Wrap met Mock chicken en paprika
Mock chicken is een soort TVP
Populair bij Caribische hindustani
Bij de Antilliaanse toko
Weken, bakken
Eindelijk lente!
Recepten die niet meer winters zijn, maar ook nog niet zomers
Griekse burgers
Je kan ze zowat van alles maken
Allerlei soorten groenten (ook van stevige tomaat!), bonen, vlees...
Afhankelijk van het soort ingrediënt wordt het geraspt, gestampt of fijngesneden
Mijn favoriet: octopus!
Meng het gebruikte ingrediënt met geweekt uitgeknepen wit boerenbrood (hoeveelheid afhankelijk van de vochtigheid of droogheid van het hoofdingrediënt), wat ei, bloem als het erg nat is, p/z en groene kruiden
Werk er wat gesnipperde ui en knof door
Kneed er kleine burgers van en bak in hete olie
Keftedes, Griekse gehaktballen in tomatensaus, is een gerecht uit deze hoek
Olijfolie, ui, knof, pepertje...
Geweekte Mock chicken...
Paprika...
Pipirrana
Jaén, Granada, die kanten uit
Snij een kilo aan de plant gerijpte tomaat in stukjes; gebruik eventueel Tasty Tom
Doe in een diepe pan
Snij twee flinke rode paprika's goed klein en doe ze erbij
Idem vier tenen knoflook, zéér fijn
Een eetlepel fijngehakte, of als droge fijngewreven oregano erbij en zout naar smaak
Een halve kop goede Spaanse of Portugese olijfolie erdoor werken en een kwart kop ijskoud water
Koel goed, regelmatig roerend
Serveer met rauwe ham en goed stokbrood
Wrap met ingeolied Libanees brood
Oven
Gekookte tong
Kook lamstong in lamsbouillon (blokjes bij de betere Turk) of varkenstong in varkensbouillon (blokjes bij de betere toko)
Lamstong twee uur, varken twee en een half
Voor lamstong kan je de bouillon ook maken van keelstuk, net als bij kalf en rund, maar bij varken niet; bedenk ook dat aanhangend vlees van varkenstong dikwijls besmet is met Aujeszky (fataal voor honden en katten, de mens kan er prima tegen)
Je kan natuurlijk met kalfs of rundertong werken, maar rundertong is wat groot voor een lunchgerecht, en kalfstong kan je veel beter warm als hoofdgerecht eten (maderasaus met rozijnen!)
Pel en laat koelen
Snij in plakken
Serveer met (lam of varken) vinaigrette of (varken) met mierikswortelsaus (mierikswortel raspen boven room)
Spaanse appelpudding
1,5 kilo stevige appels, 12 afgestreken (denk aan het gezicht van Jonah Freud) eetlepels suiker, 100 gram boter, 7 eieren
Maak "appelmoes" met appel, suiker en boter; er moeten nog stukjes appel te zien zijn
Koel
Klop eieren enigszins los en werk door de appel
Maak karamel van 4 eetlepels suiker, en met citroensap naar smaak
Smeer de wanden en bodem van een cake-vorm in met de caramel, stort er het appelmengsel in en bak op 180 graden, een dik half uur
Controleer met een naald of het ei is gestold
Laat koelen, stort uit de vorm en snij in plakken
Serveer met vanille-saus en rood fruit
Rookworst proeverij
Zie de volgende aflevering hier