Ik moest aardappelbolletjes testen
Allemaal frituur + air fryer + pan testen
Allemaal frituur + air fryer + pan testen
Hier met een hamburger (eigen fabrikaat natuurlijk)
En champignon-muntsaus
Gepekeld gedroogd varkensvlees
Neem spierstuk of fricandeau, met vet en zwoerd eraan
Dep goed droog
Leg een flinke laag grofzout in een schaal, leg het vlees daarop, draai het een paar keer zodat rondom er flink zout op zit
Strooi weer flink grofzout op de bodem van de schaal, leg het vlees er plat op, en strooi er flink grofzout op
Draai na twee dagen
Leg, na weer twee dagen, het stuk vlees op twee latjes boven een kom, een uur, met het aanhangende zout
Spoel het vlees schoon en leg het 24 uur in koud water met een gewicht erop
Ververs het water enkele keren en draai dan ook steeds het vlees
NB onder dat vlees ligt zo'n roostervormige metalen onderzetter op pootjes, plastic dopjes van de pootjes verwijderd
Laat het vlees, weer op latjes, minstens twee weken drogen op een koele iets tochtige plek zonder vliegen
Controleer het regelmatig; als het oppervlak wat klef wordt, was dit dan met lauw water met soda en dep het droog met een schone doek
Gebruik als rauwe ham of als pekelvlees
Nog meer balletjes
Met peultjes en omelet
Saus van Loirewijn buiten beeld
Saus van Loirewijn buiten beeld
Kaneel-amandelkoekjes
Klop twee eiwitten stijf met 50 gram rietsuiker
Werk er 50 gram geroosterde gehakte amandelen door (afgekoeld) en kaneel naar smaak
Vorm bolletjes en leg die op een ingevette bakplaat
Doe de plaat in een oven van 170 graden en zet de oven dan op 150
Bak 30 à 35 minuten
Kroepoek uit de air fryer
Dat glimmen is gewoon glimmen, geen vet
Kroepoek bawang, kroepoek ui
Maar het staat bol van de knof!
Kalfszwezerik
Spoel de zwezerik (hartzwezerik, geen halszwezerik; hlaszwezerik gebruik je in saus en garnituur) een half uur in licht stromend koud water
Zet de zwezerik op met flink koud water, minstens drie liter per kilo, met wat zout en laat aan de kook komen
Laat zes minuten doorkoken
Giet af en spoel koud
Zet een half uur weg met een zwaar bord op het vlees
Ontvlies, snijd in plakken, haal die door bloem met wat p/z erdoor en bak in boter
Sauternes-saus voor bij zwezerik
Bak in olijfolie met wat boter sjalot en knof
Laat iets koelen en blus met Sauternes
Breng aan de kook met wat wintertruffel
Maak er op laag vuur een saus van met crème fraîche en proef die op p/z nadat de saus wat is ingekookt
Croutons met kaas
Niet voor bij uiensoep hoor
Díe gratineer je op de soep onder de salamander
Dit doe je op goed geroosterd brood, plaatje, laag vuur, deksel
New Yorker
Wordt in Nederland weinig gegeten
Niet zo`n lap als een T Bone
Bestel bij de slager T Bone steaks, maar alleen het grotere deel ervan, de grotere helft
Wel wat dikker dan normaal
Of bestel dikke T Bone steaks, en hak het kleinere deel eraf (snij eerst dat vlees van het bot, bak kort, en eet op brood)
Behandel als entrecôte
Lekker met oestersaus, Parijse worteltjes en gebakken aardappelen met spekjes
Paprikasaus maken met ajvar
Pikante saus?
Neem milde ajvar en gebruik pepertjes
Veel lekkerder dan met pikante ajvar
Ik heb hier gedroogde pepers bijgedaan samen met de bouillon
Rundertong, ingepakt
Argentinië
Bak steeds twee pannenkoekjes van half wit half "rood" (volkoren) maismeel in reuzel (de gebakken kant moet mooi vet zijn)
Bedenk dat er een plak tong tussen komt, en dat pannenkoekjes en tong ongeveer even dik moeten zijn
Met maismeel bedoel ik maismeel, geen Masa harina voor tortillas
Keer de pannenkoekjes niet om, maar leg een met sambal (of zoiets) ingewreven plak gekookte rundertong op de ene, en leg daarop de andere met de ongebakken kant naar beneden
De tong zit dus tussen twee ongebakken kanten
Houd apart en warm
Ga door tot je voldoende pakketjes hebt gemaakt en gaar die dan in een niet te hete oven
Roggebrood met gegrilde ham
Mosterd ertussen!