Koya tofu.
Gevriesdroogde tofu.
Boven geweekte.
Eergisteren en gisteren
Koya tofu, rijst, sugar snaps
Sugar snaps kopje kontje en in koud water.
Koya tofu prepareren. Stap 1 hier (alle links hier in een nieuw venster), stap 2 hier.
Snaps goed uitlekken.
Pinda-olie, iets rode ui, iets knof, iets rawit... Eventueel wat rookspekblokjes meebakken. Snaps erin roerbakken, uit de pan scheppen en apart houden
Eventueel nog wat pinda-olie, en zeker weer iets rode ui, iets knof, iets rawit...
Amerikaanse of Surinaamse rijst meebakken (ongekookt!), kippenbouillon erbij (of groentenbouillon) en Chinese pruimenwijn (gemaakt van die enorme groene keiharde pruimen, waarvan ook die Plum sauce wordt gemaakt Loek; kost weer geen ruk zo'n fles)...
Rijst gaarkoken, eventueel met nog wat medium sherry, en tegen het eind de snaps meekoken..
Koya-blokjes goed uitgeknepen aanbakken en ook bij de rijst. Bak eventueel eerst plakken koya aan die door bloem gehaald zijn, en snij ze daarna in blokjes.
Ik heb ze overigens helemaal niet gebakken, maar dan moet je kikken op spons vreten...
Pizza venkel en kaas
Pizzadeeg... Of koop kant en klare bodems, maar bak die wel kort vóór, ingekwast met wat olijfolie.
Olijfolie, sjalot, knof...
Venkelstukjes kort meebakken, afgieten (bouillon bewaren!).
Kort nastoven met wat kippen- of groentenbouillon.
Weer wat olie, ui, knof en nou ook wat jalapeño (Jumbo) of zo zonder de zaadjes...
Wat van die bouillon erbij (en/of droge witte wijn) en daarin geraspte Goudse kaas laten smelten. Die kaas smelt niet echt goed maar dat maakt niet uit.
Pizzadeeg uitrollen, vormen, opstaande rand, iets laten narijzen maar pas op: dan gaat het wel aan de ondergrond plakken.
Venkel door de kaassaus en op de pizza.
Hieronder de mijne, ongebakken, met stripjes door de olijfolie gehaalde jalapeño uit het zuur erbij (jalapeño halveren en in de witte wijnazijn; de volgende dag al bruikbaar; gebruiken zonder de zaadjes).
Planning
Gisteren die pizza dus (en die tofu meldde ik al in het vorige planning-lijstje).
Vandaag snijbonen met kerrie en kokos; aardappel-garnalenburgers (gepelde diepvries Euroshopper garnalen!). Gari ("sushigember") erbij. Zelf gemaakt natuurlijk.
Morgen omelet bieslook, pasta, babymaïs in tomatensaus.
Dan gans met zuurkool en noedels. Gewone deegnoedels in bouillon, maar wel met ei erdoor. Hongaars.
En dan tofu, gefrituurd denk ik, met rijst, gedroogde bamboe en zwarte Thai chili paste.
Culinaria
Bestelde vandaag (Marktplaats en zo) drie aardige boekjes.
Twee van Sylvia Witteman, Het lekkerste Dier (wat hep je allemaal voor dieren om in de keuken klaar te maken?), en Koken voor Napoleon (lievelingskost van beroemdheden).
Verder een heel oud Frans culinair woordenboekje.
Geit video
Zie hier.
Geitenbokje is enorm lekker... Bout uit de oven...
En natuurlijk viel die rack (koteletten aan mekaar) tegen, want die was zo klein dat je dat losgesneden per kotelet móet maken en dan uiterst kort ene en andere kant. Niks rack. Hij geeft ook toe het te stevig opgebonden te hebben. En trouwens, er kwamen veel te grote / oude geiten langs.
En die rognonade, die wikkelt ie in vanglap, en daarna in varkensnet. En met dat opbinden heeft ie ook geen ervaring...
"AnsjOOvis"... "Beur moesseuh"...
Food Film Festival hier.
Dit is die knoflookmosterd uit Zuidwolde.
Zie donderdag.
Lekker hoor!
Dank PJ!
Links
Op die Syrische olijfolie stonden twee internetadressen, deze hier (Old Site is leuk maar werkt niet), en deze hier.
Interessant: de Nederlandse groothandel. "Kikkerwerten"...
Op die Syrische olijfolie stonden twee internetadressen, deze hier (Old Site is leuk maar werkt niet), en deze hier.
Interessant: de Nederlandse groothandel. "Kikkerwerten"...
Margarine hier.
Het tragische lot van de zeekomkommer hier.
En ik zei wel dat dat Baskisch was, dit hier. Nee dat was niet zo. Dat was "gewoon Spaans".
TX, tsj, dat is Baskisch en anders niks. Txakoli, txakurra, txistolari, txangurro...
Voor wat het waard is, de Cooking Factory hier.
Mevrouw Gerritsen hier.
Artisjok marshmallows...
Was mooie wijn PJ, bedankt.
Lidl toch?
Lidl toch?
Tempranillo - Merlot.
Een heel interessante combinatie die je de laatste tijd steeds meer ziet.
Mooi fris en tegelijkertijd vol.
Die Somontano van gisteren is dezelfde samenstelling.
Bushokjes reclame. Unox. "Nieuw! Soep in pak!"
Wat nieuw??
En "250 gram groente per kom". Gelul. Een kom is 250 cc, daar kán dus geen 250 gram groente plus soep in zitten...
Duurzaam hier.
Prima dat die lui, en ook Foodlog niet te vergeten, zich daar zo druk om maken. Prima.
Hoef ik het niet te doen...
En o ja,
Bekend verhaal.
AH Château Moulin Rompu, € 8,-, prima wijn, mag dan ook wel maar nóg beter dan dat zeg maar.
In de aanbieding met forsche korting.
Zure troep natuurlijk...
En hieronder die zoete Beierse mosterd, van dat Beierse pakket van laatst.
Lekker hoor!
En had een discussie. Ze zeiden dat desem en zuurdesem hetzelfde is, en "inderdaad", dat vind je ook op het web.
Dus ik vraag waarom desem dan niet en zuurdesem dan wel zuur is.
Stilte.
Recepten uit de oude doos
Al lang niet gedaan (laatste medio januari).
Palmhart
Coeur de palmier, Frankrijk. Of Palmitos, Amerika.
Palmhart is hier alleen in blik te krijgen; het is het merg van een soort palm.
Snijd de palmharten in de lengte door, de dikkere eventueel kruislings.
Serveer met een vinaigrette en/of mayo, en geprakt gekookt ei.
Panade
Breng 350 cc. melk aan de kook en laat op laag vuur doorkoken.
Zeef er 50 gram bloem over, terwijl je die bloem krachtig door de melk klopt.
Neem van het vuur, klop er een ei door en laat wat koelen, en daarna verder koelen in de koelkast.
Roer af en toe om.
Het is een bindmiddel, voor bijvoorbeeld quenelles en farces.
Quenelles: gekookte vis"kroketten" zeg maar.
Farces: vullingen.
Mijn goedkope foontje maakt prachtige schilderij-foto'tjes!