Gedroogd geweekt eekhoorntjesbrood
GisterenFettuccine, spinazie, eekhoorntjesbrood, Parmezaanse kaas, witte truffelolie
En lekker dat het was...
Week het eekhoorntjesbrood in heet water en roer regelmatig om.
Giet af en bewaar het weekvocht voor wat anders.
Snij de grotere stukken wat kleiner.
Rooster pijnboompitten. Dat hoort niet in het klassieke gerecht, maar kaas + spinazie + pijnboompitten is, nou ja, kaas + spinazie zónder pijnboompitten is niks zeg maar.
Snij de Parmezaan in maalbare (niet: raspbare!) stukjes.
Kook de pasta, giet af, spoel koud.
Roer regelmatig om en spoel heel goed, zodat er geen olie doorheen hoeft tegen het plakken.
Bak in iets olijffolie sjalot en knof...
Bak het eekhoorntjesbrood roerend en op hoog vuur aan. In dezelfde pan dan dus.
Iets witte wijn, verse spinazie, roerbakken... zwarte peper.
Pasta (die iets vochtig is) en pijnboompitten erin roerend opwarmen op hoog vuur (dus), op warme borden, redelijk wat witte truffelolie erover, en de kaas erover malen.
Grie-ze-lig lekker...
Limburgs spul
Ik kreeg spul uit Midden Limburg toegestuurd, dank A!
Zie de volgende foto.
Rechts balkenbrij.
Veel donkerder dan Brabantse. Dit is veel meer wat in de buurt van Sittard bloedpoetes heet.
Links bloedworst. Ook heel anders dan de Brabantse. Zachter, fijner.
Onder bakleverworst. Hé, hebben ze dat in Limburg ook?
In Utrecht en in de betere super kan je Vocking kopen, zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Maar dat is veel steviger en donkerder (en perfect als borrelhapje).
Maar goed, het was alle drie erg lekker en alle drie anders. Ik kan dat wel gaan specificeren, maar dat heeft weinig zin; denk alleen al van de ene op de andere slager...
Nou vooruit. De balkenbrij was gewoon mooi zeg maar, in alle opzichten: kruiden, structuur...
De bloedworst was wennen, anders, en de bakleverworst ook, maar heel aardig van smaak, dat zeker. Maar rauw was het niet veel anders dan "onze" leverworst; dus moet ik die maar eens een keer gaan bakken...
Culinaria
Had ik dit hier nou wel of niet al gepost? Dat Amsterdamse steakhouse waar ze eerst niet en toen eigenlijk toch weer wel paardenbief serveerden. Vond een notitie op de grond.
Uitbater heet nog Van Thiel ook trouwens...
In NRC een verhaaltje van dat nog enkele lezers reageerden over hoe je peulvruchten verteerbaarder maakt en of erwtensoep wel of niet aanbrandt.
Die erwtensoep, dat is gelul natuurlijk. Welke pan, hoe hoog vuur, hoe vol (hoe voller hoe meer druk van de soep tegen de bodem van de pan), vlamverdeler of niet, hoe dikke soep...
En die bonen zullen vast lekkerder zijn met een blaadje salie erbij, maar dat maakt het niet verteerbaarder, dat maakt enkel vet verteerbaarder.
Bonen, dat gaat zo.
* Weken in water zonder kalk.
* Koken idem. Flessenwater.
* Aan de kook: scheut koud water erbij, en zo nóg twee keer. Het effect daarvan is dat de warmte aan de buitenzijde van de boon wat wordt teruggebracht maar de warmte binnenin niet. Oftewel de boon wordt heel gelijkmatig doorgewarmd. Niet teveel meteen aan de buitenzijde gekookt zodat dit een isolerende laag wordt.
Deze techniek heeft ook als voordeel dat de bonen bloemig worden, wat met bonen helemaal niet weg is...
Twee wijnen van AH.
Rechts Blaufrankisch druif, uit Slovenië. Prima, maar ietsje bitter-zuur foutje. En niet goedkoop trouwens voor wat het is.
Zie ook hier.
In die andere wijn heb ik meer vertrouwen. Omgeving Setubal [sjtOEbal], vanwaar een perfecte moscatel, zie hier en lees hier.
Reisje naar Leer
Aankomst, café, blauw van de rook (zoals gebruikelijk daarginds, maar, dat moet gezegd, nergens in restaurants), geen droge witte wijn maar halfdroge, nou dat dan maar, ach, heel redelijk droog hoor.
En ergens anders daarna een droge, nou, dat was dezelfde wijn. Prima wijn altijd hoor. Karafje = 2 glazen = € 3,20.
Oost Friesland. Lees dus nu dagelijks de Ostfriesische Nachrichten.
Hotelletje, tweepersoons kamer € 22,- voor een persoon. Eigen douche/WC, maar wel op de gang. Nou ja.
Erg mooi havenstadje. Niet héél erg oud, 18e 19e dat wel, op enkele 17e-eeuwse en zelfs vroeger (1560) gebouwen na, en die zeker niet aan de havenkant, dus je kan niet opmaken of het altijd al naar het water gekeerd geweest is (net als Bordeaux, en wat niet normaal is). Het geeft wel de indruk.
Goed. Eten in dat hotelletje, Haus Hamburg. Het restaurant is een bekende plek en loopt ondanks dat het woensdag is goed vol. Zie hier. En de eerste vrijdag van de maand visbuffet € 15,50. Dat móet, gezien de rest hieronder, fantastisch zijn...
Ik bestel die haring hierboven als voorafje, en schol als hoofdgerecht. "Neenee, die haring dat is veel te veel als voorgerecht; ik zal u een kleine portie laten maken." En inderdaad, van € 13 zoveel op de kaart stond ie voor € 6 zoveel op de rekening. Waar vind je dat in Nederland...
Maar goed, wat moet je wel niet bij een "normale portie" krijgen? Acht van die stukken?)
Ik had twee enorme gerookte haringfilets die werkelijk uiterst perfect waren, en (rechts) twee in sherry gemarineerde, aardig, maar de combinatie met die gerookte is minder.
Sherrymatjes zie hier.
Toen die schol.
Nee, eerst een fraaie salade.
Dat doen ze wel meer die kanten uit: je krijgt bij het hoofdgerecht een salade, maar die serveren ze als tussengerecht. Mooi. (Ik mis er wel steeds brood bij.)
Maar goed, toen die schol dus.
Een berg (berg) uitstekende gebakken aardappelen en drie (DRIE) schollen...
Tagesangebot. Mét die salade € 10,50...
(In een andere tent Tagesangebot Schweinebraten, Rotkohl en Bratkartoffeln € 6,50...)
Bekende gerechten in de omgeving: garnalensoep (zag ik nergens), garnalen met roerei (zie later), haring (zie boven zeg maar).
De volgende ochtend bleek ik (enige gast) niet gezegd te hebben te willen ontbijten dus potdicht.
En vóór 10 uur is er zowat niks open, winkels evenmin.
VVV. Nee, dat gaat pas om 10 uur open. En een krant zegt u? Bij de bakker. Om 10 uur gaat die open.
Maar er was wel een bakker mét kranten open, waar ik een prima broodje at.
Pinnen: je moest de magneetstrip boven houden en naar links...
In de krant een folder van een super. Jenever, rum, wodka € 5,- tot € 10,- de fles.
Schoenenwinkels en ijstenten, daar struikel je over. En die schoenenwinkels hebben als duurste model iets van € 28,50 of als goedkoopste wat van € 130,-.
Dríe schollen...