woensdag 13 maart 2013

Coquilles, bloedworst, Thaise chili



Gisteren

Kastanjechampignons, coquilles, doperwten

Engels.
Bak de champignons, die je wat eerder met citroensap hebt besprenkeld, in boter half gaar. Zet opzij.
(Je kan ook, dat is ook erg Engels, mint meebakken ipv citroen gebruiken.)

Boter, sjalot, knoflook, platte peterselie...
Bak hierin dwars gehalveerde coquilles (de noix enkel) en warm ondertussen de champignons met doperwten op.

Wat ik bij dat champignon bakken meestal doe: bak ze husselend in iets hete boter, dat wordt opgenomen, dan iets olie en wat lager vuur; dan wordt de olie niet meer opgenomen.
Doe je het zo, doe er dan op dat lager vuur pas de citroen bij.


Dit at ik gisteren, ná Groningen.
Die spruitjesstamp had ik nog in de vriezer, de bloedworst bracht ik mee.
En lekker veel vette jus erbij!
Belse spruitjesstamp, stoemp, wordt veel met bloedworst gegeten.
Of met kalfsworst, of konijn, of bouletten...

Ik had met m'n stomme kop in plaats van diepvries doperwten een potje Hak gekocht. En per ongeluk nog "biologisch" ook ("Daar wor je vegetaries van!").
Ik heb nog nooit zulke smerige melige troep geproefd. Gadverdamme! En nog peperduur ook...
Hoe is het Godverdomme mogelijk dat je extra duur betaalt en extra vuile shit geserveerd krijgt? Of zouden die vegetariërs kicken op melige zooi? Dat zou me niks verbazen...

Trouwens dat Rosy Salt van laatst, zeezout, paprikapoeder en cayennepeper, dat smaakt perfect op coquilles...

Culinaria

Loek, die "pruimentoestand" bij de Chinees, dat heet Plum sauce.
Verslavend lekkere chutney.

En die Thaise chili saus lijkt erg op sambal kemangi. Daar zit hetzelfde spul in.
Kemangi = zoete / citroen- / Thaise basilicum. Niet dat dat allemaal hetzelfde is, maar je kan het allemaal tegenkomen.

En normaal gebruik je die Thaise chili's zo: wat olie, wat chilisaus ("curry paste") aanbakken (eventueel met ui, knof, gember...) enzovoorts.
Dikwijls komt er kokos bij.


Was bij de huisarts, alles perfect en "Meneer, u hebt de bloeddruk van een knaap van 15...".
Meteen maar een blik schelvislever gekocht, om die ongelofelijk lekkere salade met avocado te maken...

O ja, Loek, je schreef over mevrouw A. en die kostschool.
Een tante van mij zat in Londen op een kostschool en die was vlak bij de Old Baily.
Daar werden rond de tijd van hun ontbijt vaak mensen opgehangen en dan hoorde je een klokje en daar moesten ze dan stil naar luisteren.

In dat ketchup verhaal van vandaag, dank Rode Boekje, staat "het land waaruit het recept afkomstig is".
Prima. Dat zeg ik ook altijd.
Je kan best za'atar zelf mengen, maar als je het koopt afkomstig uit zo'n kamelenfokkersland dan smaakt dat stukken beter.

Ik bedacht in ene dat ik in Duitsland laatst helemaal vergeten ben Käsetorte te eten, wat ik altijd doe.
Misschien moet ik dat zelf eens maken.
Zie een recept hier (alle links hier in een nieuw venster).


Kijk, daar istie.
Met een worstopzetstuk ook nog!
In het weekend paté en leverkaas maken!
Met lamslever! 
(Had er haast een gekocht van ene Hennie van der Tuin, maar die bleek niet te vertrouwen;
"Me soontje siet in ene dattie die molen ook wel wilt heppe")

Ik zag bij de toko christofine's liggen, althans zo heten ze in Frans Guyana.
Zie hier een link naar een foto op dit blog, harige Guyana soort.
Maar goed, ik vroeg dus hoe dat heet. Labu siam, fles(vormig iets uit) Siam, Thailand, wat dus niet klopt. Maar inderdaad, dat is het. En het heet ook wel Chayote.
Lekker spul.

Drink momenteel een wijn die ik wilde herproeven voor wat opleggen, en ik moet zeggen heerlijk.
Ik wist dat het heerlijk was, maar hoe het precies smaakte, wat voor wijn precies, dat vergat ik.
Château de Bezouce. Costières de Nîmes 2011.
Medaille d'argent Macon 2012, Concours des Grands Vins de France.
Stevig Oost Frans achtig, maar tegelijk ook fris.
Iets voor bij, tsja, bij bonen met chorizo en paprika, zoiets. Culinaire bonen met chorizo en paprika dan natuurlijk...


Dat schoot me in ene te binnen.
Ik maakte ooit bruin brood met geroosterde gierst erdoor, en ongeroosterde zonnebloempitten. 
Erg lekker. De kinderen van mijn vrienden noemden het Mexicaans vogelvoerbrood.
Ga het een dezer dagen maken.

Links
* Mooie messen hier, dank PJ.
* De Kwakkelende Plofkip hier.
* Amerikaans koken video's hier en hier.

Gevulde eieren
Dit was ik al maanden vergeten te posten, want ik had er een opmerking bij.
Dit hier.

Je moet goed verse eieren hebben, want anders zit de dooier niet in het midden maar zowat tegen de schaal, en dat ziet er niet uit met gevulde eieren.
Maar je kan ook proberen een doos eieren te kopen en ze een dag of drie op z'n kop weg te zetten.

Ik weet niet meer precies wat ik er aan wilde toevoegen, aan die link.
Misschien dat ik dikwijls ansjovisboter gebruik bij gevulde eieren. Of dat gevuld met forel-ei'tjes overheerlijk is.
En ja, sinds die ontdekking van Rosy Salt, met Rosy salt natuurlijk...


Ook weer gescoord.
Slotlap (dít is dus wél slotlap; correcties worden uitgevoerd), beter bekend als araignée.
U hoort nader...

Nog even wat cijfers

43 zie hier.

51 zie hier.

69 zie hier.

103 zie hier.

57, eindelijk eens wat anders dan drank, zie hier.
("My late husband knew 57 different ways of making love. I used to call him Heinz.")


Dit scoorde ik gisteren.
En ik stuurde Rode Boekje meteen die ketchup-verwijzingen...