Macaroni
Met doperwten en ei
Gewone macaroni, want die had ik over van de Mac 'n cheese balls
Twee porties, dus iets verderop nog eens, en ook daar met doperwten om verschillende technieken uit te proberen
Deze combinatie wordt vaak Risi e bisi genoemd, maar dat is klets
Risi e bisi maak je met ook puree van de peulen van de erwten
En dat maak je hier dus nooit want als je verse koopt dan zijn ze minstens een dag oud en dus niet meer te vreten
Binnen het uur koken!
Kippenbouillon, mac bijna gaar koken, uit, koud spoelen, olie
Je hebt de bouillon natuurlijk opgevangen en je kookt er diepvries doperwten heel kort in
Door de mac, met schijfjes groene olijf
Olijfolie, spekjes...
Ui, knof...
Iets bouillon erbij, Herbes de Provençe, p/z,inkoken met wat witte wijn
De mac etc erdoor en alles in een ingevette ovenschotel
Eieren erboven breken
Flink half pikant paprikapoeder erover
Garen in een niet al te hete oven (eerst even de boterspuit over het paprikapoeder)
Farfandelles
Met spitskool en geraspte oude Beemster
Savoie, op die Beemster na
Farfandelles dat zijn een soort mafaldine of reginelle, maar dan uit de Savoie
Olijfolie, boter, sjalot, knof, peterselie, komijnzaad (geplet)...
Sauteer er de heel fijn gesneden kool in met zout en pikant niet-gerookt paprikapoeder
Wat kippenbouillon erbij en garen (niet té!)
Proef op p/z
Kook de pasta in de bouillon
Pasta, kool, bouillon
Op de borden de geraspte kaas erover
Spitskool sauteren
Macaroni alweer
Met doperwten alweer en roerei met knof groen
Olijfolie, ui, knof, gedroogd pepertje (fijngehakt)...
De mac koken in kippenbouillon alweer
De doperwten er tegen het einde bij
Afgieten (bouillon voor iets anders gebruiken)
Uienspul erdoor
Warm houden
Roerei maken met boter en met kort geknipt knof groen erdoor
(Te kleine teentjes duw ik in de tuin dus daar staat tig knof groen)
(Klassiek Baskisch: met ook garnalen erdoor, niet die tuin maar dat roerei, en die garnalen moeten nog net ietsje glazig zijn, dus niet te snel erdoor)
Foto hieronder van het vorige recept
Foto kwijt
Roerbak mie
Met heilbot en kleine champignons
Mie driekwart gaar koken, afgieten
Olijfolie, sjalot, knof, peterselie...
De mie erin opbakken
Bloem erover...
Melk...
Proef op p/z (Oxo!)
Champignons in boter opbakken
Door de saus
Heilbot goed droog gedept in hete boter snel bruinen aan alle vier de kanten
En enkel dat! Niks garen!
Fideuà
Met zalm en haricots
Fideuà: paella maar met pasta, fideus, ipv rijst
Fideus: lange dunne macaroni zeg maar; zie de volgende foto
Alicante
Je kan gramigna gebruiken of sedanini, of Ince uzun van de betere Turk
Of desnoods maccheroni, maar nooit never ever macaroni
(Fideus, Alicantijns, niet verwarren met fideos, Spaans voor pasta iha)
Haricots in stukken sauteren in boter/olijfolie en uit de pan
Olijfolie, ui, verse knof, peterselie, niet te hete rode peper...
De fideus erin aanbakken
Bouillon, haricots...
Proef op p/z, en bak de zalm in boter
O ja!
Ik hoorde wat, geloofde het niet, liep het zeer secuur na, huisbezoeken incluis, en verdomd, het klopt...
Iemand die veel kookt en die ik wel ken, die kocht een koksmes bij de Hema
€ 5,-
Zo'n niet gesmeed mes maar uit plaatstaal
Met zo'n slijprand aan elke kant
Zo'n goedkoop shitmes
Dat was drie maanden geleden
Die persoon kookt dus veel, en gebruikt enkel dat mes
En die persoon scherpt zijn messen nooit
Niks wetsteen, wetstang, messenslijpding
En verdomd, na drie maanden was dat mes nog mooi scherp
Niet super, maar wel scherp genoeg om goed te kunnen werken
Verdomd
€ 5,-...