Een Boulot
Een "klus"
Niet mooi gevormd, daarom naar mij
Niet mooi gevormd, daarom naar mij
Amandelkoekjes
De lente is de tijd van het jaar waarin je de overgebleven noten van de herfst wegwerkt
Klop 50 gram boter met 125 gram suiker romig
Werk er een ei doorheen, 100 gram bloem, bakpoeder en 50 gram amandel haksel
Je kan ook met amandelmeel werken, maar dit vind ik mooier
Vorm er koekjes van, leg die op een ingevette bakplaat, leg op elk koekje een halve amandel en bak ze 20 minuten bij 150 graden
Pain epi
Korenaar brood
Zie hier
Alle links openen in een nieuw venster
Lontong
Op een of andere reden vind ik dat altijd een heel lente-achtig soort rijst
Koop lontong van gebroken rijst
Van hele rijst flikkert het uit mekaar, maar in sommige recepten hoort dat; dan heb je lontong klodders zeg maar, wat saus mooi bindt
Een zakje lontong (toko; een zakje: twee personen) in een flinke pan gezouten water langzaam aan de kook laten komen
Drie kwartier zachtjes door laten koken
De lontong moet zowat helemaal bedekt zijn met vloeistof
Regelmatig draaien
In het water volledig laten afkoelen
Afpellen en in plakjes of blokjes snijden
Warmen in soep of saus of in de magnetron
De originele lontong, in bananenblad, is beduidend lekkerder overigens
Met zo´n prachtig groen randje om de plakjes
Waarom ze die niet verkopen is mij een raadsel
Dat heet in de Bordelais een Elzasser brood
Waarom weet niemand, en in de Elzas hebben ze het nog nooit gezien
Gemengd zuur
"Zuur", want we maken het met zout
Los in water 70 gram zout per liter op
Doe in een pot
Stukjes wortel, paprika, bloemkool roosjes en verse zilver-uitjes
Gebruik eventueel ook stukjes rode peper
Laat enkele dagen staan
Serveer, goed uitgelekt, met stukjes augurk uit het zuur, en zwarte en groene olijven
Lente? Jawel!
Heerlijk in de lente bij pasta- en rijstgerechten!
Langer bewaren?
De helft van de pekel afgieten, en aanvullen met witte wijnazijn
Dat lijkt minder te conserveren, maar conserveren hoeft niet meer
Wel de kleur conserveren
Doe je het niet dan krijg je een lijkkleurig product
Zie Spaanse augurken
Ik weet niet meer op welke dag ze dit maken
Altijd schildpad en krokodil
Ik weet zeker dat dat joods is
Maar bewijs vind ik niet
Okra
Vraag de leverancier wel om niet al te slijmerige okra
Ze hebben meestal twee soorten
Nigerianen en zo willen die slijmerige
Snij kop en kont van de okra`s en snij in schijfjes van bijna een centimeter dik
Doe in een kom, strooi er zout over, giet er koud water op tot de okra onder staat en zet een uur op een koele plek
Giet af, laat goed uitlekken en hussel er dan "rood" maismeel door (volkoren maismeel zeg maar; gezonde winkel) gemengd met wat peper en zout, zodat de schijfjes goed bedekt worden met een laagje meel
Doe dat in een groot vergiet, goed schuddend, zodat er net een mooi laagje op de okra's komt
Wok ze, goed omscheppend de hele tijd, in hete olijfolie, beetje bij beetje, tot ze goudbruin en krokant zijn
Laat uitlekken op keukenpapier maar dien warm op
Een pointu
Een spitse
Een kleine boulot
Tropisch fruit met kwark
Pureer tropisch fruit
Breng langzaam in een sauspan aan de kook met suiker en een flinke scheut Bristol Cream
Breng op smaak met citroensap
Bind met maizena
Serveer lauw, bij goed gekoelde kwark of verse kaas
Poisson d'avril
April vis
Een één april vis!
Kreeg hem omdat ie kapot was dus
O ja! Corona!
Zweden!
Grote bek
Dat ze het zo goed doen
Ik zou zeggen Kijk eens hier!
Rechtsonder bij die grafiek kiezen voor Confirmed
Links het land kiezen
Kijk naar Zweden
Vergelijk met Denemarken, Noorwegen, België en Nederland...
Zweden? Dezelfde grafiek als de VS, als Rusland, als Brazilië...
O ja!
Denk!
Dat had je toch allemaal van te voren kunnen weten, met die namen van die lui
Neusturk, Koevoet, Asjekan...