zaterdag 16 maart 2013

Duitsland (3)



In Leer heb je een Turk waar je altijd interessant spul vindt.
Zie deze en de volgende foto's.
Dit is Johannesbrood- (carob-)siroop (pekmez: stroop).
Een zoet-bittere (iets gebrand) smaak.
Chocolade-achtig, maar ja, carob is niet voor niks substituut chocolade.
Moet ongelofelijk lekker zijn over vanille-roomijs.

Schreef ik al dat ik het Heimat Museum bezocht, het Tee Museum en het Samson Haus (stijlkamers)? Alles er aardig, werkelijk.

Na al die witte wijn van de dag ervoor deze dag aan de rode wijn. Spätburgunder uit Baden (meestal?), een wijn die mij prima bevalt.
Mooi droog en niet al te "vol".
Duurder dan witte wijn, maar goed.

Realiseerde me dat ik, tegen mijn gewoonte in bij Duitslandbezoek, er niet aan dacht Käsetorte te eten. Dat had mooi in dat Teehaus am Hafen gekund, waar ik (o ja, die foto en tekst publiceerde ik al) die Ostfriesentee dronk met Kluntje en Sahne.
Maar goed, die Käsetorte ga ik binnenkort zelf maken.
Op het gevaar af dat ik het al meldde en liet zien: zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en lees hier.


Enorm lekker spul.
Pitjes van een soort wilde kersjes.
Je maalt het over gebak en zo.
Mooie sterke amandel-kersensmaak.

Maar goed.
Ik at ergens bij de borrel van die in beslag gefrituurde uienringen, die op die calamares a la romana lijken.
Dat kan heel erg lekker zijn, maar dit was nauwelijks ui in forsch deeg, met mayo (sic) en vieze chili.
Ik heb ze al een hele tijd in de planning staan, echt heerlijk is dat.
Gebruik iig dikke uienringen, dus veel ui tov. het deeg, en tegelijkertijd (want van grote uien) zoet.

Je hebt ook iets uit India, wat er op lijkt min of meer en wat ook erg lekker is.
Je haalt een haffeltje heel dunne uienringetjes door het beslag enzovoorts.

At een Schnitzel Wiener Art, veel te veel weer, waarvan ik de helft meesmokkelde en op een op het station gekocht broodje in de trein opat. Lekker hoor!
Vooraf niks (gelukkig) maar ik kreeg de salade weer vooraf. Erg mooi, en met heerlijke croutons.


Weer een mooie Spätburgunder...

Ging ontbijten in die tent waar ik het over had, waar je zo'n ontbijtbuffet hebt van 06.00 tot 12.00.
Tig soorten vlees en kaas, volgens mij vertelde ik het al, fruit, yoghurt, room, vruchten, broodjes, broden, koffie en thee, ik weet al niet wat, ik vergeet nog de helft, alles continue aangevuld en alles zoveel je maar kan verstouwen. Ennuhh, alles, álles, perfecte kwaliteit!
€ 6,70 pp.
Daar krijg je in Nederland één tostie en één thee voor...

Met een taxi naar een groot, nou ja, vrij groot winkelcentrum. Fraaie bakkers (zowat álles vloerbrood, ook de kleinste broodjes), visboer, en behalve een super verder weinig etenswaar,
Aardige café's, dat wel.

In zo'n grote buitenlandse super vind je altijd aardig spul.
Die verschillende soorten paddestoelen, eekhoorntjesbrood en zo, dat vertelde ik al.
Wildzwijnsalami, pikante zult, kiwibessen, een mooi santoku-mes en heerlijk blauwig rotszout uit Iran.
En behalve -natuurlijk- Spätburgunder ook een Dornfelder, waarover later meer.