maandag 27 mei 2019

Met saus!



Shanghai noodles
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Eindelijk!



Artisjok met vermouth saus


Snijd de toppen van de bladeren van de artisjokken, en een schijf van een halve centimeter van de onderzijde
Wrijf het snijvlak direct in met azijn of citroensap

Kook de artisjokken in licht gezouten water met wat azijn of citroensap; de punten van de bladeren mogen boven het water uitsteken

De artisjokken zijn gaar als de bladeren makkelijk loslaten

Eet de voet van de bladeren met vermouth saus, verwijder de rest van de bladeren en het hooi en eet dan de bodem met de saus

Combineert prima met nier



Vermouth saus


Laat een mengsel van Noilly Prat en room, met wat p/z erdoor, flink inkoken, regelmatig roerend

Serveer koud met koude artisjokharten

Of serveer warm met gegrilde gamba's en bief, een soort surf 'n turf dus

Of serveer koud (na redelijk wat inkoken) bij warme friet

Of serveer warm bij koude tonijnsalade



XO saus, aangemaakt


Gegrild met yoghurtsaus


Meng twee delen yoghurt met een deel goede olijfolie.

Breng op smaak met citroensap en p/z

Serveer bij gegrild of gebakken vlees of vis of groente



Chinees roerei (wat olie erdoor)


Inktvis in zwarte saus

Txipiroiak beren tintan


Baskenland


Inktvissen schoonmaken, de inktblaas bewaren

De inkt op een bord knijpen (rauw is dat giftig) en aanlengen met ietsje water en een scheut witte wijn of Noilly Prat

Roer er koude visbouillon door en laat een half uur rusten

Bak de lijven in flink olijfolie, met ui en knof

Bak even later ook de vinnen en tentakels mee

Bloem toevoegen en met het inktmengsel een saus maken

De inktvissen gaar stoven in de saus




Asperges met Florentijnse saus

Florentijns betekent meestal met spinazie, maar hier niet



Kook asperges en serveer ze met een dikke Sauce hollandaise met mandarijnsap op correcte dikte gebracht



Met Maltezer saus


Met bloedsinaasappelsap