Vandaag foto's van inkopen bij de deli
Brokkeldeeg
Harde Wener, althans dat is de zoete variant
Ook korstdeeg genoemd, maar ik maak er helemaal geen "korsten" mee maar bodems
Ik gebruik voor korstdeeg meer boter en minder water
Hieronder voor quiche
Werk 400 gram bloem, 200 gram koude boter en 100 cc. koud water door elkaar met wat zout
Laat rusten op een koele plek
Rol uit en bekleed er vormen mee
Afhankelijk van waarvoor je het gebruikt moet je het wel of niet blind bakken
De zoete variant
3 bloem op twee boter op 1 suiker
Borstplaat
Ik weet dat het nog geen Sinterklaas is, maar het is niet makkelijk, en zo kan je vast oefenen
Het smaakt trouwens het hele jaar lekker
Leg op een vel ingevet bakpapier de vormen klaar, ook ingevet
In een sauspan 500 gram witte basterdsuiker mengen met 150 cc room en dit op niet te hoog vuur aan de kook laten komen
Regelmatig roerend met een spatel (en dus ook goed over de bodem) in laten koken totdat het mengsel draden trekt aan de spatel; de temperatuur zal dan ongeveer 117 graden moeten zijn.
Snel 50 gram boter erdoor werken, zonder vuur onder de pan, en blijven roeren totdat het mengsel een knarsend geluid geeft
De borstplaat in de vormen gieten en laten afkoelen
Zodra witte stollingsplekjes zichtbaar worden kunnen de vormen van het papier worden gehaald; laat ze verder koelen, staand op hun kant
Vanille-borstplaat
Laat eerst de (hete) room op een vlamverdeler een tijdje trekken met een gespleten vanille-stokje
Chocolade-borstplaat
Drie afgestreken eetlepels cacao aan de suiker toevoegen
Koffie-borstplaat
Een afgestreken eetlepel poederkoffie aan de suiker toevoegen
Pruimen in deeg
Tsjechië of daaromtrent
De pruimen opensnijden, pit eruit
Gedroogde pruimen wellen
In kokend water (of beter thee), weer aan de kook (mét de pitten)
Vuur uit
Acht uur
Vul de pruimen met amandelspijs
Maak brooddeeg balletjes van patisseriebloem en werk daar per balletje een pruim in
Bak bij 180 graden tot mooi bruin
Serveer met flink zoete slagroom
Kriekenjam
Geen morellen dus
Dat zijn bittere kersen
Veel donkerder en groter
Saucijzenbroodjes
Luxe saucijzenbroodjes
Maak bladerdeeg
Maak 400 gram niet te mager kalfsgehakt aan met peper, zout, nootmuskaat, gesnipperde ui en eventueel gesnipperde knof
Werk er een half ei door
Verdeel het in 10 delen en vorm die tot worstjes van een kleine 10 centimeter
Vet een bakplaat in en sprenkel daar water over
Rol het deeg uit tot een lange lap van ongeveer 10 cm breed en 3 mm dik
Snijd in 10 stukken en maak er met het gehakt de saucijzenbroodjes van
Plak het deeg met wat water vast op de naden
Klop een half ei met wat water en bestrijk de broodjes daarme
Leg ze op de bakplaat en bak een ruim half uur op 225 graden tot lichtbruin
Skandinavisch roggebrood
Maak een deeg van 750 gram roggemeel met wat zout en komijn, twee theelepels bicarbonaat, 400 cc melk en 100 cc stroop
Doe in een vorm
Bak minimaal een uur op 165 graden