Nog wat foto's uit de opruiming vandaag
Waverley Root
Food
600 pagina's barstensvol lemma's die kort of uitgebreid worden uitgelegd
E stands for Eagles spitting fire, served to Charles V of France by Taillevent in the fourteenth century
Ja, want de ondertitel luidt
An authoritative and visual history and dictionary of the foods of the world
En ja, heel mooi geïllustreerd inderdaad
En de humor en de intelligentie spat er vanaf
E stands for eel, en ditmaal komt er geen kort verhaal maar anderhalve pagina
Van Root zijn ook de boeken The Food of Italy en The Food of France erg goed
En zijn autobiografie The Paris Edition
O ja!
Ik omschreef hier al eens hoe dat uit zijn bek stinkende vette onderkruipsel Van Damp citaten uit Root verdraait om zichzelf als groot kenner neer te kunnen zetten
Over de Kaapse bes ging dat
Roots werk met de Dikke Van Damp vergelijken, dat is een wintertruffel met een hondendrol vergelijken
Er staan wat foutjes in
Maar ja, op duizenden lemma's...
Een Boysenberry is geen kruising van twee maar van vier vruchten
Dat de chufa, de aard-amandel, geen aandacht waard is
Nou, horchata is best lekker hoor
Dat Henri IV "unknown to history is"
Uit de tekst maakt je op dat hij niet weet dat salep enorm gezocht en duur is
Dat de lamprei aan elke kant zeven gaatjes heeft, "purpose unknown"
Dat zijn de kieuwgaten
En sumak heeft niks met vlier te maken
Dat dat ding in tequila flessen een worm is
Dat is een larve
Er ontbreken wat dingen
Kaffir lime bijvoorbeeld
Leuk
Een oude Amerikaanse advertentie voor ingeblikte boerenkool
"Borecole"
"Leather-breeches beans"
Rijbroekbonen
Dat is hetzelfde als die Oost-Friese en Groningse opdroogt bohne / updroogt boone
Interessant
Dat quinoa náást aardappel werd geteeld in Pre-Columbiaanse culturen
In quinoa zit wat in, wat in aardappel ontbreekt
Henriette Lasnet de Lanty
Cuisine Périgourdine
Rauwe jonge tuinboontjes, dubbel gedopt, met grof zeezout
Mayonaise van notenolie en knof
Dat de lokale variëteit van Œufs en meurette wordt geserveerd op beknoft geroosterd brood
Een uitstekend idee!
Beignets van acaciabloemen
Gestoofde aardappelen
Heerlijk en ik maak het zelf ook graag maar je komt het nauwelijks tegen
Melon d'Espagne wordt er gebruikt
Een soort langwerpige lichtgroene watermeloen
Het kost je een kwartier om zo'n ding vloekend en tierend in stukken te krijgen
Daar ketsen kogels op af, verdomd