Culinaria
Hierboven dat typisch Oost Fries gerecht, garnalen met roerei.
Forsche portie roerei, idem garnalen (grijze natuurlijk), idem Bratkartoffeln.
En alles erg lekker, en een fraaie salade ook nog (die ze je daar tussen vóór en na geven, of als je alleen een hoofdgerecht eet, vóór), met een niet uit een potje komende uitstekende cocktailsaus erbij.
Uiterst vriendelijke en keurige bediening.
€ 11,-...
Geen Stijl gaat eten in het nieuwe NRC restaurant.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Dank Loek.
Inderdaad Geen Stijl.
Dit is geen verslaggeving, dit is show. Dit is afzeiken à la Paul de Spreeuw. Dat kan iedereen.
Gekwaak. Amusement voor de geestelijk minder bedeelden.
Je laat zien dat je garnalen en bief eet, maar geen woord over hoe de garnalen of de bief smaakte. Show.
En wat een ongelofelijk berg kots, die presentator. Als je die naast een bord eten zet, dan verzuurt het...
Leer
Gisteren maakte ik die jalapeño's in, in enkel azijn. Niet eerst in pekel.
In Wilhelmina, Krijgshaftig in een vormeloze jas: "Op het galadiner [50 jaar in Nederland; 1929] in het paleis op de Dam prijkte koude zeekreeft met ketchupsaus".
Ketchupsaus...
Recepten genoeg van saus gemaakt met ketchup, maar dat is het natuurlijk niet.
Lijkt me een prima opdracht voor onze bibliothecaris Rode Boekje...
(Ennuhh, hoe meer in dat boek lezend hoe meer ik kom tot de conclusie dat de oordelen van Marieke over Wilhelmina kant noch wal raakten. En dan heb je het dus wel over ongefundeerde(!) beschuldigingen van fascisme...)
(En de houding van Wilhelmina ten opzichte van de joden, daar mag je een voorbeeld aan nemen.)
(Ennuhh, hoe meer in dat boek lezend hoe meer ik kom tot de conclusie dat de oordelen van Marieke over Wilhelmina kant noch wal raakten. En dan heb je het dus wel over ongefundeerde(!) beschuldigingen van fascisme...)
(En de houding van Wilhelmina ten opzichte van de joden, daar mag je een voorbeeld aan nemen.)
In NRC werd zijdelings gerefereerd aan piranha, en dat herinnerde me eraan dat je heel vroeger bij Surinaamse toko's kleine gedroogde visjes, soort ikan teri, kon kopen met heel lange tanden, duidelijk mini piranha's.
Nu onvindbaar.
Waren lekker...
Gisteren maakte ik die jalapeño's in, in enkel azijn. Niet eerst in pekel.
Door de helft gesneden. Met pitjes en al, want zo scherp zijn ze niet.
Proefde vandaag, zonder pitjes. Lekker hoor! Zuur maar niet té, en scherp maar niet té.
Maar of het houdbaar is, dat moeten we nog zien.
Links
Nou ja, links...
Die FontijnVlees en Vleeswaren kwam alweer met die kipfilets gevuld met geitenkaas en besprenkeld (besprenkeld...) met honing (en hoe kan je honing sprenkelen, ja!?), nu voor € 9,50 de kilo ipv die € 9,95 van laatst.
En Amerikanen-kookboeken hier.
Dat kocht ik in die super in Duitsland.
Kiwi-bessen, familie van de kiwi.
Erg lekker en zoet.
Je kan ze in Nederland kweken. Zie hier (prijs voor meest gruwlijk slechte website!).
Ongepubliceerd recept
want het is donderdag.
Kweeperengelei
(Nog voldoende kweepeer bij de betere Marokkaan seekuu Turk)
Weeg de kweepeer.
Hak de kweepeer in stukken, bedek met net genoeg water en kook zachtjes een half uur.
Druk door een zeef.
Voeg de helft van het gewicht aan suiker toe (een andere methode: 450 gram suiker op 600 ml puree).
Breng langzaam en roerend aan de kook zodat de suiker oplost.
Laat een dik half uur doorsudderen en roer regelmatig goed om. Zorg dat er niet ergens in een hoekje wat aanbrandt. Het moet echt goed dik worden.
Doe in potten.
want het is donderdag.
Kweeperengelei
(Nog voldoende kweepeer bij de betere Marokkaan seekuu Turk)
Weeg de kweepeer.
Hak de kweepeer in stukken, bedek met net genoeg water en kook zachtjes een half uur.
Druk door een zeef.
Voeg de helft van het gewicht aan suiker toe (een andere methode: 450 gram suiker op 600 ml puree).
Breng langzaam en roerend aan de kook zodat de suiker oplost.
Laat een dik half uur doorsudderen en roer regelmatig goed om. Zorg dat er niet ergens in een hoekje wat aanbrandt. Het moet echt goed dik worden.
Doe in potten.
Museumhaven Leer.
Schitterende houten tjalk.
En wat is dat water smerig, zie ik in ene...
Gisteren
Nou, dat was niet echt spectaculair, maar wel echt lekker.
Beanz met ui, knof, jalapeño, gemberwortel, komijn, wat witte wijn en za'atar.
Jammie!