Huevos a la flamenca
Tomatensaus, paprika, tuinbonen, gepocheerde eieren
Iets wat je op het veld maakt, dat schreef ik al.
Un plato ranchero, een ranchero gerecht. Rancho: een range, maar ook je vreten...
Olijfolie, wat spek (ik gebruikte rookspek)...
Flink ui, knof en Spaanse peper, en liefst ook wat soepgroenten en peterselie...
Tomatensaus of -prut of -puree...
Rode wijn, laurier, groene kruiden, lang sudderen...
Proef.
Rode paprika erdoor, niet té gaar gekookte tuinbonen, zwarte olijven (liefst droge soort).
Ovenschotel (of zo'n grote aardewerken schotel op een kampvuur, maar daar heb je dan al de hele tijd in gekookt), spul er in en gerookt paprikapoeder erover.
In de oven.
Altijd lekker! En gezond!
Dat stengeltje, dat is atjar ketimoen.
Ging ik proeven.
Zie hieronder.
Komkommer in het zuur
Atjar ketimoen, acar ketimun
Kook witte rijstazijn 10 minuten zachtjes met (palm)suiker, dunne schijfjes gemberwortel en (liefst verse)(dunne schijfjes dan ook) koenjit / curcuma / geelwortel.
Laat koelen, en corrigeer eventueel de zoetzure smaak (die redelijk zuur moet zijn; voeg eventueel wat azijn toe).
Zeef, doe in een potje, en doe er in de lengte in vieren gesneden baby-komkommer erbij. (Dat heet ook wel peons achterstevoren geschreven komkommer, maar die term kan ik niet uit de pen krijgen).
Draai regelmatig en dan is het na een paar dagen prima.
Croque
Croque monsieur volgens een ongelofelijke truus van NRC hier (alle links hier in een nieuw venster).
Zie de mislukte van vet druipende platte drol aan het einde, tsjongejongejonge...
(Wat wel klopt aan dat NRC verhaal: tosti's uit zo'n ijzer voor op het vuur, dat zijn de allerlekkerste. En ja, boter aan de buitenkant.)
Een "enkele croque", "dat is minder zwaar".
Maar de essentie is juist dat je vet spul tussen twéé sneden brood stopt, in plaats van zo'n berg op een snee...
En dan moet het "minder zwaar" zijn, maar wel room erdoor flikkeren (de idiotie, trouwens, room in béchamel).
Als je dat mens bezig ziet, dan zie je vooral een ding: die kan niet koken.
De miep snijdt plakjes ham met een broodmes!
En béchamel met koude melk "dan is het sneller dik", kan het meer stupide...
Waar gaat het nou om, om sneller dik, of om lekker = langzaam garen?
Snee brood (niks geroosterd), béchamel, plak ham, iets béchamel, snee brood, iets béchamel, kaas.
En Croque madame is met een ei. En dan niet zozeer een erop gemikt gebakken ei, maar een tussen de kaas en de béchamel gepocheerd ei.
Culinaria
Dronk zonet een cajun Bloody Mary.
Heel lekker.
Wodka, Worcestershire, Tabasco, limoensap, selderijzout.
En tomatensap niet te vergeten.
Loek, dat van die Thaise chilipasta wat je schrijft, dat klopt.
Die van mij, dat is vergelijkbaar in het gebruik met die rode en die groene.
Bakken moet je die...
Dat spul van mij, zwarte kerriepasta zeg maar, dat heet Nam phrik kapi. Je maakt er Nam phrik mee, zie hier.
(En ja, dat soort vrouwen in dat soort programma's... Tranen van teleurstelling en alcohol...)
Ik wilde Rode Boekje wat sturen over Ketchup, keek onder andere in Elseviers Culinaire Atlas.
Weer zo'n uiterst irritant naslagwerk waarin je in het register vier dingen opzoekt, waarvan er dan drie op de desbetreffende pagina niet te vinden zijn.
Schrijven, handmatig de index samenstellen en in de praktijk klopt dat dan dus uiteindelijk nooit.
Dat moet je automatiseren mensen. InDesign...
Formule 1
was fantastisch! Like wow man!
Het ligt allemaal weer helemaal open, en we kunnen het hele jaar nog alle kanten uit.
Weg versaaiend Red Bull overwicht.
En het mooiste is nog dat ik ontdekte (want ik moest wel, want bij RTL hadden ze het achter de decoder gezet), dat ik ontdekte dat het stukken fraaier is op BBC1! Geen reclame! Maar wel zeer goed commentaar van ex F1 David Couthard (die ik wel altijd iets van een race-nicht gevonden heb; dat stemmetje...), maar zeer bekwaam commentaar, en gelukkig ben ik nu dus van die Olaf Drol af ("Ja! Ja!! Hij is er voorbij!! Hij is er eindelijk voorbij! Uhh, o nee, nee..., nee toch niet...").
En na de race uitgebreide interviews met zowat alle teams (RTL zond op het laatst niet eens meer de interviews met de drie podiumplaatsers uit).
Fantastisch!
Dank RTL!!