woensdag 20 mei 2020

Een paar mooie recepten



Net binnen, nog niet gelezen


Boekweitbrij

Veel lekkerder dan rijstebrij



Rijstebrij maken maar dan met boekweit

Koken in half water half melk, met wat zout, suiker, boter, gespleten vanillestokje en een kaneelstokje

Serveren met bruine suiker

Het wordt mooi diep roze



Waanzinnig zware pil
Niet erg interessant


Christmas Pudding

Daar moet je nu dus mee beginnen, ja!



Was 250 gram donkere rozijnen, 125 gram gele en 125 gram krenten, laat uitlekken en dep droog in een theedoek

Prak in een kom door elkaar 125 gram sukade-stukjes, 30 gram gehakte amandelen (zonder schil), 60 gram roggemeel, 60 gram volkorenmeel, wat zout, wat nootmuskaat, wat gemberpoeder, wat piment, 250 gram bruine basterdsuiker, 125 gram paneermeel en 250 gemalen kalfsniervet

Werk er het sap en de rasp van een citroen door en 125 gram donkere rietsuikerstroop (Black treackle)

Werk er dan gelijke delen rum en water door tot je een smeuïg mengsel hebt

Doe het mengsel in een ingevette hoge puddingvorm, dek af met bakpapier en sluit af met aluminiumfolie

Zet de vorm in een pan en giet daarin water tot halverwege de hoogte van de vorm

Breng aan de kook, doe een deksel op de pan en laat vier uur staan op een vlamverdeler (die je al heet stookte) op klein vuur

Kijk regelmatig of je water moet toevoegen

Laat de pudding koelen en pak met vorm en al maar zonder de folie in met vetvrij papier

Bewaar tot aan de Kerst op een koele plek


Serveren

Zet de vorm weer in de pan (zonder de buitenste laag papier), en laat warm stomen op dezelfde manier als hierboven beschreven voor het koken, maar nu is drie uur genoeg

Keer de pudding om op een bord en flambeer met cognac

Serveer met vanille-saus



Een heel erg goed boek
De Nederlandse vertaling zal wel weer shit zijn
In ieder geval is die nogal duur
Ortega was getrouwd met een zoon van Ortega y Gasset


Zuurdesembrood

Dit recept werkt


In tegenstelling tot dat van Yvet Retteketet


Zet, liefst op het platteland, een kom water buiten waardoorheen flink bloem geroerd is, maar het moet nog wel volledig vloeibaar zijn

Roer twee maal daags om

Als het na enkele dagen zuur begint te ruiken hebt u zuurdesemgist gevangen

Witbrood-deeg van maken zonder zout of gist

Wegleggen op een koele plek, goed afgedekt of in een doek, en als het plakkerig is geworden opnieuw bloem erdoor kneden

Et cetera; dat duurt weer enkele dagen, tot het deeg niet meer plakkerig wordt

Op een warme, niet-tochtige plek laten rijzen en dan dat deeg gebruiken in plaats van gist bij het maken van een grotere hoeveelheid deeg

Lang langzaam laten rijzen op een warme plek

Na het rijzen nooit meer kneden!
Plakken snijden (ciabatta)

Altijd wat van het gemaakte deeg achterhouden (in een vochtige doek op een koele plek) voor rijsmiddel voor de volgende dag ("moederdeeg")



Feitelijk een extract uit Le Conseiller Culinaire


Kidneybonen met tonijn


Maak als Chili con carne, maar zonder het gehakt dan dus

Bak wel redelijk wat wortel mee

Gebruik zeker vers geplet venkelzaad bij de kruiden, en idem korianderzaad

Roer er, als het klaar is, goed uitgelekte tonijn door (op olijfolie, miet op water!) (dus je kan die olie gebruiken)

Serveer met gepekelde pepers (die potjes in de super)



Werkelijk een erg aardig boek


Spaanse donuts zonder gat

Almojábanas



Breng in een pan met een dikke bodem 400 cc water aan de kook met 200 cc olijfolie en twee eetlepels suiker

Als het mengsel kookt, dit van het vuur halen, er in een keer 500 gram bloem bijstorten (kookdeeg maken dus), even
omroeren en dan op laag vuur stevig omroeren tot het deeg loslaat van de pan

Haal van het vuur en kneed het even door met een dubbelgeslagen theedoek tegen de warmte

Werk er stuk voor stuk zes eieren door; je moet een stevig maar niet stug deeg krijgen

Vorm ballen van het deeg, druk wat plat, en bak ze in de oven bij 150 graden, een 20 à 25 minuten

Maak stroop van 600 cc water, 500 cc suiker en citroenrasp naar smaak

Laat, als het kookt, een minuut of vijf zachtjes doorkoken

Doop de donuts in de stroop en laat ze koelen



Ook uitstekend