dinsdag 26 mei 2020

Bakken en zo



Vandaag foto's van inkopen bij de deli


Brokkeldeeg

Harde Wener, althans dat is de zoete variant


Ook korstdeeg genoemd, maar ik maak er helemaal geen "korsten" mee maar bodems
Ik gebruik voor korstdeeg meer boter en minder water


Hieronder voor quiche

Werk 400 gram bloem, 200 gram koude boter en 100 cc. koud water door elkaar met wat zout

Laat rusten op een koele plek

Rol uit en bekleed er vormen mee

Afhankelijk van waarvoor je het gebruikt moet je het wel of niet blind bakken


De zoete variant

3 bloem op twee boter op 1 suiker




Borstplaat

Ik weet dat het nog geen Sinterklaas is, maar het is niet makkelijk, en zo kan je vast oefenen



Het smaakt trouwens het hele jaar lekker


Leg op een vel ingevet bakpapier de vormen klaar, ook ingevet

In een sauspan 500 gram witte basterdsuiker mengen met 150 cc room en dit op niet te hoog vuur aan de kook laten komen

Regelmatig roerend met een spatel (en dus ook goed over de bodem) in laten koken totdat het mengsel draden trekt aan de spatel; de temperatuur zal dan ongeveer 117 graden moeten zijn.

Snel 50 gram boter erdoor werken, zonder vuur onder de pan, en blijven roeren totdat het mengsel een knarsend geluid geeft

De borstplaat in de vormen gieten en laten afkoelen

Zodra witte stollingsplekjes zichtbaar worden kunnen de vormen van het papier worden gehaald; laat ze verder koelen, staand op hun kant


Vanille-borstplaat

Laat eerst de (hete) room op een vlamverdeler een tijdje trekken met een gespleten vanille-stokje


Chocolade-borstplaat

Drie afgestreken eetlepels cacao aan de suiker toevoegen


Koffie-borstplaat

Een afgestreken eetlepel poederkoffie aan de suiker toevoegen




Pruimen in deeg

Tsjechië of daaromtrent



De pruimen opensnijden, pit eruit

Gedroogde pruimen wellen
In kokend water (of beter thee), weer aan de kook (mét de pitten)
Vuur uit
Acht uur

Vul de pruimen met amandelspijs

Maak brooddeeg balletjes van patisseriebloem en werk daar per balletje een pruim in

Bak bij 180 graden tot mooi bruin

Serveer met flink zoete slagroom



Kriekenjam
Geen morellen dus
Dat zijn bittere kersen
Veel donkerder en groter


Saucijzenbroodjes

Luxe saucijzenbroodjes



Maak bladerdeeg

Maak 400 gram niet te mager kalfsgehakt aan met peper, zout, nootmuskaat, gesnipperde ui en eventueel gesnipperde knof

Werk er een half ei door

Verdeel het in 10 delen en vorm die tot worstjes van een kleine 10 centimeter

Vet een bakplaat in en sprenkel daar water over

Rol het deeg uit tot een lange lap van ongeveer 10 cm breed en 3 mm dik

Snijd in 10 stukken en maak er met het gehakt de saucijzenbroodjes van

Plak het deeg met wat water vast op de naden

Klop een half ei met wat water en bestrijk de broodjes daarme

Leg ze op de bakplaat en bak een ruim half uur op 225 graden tot lichtbruin




Skandinavisch roggebrood


Maak een deeg van 750 gram roggemeel met wat zout en komijn, twee theelepels bicarbonaat, 400 cc melk en 100 cc stroop

Doe in een vorm

Bak minimaal een uur op 165 graden