Grauls, "Weet wie je eet"
Een Chateaubriand, zegt het woordenboek, is een 'dubbele biefstuk, gesneden uit het volle midden van de ontvliesde runderhaas, gepeld tot een dikte van 3 tot 4 centimeter. Het gewicht is afhankelijk van de runderhaas en varieert van 400 tot 800 gram.'
Chateaubriand is tijdens zijn leven vaak arm en soms rijk geweest. Als hij enigszins in goeden doen was behoorde een kok ongetwijfeld tot de kern van het huispersoneel. In zijn biografie worden er drie met name genoemd. In 1807 verwelkomt ene Mesnil hem licht aangeschoten (entre deux vins) in zijn nieuwe buitenverblijf Vallée aux Loups, waar een aangename geur van gebakken koteletten overheerst. In 1822 in Londen, op het hoogtepunt van zijn carrière, is zijn kok Montmirel ter plaatse. Chateaubriand heeft nauwelijks een half jaar als ambassadeur in Londen verbleven, maar hij maakte toen wel goede sier. Hij wou er de superioriteit van Frankrijk ten opzichte van Engeland demonstreren. De vermaarde Engelse steak moest overtroffen worden. Veel bronnen geven dan ook 1822 als datum van ontstaan op met als kok Montmirel, ook wel Montmirail of Montmireil genoemd. Het ging in die tijd om een stuk extra malse ossenhaas die geklemd werd tussen twee filets van iets mindere kwaliteit. Daardoor werd de ossenhaas zeer langzaam gebakken en bovendien doordrenkt met de jus van beide andere stukken, die niet werden opgediend.
zondag 3 maart 2013
Chateaubriand
Publié par Loek à 18:09:00