woensdag 15 mei 2019

Lente!



Wrap met Mock chicken en paprika
Mock chicken is een soort TVP
Populair bij Caribische hindustani
Bij de Antilliaanse toko
Weken, bakken



Eindelijk lente!

Recepten die niet meer winters zijn, maar ook nog niet zomers



Griekse burgers

Je kan ze zowat van alles maken


Allerlei soorten groenten (ook van stevige tomaat!), bonen, vlees...
Afhankelijk van het soort ingrediënt wordt het geraspt, gestampt of fijngesneden



Mijn favoriet: octopus!

Meng het gebruikte ingrediënt met geweekt uitgeknepen wit boerenbrood (hoeveelheid afhankelijk van de vochtigheid of droogheid van het hoofdingrediënt), wat ei, bloem als het erg nat is, p/z en groene kruiden

Werk er wat gesnipperde ui en knof door

Kneed er kleine burgers van en bak in hete olie

Keftedes, Griekse gehaktballen in tomatensaus, is een gerecht uit deze hoek



Olijfolie, ui, knof, pepertje...
Geweekte Mock chicken...
Paprika...


Pipirrana

Jaén, Granada, die kanten uit



Snij een kilo aan de plant gerijpte tomaat in stukjes; gebruik eventueel Tasty Tom

Doe in een diepe pan

Snij twee flinke rode paprika's goed klein en doe ze erbij

Idem vier tenen knoflook, zéér fijn

Een eetlepel fijngehakte, of als droge fijngewreven oregano erbij en zout naar smaak

Een halve kop goede Spaanse of Portugese olijfolie erdoor werken en een kwart kop ijskoud water

Koel goed, regelmatig roerend

Serveer met rauwe ham en goed stokbrood



Wrap met ingeolied Libanees brood
Oven


Gekookte tong


Kook lamstong in lamsbouillon (blokjes bij de betere Turk) of varkenstong in varkensbouillon (blokjes bij de betere toko)
Lamstong twee uur, varken twee en een half
Voor lamstong kan je de bouillon ook maken van keelstuk, net als bij kalf en rund, maar bij varken niet; bedenk ook dat aanhangend vlees van varkenstong dikwijls besmet is met Aujeszky (fataal voor honden en katten, de mens kan er prima tegen)

Je kan natuurlijk met kalfs of rundertong werken, maar rundertong is wat groot voor een lunchgerecht, en kalfstong kan je veel beter warm als hoofdgerecht eten (maderasaus met rozijnen!)

Pel en laat koelen

Snij in plakken

Serveer met (lam of varken) vinaigrette of (varken) met mierikswortelsaus (mierikswortel raspen boven room)




Spaanse appelpudding


1,5 kilo stevige appels, 12 afgestreken (denk aan het gezicht van Jonah Freud) eetlepels suiker, 100 gram boter, 7 eieren

Maak "appelmoes" met appel, suiker en boter; er moeten nog stukjes appel te zien zijn

Koel

Klop eieren enigszins los en werk door de appel

Maak karamel van 4 eetlepels suiker, en met citroensap naar smaak

Smeer de wanden en bodem van een cake-vorm in met de caramel, stort er het appelmengsel in en bak op 180 graden, een dik half uur

Controleer met een naald of het ei is gestold

Laat koelen, stort uit de vorm en snij in plakken


Serveer met vanille-saus en rood fruit



Rookworst proeverij



Zie de volgende aflevering hier