woensdag 6 mei 2020

Nóg wat lente recepten!



Een Boulot
Een "klus"
Niet mooi gevormd, daarom naar mij


Amandelkoekjes


De lente is de tijd van het jaar waarin je de overgebleven noten van de herfst wegwerkt



Klop 50 gram boter met 125 gram suiker romig

Werk er een ei doorheen, 100 gram bloem, bakpoeder en 50 gram amandel haksel
Je kan ook met amandelmeel werken, maar dit vind ik mooier

Vorm er koekjes van, leg die op een ingevette bakplaat, leg op elk koekje een halve amandel en bak ze 20 minuten bij 150 graden



Pain epi
Korenaar brood
Zie hier
Alle links openen in een nieuw venster


Lontong

Op een of andere reden vind ik dat altijd een heel lente-achtig soort rijst



Koop lontong van gebroken rijst
Van hele rijst flikkert het uit mekaar, maar in sommige recepten hoort dat; dan heb je lontong klodders zeg maar, wat saus mooi bindt

Een zakje lontong (toko; een zakje: twee personen) in een flinke pan gezouten water langzaam aan de kook laten komen

Drie kwartier zachtjes door laten koken
De lontong moet zowat helemaal bedekt zijn met vloeistof
Regelmatig draaien

In het water volledig laten afkoelen

Afpellen en in plakjes of blokjes snijden

Warmen in soep of saus of in de magnetron


De originele lontong, in bananenblad, is beduidend lekkerder overigens

Met zo´n prachtig groen randje om de plakjes

Waarom ze die niet verkopen is mij een raadsel



Dat heet in de Bordelais een Elzasser brood
Waarom weet niemand, en in de Elzas hebben ze het nog nooit gezien


Gemengd zuur


"Zuur", want we maken het met zout

Los in water 70 gram zout per liter op

Doe in een pot

Stukjes wortel, paprika, bloemkool roosjes en verse zilver-uitjes

Gebruik eventueel ook stukjes rode peper

Laat enkele dagen staan

Serveer, goed uitgelekt, met stukjes augurk uit het zuur, en zwarte en groene olijven

Lente? Jawel!
Heerlijk in de lente bij pasta- en rijstgerechten!


Langer bewaren?

De helft van de pekel afgieten, en aanvullen met witte wijnazijn

Dat lijkt minder te conserveren, maar conserveren hoeft niet meer
Wel de kleur conserveren
Doe je het niet dan krijg je een lijkkleurig product
Zie Spaanse augurken



Ik weet niet meer op welke dag ze dit maken
Altijd schildpad en krokodil
Ik weet zeker dat dat joods is
Maar bewijs vind ik niet


Okra

Vraag de leverancier wel om niet al te slijmerige okra


Ze hebben meestal twee soorten
Nigerianen en zo willen die slijmerige


Snij kop en kont van de okra`s en snij in schijfjes van bijna een centimeter dik

Doe in een kom, strooi er zout over, giet er koud water op tot de okra onder staat en zet een uur op een koele plek

Giet af, laat goed uitlekken en hussel er dan "rood" maismeel door (volkoren maismeel zeg maar; gezonde winkel) gemengd met wat peper en zout, zodat de schijfjes goed bedekt worden met een laagje meel
Doe dat in een groot vergiet, goed schuddend, zodat er net een mooi laagje op de okra's komt

Wok ze, goed omscheppend de hele tijd, in hete olijfolie, beetje bij beetje, tot ze goudbruin en krokant zijn

Laat uitlekken op keukenpapier maar dien warm op



Een pointu
Een spitse
Een kleine boulot


Tropisch fruit met kwark



Pureer tropisch fruit

Breng langzaam in een sauspan aan de kook met suiker en een flinke scheut Bristol Cream

Breng op smaak met citroensap

Bind met maizena

Serveer lauw, bij goed gekoelde kwark of verse kaas



Poisson d'avril
April vis
Een één april vis!
Kreeg hem omdat ie kapot was dus




O ja! Corona!

Zweden!


Grote bek
Dat ze het zo goed doen

Ik zou zeggen Kijk eens hier!

Rechtsonder bij die grafiek kiezen voor Confirmed

Links het land kiezen

Kijk naar Zweden

Vergelijk met Denemarken, Noorwegen, België en Nederland...

Zweden? Dezelfde grafiek als de VS, als Rusland, als Brazilië...




O ja!

Denk!


Dat had je toch allemaal van te voren kunnen weten, met die namen van die lui

Neusturk, Koevoet, Asjekan...