken, tsja...)
Zie de eerste aflevering hier
Alle links hier openen in een nieuw venster
Asperges met vinaigrette
Voorgerecht
Maak nooit vinaigrette met balsamico, als je goede balsamico hebt tenminste
Dat wil zeggen: maak vinaigrette met zachte olie (ik gebruikte pistache olie) en goede balsamico, en breng die op smaak met zachte azijn (ik gebruikte mirabellen)
P/z over de -koude- asperges malen
Lasagne met asperges
En heel mooie beenham en boeren Saint Paulin
Flink zoute Normandische boter, sjalot, knof, grof gemalen zwarte peper...
Bloem...
Ingekookte aspergebouillon, witte wijn...
Room erbij en houd de saus vrij dun
De geraspte kaas erin oplossen
P/z, tijm, gedroogde majoraan...
Proef (Worcestershire?)
Schaal invetten
Saus, verse lasagne, ham, aspergestukjes, saus etc en eindigen met saus
Oven
Asperge fondue
Voorgerecht
Witte wijn, zeer fijn gesneden sjalot zachtjes laten trekken
Versgemalen knoflookgranulaat, versgemalen Muntok peper, geraspte jong belegen Beemster...
Binden met calvados met maizena
Doop er net daarvoor in aspergebouillon gekookte asperges in, in stukken of niet
Lunchgerecht: met een mooi broodje ook erbij, en relatief meer kaassaus
Asperges
Met een vette schouderkarbonade en krieltjes
Bouillon trekken van de schillen en de geplette kontjes
Krieltjes rauw in flink boter op niet te hoog vuur
Regelmatig draaien
Aspergebouillon zeven, wat witte wijn, inkoken
Op smaak met p/z en Fish sauce
Asperges erin koken, uit de pan
Ondertussen (inkoken) olijfolie en boter
Die kotelet (Livar varken) aan beide kanten bruinen en uit de pan
Ui, knof, versgemalen Lampung peper...
Mosterd, witte wijn, citroensap, gescheurd salieblad...
Kotelet erin warmen
Stukjes asperge erin warmen
Het kotelet recept komt uit Duitsland
Zonder asperges, mee met stukjes geweekte gedroogde abrikoos in de saus
Chausson met asperges
En San Daniele, Fontina en pijnboompitten
Aspergebouillon...
Asperges koken...
Ui karameliseren
Pijnboompitten roosteren
Oven met pizzasteen heet stoken
Olijfolie, iets sjalot, knof...
Room, p/z (pas op met het zout ivm de ham; is niet zo zout maar wordt dat iets meer in dit gerecht)
Deegplak, wegblijvend van de randen San Daniele, geraspte Fontina, aspergestukken, pijnboompitten
Gekarameliseerde ui met aanhangend vet er mooi over verdelen
Dichtvouwen
Oven
Zie de volgende aflevering hier